Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. June 24, 2024, 04:19:31 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 2 [3]
  Print  
Author Topic: ПАРВОВИРУС  (Read 77491 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ovchi
Newbie
*
Posts: 6


« Reply #30 on: December 04, 2020, 09:20:53 AM »

Благодаря за  съвета, успях да намеря доктора, прие ни човека в къщи, наслага им по 4 инжекци +2 х5 м3 NaCl (така пиша на банката)
Глюкози, сега едното е добре но другото още не иска да яде, но поне сме се уговорили да се видим пак днес вечерта, защото има нужда да повтори едното лекарство !

Интересно което ми каза е че човешката глюкоза е подходяща само за подкожно приложение на кучето и че през устата, едва ли не съм ускорила ефекта на вируса при първото  пале.

Първото пале се вдигна на сутринта ходеше и  бше еигриво. След няколко часа се влоши рязко, легна почна де се лигав и почина ;(

Не съм сигурна какви препарати ползва доктора, днес ще го разпитам и за лекарства и за съвети относно домашно лечение.
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #31 on: December 04, 2020, 23:40:11 PM »

Не знам от кой район сте, но намерете ветеринарен лекар, който да постави абокати на кученцата. Така сами ще може да им вливайте поне по 2 пъти на ден Ringer и Glucosa 5%. Рингера набавя нужните вода и електролити, а глюкозата храни. Общо влейте сумарно по половин банка на кученце(приблизително 50 на 50 Рингер към глюкоза). И двата разтвора се купуват от хуманните аптеки. нека ветеринаря да ви даде и разтвор на хепарин с който да промивате абоката преди и след вливане. Важно е в никакъв случай да не вливайте по силен процентен разтвор на глюкоза от 5%, ще навреди. След като вливате течности, спрете поемането на каквото и да е през устата за ден два. Чревната лигавица е раздразнена и трябва време за да регенерира на спокойствие. След тези 1-2 дни контролирано поднасяйте паничка с малко вода, като внимавате кученцето да не се налока обилно. Ако няма повръщане, постепенно увеличавайте пътите в които им поднасяте вода и количеството поета вода. Успоредно с вливанията трябва да се слагат широкоспектърни антибиотици, за да предпазят кученцето от бактериалните инфекции. Ако кученцата повръщат ветеринаря може да им постави инжеция против повръщане за да се възпрепятства рязко обезводняане. При невъзможност да вливате като крайна опция може да се постави подкожно по 20мл Glucosa 5%  в кожния джоб в основата на задните крака, в слабините. Вероятно след около седмица, ако оцелеят,  кученцата ще започнат да се подобряват и може да почнете внимателно подхранване с малки количества храна. Започва се буквално с 1 лъжичка и постепенно се увеличава, ако няма повръщане или диария. Захранката е оризова вода с пилешки бульон. Постепенно може да се вкара в композицията и малко извара, обезмаслено сирене и натурално кисело мляко. Последното  помага за възстановяването на микрофлората на червата, която е унищожена от антибиотиците. Може да давате и пробиотик със същата цел.
Болестта е коварна. Дано имате успех!
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 2 [3]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM