Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 06, 2023, 00:42:23 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 15 16 [17] 18
  Print  
Author Topic: ОФИЦИАЛЕН СТАНДАРТ Каракачанско куче  (Read 138587 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #240 on: October 30, 2017, 07:48:03 AM »

Тук има няколко важни аспекта. Пак казвам - ако приемем хипотезата за една малка популация - под 600 животни.
Първо - ако горните базови проучвания покажат, че повечето линии имат средна кръвност около 6 % от родоначалника си. А сродните нему животни са средно около 20 % от всички кучета в популацията. Но има една линия, при която сродните животни отиват към 70 % от популацията, а средния процент кръвност в сродната група е около 16 %. Тоест виждаме, че показателите на конкретната линия са 3 пъти завишени спрямо средното за популацията. И то по двете компоненти.
В самата линия, средния процент кръвност е около 19. А сегментирането на сродната група показва, че тези с кръвност между 10% и 20 % са около 30 % от всички сродни животни. А сегмента 20-30% обхваща към 33 % от сродната група. Това какво показва - че голяма част от разплодниците по линията са високоинбредни. И има голяма вероятност, развивайки линията, това да се случва преимуществено с нови силноинбредни връзки. Съчетавайки както силни страни, така и недостатъци. Вече много поколения наред.
От друга страна, погледнато от гледна точка на популацията, голямото присъствие на този родоначалник предполага голям брой връзки, където той ще се появи и в новите поколения животни. Което е предпоставка сродната му група да се увеличи още като процент от цялата популация.
Така, че както виждаш цифрите не са за пренебрегване. Те чертаят текущо положение и тенденции. За това говоря аз.
Реалното проявление във всяко конкретно животно е друго нещо.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #241 on: October 30, 2017, 08:49:01 AM »

Точно това имах предвид с използването на високоинбредни животни в разплод. Защото има кучета във фертилна възраст (и активно участващи в разплод), които носят над 40 % кръвност от родоначалника си. И дори използвани в аутбредни връки, те ще предадат на поколението си висок % по същия родоначалник. И при все по-осезаемото присъствие на родоначалника в цялата популация, всяка следваща връзка е много вероятно да е някакъв инбридинг по него.
И ако това нещо не се следи, а всеки развъдчик използва разплодниците си по свое усмотрение и без някаква обща координация в малката без това популация, като нищо може да се подгонят тези 100%, за които снощи ми се смя.  smile
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #242 on: October 30, 2017, 08:58:27 AM »

След това може да се слезе на ниво развъдник. При хипотеза, че кучетата на този развъдник нямат родствена връзка с цитирания родоначалник-хемегон. Вкарването на едно-единствено силно инбредно животно в няколко връзки в развъдника, само за една година може да "намопми" родството с гореспоменатия от 0 до 10/20/30/... процента. Което освен родство, ще придаде и висок процент кръвност в следващото поколение за селекционна работа. От раз.
При малка популация, всяко използване на такова едно животно ще даде отражение в един дори краткосрочен план.
Затова е хубаво да се види кои реално животни влизат в разплод този календар (те не са хиляда), да се види какво се получава от това и накъде се върви. Което може да се сегментира в извадки на родените тази година животни, родените миналата, родените по-миналата. И да се види тенденцията. Примерно.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #243 on: October 30, 2017, 09:29:05 AM »

Ако правилно съм разбрал темата се измести в малко по друга посока. От промени в стандарта, към процентно съотношение на дадена линия в общата популация. Или така наречения нов враг и цитиран в пространството като "линия канибал"  hmm Каракитане ето ти въображаемия враг, който обединява! Прав си за туй  clap
Logged
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #244 on: October 30, 2017, 11:54:24 AM »

Следва следващия въпрос който си задавам. Защо се е стигнало до това  confused Мисля и отговора е много простичък. Ами много кучета от тази линия се ползват, защото там са съхранени и няма от къде другаде  saddam
Дуплика ?
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #245 on: October 30, 2017, 12:07:49 PM »

Е как бе господин Коле - как да няма съхранени?! Нали 23 линии - нали разнообразие и асортимент?!? Нали инбредни гнезда?!
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #246 on: October 30, 2017, 12:32:03 PM »

Има, още. Там в гораните дет една от друга линия не мож ги различиш. Кат щамповани са.  biggrin От там пък какво разнообразие се очаква eek

ПС. Не ми следиш мисълта!
« Last Edit: October 30, 2017, 12:35:08 PM by na Brad Pit- brat my » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #247 on: October 30, 2017, 12:40:26 PM »

Предлагам отворен с-ма, в която всеки е добре дошъл стига да спазва общи правила. Без управителен орган.В решенията да се вземат от всички.
Всеки проблемен казус да се решава по с- ма на референдумите. Един административен скретар на заплата от членски внос.
Сашо, как виждаш това да работи практически? И ако е било практически възможно като принцип на управление защо не го наблюдаваме да се използва. Тежнението по референдумите е една нова мода за вземане на решения. Въведе се в последните години от политиците предимно с популистки мотиви. Хем хората си мислят, че те решават, хем елитите ги водят за носа с подходящи рекламни кампании. И в крайна сметка елитите получават резултата, който искат, а народа гледа тъпо в деня след референдума. До тук не съм очарован от проведените референдуми, у нас и по света. Печели популизма, а не разума. От Брекзит та до референдума на Слави - хората даваха гласовете си не с разум, а с емоции предизвикани от пропагандни центрове. И след рефрендума имаше отрезвяване и замръзнали физиономии. До тук с рефрендуми се взеха решения, които са стратегически грешки. Изключваме Швейцария, защото онова там е съвсем друга "бира".

Ама нали едни от упреците към Управителния съвет бяха, че не трябвало да е чак така отворена организацията за нови членове, Трябвало да има цедка, изпит едва ли не за пригодност. Как така сега искаш напълно отворена система. smile
Ако се замислиш, какво ще рече организация без управителен орган. Това е тяло без глава. Впрочем тези термини се използват и за организациите.
Админ.секретар на заплата от чл.внос. Ами и сега да бяхме назначили такъв, но дали нужното увеличение на чл.внос(за да поеме заплатата му) ще се хареса на членовете? Ами този секретар също е човек и ще получава критики. На-добре да го заменим с изкуствен интелект, за да е безпристрастен. Ама и това няма да хареса на всички, защото пак няма да бъдат удволетворени всички искания. Пак ще има недоволни.
Нужно е да отбележа, че в законодателството няма възможност за регистрация на референдумна форма на НПО.

Но нека разиграем хипотеза. В едно такова сдружение получават покана за участие в браншова среща за обсъждане на законодателни промени свързани със запазването на генетичните ресурси. Срещата е след седмица, а потвърждението трябва да се изпрати до 3 дни. 
1. Кой ще е този който ще иницира референдума. Ще трябва ли предварителен референдум за да се реши кой иницира съществения референдум?
2. Къде и кога за тези 3 дни ще се съберат ВСИЧКИ за да гласуват?
3. Кой ще брои гласовете?
4. Кой и къде ще публикува резултата?
5. А какво става ако недоволните от резултата го оспорят?
6. А ако изгубилите референдума, решат, че ще се отделят за да си правят свои референдуми?
И цялата тази протяжна процедура за едно просто потвърждение за участие. А ако се изисква решение в рамките на деня? А ако няколко дни подред се изискват решения които са функция на предходното и на реакция на външни институции?

Вижте, света е измислил едни проверени управленски схеми. Включително в НПО. Членовете на изборно Общо събрание избират кой да осъществява оперативното ръководство за мандатния период. мандата по закон може да е до 5 години. С опция за нов мандат след това или с такава за избор на съвсем нови лица на въртележка. Това работи ефективно. Никой не е спрян ако счита че има способности и сили да се кандидатира и да бъде избран да управлява "дружината". Въпросът е има ли реално хора, които искат да поемат отговорност за общите дела? Впечатлението ми е , че по-скоро не. Ще е радвам да ме опровергаете.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #248 on: October 30, 2017, 12:48:18 PM »

Е как бе господин Коле - как да няма съхранени?! Нали 23 линии - нали разнообразие и асортимент?!? Нали инбредни гнезда?!
Ама всеки иска да е хубаво, не лингия biggrin и за туй biggrin
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #249 on: October 30, 2017, 12:53:37 PM »

Викаш останалите 22 линии -  лингии? Сакън недей, ще те обвинят, че си от новия ми любим отбор!  biggrin
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #250 on: October 30, 2017, 12:59:50 PM »

Викаш останалите 22 линии -  лингии? Сакън недей, ще те обвинят, че си от новия ми любим отбор!  biggrin
Не съм казъл. Всеки иска и се стреми към по хубав екземпляр, което ниминуемо води до преплитне на линиите. Факт е, за който има очи да види, че там са запазени доста и класни такива. А симпатизирам на много отбори, но безпристрастно biggrin
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #251 on: October 30, 2017, 13:06:35 PM »

Ако правилно съм разбрал темата се измести в малко по друга посока. От промени в стандарта, към процентно съотношение на дадена линия в общата популация. Или така наречения нов враг и цитиран в пространството като "линия канибал"  hmm Каракитане ето ти въображаемия враг, който обединява! Прав си за туй  clap

Брад, няма проблем, Китан беше кораво куче с горещо сърце и хладен ум и ще поеме и тази демонична роля. biggrin
Впрочем ако анализа се фокусира само върху настоящите кучета на развъдника, ще види, че те на 100% имат някаква кръвност от Китан. И това е съвсем съзнателно търсено от собствениците на развъдника. Но ако анализираме цялата популация на породата нещата ще са съвсем други. Защо? Ами например защото поради дълго провеждани окалващи кампании кучетата от тази линия не бяха широко използвани от любителите. Включително това важи и за развъждачи  в рамките на МАКК. Което от популацонна гледна точка всъщност смятам за преимущество в подкрепа на стремежа ни в МАКК да развиваме популацията в инбредни гнезда с доколкото е възможно по малко смесване. Коментирал съм това и преди. Няма да се повтарям.
Интересно ще е да се анализира влиянието и на други кучета родоначалници върху популациите на отделни развъдници и популацията като цяло. Например Горан(Торан). Само открехвам завесата, че например дъщери на Горан са в основата на развитие на линиите на Черния и Мечо(злия). А това са трите базови линии развивани в клуба-развъдник на Драганов
Също интересен обект за анализ е влиянието в популацията на Шабан на Сл.Балджийски. И тук отмятам леко завесата с това, че кучето бе хипер използвано от почти всички развъждащи в края на 90-те и първите години на настоящия век.
И наблюдавайки в онези години тези процеси на масово навлизане на горните кучета в популацията, собствениците на КараКитан умишлено се въздържаха да ги използват в своята селекция. Мотивите ни бяха с дългосрочен хоризонт. Абе прости момчета кво да ги правиш. Wink
« Last Edit: October 30, 2017, 13:24:38 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #252 on: October 30, 2017, 13:13:22 PM »

Викаш останалите 22 линии -  лингии? Сакън недей, ще те обвинят, че си от новия ми любим отбор!  biggrin
Не съм казъл. Всеки иска и се стреми към по хубав екземпляр, което ниминуемо води до преплитне на линиите. Факт е, за който има очи да види, че там са запазени доста и класни такива. А симпатизирам на много отбори, но безпристрастно biggrin
Радвам се, че сподели тези неща днес.  clap Ако ги бях казал примерно аз, щях да бъда обвинен в силно отборно пристрастие.  biggrin
Хайде сега на база днескашните си съждения помисли, дали това "отклонение" от темата има пряка връзка с промените в стандарта.
Още веднъж благодарско за включването!  notworthy
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #253 on: October 30, 2017, 13:15:11 PM »

Викаш останалите 22 линии -  лингии? Сакън недей, ще те обвинят, че си от новия ми любим отбор!  biggrin
Има предпочитани линии. Има и такива с по-малко почитатели. За едни, едно куче е върха. За други, същото куче е лингия. Въпрос на вкус. Отделно един търси кучетата да са откачени злобари и счита останалите за лингии. Друг търси умерени и разумни кучета и за него откачените злобари са психопати. Който и тип куче ако административно се наложи върху цялата популация ще бъде грешка.
Та много хора продължават да не осъзнават, че в концепцията на МАКК за съхранение на породата е заложен модел за развитие с много далечен хоризонт. Хоризонт, който се следва с бавен еволюционен, а не революционен подход. Който разбрал-разбрал Wink
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 683« Reply #254 on: October 30, 2017, 13:20:21 PM »

Викаш останалите 22 линии -  лингии? Сакън недей, ще те обвинят, че си от новия ми любим отбор!  biggrin
Не съм казъл. Всеки иска и се стреми към по хубав екземпляр, което ниминуемо води до преплитне на линиите. Факт е, за който има очи да види, че там са запазени доста и класни такива. А симпатизирам на много отбори, но безпристрастно biggrin
Радвам се, че сподели тези неща днес.  clap Ако ги бях казал примерно аз, щях да бъда обвинен в силно отборно пристрастие.  biggrin
Хайде сега на база днескашните си съждения помисли, дали това "отклонение" от темата има пряка връзка с промените в стандарта.
Още веднъж благодарско за включването!  notworthy
За кво, че в другия форум с недомлъвки го споменават и няма, кой да каже каква им е болката ли. Присъщо за някои екземпляри  Wink И пак ти казвам, че не ми следиш мисълта  biggrin
Logged
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM