Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 20.04.2019г. с.Железница - резултати, фотогалерия
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. February 26, 2020, 23:57:10 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  
Author Topic: Полезни информации за животновъдите  (Read 59199 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
karakardam
Jr. Member
**
Posts: 89


« Reply #15 on: August 03, 2010, 09:39:59 AM »

аз си купих вестника и разбрах - тя, тая наредба хич не е работа на ветеринарите, ама нали са свикнали да се бъркат навсякъде.... та, класификацията на породите са си я дръпнали от закона за животновъдството. като си помисля - ред е сега на селекционерите да спретнем една наредба за задължителните вет мероприятия, че да ни се заплождат и раждат животните когато си поискаме.
Logged
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #16 on: December 15, 2011, 17:58:31 PM »

Вчера разговарях с един земеделец който ми показа един интересен документ..

Става въпрос за следното:..."Споразумение между държавата и земеделците и животновъдите"/в лицето на ГЕРБ разбира се/. за държавни помощи-доплащания от дата 14-09-2011 касаещо следващата 2012г.
 Не напразно погледнах графата на  редки местни породи и видях сумата от 2 500 000лв за Българско овчарско куче и Каракачанско куче.. Незнам за какво точно иде рече и затова ще помоля по просветените тук във форума  дали могат да поеснят малко повече за това споразумение и доколко това е вярно...
мерси,,,

« Last Edit: December 15, 2011, 18:00:01 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
SIMBEN
Hero Member
*****
Posts: 986


0888313132


« Reply #17 on: December 15, 2011, 19:42:48 PM »

Росене, сериозни числа обаждаш, сигурен ли си, че добре си видял. Какъв е този документ?   confused
Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3053« Reply #18 on: December 16, 2011, 00:18:10 AM »

Иде реч за споразумението между земеделците и правителството за бюджет 2012. Както знаем, веднага след изборите министрите се отметнаха от подписите си под споразумението като чамови дъски. И последва разходка на трактори до жълтите павета. Преди време ми попадна копие на споразумението. За съжаление в момента нямам скенер под ръка, но ще цитирам конкретни текстове.

Заглавие на документа:
" СПОРАЗУМЕНИЕ относно Финансовата рамка за 2012г. за сектор "Земеделие". Подписан на 14.09.2011г.
Подписи от страна на правителството: Б.Борисов Министър-председател, Симеон Дянков Заместник министър-председател , Мирослав Найденов Министър на земеделието и храните.

Подписи за сектор "земеделие": 12 браншови организации, като се почне от "Българска асоциация на фермерите" и се завърши с "Национална асоциация на тютюнопроизводителите". /яйца, картофи, оранжерии, свине , мляко, месо и т.н./

В текста се дават стойности на договорени от страните национални доплащания и държавни помощи. В частта " Държавни помощи" фигурира под номер 10.  "Помощ за водене на родословна книга и определяне на продуктивността и генетичните качества на животните( в т.ч. българско овчарско куче и каракачанско куче)" и стойност 2 500 000лв.
Тези средства са за държавно подпомагане на всички организации под контрол на МЗХ. Най много средства получават организациите селектиращи породите с най-голямо поголовие - българска млечна овца и черношарено говедо. Държавните помощи за селекция бяха нотифицирани от ЕО за развъдни организации за стопанските породи животни(овце, кози, крави, биволи, коне, печели). След връчването в края на 2009г. на тапия на БКК за БОК , в началото на 2010 бе създадена набързо и допълнителна помощ само за бок и кк.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Kyurenitsa
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 886WWW
« Reply #19 on: January 08, 2012, 00:01:41 AM »

Възражения по допустимия слой ще се приемат до 20-и Януари !!!

До 20 януари 2012 г. могат да се подават възражения по предварително одобрен образец срещу обхвата на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” по отношение на конкретни негови части. Възраженията се генерират автоматично от секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания” от интернет страницата на ДФ „Земеделие” след като земеделският стопанин е избрал за кои части да подаде възражение. Генерираните и разпечатани възражения по образец се подават до Областна дирекция „Земеделие” по постоянен адрес или адрес на управление на кандидатите за подпомагане, самостоятелно или със съдействието на служители на ОСЗ. Възражението се подписва от кандидата, който следва също така да попълни саморъчно и адреса на областната дирекция „Земеделие”, чрез което се подава възражението. Всеки кандидат ще има възможност да генерира и подаде и последващи възражения (по образец), които да допълват първоначалното подаденото такова (тоест впоследствие да се включат и БЗС, които първоначално не са били избрани).
 


Logged

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
perelik
Full Member
***
Posts: 240« Reply #20 on: May 19, 2012, 11:09:25 AM »

Здравейте всички, искам да предложа на вашето внимание една малка статийка от притурката на в. Капитал + линк към един сайт -www.bgbakalia.com, за една сравнително нова и доста далновидна търговска инициатива, промотираща основно биологично чисти хранителни продукти. Хубавото тук е, че материалът може да бъде интресен и полезен не само за крайните потребители, а и за производителите, които търсят начин да пласират своята продукция.

Logged
Don Bari
Full Member
***
Posts: 133


« Reply #21 on: June 18, 2012, 08:38:18 AM »

Във връзка с решение на Управителния съвет на ДФ “Земеделие” от 22.05.2012 г., за предоставяне на помощ de minimis за изхранване на овце-майки и кози-майки през 2012 година се представя следната информация за земеделските производители:
    1. Предоставя се минимална помощ  de minimis за 2012 г. съгласно Регламент (ЕО) № 1535/2007 на Комисията на регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски производители за изхранване на овце-майки и кози-майки.
     2. Общият размер на предоставените на един земеделски производител помощи  de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 7 500 евро за период от три данъчни години (2010 г. – 2012 г .).
      3. Помощта се предоставя на земеделски производители, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които отглеждат овце-майки и кози-майки, отговарящи на следните условия:
•    Притежават най-малко 50 броя овце-майки в стадото, или
•    Притежават най-малко 50 броя кози-майки в стадото, или
•    Притежават най-малко общо 50 броя овце-майки и кози-майки в стадото.
       4. Размерът на помощта се определя, като част от норматива за изхранване на брой животно по видове, определен от МЗХ.
       5. По мярката се подпомагат земеделски производители, които:
•    Нямат изискуеми задължения към Фонда.
•    При наличие на изискуеми и ликвидни задължения към Фонда същите се прихващат от помощта, по смисъла на чл. 103 от Закона за задълженията и  договорите.
        6. Земеделските производители подават заявления за подпомагане и изискуемите документи, съгласно указанията за прилагане на помощта в отдел “ПСМП” към ОД на ДФ “Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ).
         7. Сроковете за прилагане на помощта са както следва:
•    Срок за подаване на заявленията – от 18 юни до 6 юли 2012 г.
•    Срок за сключване на договорите – от 16 юли до 31 юли 2012 г.
•    Срок за изплащане на средствата - до 10 август 2012 г.
         8. Земеделските производители запазват 75 ℅ от броя на животните, за които е получена помощта до 31.12.2012 г.

         Информация за условията и изискванията за подпомагане по схемата, земеделските производители могат да получават на място в 28-те областни дирекции на ДФ ”Земеделие”, както и на телефоните за връзка с областните дирекции, обявени на интернет страницата на фонда, и на информационния телефон на отдел “Краткосрочни схеми за подпомагане” в централно управление на ДФ “Земеделие” – 02/81 87 316.
     
               
Информацията е взета от сайта на - Министерствона земеделието и храните на Република България - ето и линк към сайта им - http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/Home.aspx?Page=13
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3053« Reply #22 on: September 20, 2012, 15:17:43 PM »

Нова научна публикация доказва дългосрочна токсичност на генномодифицираната царевица устойчива на Raundup. Културата провокира хронични патологии. Смъртността е 2-3 пъти по висока от тази при животни хранени с традиционна царевица. Тумори, некрози, нефропатии са част от патологиите развиващи се на базата на трансгените внесени в организама чрез ГМО храната. Това е бъдещето предлагано ни от химичните концерни, които са се засилили да монополизират с патенти производството на храна на планетата. В противовес вчера европейските фермери демонстрираха в Брюксел за подкрепа на традиционното семейно фермерство.

научната статия:
Séralini, G.-E., Clair, E., Mesnage, R., Gress, S., Defarge, N., Malatesta, M., Hennequin, D., de Vendômois, J.S., 2012. Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize. Food and Chemical Toxicology.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637

И коментар със снимки във френски вестник.
http://tempsreel.nouvelobs.com/ogm-le-scandale/20120918.OBS2686/exclusif-oui-les-ogm-sont-des-poisons.html
« Last Edit: September 20, 2012, 16:03:56 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3053« Reply #23 on: September 24, 2012, 02:45:53 AM »

Продължение по темата за доказаната вредност на ГМО!
Забележете по долу становищата на наши представители на наука и власт - доц. Георги Георгиев и Йордан Войнов. На първия трябва да му анулират дипломата и да му забранят доживотно да припарва до тази сфера. Втория просто си е измил ръцете с удобното 'Европа така, Европа онака..". За такова крещящо безхаберие трябва да се наказва с  подлагане на 100% ГМО диета за остатъка от живота им. След като твърдят, че ГМО царевица и соя са безопасни, не би трябвало да се противят да докажат нагледно колко е безвредно.

За сравнение: Един истински и отговорен учен от началото на ХХ век публично е демонстрирал върху себе си безопасността на откритията си. Става дума за гениалният Никола Тесла и откритият от него променлив ток. Променливият ток е бил жестоко атакуван от Томас Едисън, който е държал на своето откритие - прав ток. В наши дни откритието на Тесла се е превърнало в стандарт.  Tова на Едисън е останало в историята. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0
  alien

-----------------------------------------------------------------------------

Учени откриха огромни тумори в животни хранени с ГМО зърно
По неофициална информация в България годишно се отглеждат около 350 000 дка. ГМО царевица, предимно в региона на Павликени, Свищов, Велико Търново и Силистра.
22.09.2012


Учени откриха огромни тумори в животни хранени с ГМО зърно
Автор: Фермер.БГ

Френски учени откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генно-модифицирана царевица на американския гигант "Монсанто" (Monsanto). С това отново се разгаря дебатът за опасността от подобни продукти, съобщиха световните агенции.
 

"За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!", заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини, цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.
 

Учените тайно изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи. В първата гризачите били хранени само с генно-модифицирана царевица от вида NK603. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида "Раундъп" - един от най-използваните в света. В третата група плъховете били захранвани с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.
 

От опитите станало видно, че първият плъх, подхранван с ГМО храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри - осем месеца преди това. На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри и то захранвани само с 11 процента генно-модифицирана царевица.
 

"От изследването пролича, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО третирани с "Раундъп". Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. "Дори и при най-ниски дози на "Раундъп" станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези", констатира Сералини.
 

Досега тестовете на генно-модифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни. "Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара", коментира Сералини.
 

Близо 100 000 тона генномодифицирана соя внася страната ни за нуждите на хранителната промишленост, писа преди дни в. "Република". С тази соя, отглеждана в лаборатория, се правят салами, вафли, кренвирши, кайма, с нея се хранят и животните. "Имаме селектирани български сортове соя, но нашето производство е крайно недостатъчно за нуждите на пазара”, казва доц. Георги Георгиев, началник на Опитна станция по соята - Павликени. Той и колегите му не се притесняват от ГМО храни, тъй като щяло да дойде момент в развитието на човечеството, в който живите организми ще свикнат с тях и няма да има странични ефекти. "Европейската комисия одобрява допустими количества на ГМО в храните. Ние правим редовни проверки, нарушители има, има обаче и глоби”, казва Йордан Войнов, шеф на Агенцията по храните. В ЕС са разрешени 46 вида храни, в това число и царевица, които са генномодифицирани.

 
По неофициална информация в България годишно се отглеждат около 350 000 дка. ГМО царевица, предимно в региона на Павликени, Свищов, Велико Търново и Силистра.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #24 on: September 28, 2012, 19:20:35 PM »

Ужаасс eek,ние и животните мрем не безчужда помощ.
Logged
dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #25 on: September 28, 2012, 19:20:59 PM »

http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1563299
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1462« Reply #26 on: March 05, 2013, 13:58:48 PM »

http://bgcattle.wordpress.com/
А това е ако не единствения, то със сигурност най-готиния блог за месодайно говедовъдство по нашите ширини. Аз поне го чета с огромно удоволствие от много време насам, тъй като се списва явно от  умен, мислещ и както личи изключително предприемчив собственик на ферма за месодайни говеда. Единственият с толкова професионален подход и такъв теч на мисълта, поне който аз съм срещал в пространството. Представени са "класиките в жанра"  - ангус, лимузин, херефорд и т.н. с много интересна гледна точка относно приложимостта им в бг-условия. Човекът определено не се скъпи на практични съвети и пише интересни работи в много, много приятен стил.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2674


ТОРЛАК


« Reply #27 on: May 10, 2015, 22:59:47 PM »

Някой с опит може ли да даде съвет каква ел. машинка за стригане на овце да си взема? Не че нямам идея, но може някой с опит и патил да помогне. Просто взе да ми омръзва да стрижа на ръка, а пък и при повече животни, се отплаща закупуването на подобна техника. Предварителна благодарност
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #28 on: November 19, 2015, 17:03:10 PM »

http://agnews.bg/?p=3957
Logged
vano
Guest
« Reply #29 on: December 09, 2015, 18:09:03 PM »

http://www.struma.com/obshtestvo/kusni-novini-vajno-za-jivotnovudite-ot-1-fevruari-2016-spirat_87886/
Logged
Pages: 1 [2] 3 4 ... 6
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM