Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. December 09, 2024, 02:21:40 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 41
  Print  
Author Topic: Стари дъФчащи бонбонки - тема за изтъркани въпроси  (Read 246547 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
aborigen
Sr. Member

« Reply #60 on: July 07, 2011, 13:02:01 PM »

Гоце 00, къде се скри  lol Кажи по кои кучета са показаните  Wink Каракитан май е прав, сигурно са по бОКове  lol Другия вариант, че нищо не знаеш просто си ги щракнал и готово  Wink
мина времето  когато отваряхме такива като вас къде какво има .и между другото сум добър приятел със собствениците на тези ку4ета.а този едрия -сивия с белите гърди и крака ,както казах по-напред(ама кой да про4ете,важно е интрига да има)беше мой до 2,5г-аз съм го отгледал.даже тия дни ще подаря на тия хора една ку4ица -вну4ка на Шабан на Джемал.
Гоце тоя Джамал да не би през 70те години да е купил кучета от Говедарци и да им е хванал соя.От Сатовча ли е.Разпитай го хубаво от къде му е соя.
goce_07
Hero Member

« Reply #61 on: July 07, 2011, 13:29:17 PM »

абориген,съвсем не става дума за Джемал Айвазов от Сатов4а.пък и той е купувал ку4ета и от Банско например,от Шмит от Г.Дел4ев ,напълно възможно е и от Говедарци пък и при тях си имаше добра база местни ку4ета.този Джемал за които говоря е съвсем друг 4овек.           Д-р Ву4ков тези ку4ета при вас ми харесват няма спор ,но като цяло породата за мен не е на високо ниво.прекалено се залагаше на определени ку4ета като разплодници и се загуби генети4ното разнообразие.сега навсякъде се гледат в ку4етата да има Шаро Пепелян,Беловски Мурад.,Китан,и две три други ку4ета.а по ов4арниците имаше ку4ета които по нищо не отстъпваха на горепосо4ените.а за голите ку4ета навремето през комунизма процента им не беше малък.Банският тип ку4е също се загуби.А бе дано върви напред породата ,ама засега съм песимист.                        
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #62 on: July 07, 2011, 13:40:31 PM »

абориген,съвсем не става дума за Джемал Айвазов от Сатов4а.пък и той е купувал ку4ета и от Банско например,от Шмит от Г.Дел4ев ,напълно възможно е и от Говедарци пък и при тях си имаше добра база местни ку4ета.този Джемал за които говоря е съвсем друг 4овек.           Д-р Ву4ков тези ку4ета при вас ми харесват няма спор ,но като цяло породата за мен не е на високо ниво.прекалено се залагаше на определени ку4ета като разплодници и се загуби генети4ното разнообразие.сега навсякъде се гледат в ку4етата да има Шаро Пепелян,Беловски Мурад.,Китан,и две три други ку4ета.а по ов4арниците имаше ку4ета които по нищо не отстъпваха на горепосо4ените.а за голите ку4ета навремето през комунизма процента им не беше малък.Банският тип ку4е също се загуби.А бе дано върви напред породата ,ама засега съм песимист.                        

Тук за съжаление съм съгласен с Гоце. Наистина съхранения генетичен материал като основоположници на лини е сравнително малък, но според мен можеше и да е по-зле, не мислиш ли Гоце? На мен също ми се щеше да се съхрани повече материал от стари кучета но уви. Важното е че имаме това богатство в МАКК, от тук нататък е важното да се съхрани нататък това което имаме. Назад миналото и изпуснатото няма да се върне! А като се говори за съхраняване, Гоце, в коя друга организация имаме запазване на типа на основоположниците на линии така къкто в МАКК? Сега във всички организации говорят че имат линии от този и от онзи но кой показва кучета приличащи на известните стари кучета? Така че мисля че в МАКК се работи в правилна посока!
rex
Hero Member

« Reply #63 on: July 07, 2011, 19:29:13 PM »

Абе аз бях попитал веднъж, ама понеже няма отговор, си позволявам пак. Няма ли в България, пък и въобще някъде си каракачани, които да развъждат каракачански кучета? Все пак това са хората, които са селектирали и най-активно ползвали породата по предназначение. По презумпция би било най-нормалното нещо каракачански кучета да се развъждат (и) от каракачани.  smile
Предварително благодаря, ако някой отговори.
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #64 on: July 07, 2011, 22:11:28 PM »

Абе аз бях попитал веднъж, ама понеже няма отговор, си позволявам пак. Няма ли в България, пък и въобще някъде си каракачани, които да развъждат каракачански кучета? Все пак това са хората, които са селектирали и най-активно ползвали породата по предназначение. По презумпция би било най-нормалното нещо каракачански кучета да се развъждат (и) от каракачани.  smile
Предварително благодаря, ако някой отговори.
Поздрави
Знаеш ли, моят дядо, бог да го прости  беше каракачанин. За това имам някакъв поглед и изградено мнение, подчертавам, мое мнение по въпроса. Ако нямате нищо против ще го споделя тука.
И така, когато ги спират принудително, каракачаните се включват в ТКЗС- тата и преминават от номадско към уседнал тип животновъдство. За две- три зими, несвикналите им с новия начин на живот (вече държавни)овце измират, или биват изклани поголовно. Кучетата вече не са необходими!
Самите каракачани са съкратили бройката им!
Тъжни времена! Представете си как тези хора(най консервативното общество в Европа по онова време) е трябвало да се еманципират. Да приемат абсолютно нов начин на живот. Да се отворят към новата действителност която ги заобикаля. Шока е бил невероятен!
Виждал съм снимки на 18 годишни каракачани като ученици в първи клас заедно 7 годишни българчета !! След първоначалния шок идва периода на отричане. НЕЕ те вече не са овчари, те са строители, машинисти, електричари, работници в заводи и какви ли още не, но не и овчари!
Е, за какво са им кучета!?!
Само тук там останаха стари хора пазители на традициите, хора миришещи на овце, живещи близо до земята, но нишката е вече скъсана!
Чак сега в дните на демокрация забелязвам как някои от каракачаните се обръщат към корените си!
Няма да забравя сълзите в очите на един стар човек, когато му показах на компютърчето си снимка на два каракачански коча от тия на Садефчеви!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
dandi
Hero Member

« Reply #65 on: July 07, 2011, 22:38:18 PM »

Сълзи.....Преди години плачеха в Сливен на  изложението доста възрастни каракачани на Седефчевите овце и Димчо.Стояха целия ден и гледаха овцете и кучето и очите им не спряха да текат.Да ти се скъса сърцето като знаеш как са ги затрили като пастири и какво са преживели.Жалко че не разбирахме какво си говорят,говореха си техния език.

Сашо ,ако не си стокар това няма как да го разбереш.И теб няма да те разберат.
Като тукашните кехаи ги вкарали в ТКЗС и им оставили петорките,един тук мой роднина не издържал и се заколил от врата......
Друг в скорошно време предпочете да подари овцете си на чужди хора вместо да ги остави на семейството си и да отидатат в кланница.
Случки колкото искаш.

Каракачаните като и чобанско куче-работно.Като го вкараш в махалата то губи същтноста си.Смачкваш му фасона и все едно не е то ,това гордо вървящо със стадото наперено и готово да даде живота си за да защити повереното му.От господар на гората и сюрията се превръща в едно недоверчиво и никому недоверяващо се животинци,коете те е жал да гледаш.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #66 on: July 07, 2011, 22:56:49 PM »

Даниела, стокар съм да знаеш, нищо че нямам стока!
То май ми е в кръвта и е по силно от мене!
Като ви видях на Рожен как идвате със стадото и ми се прищя да съм се родил 150 години назад!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
dandi
Hero Member

« Reply #67 on: July 07, 2011, 23:05:55 PM »

ООООО на мен през ден ми се иска да съм се родила в старото време,когато Родопите са били пълни със стада,чанове,гайди и кучета и когато хората са били човеци.

Стоката не те прави стокар,това или го имаш или го нямаш.
Овце може с години да пасеш и пак да не си овчар.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #68 on: July 07, 2011, 23:13:21 PM »

Надявам се един ден да разбера овчар ли съм или съм овцепасящ Smiley))

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #69 on: July 07, 2011, 23:21:25 PM »

Овце може с години да пасеш и пак да не си овчар.
Много вярно notworthy То с всичко е така,не ти ли идва отвътре и не го ли правиш с желание или не се получава или върви едвам едвам-не е си работа,на сила не става cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
rex
Hero Member

« Reply #70 on: July 08, 2011, 11:14:48 AM »

За това имам някакъв поглед и изградено мнение, подчертавам, мое мнение по въпроса. Ако нямате нищо против ще го споделя тука.
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Да ти кажа попитах, защото лично на мен ми е много чудно, как хора които столетия (а по някои източници и хилядолетия) са били с основен (и еднинствен) поминък номадско скотовъдство, е въможно да бъдат отказани за 45 години. Въпреки бруталните методи, разселванията и т.н. В различни форуми съм попадал на мнения, че не малко каракачани в днешно време държат малки (то вече няма големи) стада овце в районите на Сливен, Калофери и Карнобат. Пък до колкото съм чел каракачани живеят във врачанско, берковско, сливенско, калоферско, карнобатско, Копривщица и т.н.
Абе не е лошо да се направи една тема, в която да се напише малко информация за произхода, историята, бита, а пък защо не и за съвремието на тези хора. От една страна до колкото съм запознат имат доста интересна история (някои източници ги определят дори и като запазена заради изолацията си част от тракийския етнос), а от друга все пак са създатели на три уникални по своя характер породи коне, овце и кучета.
Още веднъж благодаря за отговора.
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
goce_07
Hero Member

« Reply #71 on: July 08, 2011, 11:51:27 AM »

по-голямата 4аст от съвременните ку4ета водят соя си от Гоцедел4евско,Доспатско ,Велинградско,Банско,Разлог,Якоруда-места където не живеят и не са живели карака4ани.Пък и след колективизацията не остава и помен от техните ку4ета,поради това 4е през комунизма се извършваха направо отстрели на ов4арските ку4ета.сега и да има в някои ку4ета остатък от кръвта на карака4анските ку4ета той е минимален.истинската селекция на ку4етата от които водят кръвта си съвременните ку4ета е на ПОМАЦИТЕ и МАКЕДОНЦИТЕ- вси4ко друго са приказки за малки деца.
dandi
Hero Member

« Reply #72 on: July 08, 2011, 12:26:23 PM »

селекция на ку4етата от които водят кръвта си съвременните ку4ета е на ПОМАЦИТЕ и МАКЕДОНЦИТЕ- вси4ко друго са приказки за малки деца.

Всичките кучета-съвременни,водят началото си от стадата Гоце,независимо от етноса и религиозната принадлежност на стопаните.Навремето такива кучета по дворовете не се гледаха или ако ги имаше те бяха нищожен процент.Я кажи ако знаеш някое днешно куче да е потомък на куче ,което не е било пазач на стока.и от къде идат легандарните кучета и защо за тях се говорят легенди? Сигурно не защото са се дърляли на синджирите и са показвали "характер" в някой изложбен ринг или са им гледали сеира давейки ги.
Та Гоце,не споменаваш Смолянско,кучетата тук са неизвестни за вас lolАма я ми кажи знаеш ли къде са били най многобройните стада и калко овце са наброявали и от колко кучета са се охранявали.
За да знаете историята на овчарските кучета,трябва да познавате и историята на Българското овчарство,а вие май нищо свързано с него не знаете.
А  и защо ви е,нали си мислите(повечето),че куче което покаже характер на т.н. тестове ще е добър пазач и ще пребори хищтник noДа ама не.Борбата с хищтник като мечка не се свежда до сила и кой какъв захват има или както там му викате.Там става въпрос за съвсем различни неща.
sensation
Jr. Member
**

« Reply #73 on: July 08, 2011, 13:54:56 PM »

по-голямата 4аст от съвременните ку4ета водят соя си от Гоцедел4евско,Доспатско ,Велинградско,Банско,Разлог,Якоруда-места където не живеят и не са живели карака4ани.Пък и след колективизацията не остава и помен от техните ку4ета,поради това 4е през комунизма се извършваха направо отстрели на ов4арските ку4ета.сега и да има в някои ку4ета остатък от кръвта на карака4анските ку4ета той е минимален.истинската селекция на ку4етата от които водят кръвта си съвременните ку4ета е на ПОМАЦИТЕ и МАКЕДОНЦИТЕ- вси4ко друго са приказки за малки деца.

И аз съм на това мнение ,но бих включил още някой район. И според мен неможе само даден етнос да е изиграл решаваща роля , имало е овчарски кучета и преди тях и евентуално са се кръстосали кучетата на номадите с тези на местните овчари и са се претопили така както е станало с други породи в миналото.
sensation
Jr. Member
**

« Reply #74 on: July 08, 2011, 14:03:15 PM »

Всичките кучета-съвременни,водят началото си от стадата ,независимо от етноса и религиозната принадлежност на стопаните.Я кажи ако знаеш някое днешно куче да е потомък на куче ,което не е било пазач на стока.и от къде идат легандарните кучета и защо за тях се говорят легенди? 
За да знаете историята на овчарските кучета,трябва да познавате и историята на Българското овчарство,а вие май нищо свързано с него не знаете.

Добре казано
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 41
  Print  

Jump to: