Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 17:32:29 PM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Източнобалканска свиня - за унищожението на древната, уникална порода  (Read 2419 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« on: February 27, 2020, 18:57:51 PM »


Радостина Донева, АРСИС: Породата Източнобалканска свиня вече е мъртва


ОТ ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА НА 25.02.2020ИНТЕРВЮ
линк към оригинала: https://agronovinite.com/radostina-doneva-arsis-porodata-iztochnobalkanska-svinya-veche-e-martva/?fbclid=IwAR2a1VMOfzBtgyHCZCc1vjhqvZVK9EVq4r55C8jYaRwgyi7DmZMx0z6H0T4
– Госпожо Донева, колко огнища на Африканска чума са установени при стада от Източнобалканска свиня у нас?

– От контролираните през 2019 г. от нашата асоциация 17 стада, в  момента чакаме резултат за 11-то стадо, което да бъде унищожено. Ситуацията е крайно критична. Остават само 6 стада с около 650 животни. Унищожена е над 60% от популацията на Източнобалканска свиня. В началото на февруари беше констатиран случай на АЧС при две стада в област Варна, която досега беше незасегната. Предишните огнища са в Бургаска област, а след това и Шуменска. Сега чакаме резултати за 11-то стадо, което е в Шумен.

– Държавата как се намеси в тази ситуация, все пак се унищожават стада от аборигенна порода на 2500 години?

– Държавата взе три мерки – първата да определи нуклеусни стада, които да са под специфичен контрол. Нуклеусно стадо е това, в което се отглеждат елитни животни с типичен за породата фенотип. Идеята при определянето на тези стада беше когато приключи заразата, те да могат да захранват със стокови животни и животни за разплозд други стада. Тези нуклеусни стада бяха определени с комисия, в която участваха представители ни Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСАРЖ), БАБХ и нашата асоциация.

Принципът на определянето на стадата беше географски и на база броя на животните в трите области – така бе определено едно нуклеусно стадо в обл. Бургас и по две в обл. Шумен и обл. Варна. Двете нуклеусни стада в шуменските села Бял бряг и Веселиново вече се разболяха от чумата и бяха загробени. Така имаме оцелели две нуклеусни стада във Варна с по 100 свине-майки и по 10 мъжки разплодници, и едно в Бургас е с 40 майки. Във всички тях са останали 240 женски животни и 25 мъжки разплодници.

Радостина Донева е родена в Шумен. Завършила е магистърска и бакалавърска степен “Финанси” в УНСС, а след това и „Бизнес администрация“ в Американския университет в България. В рода ѝ по бащина линия Източнобалканска свиня се отглежда от няколко поколения. От края на 2015 г. е председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен, която се занимава с опазването и развитието на единствената запазена аборигенна порода прасета в България.

Тази уникална за страната ни порода е една от най-старите в Европа, оформена е преди около 2500 г. под влиянието на естествения отбор. Източнобалканската свиня по традиция се отглежда пасищно в широколистните гори в Източна Стара планина и Странджа, които са богати на жълъди, билки, гъби, трюфели и горски плодове. Животните са предимно черни на цвят, с дълга четина и специфичен „гребен“ на гърба. Месото им е с различен вкус от това на индустриално отглежданите свине и от това на дивите свине. Има мраморна структура и е богато на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Породата е била най-широко разпространена до 60-години на XX в., когато е достигала 65% от общия брой свине в типичните си ареали на отглеждане. След преструктурирането на свиневъдството и индустриализацията на производството броят на прасетата от тази порода намалява драстично. Епидемията от Африканска чума по свинете е на път изцяло да унищожи животните – засега са оцелели едва 650 прасета. Държавата не взе никакви ефективни мерки за опазване на стадата като част от националния генофонд.

Втората мярка, която държавата предприе, бе миналата есен да евакуира 10 животни от едното нуклеосно стадо във Варна и да ги настани в обект на ИАСАРЖ в Сливен като очакванията бяха от мъжките животни да се вземе семенен материал за криоконсервация или иначе казано замразяване. Замразяването на семенна течност от прасета е възможно, но проблемът при ИБС е нейното взимане, тъй като като поведение са по-близки до дивите животни. Ефективността при размразяване на сперматозоидите е много по-ниска, отколкото при питомните животни.

Това е заради стреса, а и защото при тях не се прилага метод на оплождане чрез изкуствено осеменяване. Те са и по-малко плодовити – ако една бяла свиня майка ражда по около 15 прасенца, майка от породата ИБС ражда средно наполовина по-малко животни. Броят на приплодите, който могат да оцелеят при такова осеменяване, е значително по-нисък. Да не говоря, че засега нямам данни за положителен резултат при такъв тип осеменяване.

Източнобалканска свиня
Едва 650 прасета са останали от породата Източнобалканска свиня

Третата мярка бе подпомагането по de minimis. За фураж в края на 2018 г. бяха отпуснати средства на двете нуклеусни стада в обл. Варна и в края на 2019 за всички налични към този момент животни по 75 лева на разплодно живото. В ситуация, в която животните са затворени, средствата за изхранване на стадата стигат за 2-3 месеца. Стопаните на оцелелите шест стада притиснати от всякъде вече изнемогват.

– Кога за последно поискахте помощ от земеделското министерство и разчитате ли на подкрепа от ведомството?

– Последно разговаряхме в края на ноември и началото на декември 2019 за мерки, които да се вземат за опазване на породата. Не знам в така създалата се вече ситуация какво решение може да се вземе. Преди заболяването да се развие така драстично, сме предлагали да се обособят обектите, където животните да се изолират. Но си даваме сметка, че когато дивата природа наоколо е с много висока концентрация на вируса, животните от породата ИБС не могат да се опазят. Дългосрочно те не могат да се отглеждат затворени в помещения за индустриално отглеждане на прасета.

Спасяването на ИБС зависеше от това каква ще е концентрацията на вируса в околната среда и конкретно в районите за отглеждане на ИБС, а там тя е повече от висока. Националният план за борба с АЧС предвиждаше като мярка за ограничаване на разпространението на вируса да се отстрелят около 80 000 диви свине за настоящия ловен сезон.

Все още липсва обобщена публична информация за целия ловен сезон, но за момента данните варират за около 40 000 отстреляни свине. Това значи, че или голяма част от дивечовия запас е измрял заради чумата и няма данни да е загробен според изискванията за биосигурност, или че методите, по които се провежда ловът са нискоефективни, или че данните за отстрела не са достоверни.

– На път ли е да изчезне породата Източнобалканска свиня?

– Абсолютно да.

– В Испания породата Иберийска свиня също е била застрашена от изчезване. Те години наред се бориха с Африканската чума, как са успели да опазят породата?

– В Испания е имало чума от 1960 до 1995 г. Освен че е било спасено иберийското прасе, цялото свиневъдство на Испания бележи оггромен ръст и в момента Испания е една от водещите държави в световен мащаб износители на свинско месо и висококачествени свински продукти. Русия също години наред се бори с АЧС, и там свиневъдството като брой на животните расте. При нас мерките, които се взимат,  и приоритетите, които се поставят, са абсолютно неадекватни.

Въпреки твърденията на хора от БАБХ, че са искани консултации с експерти от Испания и Русия, на мен не ми е известно да се прилага метод, който някъде е сработил. Дори не приложихме чешкия метод за справяне с чумата. Там са имали диви прасета в една централна област и са поставили под много строги ограничения достъпа до тази територия.

В нея са влезли военни части, ликвидирали са изцяло популацията на дива свиня, спазвали са се строги мерки при ликвидирането и унищожаването на труповете и така са ликвидирали разпространението на АЧС. А само си представете какво е у нас – четири месеца в годината 120 000 ловци, колкото е броят им по официални данни, имат достъп до всяка една горска територия, докато сме в условия на чума.

– Може ли въобще нещо да се направи вече?

– С високомерното и снизходителното отношение на хората, от които зависи взимането на решения, вече не. Нещо повече – въпреки твърденията, че на стопаните, които отглеждат прасета от породата ИБС, ще се помага по някакъв начин, имаме информация, че при последните заболели стада тази година се търсят административни начини да не им се платят полагащите се обезщетения. Хората, чиито животни са  унищожени през октомври, още не са получили обезщетения.

В тази ситуация това забавяне за мен не е нормално. Не е нормално и да се бавят по 15 дни резултати от лабораторните проби на заболели животни. Не е нормално в тази ситуация стопаните да са оставени 15 дни да гледат как животните им умират пред очите. Това, освен, че е нехуманно към животните е и отвратително, цинично отношение към хората, отдали целия си живот да ги отгледат.

 
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #1 on: February 27, 2020, 18:59:47 PM »

Породата Източнобалканска свиня умря, чумата и чиновниците я унищожиха

ОТ ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА НА 25.02.2020

линк към оригинала: https://agronovinite.com/porodata-iztochnobalkanska-svinya-umrya-chumata-i-chinovnitsite-ya-unishtozhiha/?fbclid=IwAR3YMGeWvwA5zC0ogdWjcarvKsTuMMKwLPC2Bv9M1jk_kPHvlGGiy8BlM4Q


България изгуби почти изцяло древната порода прасета Източнобалканска свиня. Тя е погубена от Африканската чума, както и от бездействието и бездушието на чиновниците.

От контролираните от Асоциацията за развъждане и съхраненине на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен през 2019 г. 17 стада, чумата е унищожила 10, а за 11-то се очакват резултати, преди да бъде унищожено. Ако през 2008 г. популацията на тези прасета беше 55 000 бр., през 2018 година тя се сви до 3500. Сега от всички Източнобалкански свине в страната вече са останали само около 1000. С темповете на развитие на болестта, шансът да оцелеят и минимална част от тях граничи с научната фантастика.

Черните прасета са се появили по нашите земи още преди 2500 години. Информацията в литературата за разпространението и характеристиката на черните прасета е оскъдна – първото съобщение за тях е от българския животновъд Петко Германов.

През 1901 г. в официалното издание на тогавашното Министерство на търговията и земеделието – “Домашните животни в разните части на света и България”, ученият посочва, че в горските местности на България, особено по течението на р. Камчия, се срещат свине, които напълно приличат на “дивата свинска порода”.

По-задълбочено проучване е направено през 1919-1920 г. от германския възпитаник и академик на БАН Георги Хлебаров, един от основателите на Агрономическия факултет към Софийския университет. Той установява, че черните прасета се гледат в чисто състояние и в планинските райони на Варненска, Анхиалска и някои села на Бургаска околия, обхващащи целия Източен Балкан.

С индустриализацията в България след средата на XX в. примитивните породи са изместени от нови, специално селектирани за по-висок рандеман на месото. Целта е чрез индустриалното им отглеждане в свинекомплексите да се изхранва бързо и евтино новото градско население.

Другите аборигенни породи изчезват напълно, но Източнобалканската свиня остава, като в последните десетилетия на ХХ век месото й става основна суровина за прочутата Смядовска луканка. Поголовието и още преди епидемията от АЧС бе силно намаляло, затова е включена в официалния български Списък на застрашените от изчезване редки породи.

С нахлуването на Африканската чума по свинете, черните прасета бяха сред най-уязвимите. Няма област в страната, където те да са разрешени за отглеждане, която да не е засегната от чумата – първо в Бургаска област, а след това в Шуменска и Варненска. Държавата не взе адекватни мерки за опазването на породата, нито за компенсирането на стопаните им след забраната да ги търгуват.

Дори опитът да спаси породата чрез създаване на 5 нуклеусни стада от животни за разплод не е успешен – две от тях също се разболяха от чума и бяха евтаназирани.  В момента държавата го усуква и вече четвърти месец отлага дори изплащането на законовите компенсации за унищожени животни.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #2 on: February 27, 2020, 19:02:15 PM »

Вместо епитафия...


---------------------------------------------------------------------
Ферма Кулев / Kulev Farm
3 часа ·Facebook

 
Уважаеми приятели,

С дълбоко огорчение и болка споделяме с вас, че от днес Ферма Кулев на практика е мъртва. Болестта Африканска чума по свинете не подмина и нашите животни, а властите унищожават все още живите, но болни животни днес.
Предвид развитието на болестта, не знаем дали Източнобалканската свиня ще оцелее като порода изобщо. Надяваме се, че някой ден отново ще можем да отглеждаме любимата ни черни прасета и отново ще може някоя водачка Чона да носи гордо траката си. Дотогава страницата ни във Фейсбук ще бъде деактивирана, а сайтът няма да приема поръчки.

Бъдете здрави и пазете живота!
Ваши, Ферма Кулев
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #3 on: February 27, 2020, 19:11:25 PM »

Това което ще заличи тази нация не са нито "комунистите", нито "соросоидите", нито "краварите", нито "путин", нито "червените", "сините", "небесно сините", "сивите", "лилавите", "зелените" и "пенбените" партии.
Това което ни заличава пред очите ни заедно с цялото ни културно, историческо и природно наследство е овластената некадърност и глупостта която я овластява. И докато не проумеем, че некадърността и глупостта са основния ни враг, няма да ни бъде като общество и като народ. И нищо няма да създадем и нищо няма да опазим. Бъдещето е за съзидаващите и ценящите съзиданото.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #4 on: March 01, 2020, 11:39:59 AM »

Приключи тая порода ...
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
STARTER
Hero Member
*****
Posts: 761


« Reply #5 on: March 01, 2020, 21:30:24 PM »

Не е приключила.
Не още.
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM