Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 14, 2024, 15:24:43 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 ... 18
  Print  
Author Topic: ОФИЦИАЛЕН СТАНДАРТ Каракачанско куче  (Read 155089 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« Reply #15 on: January 04, 2012, 14:06:22 PM »

Както не веднъж съм писала, кучетата ми за мен са домашни любимци, приятели, които не водя на изложби. Но, това не пречи да се интересувам непрекъснато от стандарта на породата и всички плюсове и минуси, свързани с този стандарт. Не ми е ясно, какво означава понятието "черна маска", един от недостатъците на кучето. Моля някой да ми го обясни.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Светла
Sr. Member

« Reply #16 on: January 05, 2012, 18:44:43 PM »

КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ

Официален стандарт на породата
Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.
...
Елиминиращи недостатъци:
- сходство с други породи: кавказка овчарка, средноазиатска овчарка, шарпланинец, лендзир и др.
- горночелюстна прогнатия
- долночелюстна прогнатия с отстояние над 3 мм между резците
- флегматичен темперамент
- плашливост (страх)
- немотивирана агресия
- липсващи зъби, освен два от първите предкътници (Р1), два от вторите предкътници (Р2) или двата трети кътника (М3)
....

За мен не беше напълно ясно написаното, оцветено в червено. Коментирах го в друг форум, където ми беше точно обяснено за какво става дума. Но мисля, че не трябва винаги обикновеният любител на кучетата да разчита на допълнителни обяснения. Дадох някакво предложение, на което не беше обърнато внимание. Може би не е най-доброто, но не трябва ли все пак стандартът да се актуализира понякога.

Ето и предложението ми:

Без да имам претенции, че разчитам анатомична терминология, считам, че е по-правилно да бъде написано:
...
"липсващи зъби, освен или два от първите предкътници (Р1), или два от вторите предкътници (Р2), или двата трети кътника (М3), но не повече от два зъба."
В противен случай, написаното може да се тълкува, че липсата на два от първите предкътници (Р1) и два от вторите предкътници (Р2), общо четири зъби, не е елиминиращ недостатък.

И продължавам да нямам никакви претенции!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Лайк
Newbie
*

« Reply #17 on: April 12, 2012, 21:36:32 PM »

Не намерих в стандарта Ширина в холката.
Дали има нещо такова?

Просто правя кучешка къщичка и ми трябва тая информация, за входа.

Спазвам следните правила:

1. Подът да е повдигнат от земята на няколко сантиметра (за спиране на земната влага и за изсушаване на дървения под, намокрян от козината на кучето).
    2. Покривът е плосък (намаляване на излишния отопляван обем) с наклон назад. Трябва да е поставен на панти, за да е улеснено почистването.
    3. Размерите на колибката трябва да позволяват на кучето до изпружва краката си и да има няколко сантиметра разстояние над холката, когато се изправя.
    4. Размерите на входа трябва да са минимални, но и достатъчни за да може кучето при рязък дразнител безпрепятствено да изскача навън, без да се удря.
    5. Входът се оформя като Г-образен коридор, за да се препятства завихрянето на въздуха в колибката от вятъра. През зината се окачват ленти две ленти от тъкан, които да го затварят.
    6. Подът на колибката се оформя като скара, за да може да се проветрява мократа козина. Разстоянията между дъските на скарата трябва да не позволяват заклещване на пръстите на лапите.
    7. Дъските на колибката се залепват федер в нут или по друг начин, позволяващ добро уплътняване. Отвътре дъските не се боядисват или грундират.
    8. Привързаното куче трябва да може да обхожда свободно площ от поне 80 кв. м. Например 4 метров повод окачен на 10 метрова тел. Поводът трябва да има поне два вирбела, които да възпрепятстват усукването му.

Pagan_fire
Hero Member

« Reply #18 on: April 12, 2012, 22:23:07 PM »

Не намерих в стандарта Ширина в холката.
Дали има нещо такова?

Просто правя кучешка къщичка и ми трябва тая информация, за входа.

Спазвам следните правила:

1. Подът да е повдигнат от земята на няколко сантиметра (за спиране на земната влага и за изсушаване на дървения под, намокрян от козината на кучето).
    2. Покривът е плосък (намаляване на излишния отопляван обем) с наклон назад. Трябва да е поставен на панти, за да е улеснено почистването.
    3. Размерите на колибката трябва да позволяват на кучето до изпружва краката си и да има няколко сантиметра разстояние над холката, когато се изправя.
    4. Размерите на входа трябва да са минимални, но и достатъчни за да може кучето при рязък дразнител безпрепятствено да изскача навън, без да се удря.
    5. Входът се оформя като Г-образен коридор, за да се препятства завихрянето на въздуха в колибката от вятъра. През зината се окачват ленти две ленти от тъкан, които да го затварят.
    6. Подът на колибката се оформя като скара, за да може да се проветрява мократа козина. Разстоянията между дъските на скарата трябва да не позволяват заклещване на пръстите на лапите.
    7. Дъските на колибката се залепват федер в нут или по друг начин, позволяващ добро уплътняване. Отвътре дъските не се боядисват или грундират.
    8. Привързаното куче трябва да може да обхожда свободно площ от поне 80 кв. м. Например 4 метров повод окачен на 10 метрова тел. Поводът трябва да има поне два вирбела, които да възпрепятстват усукването му.

Леле....  biggrin няма нужда от толкова изчисления и т.н. така мисля аз  cheers (бягаме от темата)

"Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си"
   Леонардо да Винчи
Лайк
Newbie
*

« Reply #19 on: April 12, 2012, 22:26:17 PM »

Що ?!
Стандарт за височина - има.
Дължина - има.
Ширина Huh?

А точките, които съм ги написал, не съм ги измислил аз.
Събрани са от дипломиран кинолог. ... и не става въпрос на за Оня кинолог...
« Last Edit: April 12, 2012, 22:27:24 PM by Лайк » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #20 on: April 12, 2012, 22:32:50 PM »

Нищо лично, но звучи като него( а кой е всъщност "оня кинолог" и кой е "тоя", който е описал изработката на колибката?), все пак няма децата ми да се раждат там! Едновремешните нямаха  и 1/10 от удобствата, които имат съвременните кучета, лично съм виждал как се раждаха в дупки, в земята(влага, кал, изпоядени от бълхи...умрели събратя), ама оцелелите ставаха кучета!
« Last Edit: April 12, 2012, 22:37:49 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Лайк
Newbie
*

« Reply #21 on: April 12, 2012, 22:59:37 PM »

Oня е всъщност оная - съпруга на един модератор  ТУК
Поне пола би трябвало да има значение. Съжалявам но нямам повече информация.
Мога да каже че на пишещия му имам "някакво" доверие.

Може да прегледте и това Къща за куче собствено производство.
Все пак е за  Сродни породи
Ariman
Hero Member

« Reply #22 on: April 12, 2012, 23:10:14 PM »

Не ме разбирайте, че искам да се заям с Вас, по какъвто и да било начин, просто "математиката" в посочените от Вас точки ми стана малко смешна, особено финала с дипломирането. Иначе е чудесно, че искате да осигурите такива удобства за кучето си, показателно е че Ви еня за него.( тук само мога да добавя относно доверието към даден човек и "бизнеса", че днес всеки продава всичко и разбира от това всичко, трябва да го взимате под предвид) Та просто Ви посочих, как работните кучета, живееха живот по близък до дивите си събратя и пак бяха на светлинни години от днешните(било то здравословно или ако щете дори като характер)!  Поздрави!
« Last Edit: April 12, 2012, 23:15:04 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Лайк
Newbie
*

« Reply #23 on: April 13, 2012, 00:08:34 AM »

Наистина, няма нужда от обръщението Вас
Smiley Долу горе съм на ясно с "математиката" - шибнах едни 40 см за отвор на входа.
Но въпроса беше малко принципен...

А за КК ... май сме гледали в нашия род. Въпреки че сме от полето.... Но доколкото си спомням това не е запазена територия за балканджийте... И доколкото имам спомени и СНИМКИ... и ние сме имали КК...няколко...доведени от Беломорска Тракия...

П.П. Няма ли кой да каже Какъв Е Стандарта За  Ширина При Холката?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #24 on: April 13, 2012, 10:07:52 AM »

Колеги, височина при холката е основен елемент в екстериора на животните. Това измерване е важен зоотехничен параметър който освен като показателен за височината на животното, служи и за извеждането на редица екстериорни индекси, имащи отношение в развъждането и селекцията. По отношение на ширина на холката то измерване не е прието да се прави. Холката може да бъде тясна както при хрътките например или широка както е при мастифа. По отношание на изразеността то холката може да е изразена (изпъкваща над гръбната линия) или неизразена. Ширината на холката кореспондира с ширината на гърдите и обхвата на гръдния кош. Така че Лайк, казано с две думи - ако кучето ти е широко, ми не го мъчи да се провира през тесни отвори! Wink
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #25 on: September 22, 2012, 21:54:28 PM »

Ако кучето е с ръст по-нисък от този в стандарта,това като недостатък ли се приема,нещо сериозно ли е? confused
Mad Max
Hero Member

« Reply #26 on: July 13, 2013, 15:27:01 PM »

КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ

Официален стандарт на породата
Приет на 10.08. 2005г. от Държавната комисия по породи животни към Министерство на земеделието и горите на Република България.

Важни пропорции: Дължината на тялото е равна на височината при холката + Х%
- при мъжките кучета Х = 4 - 10 %
- при женските кучета Х = 6 - 15 %
- височината при лакътя = 52 - 55 % от височината при холката
- дължината на муцуната = 43 - 45 % от дължината на главата

Фиг.1

А правени ли са и други екстериорно-анатомични замервания и изводи?

Примерно..
1. Височината при крупата /3-4/ как се отнася към височината при холката /1-2/ и съответно дължината на тялото 5-6 /при мъжките и при женските екземпляри/? Наблюдават ли се характерни особености?
2. Има ли характерно съотношение при дължината на предните крайници /7-8/ и височината при холката /1-2/?
3. Широчината при скулите на главата /16-17/ как трябва да се отнася към дължината на муцуната /9-10/ и дължината на челната област /10-11/, или общо се отнася към дължината на главата /9-11/?
4. Дълбочината на гръдния кош /12-13/ има ли характерно отношение към широчината му /18-19/, обиколката му /14/ и височината при холката /1-2/, дължината на тялото /5-6/ и височината при крупата /3-4/?
5. Какво е характерното разположение на гръдния кош? Как се определя хоризонталната му равнина и има ли тя отношение към височината при крупата /3-4/?
6. Обиколката на китката отнася ли се към дължината на крайниците? Как се изчислява костен индекс?

Mad Max
Hero Member

« Reply #27 on: July 13, 2013, 15:48:07 PM »

7. Как се мери ъгъл между раменната кост и плешката? Еднакви ли трябва да са на дължина?
8. Има ли значение какво е разстоянието между гръдната кост и ъгъла, който се сключва м/у раменната кост и плешката?
9. Как ъгъла на лактите отнесен към гръдния кош оказва влияние върху размера на лапите? Примерно, чела съм, че когато лактите са обърнати навън, кучетата се наричат "късолапи"..  confused

Mad Max
Hero Member

« Reply #28 on: July 13, 2013, 15:56:58 PM »

10. Височината при крупата отнася ли се към дължината на крупата и как? От това ли зависи постава на опашката?
11. Седалищната кост отнася ли се към гръдната кост и съответно, дължината между тях към дължината на тялото?
12. Какви отклонения сте наблюдавали при скакателните стави на задните крайници?
13. Какъв трябва да е постава на бедрото и към какво се отнася той?
« Last Edit: July 13, 2013, 15:57:49 PM by Mad Max » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #29 on: July 13, 2013, 17:42:35 PM »

Интересни въпроси си задала, като отговорите на повечето можеш да намериш в научните публикации на Венелин в раздела "Научни публикации" във форума.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 18
  Print  

Jump to: