Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 14, 2024, 14:14:10 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8]
  Print  
Author Topic: Типове окраски на космената покривка характерни за КК  (Read 104247 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
bobo
Full Member

« Reply #105 on: February 10, 2011, 20:45:30 PM »

bobo
Full Member

« Reply #106 on: February 10, 2011, 20:50:53 PM »

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #107 on: February 10, 2011, 21:33:32 PM »

Да де ама уточнихме с Абориген,че има и чисто бели без каквито и да било петна по тях,техния цвят(дюз)е порок така ли?А и черни на гарвани имаше някъде из темите и те ли са нежелани?А за тигровите...
Бельо Тито също изглежда чисто бял, но не е.
Атила мойте очи сигорно лъжат.
Тунджа може да е МЕЛЕЗ ама е чисто бяла като сняг.Няма никаде кремаво или кавото и да е петно.
Ники не си спомням да съм коментирал Тунджа или твоите очи.
Пък ти си знаеш защо си сложил горната квалификация на кучката ти.

p.s. Ето една аналогия с близка порода. В стандарта на кавказката овчарка черният цвят е изключен, но в аборигената популация има отделни екземпляри и с такава окраска. Но мнооого рядко. И не може да се говори, че това е типична окраска за тази порода.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
aborigen
Sr. Member

« Reply #108 on: February 11, 2011, 19:31:16 PM »

Да де ама уточнихме с Абориген,че има и чисто бели без каквито и да било петна по тях,техния цвят(дюз)е порок така ли?А и черни на гарвани имаше някъде из темите и те ли са нежелани?А за тигровите...
Бельо Тито също изглежда чисто бял, но не е.
Атила мойте очи сигорно лъжат.
Тунджа може да е МЕЛЕЗ ама е чисто бяла като сняг.Няма никаде кремаво или кавото и да е петно.
Ники не си спомням да съм коментирал Тунджа или твоите очи.
Пък ти си знаеш защо си сложил горната квалификация на кучката ти.

p.s. Ето една аналогия с близка порода. В стандарта на кавказката овчарка черният цвят е изключен, но в аборигената популация има отделни екземпляри и с такава окраска. Но мнооого рядко. И не може да се говори, че това е типична окраска за тази порода.
Атила такава кучка скоро няма да се роди.То като я сложиш до други кучета просто се откроява. biggrin
Даваш пример със куче което не е бяло а е кремаво.
Затова ти пуснах тунджа със снега.
То в стандарта ви пише че трябва да са кучетата със тъмни очи особено за черно белите.
Нещо гледам във елитните развъдници имате кучета ЧЕРНИ със жълти очи.Това на каво се дължи.
Точно за това сме говорили със тебе.И понеже ти си обиколил навсякъде и имаш много снимков материал.Може ли да кажеш тука на всички дали някъде навремето имаше такива кучета със такива свели очи.И ако имаш снимки на такива кучета да покажеш.
Или това са някъкви МЕЛЕЗИ.
Mad Max
Hero Member

« Reply #109 on: July 16, 2013, 13:22:28 PM »

Mad Max
Hero Member

« Reply #110 on: July 16, 2013, 17:09:50 PM »

Малко по-четливо:

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #111 on: December 15, 2015, 13:32:46 PM »

С оглед на някои дискусии за цветове, типове, моди и т.н. си направих труда да се срещна повторно с някои каракачани и техни наследници заселени по нашия край първата половина на миналия век. Някои естествено били дошли навремето с малка част от животните си (колкото им било разрешено) и разбира се някое и друго куче. В последствие постепенно се отказват от поминъка си. Най-възрастния беше на около 94 г. Не всички имаха отношение към кучетата, но някои все пак имаха....
За кучетата ми казаха: "Беше много трудно с тях, почти невъзможно на новото място. Имаше хора, махали с къщи на близо. Започнаха да правят бели и т.н. Не можехме да ги хващаме, камо ли да ги държим вързани, просто бяха свикнали свободни и много зли. Постепенно ги махнахме, не ни бяха нужни в новите условия." Но това както и да е..
На въпроса, какви са били като цвят, повечето ги описаха като тъмни, черни,  тъмносиви от горе и по-светли от долу, светлокафяво, жълтеникаво, светлосиво до бели крака. Шарените били по-рядко, но някои мераклии си държали да им бъдат шарени.
Показах им снимки за да бъдем по-конкретни. Снимки на най-различни кучета като цвят, косъм, ръст, глави..... Снимките са на кучета от  днешните клубове, организации, асоциации за Каракачанско куче, Българско овчарско куче, даже и на така наричаните Горани. Част от снимките са мой, повечето на колеги от интернет.
Разбира се тяхното мнение не е меродавно, това са отделни хора, но все пак ......
Ето кои снимки им направиха впечатление и посочиха:

През 40-50-те години на миналия век е било трудно да се говори за порода, а за кучета - овчарски, каракачански и т.н.
Интересно  какво е описал навремето пръв д-р Гайтанджиев, когато е започнал да се занимава по-подробно с тези кучета като възможност за порода и тогавашния негов стандарт!?! Да се надяваме, че един ден ще бъде публикуван!!!

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
vano
Guest
« Reply #112 on: December 15, 2015, 14:29:17 PM »

Може би наистина са били такива. Имам една стар книжка за домашни любимци, писана 70 и някоя година и там се описва шарпланинеца. При описанието на цвета му се казва - също като нашето каракачанско куче. Довечера ще видя да цитирам точно Smiley

А като се има предвид марката с рисунка на глава на КК от 1970 г., вероятно наистина това е бил преобладаващия тип (според цвета) КК.

От друга страна пък единствената снимка, която съм виждал на каракачански стан с куче е с черно-бяло куче, а и Петерс е описал КК като черно-бели още през 1938 г.

Аз мисля че значение е имал и района, много добре си спомням от моето детство, че кучетата в наше село и околните села бяха или сиви или бели със сиви петна, като сивото варираше от тъмно сиво до светло сиво. Става дума за средногорието, района около Панагюрище, Стрелча и Копривщица.

Чувал съм например, че по Родопите пък са били основно черно-бели.

Това е най-старата снимка, която съм виждал с изобразени овчарски кучета и овчари - тя е от родопите и на нея кучетата са вероятно черно бели (годината е около 1900-та).

това също мисля, че е стара снимка от Родопите

Ако някои е правил по-задълбочени проучвания, ще ми е интересно да сподели. А стандарта на Гайтанджиев сигурно е строго секретен, щом досега никой не го е показал, а се съмнявам че никой го няма.
« Last Edit: December 15, 2015, 14:31:28 PM by vano » Logged
Pages: 1 ... 6 7 [8]
  Print  

Jump to: