Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. June 23, 2024, 11:48:29 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: За разликата в животновъдството по света и България.  (Read 13802 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« on: December 21, 2010, 23:50:03 PM »

 Ако трябва да се сравни животновъдството на България с това на развитите държави в Европейския съюз бих казал следното:

1.Статуса на БГ-животновъдството е следния:

Българио,Българио...

 Бели хора от Франция са казали:..."Развитието на една нация се определя по отношението и към животните"...
То тогава в каква посока се развиваме тук в България - напред или назад.?.Имам едно предложение да нямаме МЗХ -/ Министерство по Земеделието и Храните/.И като го има какво? Все си мисля ,че за всички тези умни и "кадърни глави" в МЗХ които са с  висше образование и експерти от новите"бойковите" се харчат толкова много пари и за какво? Какво са направили за животните досега. Дозатриват и последните които ги има. С криворазбраните европейски изисквания само пречат на животновъдите и ги отказват от ден за пладне. По-добре средствата-може би милиони за месец ,които отиват за техните заплати да се дадът на хората с животни -ще има много по-голямо развитие в  този сектор.

  Какви програми и проекти - какви 5 лева. От много такива улиците се напълниха със скъпи джипове и мерцедеси а животните още по-малко. Излъганите и обещани субсидии подмамиха и наказаха толкова народ. Сега който се е опарил само псува ...Големите обещания на всяко ново правителство и после още по зле от преди. И докога ? Кога ще запазим българските породи -когато те съвсем изчезнат ли?
 Известният овчар от с.Смилян Минчо-Гърбела казва:..."До 10 години Българина ще забрави вкуса на овчето мляко"...
/А ние спорим за името на кучето.И още по-умни хора ще правят проекти за закупуване на ремаркета за овчарски кучета за да могат да се транспортират за  изложби и да обикалят около овцете?Huh? confused/
Сякаш нарочно се доунищожава всичко в българското животновъдство.

2.Животновъдството по света и като пример за сравнение развитите европейски държави защото България се предполага ,че е една също такава само че ли с по-балкански климат.
  
Ами за разлика от България там животновъдство има а не мъка като тук.
Хората произвеждат и изнасят продукция за такива като нас. Животновъдството там е професия а не като България луд начин за оцеляване. Селянина и особено животновъда там е заможен в пъти повече от гражданина. Имат създадени условия за децата от малки да имат контакти с животните за да не се отделят от природата. Думата "животно" и "животновъд" имат много по-различна представа за европейците от тази на Българина.
Пример:
 - В Холандия всяка година се организира регионални и национални конкурси за най-красива крава.Собствениците подготвят кравите като ги къпят,сресват,правят панделки на опашките,поставят им допълнителни мигли ,поставят корони ,правят прически,обличат ги с декоративни облекла и т.н. Това е дългогодишна традиция в която участва подчти всеки един собственик на крава. Това са шоута с многобройно участие на собственици и зрители и т.н.
 
В България незнам кога за последно са се провеждали подобни шоута ако изобщо ги е имало такива.А да да не забравяме и агросъборите пълни с студени кебапчета и топла бира и многото джамбази с по-мургав цвят и малкото останали луди мераклии по животните.

Незнам дали тази тема е за хубаво или лошо но със сигурност трябва да я има..Сравненията могат понякога да бъдат ултра крайни но какво да се прави..
Българио,Българио...

айде поздрави
 
« Last Edit: December 22, 2010, 00:03:01 AM by KaraKitan » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #1 on: December 22, 2010, 00:55:11 AM »

Лошото е,че всичко написано е напълно вярно,да не кажа,че е меко казано и все по-надоло отиваме.
Има смисъл от темата,има много което може да се каже и за жалос ще се разраства все повече.
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #2 on: December 22, 2010, 22:19:11 PM »

 Така е..Аз казвам и споделям неща които съм видял в нашето и тяхното животновъдство а за съжаление нашето има представа на трагедия на Шекспир..От друга страна тяхното е удоволствие дори наблюдавано от страни.
 
  За мен тази тема е болезнена споделена от мен с традиционното ми съзнание на Българин. В дълбоките корени на всеки един Българин е заложено животновъдството. Нима Българите не са дошли по тези земи качени на кон и нима животновъдството не е било основен поминък и не е изхранвал нашата нация в продължение на хиляди години. А сега трябва заради некадърниците управници на България да се прекланяме и ставаме просяци на европейците за субсидии, които така и не получаваме за разлика от мъглата хвърляна в нашите очи от такива като БСП,СДС,ДПС ,ГЕРБ и какви ли не още измекяри..
Ние които сме тъпкали и побеждавали не един път и не в една война.
 Преди години и мисля около 1980 г. в сектор-коневъдство, България се е нареждала в челните места на света. Доста след нас в колонката са били държави като Германия,Австрия,Италия и т.н. Да е чул някой наскоро да има титла България по конен спорт? То има ли още яздитни коне с изключения на няколко малки частни конни бази,където конете са в повечето случаи от породата "сбирщайн"?
  Един пример искам да дам с малката но интересна  планина -Витоша,до която се намираме ние.
В статистиките е записано , че до преди 60 и малко повече г. във  Витоша е имало над 2000 овчарника. По груби изчисления това прави около 600000 овце и отделно около 6000 каракачански кучета. Отделно е имало около 1500 коня,2500 крави а козите изобщо не са били броени. В момента на витоша пасат само някоя друга оцеляла от свирепите ловци сърна и някое друго диво прасе. Отделно подчти всичко е обрасло и т.н. Такова е и положението навсякъде в България. Само от махалата в която живея/в Плана планина/   се е произвеждало по 5 тона мляко на ден. А сега освен нашите животни има само 2 кози. От толкова животни преди време не е можело да се види ни 2 см  неопасани или неокосени. А сега всичко е един голям змиярник.

     Земеделието на БГ е в цъфтежа си .Нивите изоставени в храсти а ливадите обрасли с шипки и тръняци...
 
 Прави ми обаче впечатление държавите разположени на запад от България с бели хора политици.Там всяко кътче е обработено. Имат хората породи животни. Крави колкото искаш и то хубави...Да му се нарадва окото на човек като гледа.Там няма такава дума "джамбазин". Не съществуват. Всичко е организирано добре и цените са постоянни на млякото и т.н.

Оф,,,...Все  едно живеем на две различни планети а ни делят кирливите 1000-2000 километра. Не само МЗХ а и политици и депутати не ни трябват.Те само крадът , лъжат,грабят и т.н.Пречат само на народа и държавата да се развива.Обидно е..И пак питам докога? Тези хора деца нямат ли и не ги ли обичат? Нали и те консумират боклуците от магазините.


  
« Last Edit: December 22, 2010, 22:25:09 PM by kennel tito » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #3 on: February 27, 2011, 11:57:45 AM »

Европейска технология на местна почва,гледайте след третата минута Wink
http://bnt.bg/bg/productions/25/edition/12509/brazdi_19_fevruari_2011
А след четиринадесетата минута има материал за интересен тертип за подстригване на овце smile
« Last Edit: February 27, 2011, 12:00:26 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #4 on: February 27, 2011, 17:05:15 PM »

Личното ми мнение е, че нещата далеч не са в черно-бялата тоналност и толкова. Има си лошите, има си и добрите страни. Лично аз познавам не един и двама фермери, които с честен труд – подчертавам честен, прекрасно си менажират личните стопанства. Както бе казано по-горе, с типичната си българска склонност силно да „любим и мразим”, понякога забравяме, че само с физическа работа не става. Трябва инициативност, информираност, да си проактивен както казват на запад от България. Съвременният фермер трябва да е кадърен мениджър, да може да комуникира и с хората освен с животните. Да преценява собствения си капацитет, преди да плюе некадърните политици и управници. Крайно време е да се разбере, че от самите нас зависи как ще си подредим нещата. Другото е макрорамка, в чиито параметри „плуваме” сами без пояс. Образно казано.
Аз специално съм от Североизточна България, където запустеля и буренясали ниви няма. Пак ще кажа, че познавам предприемчиви зърнопроизводители, които къде с кредити, къде с лични заеми заформиха по 4-5 х.дка стопанства (пак ще кажа без помощта на партии и групировки) и си ги работят 10-15-та година. Накупи се що-годе читава техника, накупи се инвентар. И най-важното, хората придобиха КУЛТУРАТА да управляват собствения си бизнес.
Това е процес, който в България ще продължи дълго време, както е видно. След 45 години комунизъм, още 20 години същия (преходен) комунизъм, след раздробяването на земята и нагласата на хората НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ И ДА ИМ ОПРАВИ НЕЩАТА. Няма такъв филм  - сам си си началник, агроном, главен механик, банков специалист, ТРЗ, че и ОТК. Така е по света, това е другата страна на медала.
А пък за другата алтернатива – да чакаме някой друг да дойде да ни оправи, по-добре да се прочете някой друг учебник по история, където пише какво се е случвало след всяко едно подобно „оправяне”.
Пак казвам – всичко е желание, умение, мениджмънт и планиране. Не вярвам някой в Сахара да изнася вода и да внася пясък ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #5 on: February 27, 2011, 18:27:10 PM »

rex ,
    Някои неща ми харесаха от това което каза но с други не съм съгласен..Не само ти и аз съм от североизточна България и по точно от Делиормана така ,че много добре знам какво е положението там.
 Имам чувството ,че прокарваш мисли за мързел у българския животновъд и по-точно готованец от типа ....някой да дойде и да ни оправи или да ни даде както беше през комунизма..
Ок но не ...Първо има малка грешка в разбирането ти. По-скоро говорим за животновъдство а не земеделие.А и за земеделие да говорим да в североизточна тук таме някой с по-крадени пари успяха да завъртят земя.Единици са тези които по честен път успяха. Изходи от факта ,че никъде по света сигурно един земеделец в малка държава като нашата не обработва толкова много земя а останалите да гладуват..Зад всичко стои насраната ни държава с супер неграмотни,алчни и некадърни управници.
 В земеделието нещата са по-различни от животновъдството .
Недей да кахъриш народа а управниците  по-скоро.Зад всичко стои управлението на една дъжава. В момента държавата не дава и не създава възможности за младите хора за животновъдство..С някакви пошли опити от рода ///млад фермер//до никъде не се стига.
Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #6 on: February 27, 2011, 18:30:01 PM »


 В България идват милиони евра специално за животновъдството но колко от тях са отишли по предназначение..
 Особено ако говорим не за количество а качество в днешно време имайки в предвид нации като китайците -без помощ от държавата никога няма да го има качеството.
Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #7 on: March 06, 2011, 19:11:34 PM »

Тито,
Далеч съм от мисълта събирателния образ на българския фермер да се олицетворява с мързелив и хленчещ чичка, чакащ някой друг да му издои кравките и да му преоре орниците...
За жалост обаче, живеем във времена, в които шансът е на страната на инициативните, а не на традиционалистите. Наистина за жалост.
Икономиите от мащаба ще са определящи и за напред - просперитет ще има за големите, укропняващи се стопанства - животновъдни и земеделски, това е тенденцията, отново ще кажа - за жалост. И инициативните, ще го кажа пак. Това, да си гледаш добре добитъка/земята, вече няма и не е достатъчно. Добрият стопанин тепърва ще се разширява много като понятие в България мисля аз.
Запазването на традициите определено е екстра, която могат да си позволят или богатите, или крайно предприемчивите държавни политики. За съжаление ние не притежаваме нито една от двете - къде от "родствена обремененост", наследена от поколение текезесарско мислене, къде от липса на възможности, най-вече финансови.
На икономическата логика не може да почива това, за което ти се ядосваш (ако правилно съм те разбрал). Не може всеки, който иска да успее. Трябва пазар, трябва наистина прецизен мениджмънт, да знаеш езици и да имаш контакти. Това за жалост най-вероятно ще убие традициите в много голяма степен, но такава е и пазарната логика. Такава е тенденцията.
Най-вероятно и села няма да има след 30-50 години, което също не е радостно. Но урбанизацията, пък и други процеси няма как да бъдат преодоляни. Пак ще кажа - не и от бедна държава като България.
ПП Остава да стискаме палци да се намерят достатъчно предприемчиви идеалисти, които да запазят традициите "in action" както се казва.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #8 on: March 06, 2011, 22:16:38 PM »

Е навярно сме доста различни във възгледите и философиите ни.

Напротив аз си мисля ,че идват времена в които все повече умните хора ще си дават равносметка за поетия житейски път.
Определно съм на принципа -Няма не мога, има неискам..Сигурен съм че има и други като мен..
поздрави,,,
Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #9 on: March 07, 2011, 19:28:03 PM »

Не става въпрос за моите възгледи и философия - просто така анализирам аз нещата и тенденциите са такива според мен.
Аз също искам да има натурални продукти и съответно кой да ги произвежда. Но виждам и нещата така, както написах - тенденциите са други за жалост.
Пак ще кажа - моите наблюдения са най-вече върху земеделието и темата не е най-точната може би, но тук се заформи диалог по въпроса и така.
Личното ми мнение е, че голямо бъдеще имат алтернативните подотрасли - охлювъдства и тем подобни. Само да минат няколко години и пазара да се понагласи, с отминаването на кризата хората ще прескочат търгашите и използвачите. Който знае езици и търси контакти, ще се свърже директно с краен клиент на едро и така ги виждам аз нещата.
За класическото животновъдство ви стискам палци да го запазите до колкото е възможно в рамките, в които ви се иска. Но пак ще кажа, че според мен това  ще е бутиково млеко и месопроизводство. Просто с постоянно увеличаващото се население в глобален аспект и т.н., натам отиват нещата, че масовката ще става все по-предпочитано решение на увеличената консумация. Другото си е екстра, която е повече от добре да я има. И която сигурно е идеално решение за региони, в които няма много други отговори на въпроса "какво да работим".
Поздрави
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #10 on: March 07, 2011, 22:53:47 PM »

За бутиковото мляко и месо -се съгласих...
 Аз лично се целя в качеството а не количеството..Но виждам че все повече и повече са търсещите качеството./може би защото съм близо до София/
Единствения коз ако мога така да го нарека на България е нашата традиция от там и всички отрасли свързани с българската традиция ако щеш и животновъдството като част от него. Но все пак въпрос на ориентираност..Всеки избира сам пътя си.
« Last Edit: March 07, 2011, 22:55:04 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM