kennel Vucho
|
|
« Reply #4305 on: June 21, 2017, 10:16:14 AM » |
|
Мъжки работен пес по линия Мечо от Мулдава.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4306 on: June 22, 2017, 14:16:36 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4307 on: June 22, 2017, 14:19:44 PM » |
|
Още къшаци от същата работна група. водача юноша бледен на 8 месеца
|
|
|
|
|
|
|
Iliyan Dushanov
|
|
« Reply #4308 on: June 22, 2017, 19:24:27 PM » |
|
Това с виждането на живо ми е досущ като нашенското клише "Ти знаеш ли кой съм аз, бе?" и любимия ми отговор : "- Е кой пък толкоз да си в 7 сутринта в градския транспорт?" - нали така беше вица. Ники, сигурно ако го видиш на живо може по-породно да му стане излъчването или главата, пък вземе че и потъмнее. Каквото и да си говорим, втори Мечо не се е раждал, камо ли някой да го е надминал, а като гледам на къде вървят нещата - няма и да се роди. Бабаджан е нелошо животно( казвам го въпреки някои екземпляри в родословието му), но не предава типа си, което е лошо. Няма и читави женски по мечовска кръвчица, с които някъде да се мъчи срещане на тая кръвта. Няма и как с китански кучки да даде нещо близко до дядо си, все такива като тоя червен хубавец излизат. Мрако няма нищо общо с Мечо, въпреки че е негов син, там нещата са по Чолпа(Китан и Гизда), а по майка имаме Мечо на Карафеиз(тука винаги се сещам за червения брат на Гизда ), така че при Мрако... цвета може да броим за прилика май, само. Даже сега като се замисля, даже зъбче нямаше, което си е пословично за животни селектирни по Китан, мисля. Ако беше представен за продължител на Рижко ТИТО, по - бих повярвал, честно. ПП Kennel Vucho, като стана дума за Гривчо от Бачево - кои са родителите му?
|
|
|
|
|
|
|
Iliyan Dushanov
|
|
« Reply #4309 on: June 22, 2017, 19:31:55 PM » |
|
Това с виждането на живо ми е досущ като нашенското клише "Ти знаеш ли кой съм аз, бе?" и любимия ми отговор : "- Е кой пък толкоз да си в 7 сутринта в градския транспорт?" - нали така беше вица. Ники, сигурно ако го видиш на живо може по-породно да му стане излъчването или главата, пък вземе че и потъмнее. Каквото и да си говорим, втори Мечо не се е раждал, камо ли някой да го е надминал, а като гледам на къде вървят нещата - няма и да се роди. Бабаджан е нелошо животно( казвам го въпреки някои екземпляри в родословието му), но не предава типа си, което е лошо. Няма и читави женски по мечовска кръвчица, с които някъде да се мъчи срещане на тая кръвта. Няма и как с китански кучки да даде нещо близко до дядо си, все такива като тоя червен хубавец излизат. Мрако няма нищо общо с Мечо, въпреки че е негов син, там нещата са по Чолпа(Китан и Гизда), а по майка имаме Мечо на Карафеиз(тука винаги се сещам за червения брат на Гизда ), така че при Мрако... цвета може да броим за прилика май, само. Даже сега като се замисля, даже зъбче нямаше, което си е пословично за животни селектирни по Китан, мисля. Ако беше представен за продължител на Рижко ТИТО, по - бих повярвал, честно. ПП Kennel Vucho, като стана дума за Гривчо от Бачево - кои са родителите му? Гривчо от Бачево до колкото знам е абориген кучето е скитало с цигани и е закупено от Христо Гончев за баща и майка едвали се знае нещо това е една от версйите.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4310 on: June 22, 2017, 19:50:46 PM » |
|
Преди обаче да стане "скитащо", кучето е било собственост на овчар от Бачево. След като собственика му умира, продават овцете и кучето остава само на произвола на съдбата. По стечение на обстоятелствата кучето попада при Ицо Гончев от Велинград.
|
|
|
|
|
|
|
Iliyan Dushanov
|
|
« Reply #4311 on: June 22, 2017, 21:14:16 PM » |
|
Преди обаче да стане "скитащо", кучето е било собственост на овчар от Бачево. След като собственика му умира, продават овцете и кучето остава само на произвола на съдбата. По стечение на обстоятелствата кучето попада при Ицо Гончев от Велинград.
Не се и съмнявам че е така значи има вероятност Гривчо да е проследен.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4312 on: June 22, 2017, 21:41:04 PM » |
|
За съжаление нищо повече от 2001 година. Човека е починал и никой не може да даде повече информация. Направени са няколко инцестни връзки с цел проверка както е по изискванията на Правилника за развъждане и селекция. Резултатите са показателни. Така реда е спазен.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #4313 on: June 22, 2017, 22:37:46 PM » |
|
Това с виждането на живо ми е досущ като нашенското клише "Ти знаеш ли кой съм аз, бе?" и любимия ми отговор : "- Е кой пък толкоз да си в 7 сутринта в градския транспорт?" - нали така беше вица. Ники, сигурно ако го видиш на живо може по-породно да му стане излъчването или главата, пък вземе че и потъмнее. Каквото и да си говорим, втори Мечо не се е раждал, камо ли някой да го е надминал, а като гледам на къде вървят нещата - няма и да се роди. Бабаджан е нелошо животно( казвам го въпреки някои екземпляри в родословието му), но не предава типа си, което е лошо. Няма и читави женски по мечовска кръвчица, с които някъде да се мъчи срещане на тая кръвта. Няма и как с китански кучки да даде нещо близко до дядо си, все такива като тоя червен хубавец излизат. Мрако няма нищо общо с Мечо, въпреки че е негов син, там нещата са по Чолпа(Китан и Гизда), а по майка имаме Мечо на Карафеиз(тука винаги се сещам за червения брат на Гизда ), така че при Мрако... цвета може да броим за прилика май, само. Даже сега като се замисля, даже зъбче нямаше, което си е пословично за животни селектирни по Китан, мисля. Ако беше представен за продължител на Рижко ТИТО, по - бих повярвал, честно. ПП Kennel Vucho, като стана дума за Гривчо от Бачево - кои са родителите му? Добре дошъл отново Ариман. Време е за годишен отпуск и ето ни пак във форума Втори и Мечо и Шаро, и Мурджо и Караман ... не се е раждал/които и да са тези кучета/. Просто защото не са били подлагани на клониране. По стечение на исторически обстоятелства съм имал възможността отблизо и продължително да наблюдавам доста от кучетата изредени в твоя пост. И поради това ще споделя неща от първа ръка. Рижия син на Бабаджан представен на снимките си е именно в типа на Бабаджан. Бабаджан пък от своя страна доста устойчиво предава своя тип на наследниците си. Брях тоя Мечо, какви легенди се сътвориха за него. Ако сега се беше родил в някой развъдник и се появеше на някоя изложба мнозина спецове щяха демонстративно да го оплюят като мъник с неговите шейсет см ръст. Коментара щеше да е най-вероятно " абе има глас, злобен е, ама до там". Недай си боже развъдника да не е от подходящия кръг. Хептем щяха да го зачеркнат съвременните кинолози. Впрочем и едно време някои известни за времето си кинолози се вгледаха в кучето едва когато го видяха вече в двора ни. И от тогава все съжаляват, че пустия му Мечо бил вадил потомци с "китански" кучки. В последните години не веднъж е имало подпитвания, ако може отнякъде да излезе негова връзка с кучка, която не е наследник на омразния Китан. Впрочем , той пък стана омразен едва след като известен кинолог не успя да го купи, чрез подставено лице от женски пол- тогава току що завършила мицуложка. Та стигаме до наши дни. Едни запалени любители на Мечо взеха, че откраднаха негов вехт 10 годишен правнук, преглъщайки някак, че и в него има от тази пуста омразна "китанска" семка. Та такива ми ти работи изпод шипковия храст Започваш малко повърхностно с оценките, нетипично за теб. Но се надявам с напредването на лятото да влезеш във форма.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #4314 on: June 23, 2017, 09:26:45 AM » |
|
Добре дошъл отново и на теб, KaraKitan. "Повърхностините" ми оценки идват от очевидния факт, че Бабаджан е инбриден на Китан V-III, а сам самичък Мрако е примера на тези числа. Здравата логика търси отговора как едно животни е инбредно на една линия, а е продължител на друга. И предвид това, че споменаваните животни са били ваша собственост с брат ти, не ти ли е хрумвало, че Бабаджан предава по-скоро типа на майка си и баба си ?
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4315 on: June 23, 2017, 10:02:07 AM » |
|
Това че предава типа на баба си, причислява ли го към генеалогична линия, към която по смисъла на развъждането не принадлежи?
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #4316 on: June 23, 2017, 10:24:24 AM » |
|
Ариман, защо си мислиш че генеологичната линия на Мечо е продължена само през Бабаджан? Самият Бабаджан в типа си обединява белези на линиите на "Мечо Мулдава" и "Беловски Мурад". И двамата знаем, че формално линиите се водят по мъжките - от баща на син. Така е прието в науката. Друга тема е какво натрупване на гени се получава. Има случаи когато формално кучето е от линия Х, но пък е инбредно по куче Y и куче Z. Ако калкулираме гените привнесени от едно или друго куче, ще имаме представа просто математически кое преобладава. Отделна тема е че кучето може да е с надделяване кръвността на Y и Z, но да притежава типажа на Х. Интересна занимавка е селекцията Теорията е ясна, но в практиката се вземат решения съобразно с наличните възможности. В резултат на тези решения взети в даден исторически момент сега има налични живи представители на дадена линия. И възможността да се упражняваме тук из форума на това коя е по-добра, най-добра и перфектна от теоретичните постановки.
|
|
« Last Edit: June 23, 2017, 10:25:11 AM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4317 on: July 17, 2017, 23:30:33 PM » |
|
Велик Шаро!!! Отново се доказва че характера и работните качества, всъщност правят каракачанското куче такова каквото е накарало хората от миналото да го възпеят в песни и легенди! Вероятно за много хора ще прозвучи пресилено но фактите са си факти, и има хора които биха ги потвърдили тук. Шаро на Исмет Мурат е успял да предотврати нападение на мечка над стадото херефорди на своя собственик под Петков връх в Рила планина. При това съвсем сам!!! Колкото и невероятно да звучи описаното в старите легенди и сказания за такива прочути кучета които сами са успявали да отблъснат мечка, всъщност е реалност. За мен е чест че такива кучата са развъждане на членове на МАКК! Така са се раждали легендите, а Шаро за пореден път доказва че е легендарно куче! Поклон! Снимка на Шаро от изложението в Кресна през пролетта.
|
|
|
|
|
|
|
Iliyan Dushanov
|
|
« Reply #4318 on: July 20, 2017, 17:09:56 PM » |
|
Невероятно борбен е Шаро доколкото си споням преди няколко месеца имаше и среща с 3 вълка и бе защитил успешно стадото си от тях Легенда. Велик Шаро!!! Отново се доказва че характера и работните качества, всъщност правят каракачанското куче такова каквото е накарало хората от миналото да го възпеят в песни и легенди! Вероятно за много хора ще прозвучи пресилено но фактите са си факти, и има хора които биха ги потвърдили тук. Шаро на Исмет Мурат е успял да предотврати нападение на мечка над стадото херефорди на своя собственик под Петков връх в Рила планина. При това съвсем сам!!! Колкото и невероятно да звучи описаното в старите легенди и сказания за такива прочути кучета които сами са успявали да отблъснат мечка, всъщност е реалност. За мен е чест че такива кучата са развъждане на членове на МАКК! Така са се раждали легендите, а Шаро за пореден път доказва че е легендарно куче! Поклон! Снимка на Шаро от изложението в Кресна през пролетта.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4319 on: July 20, 2017, 18:22:21 PM » |
|
Миналата есен беше това. Пак под Петков връх. Тогава беше най-зле положението - близо две седмици лутане между живота и смъртта.
|
|
|
|
|
|
|
|