petko
|
|
« Reply #15 on: March 25, 2009, 17:02:28 PM » |
|
djoli tva kuche "staroto haresva li ti? i kak razbra che niama nishto obshto .az ne razbiram nali ma ne mi izglejda chak tolkova dalechno da ti kaja chestno ,ma moje az ne sym razvydchik
no ti ..obosnovi se koe mu e razichnoto?
|
|
|
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
KARA
|
|
« Reply #16 on: March 25, 2009, 17:06:59 PM » |
|
,neshto pak si minala na vie .rabotata mi e spukana .vikai mi kakto precenish ,to kaka li ne sa m narichali djolyp .zashto kogato zatyvash iskash da hvanesh za rykava i vashite ,ako ima edno kuche deto na teb ne ti haresva ti smiatash che i tam ima melezi a mnogog vyv vashata deto i vie i nie"gi vijdame" ? e nali i dvete sa melezi sushto i prosvolutata ti fraza nali beha bok kak stana kk ,murdjo ti go kaza iasno bok e sinonim na mleziata po tova ime e vuzmojno da ima i karakachanski kucheta tuk vuprosa ne e kokoshkata ili iaiceto ......v nachaloto beshe kk imash navika da pliuesh neosnovatelno tam vyv foruma vi tona ti e korenno razlichen ...a tuka sme ravni -"i nashte i vashte melezi" posle se pravish na jetva i tva ne mi haresva Не претендирам моите да са чисти и истински-и не ме интересува кой какво си мисли за тях-отглеждам си ги и си ги обичам. Ако не стават-какво от това-няма да ги наритам и да ги натиря. Но е смешно много смешно че всички работят с едни и същи кучета .az puk zaiaviavam che moite do edno sa melezi pretendiram samo che sa chobanski .e i? kakvo obshto imat te s porodata za koiato uj mileem .bilo to kk ili bok(kakto tam se harchat) s tvoite obache ne e taka chatkash li ? tvoite se iavaiavat kato etalon edin vid ,hubavko e da razpraviash imam bok ot edi kakvi si roditeli na edi kava si cena ma tva si ima i nedostatyci .nevyrvi samo s az si gi obicham i kvo da gi naritam li .selekciata e jestoko neshto napraktika ednoto izgaria za da sveti na drygoto . ednoto umira za da prosushtestvuva drygoto ,niama miasto za vsichki za edni isushtite kucheta .edni isushti praroditeli nishto neznachi ...az imam hibrid deto edinia djins mu e rodopski drygia anadolski ,moga da ti izkaram polubratia deto e vidno che niamat nishto obshto taka che ne priravniavai keliavoto klonche kato katrish vurha na dryvcheto ,nishto che sa ot edin koren Все Джоли ви е в очите-където и да пише-където и да чете. Нещо против мен ли имате-кого съм обидила лично или засегнала по някъкъв начин. Винаги съм била коректна и с едните и с другите -какво лично имате към мен ? radvai se ..s rovshan ne bih pisal Да се радвам-за какво че пишеш на мен ли ? Е аз знам че е по-лесно когато имаш по слаб противник Не дърпам никого след мен. Не си ме разбрал-имах предвид че ако заведа моите кучета на изложба и там се окажат не типични за породата-няма да ги натиря -ще си ги гледам защото ми вършат работа и си ги харесвам.Ако искам да съм на ниво ще си взема типични за да си ги показвам по изложби Всеки има право да решава какво да избира-какво куче каква организация да държи за това за което счита че е правилно според неговите разбирания. Така че няма смисъл да се убеждаваме излишно-всяка жаба в своя гьол. Дори е по-добре-когато има конкуренция има и стимул за работа. п.п. Провери като писах имах предвид да опиташ да влезеш във форума на Вано
|
|
|
|
|
|
|
KARA
|
|
« Reply #17 on: March 25, 2009, 17:16:37 PM » |
|
djoli tva kuche "staroto haresva li ti? i kak razbra che niama nishto obshto .az ne razbiram nali ma ne mi izglejda chak tolkova dalechno da ti kaja chestno ,ma moje az ne sym razvydchik
Много от кучетата които са от р-ка на Каракитан си приличат когато ги видиш дори и без да знаеш по коя линия вървят. Това старо куче прилича на него си и на нито едно от тези които сега се ръзвъждат-мое мнение
|
|
|
|
|
|
|
KARA
|
|
« Reply #18 on: March 25, 2009, 17:27:32 PM » |
|
Аз не съм виждала истинско каракачанско куче от тези които каракачаните са имали когато са били по нашите земи на паша-ако може качете ми една снимка на стар каракачанин с неговото куче-може би това е точно такова. Да сравним и тогава да говорим
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #19 on: March 25, 2009, 18:56:13 PM » |
|
Аз не съм виждала истинско каракачанско куче от тези които каракачаните са имали когато са били по нашите земи на паша-ако може качете ми една снимка на стар каракачанин с неговото куче-може би това е точно такова. Да сравним и тогава да говорим vij klvo ti nikoga ne si i vijdala diado mi da e takoval baba ti v batak ,obache go priemash za lichna istoria koiato e napisana ot chujdenec i narisuvana pak ot takuv i razduhana i interpretirana vposledstvie .i vse pak go priemash kato tvoia istoria i takava na dedite ti ,nacionalna istoria, i durjish da se pomni takava nali shtom iskash tochno takova kuche .te tvae kucheto na hans peters ,kucheto na gaitandjiev ,daje i onova granicharskoto drug e vyprosa che ti ne iskash da gi priemesh za takiva ,za tvoia poroda ,chuvstvash ia chujda zashtot ne se kazva bok za tova che nemojesh da vidish onezi kucheta v apogeia im ne si vinovna ti .surdi se na pravitelstvoto koeto otkradnalo stadata im i ot karakachanite reshilo da napravi "istinski bulgari" pri tva grajdani syrdi se na osmanskata imperia koiato razpadaiki se ostavia zad sebe si syvsem razlichni granici ,syrdi se na syvremennata ikonomicheska politika ili na syzdavaneto na novite porodi ovce i pr pr .no karakitan ne ti e vinoven,..surdi se i na sebe si zashtoto si mislia che po skoro iskash da vididsh che ne imalo takova kuche pp i vse pak ne kaza zashto ne e takova tova kuche ,kakvo mu e razlichnoto
|
|
« Last Edit: March 25, 2009, 18:57:01 PM by petko »
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #20 on: March 25, 2009, 19:06:45 PM » |
|
,neshto pak si minala na vie .rabotata mi e spukana .vikai mi kakto precenish ,to kaka li ne sa m narichali djolyp .zashto kogato zatyvash iskash da hvanesh za rykava i vashite ,ako ima edno kuche deto na teb ne ti haresva ti smiatash che i tam ima melezi a mnogog vyv vashata deto i vie i nie"gi vijdame" ? e nali i dvete sa melezi sushto i prosvolutata ti fraza nali beha bok kak stana kk ,murdjo ti go kaza iasno bok e sinonim na mleziata po tova ime e vuzmojno da ima i karakachanski kucheta tuk vuprosa ne e kokoshkata ili iaiceto ......v nachaloto beshe kk imash navika da pliuesh neosnovatelno tam vyv foruma vi tona ti e korenno razlichen ...a tuka sme ravni -"i nashte i vashte melezi" posle se pravish na jetva i tva ne mi haresva Не претендирам моите да са чисти и истински-и не ме интересува кой какво си мисли за тях-отглеждам си ги и си ги обичам. Ако не стават-какво от това-няма да ги наритам и да ги натиря. Но е смешно много смешно че всички работят с едни и същи кучета .az puk zaiaviavam che moite do edno sa melezi pretendiram samo che sa chobanski .e i? kakvo obshto imat te s porodata za koiato uj mileem .bilo to kk ili bok(kakto tam se harchat) s tvoite obache ne e taka chatkash li ? tvoite se iavaiavat kato etalon edin vid ,hubavko e da razpraviash imam bok ot edi kakvi si roditeli na edi kava si cena ma tva si ima i nedostatyci .nevyrvi samo s az si gi obicham i kvo da gi naritam li .selekciata e jestoko neshto napraktika ednoto izgaria za da sveti na drygoto . ednoto umira za da prosushtestvuva drygoto ,niama miasto za vsichki za edni isushtite kucheta .edni isushti praroditeli nishto neznachi ...az imam hibrid deto edinia djins mu e rodopski drygia anadolski ,moga da ti izkaram polubratia deto e vidno che niamat nishto obshto taka che ne priravniavai keliavoto klonche kato katrish vurha na dryvcheto ,nishto che sa ot edin koren Все Джоли ви е в очите-където и да пише-където и да чете. Нещо против мен ли имате-кого съм обидила лично или засегнала по някъкъв начин. Винаги съм била коректна и с едните и с другите -какво лично имате към мен ? radvai se ..s rovshan ne bih pisal Да се радвам-за какво че пишеш на мен ли ? Е аз знам че е по-лесно когато имаш по слаб противник Не дърпам никого след мен. Не си ме разбрал-имах предвид че ако заведа моите кучета на изложба и там се окажат не типични за породата-няма да ги натиря -ще си ги гледам защото ми вършат работа и си ги харесвам.Ако искам да съм на ниво ще си взема типични за да си ги показвам по изложби Всеки има право да решава какво да избира-какво куче каква организация да държи за това за което счита че е правилно според неговите разбирания. Така че няма смисъл да се убеждаваме излишно-всяка жаба в своя гьол. Дори е по-добре-когато има конкуренция има и стимул за работа. п.п. Провери като писах имах предвид да опиташ да влезеш във форума на Вано da radvai se che pisha na teb za po slabia protivnik nerazbrah kogo vizirash ako kuchetata ti se okajat netipichni ne triabva da popada pokolenieto im v kontroliranata populacia ,ot tam na setne kvo she gi pravish si e tvoia rabota Всеки има право да решава какво да избира-какво куче каква организация да държи за това за което счита че е правилно според неговите разбирания. ...da ima pravo da izbira ,no mai ti ne razbirash che neshtata opirat i do otgovornost ima i pravila koito triabva da se spazvat .organizaciata kakvo e spored teb ...sbor ot lichni vijdania i interesi -az go razbiram kato hora obedineni pod edni i sushti interesi i spazvashti niakakvi pravila koito vajat za vsichki ,a ne" na men si mi haresva takova ","az taka go razbiram" Така че няма смисъл да се убеждаваме излишно-всяка жаба в своя гьол. Дори е по-добре-когато има конкуренция има и стимул за работа ..breh tva sushtia chovek de zachekvashe temata za obedinenie li e be ,za konkurenciata si prava .obache tva e neloialna konkurencia ,ima goliama razlika mejdu dvete .az syshto sym za razgranichavaneto na bok i kk dva lagera ne poveche ,kato purvata triabav da se pishe syvremenan poroda ,a ne da se byta pri drygata i da si igraiat na spuvankata -v tozi giol niama miasto za dve jabi
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #21 on: March 25, 2009, 19:11:19 PM » |
|
Вано писа че временно ти е премахнал бана. Можеш да провериш п.п. Провери като писах имах предвид да опиташ да влезеш във форума на Вано
po nachalo razbrah che vano niakude go e napisal ,posle razbiram che vano ti e pisal ,stranno shto na teb a ne na men veche ti otgovorih na tova vsushtnost ...vlizam na novo v saitovete kudeto sum izgonen nepravomerno spored men ,kudeto si go zasluja chestno ne vlizam .na mnogo mesta daje i da cheta
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #22 on: March 25, 2009, 19:17:55 PM » |
|
Много от кучетата които са от р-ка на Каракитан си приличат когато ги видиш дори и без да знаеш по коя линия вървят. Това старо куче прилича на него си и на нито едно от тези които сега се ръзвъждат-мое мнение tochno po tova shte razberesh edin razvudchik ...mnogo obache ot bokovete ne si prilichat ,tipichen primer e mincho ot sysednata tema i pokolenieto mu karakitan ne imal djinsa kuche snimano ot hans peters .ot nego she tursish kitanci
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #23 on: March 25, 2009, 19:39:03 PM » |
|
imaiki vpredvid i izgotvianeto na standarta na ludogoreca chiito puk standart ne osporva nikoi
То никой не успорва, но и никой не използва - нали знаеш че някой хора преписаха стандарта на трансилванското гонче, изредактираха го малко и айде - българско гонче. .tova e dryga tema vano ..,ako iskash da se vkliuchish kaji mi spored teb dumite na hans peters mogat li da se polzvat 'za sushtestvuvaneto" na kk v bg i lipsta na dryga poroda (dokolkoto moje da se govori za takava togava)prez 38 ,da ne zabraviame kude e publikuvano .po tva vreme nie i ravbotnichesko delo niamahme kamo li moiat priatel kucheto ednoto ,drygoto toi samia edva li e bil pristrasten kum karakachanite ,i da lishi bulgarite ot iskonnoto im pravo da nosi tiahnoto ime pp da ne namekvash che gaitandjiev e prepisval ot mamaligarite? ne nali? ......ili iskash da kajesh che ne izpolzvat negovia standart na veche prekrustenoto ludogorsko gonche Не намеквам - той когато го е писал стандарта въобще незнам дали "мамалигарското" гонче е било регистрирано, но това наистина е друга тема. Oтносно статията на Петерс - ако някой я покаже и преведе ще мога да коментирам - щото немски не отбирам, но поне в заглавието (от парчето, което показва КараКитан) пише каракачанско куче.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #24 on: March 25, 2009, 19:40:52 PM » |
|
vano vleznah v tvoia forum ....chakai i az da seifna (nali taka e moderno sega poneje vseki izbannat ot "chujdite forumi i veche nemoem se syberem keleshite махнал съм ти банна, така че можеш да пишеш, но се постарай да не псуваш
|
|
|
|
|
|
|
petko
|
|
« Reply #25 on: March 25, 2009, 19:47:45 PM » |
|
махнал съм ти банна, така че можеш да пишеш, но се постарай да не псуваш blagodaria no niama da se vuzpolzvam ot gostopriemstvotot ti
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #26 on: March 25, 2009, 19:55:57 PM » |
|
махнал съм ти банна, така че можеш да пишеш, но се постарай да не псуваш blagodaria no niama da se vuzpolzvam ot gostopriemstvotot ti Избора си е лично твой
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #27 on: March 26, 2009, 02:26:47 AM » |
|
karakitane ia mi obiasni koi tochno e hans peters .gn Atanasov vse me apostrofira ti znaesh li koi e toi i zapoznat li si s rabotata na gaitandjiev ...niakak si se opitva da omalovaji pisnaoto ot tiah .no puk bez da zasiaga reputaciata im (predpolagam zashtoto shte stane smeshen) ta i dvamata sa doktori ,predpoagam che ne mu haresva che ne sa zoolozi ili kinolozi misulta mi e prez triise i osma kakvi hora sa se zanimavali seriozno s kuchetata ,po tochno na kakvi sa "priznavalai "trudovete .za gaitandjiev edva li ne se izkazva che toi ne razbiral ot chobanski kucheta a samo ot goncheta ....sega i az sum suglasen malko che chovek lovec ima po pravilen pogled kum lovnite i syotvetno chobanin kum chobanskite ,NO puk po tazi logika laikata kat se pravi na vsevishen po ringa znachi li che razbira? ednoto drygotot dokolko sum chuval gaitandjiev vse pak gi e nabliudaval na miasto ,nabliudeniata ne sa mu bili ot izlojbi ,koeto me navejda na misulta che dori sa po verni ot segashnite .nakraia izmervaniata predpolagam che e mogul da go pravi profesionalno spored togavashnoto nivo imaiki vpredvid i izgotvianeto na standarta na ludogoreca chiito puk standart ne osporva nikoi Petko, д-р Ханс Петерс е немски ветеринарен лекар с редица специализирани публикации касаещи различни аспекти от така наречената кинология. Материалът за Каракачанското куче е една от тях. Данните в материала са базирани на лични наблюдения на автора извършени през 30-те години на ХХвек в България. Конкретно снимката която показах е снимана в Родопите, Дьовлен(днешен Девин). Автора е обикалял на терен из Родопите и е наблюдавал кучетата по каракачанските колиби. Д-р Тодор Гайтанджиев също е ветеринарен лекар и е наблюдавал каракачанските кучета в естествената им среда. За времето си работата която са извършили двамата е била на достатъчно добро научно ниво. Нещата, които са написали -също. Това че някой сега се опитва да омаловажи извършеното от тях е лично негов проблем. Или по-скоро негов комплекс. Д-р Гайтанджиев е известен сред кучкарите с популярните си статии за българските породи кучета(вкл.Каракачанското куче) публикувани в пресата. Всъщност в МФК не е изпратен неговият стандарт на Лудогорското/Делиорманското/ гонче, а друг съставен по-късно от други хора. Та за съставения се твърди, че е попреписан от този на Ердели копо. От известно време наблюдаваме как новоизлюпените противници на Каракачанското куче се стараят всячески да охулят всяко документално свидетелство за породата. От друга страна не могат да покажат дори ред в който да е споменато за "Българско овчарско куче". Пък иначе много искат да го докарат, че това скорошно творение е старата порода
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #28 on: March 26, 2009, 08:00:34 AM » |
|
Виждам че вече по традиция като се представят някакви доказателства в защита на дадена теза, нашего брата българина, веднага измества темата в страни или ги подминава с високопарно мълчание! Мисля че някой искаше да види оригинала на материала на д-р Петерс - ето оригинала! Не, сега видите ли, откъде накъде тоя немец ще разбира от кучетата по нашите земи, айде де! А никой не вижда най-важното а именно - ПЪРВАТА ПУБЛИКАЦИЯ ПРЕДСТАВЯЩА ОВЧАРСКОТО КУЧЕ НА БЪЛГАРИЯ - КАРАКАЧАНСКОТО! Още повече не от българин! Написах това с големи букви та някои хора да го проумеят!!! Вижте годината и помислете кой друг съседен на нас народ със сходни до нашето аборигенно овчарско куче, има подобен материал от това време??? Помислете по този въпрос!
|
|
« Last Edit: March 26, 2009, 08:03:55 AM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
KARA
|
|
« Reply #29 on: March 26, 2009, 11:03:49 AM » |
|
Аз не съм виждала истинско каракачанско куче от тези които каракачаните са имали когато са били по нашите земи на паша-ако може качете ми една снимка на стар каракачанин с неговото куче-може би това е точно такова. Да сравним и тогава да говорим vij klvo ti nikoga ne si i vijdala diado mi da e takoval baba ti v batak ,obache go priemash za lichna istoria koiato e napisana ot chujdenec i narisuvana pak ot takuv i razduhana i interpretirana vposledstvie .i vse pak go priemash kato tvoia istoria i takava na dedite ti ,nacionalna istoria, i durjish da se pomni takava nali shtom iskash tochno takova kuche .te tvae kucheto na hans peters ,kucheto na gaitandjiev ,daje i onova granicharskoto drug e vyprosa che ti ne iskash da gi priemesh za takiva ,za tvoia poroda ,chuvstvash ia chujda zashtot ne se kazva bok za tova che nemojesh da vidish onezi kucheta v apogeia im ne si vinovna ti .surdi se na pravitelstvoto koeto otkradnalo stadata im i ot karakachanite reshilo da napravi "istinski bulgari" pri tva grajdani syrdi se na osmanskata imperia koiato razpadaiki se ostavia zad sebe si syvsem razlichni granici ,syrdi se na syvremennata ikonomicheska politika ili na syzdavaneto na novite porodi ovce i pr pr .no karakitan ne ti e vinoven,..surdi se i na sebe si zashtoto si mislia che po skoro iskash da vididsh che ne imalo takova kuche pp i vse pak ne kaza zashto ne e takova tova kuche ,kakvo mu e razlichnoto Много надълбоко подхващаш темата Не ми преписвай неща които не съм казала. Не отричам че е имало каракачани и кучета-виждали са ги по нашите места да лагеруват. Това че аз не съм виждала не означава че е нямало и че ги отричам. Не разбирам защо винаги изопачаваш думите ми-не само моите-не че не разбираш какво искам да кажа а ги цитираш така както на теб ти изнася. Дали това е истинското старо КК куче-ами може и да е така-но още по зле защото сегашните нямат нищо общо с него-може и да не ти харесва твърдението ми-но за мен е така. Да се сърдя на тези които си изброил-добре но какво ще се промени. Не съм писала никаде че Каракитан е виновен за нещо-това е интрига-не я приемам. Той запазва кучето във вида в който той е решил-негово право и виждане. Помолих за снимка-ако има такава бих искала да я видя-но ти май го взимаш за чиста монета заяждане. Ето за това не пиша-защото не водим диалог-не името и не кучето е проблема-ХОРАТА са виновни-пак го казвам и спирам защото ти не приемаш да те опонират. Не приемаш старите фотографии на Хлебаров-а ме караш да приема вашите. Е как да говорим тогава-като ти винаги си прав-понякога е нормално човек да признае и опозицията си когато е права.
|
|
|
|
|
|
|
|