Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 23, 2020, 14:50:53 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 119294 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #315 on: April 02, 2018, 14:23:35 PM »

Естествено, че за такива цени пазара ще е ограничен. При положение, че 1,2 млн. пенсионери живеят с доходи под 350 лв. месечно. И че средната заплата в големите български градове (без 2 или 3) гравитира около цифрата 700 лв. И точно заради това въпроса е каква бройка животни могат да задоволят този изключително тесен пазар (направо никакъв) за цени от 20-30-40 лв. за килограм продукция. И какво се случва с тези, надвишаващи тази бройка?
От друга страна ти сам го каза - една нискорентабилна и нископродуктивна порода днес се отглежда по съвсем различен начин. С оборен период, с дохранване (че и изхранване), в различен ареал на отглеждане. И от семеен поминък със стотици (че и хиляди) глави, днес такъв се опитва да се прави от стотина такива овце.
Съвсем отделен е въпроса, че медалът има две страни. Има много животновъди, които се оплакват, че работната сила е скъпа, няма я. Както Атила беше казал веднъж - разходите за ТРЗ били най-голямото перо в автохтонното животновъдство. Да, ама колко животновъди има, които не ангажират семействата си в отглеждането на животните? Или поне цялото си семейство? Ако жени и деца не са по градовете, а са при животните и това е наистина семеен бизнес, тогава разходите ще са други. И поминъкът ще е наистина семеен. И няма да се чудим защо Йвчо, Ибрахим и Съби не искат да дойдат да живеят (не само да работят) при животните за 6-7-800 лв. месечно. При положение, че ние самите не бихме го направили.
И ако утре отново отворят границите и разрешат трансхуманса - колко от пасищните животновъди ще изоставят днешния си уседнал живот и ще тръгнат по Гърция за половин година? Всяка година. Един процент, два процента?
Така, че медалът винаги има две страни. И съответно причини.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #316 on: April 02, 2018, 16:54:03 PM »

Днес ако се вдигнат границите едва ли би имало някой да тръгне през магистрали, обработваеми земи и т.н. за да стигне до Гърция, където само него чакат. Едно време, освен че са имали хиляди овце, са имали и чифлици, пасища, които са ги чакали и в Балкана, и  на морето. Сега вече няма бъдеще такова овцевъдство. Остана запазване на местните породи овце, кои ниско продуктивни, кои по-високо, но това е. Въпросът е поне да има контрол от страна на държавата, която дава едни милярди, да знае къде отиват те. А останалото, както знаем и виждаме, ще остане въпрос на съвест на всеки животновъд.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #317 on: April 02, 2018, 18:11:10 PM »

     Нещо си ме разбрал твърде дословно с магистралите. Ставаше въпрос, че субсидиите налагат порочната практика със животновъдство да се занимават хора, които иначе никога не биха се захванали с това. Както и хора, които не могат да приемат животновъдството като НАЧИН НА ЖИВОТ. Да живеят със животните, в дейността да е ангажирано цялото им семейство. А не както стана въпрос, жената и децата да са на чисто в града, а пък ние да търсим кой да ни работи. И да се оплакваме, че работната ръка е скъпа, некачествена и недостатъчно ангажирана.
     Относно ролята на държавата, това има и друга страна. Същата тази държава дава възможност агнетата да се колят в двора и да се продават на краен клиент. Демек затваря си очите, защото практически това се случва. Млякото и млечните продукти на практика също се продават съвсем свободно. Всичко това без документи, съответно без данъчни налози. И както плаща субсидии за селекция на породи, така не търси сметка какво се случва с агнетата – продукт на селекцията. И всичките могат да отидат на кланица, никой няма ангажимент да ги отчита – въпреки, че затова му се плаща. Не следи твърде и какви пари се плащат на работниците, имат ли въобще договори, за осигуровки изобщо не говорим. Така, че отново опираме до двете страни на медала.
     Аз лично съм на мнение, че запазването на редките местни породи е нещо различно от правенето на бизнес с редки местни породи. Аргументи в подкрепа на това днеска цял ден представяш и ти. Не мисля, че е редно хем така, хем онака. Хем да са подпомагани, хем да им се осигурява пазар – и то пазар на едни много високи цени. Така се измества фокуса от основната цел – ЗАПАЗВАНЕ. По този начин е невъзможно и подобни продукти да достигат нормалния средностатистически консуматор. Който реално от своите данъци заплаща подпомагането, практически. А това е несправедливо и неприемливо.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #318 on: April 02, 2018, 18:47:40 PM »

Извини ме, просто, конкретно за овцете, ако пишем, няма субсидии, които да накарат някой гражданин да се занимава с овце от километри. Нито има вече свестни хора, които да искат да носят отговорност за чужда стока, като за своя. Така, че остават вариантите с конете, където, както видяхме, не се иска да има осигурено присъствие на отговорен кадър. Отново, няма как някой лев да накара някой да гледа овце, повече от няколко месеца, освен ако той наистина не го превърне в начин на живот.
   Относно продуктите и запазването на дадена порода. Запазването би следвало да е временно задание. Не би следвало, например 50 години за запазваме и спасявяме от изчезване една или друга порода овце, крави, онези или друго животно. Тук идва пазарът. Ако има реален пазар на продукти от дадено местно, изчезващо животно, тогава то ще има бъдеще и ще се води селекция, с цел запазване на породни белези. Но сега не е точно така, защото целта е освояване на европари, разкарване на по-големи агнета за празниците от автохтонните, дребни породи, кръстосвани с едри кочове и т.н.
 Иначе за данъците и описаните зависимости клиент -продукт си прав.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #319 on: April 02, 2018, 19:02:05 PM »

     Относно пазара и достъпването му на приемливи цени, хората по света са го измислили - кооператив. Той намира пазар, той гарантира минимални цени, той инвестира в техника, складова база. Има кооперативи със собствена борса на която се разиграват партиди, с изнесени търговски бюра и т.н. Лично съм го видял в Белгия и Холандия. Предполагам си запознат доста добре с това какво представлява и как действа едно подобно сдружение.
     Силно интересно е кога в България хората ще започнат да се обединяват около такива идеи. Нали има асоциации, които гарантират, че при тях се работи само с чистопородни животни и контрола е на високо ниво. Не е ли логична стъпка членовете на такива да мислят в тази посока?
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #320 on: April 02, 2018, 22:07:39 PM »

Запознат съм, логична стъпка е. Аз лично съм за с двете ръце, но някой трябва да ангажира с дейностите на кооператива. Реално проблемът, освен от манталитет, идва и от разстояние.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
STARTER
Hero Member
*****
Posts: 747


« Reply #321 on: April 02, 2018, 22:47:02 PM »

Субсидиите за редки породи да се ограничат до бройка. Примерно 250 майки за дребните и 55 за едрите животни. Кратко, ясно и достатъчно за да се прецедят "бизнесмените".
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #322 on: April 03, 2018, 08:22:46 AM »

     Е то кооперативите си имат служители на заплата, които там им е работното място. И съответно нали някакъв едностепенен орган на управление.
     Хубавото на едно такова нещо е, че със сдружените дялове на фермерите може да се оборудва кланица, да се направи мандра. Да се избягнат голяма част от прекупвачите по веригата. А най-късата верига гарантира оптимални и продажна, и покупна цена. Кооперативът може да наеме обработваема земя дори в друга част на страната и да закупи техника, осигурявайки фуражи или да сключи договори за производство и доставка на такива. Хубавото е, че освен минимална цена на продукцията, кооперативът гарантира и вземанията на членовете си. Както има и ангажимент да изкупи дела им (отново с минимална гарантирана цена), ако решат да прекратят дейност.
     Хората са открили топлата вода отдавна. Ако има желание, тук също е възможно да се направят такива сдружения. То и ще стане, въпроса е кога. Най-вече кога ще се осъзнае общата полза от такива форми на кооперация.

     ПП Това, което казва STARTER звучи логично. Над определен праг да се приеме по презумпция, че такъв фермер е достатъчно "голям", за да не се нуждае от допълнително подпомагане.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #323 on: April 03, 2018, 08:35:10 AM »

Да, коиперативът има своите ползи, но както каза и ти, когато му дойде времето и узрее идеята. Иначе, аз също съм мислил за дейността на такъв много пъти. А за прага на субсидии, по принцип има нещо вярно. Но отново целта е посещаваме на популацията.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #324 on: April 05, 2018, 04:21:35 AM »

По-долу са цитирани две мнения около истерията с конете на Пищелов.

Впрочем откриването на втора група коне в добра кондиция е в подкрепа на подозрението, че закъсалите в снега коне нямат нищо общо с каракачанския кон, а са безпородни селски и цигански животинки, които някога са били отглеждани в двора на предишните си собственици и са били хранени всекидневно. Имали са късмета да ги купи наемател на пасища и да им припише породност(с експертна помощ), която не притежават. Съответно новия им собственик ги е оставил сами да се оправят в планината, както правят успешно истинските Каракачански коне. И тук суровата природа отся по свой смъртоносен начин. Липсата на генетично закодирано поведение, както и на опит в полудиво преживяване се оказва фатален.
Обаче отвратителното в историята не свършва с подставената фигура на Пищелов. А тепърва започва.
Случая се разду в медиите, като бе коментиран от кого ли не. БАБХ назначиха безсмислени проверки на собственици на коне за да имитират дейност в характерен български стил-"след дъжд качулка". Със сигурност на проверяващите им е спуснат норматив от актове и глоби, които трябва да осъществят при тази проверка. Антиконското лоби доволно потрива ръчички и пак на юруш ще опита да прокара абсурдния текст в закона, че коня не е пасищно животно. Целта са изземване на вече прочистени пасища от конярите за когото трябва. И кръгът се затваря. Пищелов и тези, които стоят зад него всъщност са усвоители на субсидии за пасища. Конете са косвени участници и жертви. Но никой в МЗХ няма да назначи проверка на заявителите на пасищата. Защото гущера ще трябва сам да се ухапе за опашката.
Огромната част от субсидиите се усвояват по мерки на площ - СЕПП, НР и т.н. Масова практика е чрез подставени лица/като Пищелов/ политици или местни велможи да си отдават пасища на огромни площи, да ги заявяват за подпомагане и получават субсидиите за тях. Това е истинският проблем на българската практика на субсидиране. Но вместо да атакува и изреже само загнилата плът от пръста си, по стар и глупав прийом нашенеца решава, че не му трябва цялата ръка и е готов да се откаже от нея. Субсидиите сами по себе си не са порок. Порочен е начина им на разпределение у нас.
Съвременната реалност е такава, че земеделието в голяма част от света се субсидира. Кога пряко, кога непряко.

p.s. Само като вметка: субсидиите за редки автохтонни породи в съседна Сърбия(нечлен на ЕС и в период на въстановяване от война) са с двойно по-високи стойности от тези в България - член на ЕС и последно воювала преди 73години.


Quote
Петя Харизанова
31 март в 21:13 ·

Здравейте, коневъди! Знаете ли че конете ще бъдат изключени от определението за пасищни животни в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя! Явно според депутатите те ядат месо или асфалт! Абсурдна промяна, която се опитват да прокарат от миналата година и до края на месец април вероятно ще стане факт, ако продължаваме така!
Какво би означавало!? ……….
Колко от вас са наели пасища и ливади от общините или държавата (ОПФ или ДПФ)? Или може би ползвате пасища за общо ползване или частни имоти! Е след влизане на промяната в сила с всичко това се приключва! Конете няма да имат право да пребивават върху пасища, мери и ливади! Тоест с влизане на изменението в сила всички коне в България и собствениците им остават извън закона.
Хайде сега си помислете още веднъж цялата помия, която се изля върху коневъдството дали е случайна!? Не твърдя, че трагедията с конете в Осоговската планина е нагласена, но размерите до които стигна цялата история………..
Защо да се срамуваме, че получаваме субсидии!? Да, вие стопанисвате пасища и ливади, но си плащате наема, чистите ги, животните пашуват там! И най-важното отговорността за случващото се с тях си я носите изцяло вие!
Снимката е от тазгодишната „Зелена седмица“ в Берлин ш . В дясно на българския щанд организаторите са решили да поставят билборд на коне, което само по себе си говори как Европа гледна на тях. В съседна Румъния и тази година конете ще си получат и държавната помощ! А сега ние-българите се срамуваме и се чувстваме виновни, че отглеждаме коне, ами остави другото, пари сме взимали за това! ………………….
Конете в България са едва около 1% от пасищните животни в държавата! Как унищожаването на този 1% ще допринесе за развитието на другите отрасли в животновъдство! С пасищата, които ще отнемат от коневъдите, при честно разпределение ще подпомогнат ли другите 99%!? Но помислете си сега…… ако пасищата на този 1% попаднат в ръцете на няколко човека! Изчистени, поддържани площи- готови само за субсидии!Quote
бойко стоянов
2 април в 22:35 ·
Проверките по конските хергелета и грижите на собствениците на коне - поредния вятър във вентилатора.

Заповедта на ген. директора на БАБХ е нищо повече от поредното хабене на държавен и чиновнически ресурс. Агроминистерството се впряга в действия, които по нищо не отстъпват на всякакви други активни държавни мероприятия от времето на "комарите" на Богомил Бонев... Резултат: едни купища потрошени държавни пари. И изнервени и озлобени чиновници. (понеже държавни служители у нас все още не са реализирани). Полза: минус нула.
Същото е и с конете и коневъдите. Какво точно ще им проверявате, господа държавни чиновници? Айде - едните са поне с подходящо образование и могат да отличат кон от кокошка. Ами другите за какво са нужни? За да е още по-голяма тупурдията, че държавата е жива?! Дрънканици за държавност. Тракане на костенурки....
Държавата умря, драги държавни чиновници. Вие я погребахте като позволихте на чучелото от кюстендилско да получава едни неизпотени пари, а тези, които осъмват в оборите и по нивичките си - не съществуват за вас.
Каква е целта на тази проверка днес? Защото утре тя ще е забравена. Ако има цел, то тя е посветена на малцина и обслужва тези малцина. И още малцината им приближени.
Ако трябваше да има проверка, която да размъти и размирише блатото на субсидийната корупция, трябваше да е насочена право в най-гъстата тиня - ползувателите на пасищата - къде са, колко са, кои са.... колко са животните им и къде са в периода на пашуване. И, тогава щеше да стане страшно и за ползувателите и за конструкторите на крадливите схеми.
Тогава всеки един чиновник можеше да участва в тази проверка, а ветеринарните лекари трябваше да следват резултатите от проверката и да носят отговорност за основното си задължение - здравеопазването на животните и хората. Тогава първия уволнен нямаше да е ветеринарен лекар, а сигурно директора на държавен фонд земеделие и директора на дирекцията, която е нотифицирала мярката за пасищата с възможността за злоупотреби.
И затова поведението на министър Порожанов е още по-нелепо, като насочва гнева си към коневъдите и нестопанисваните им коне и обслужващите ги ветеринарни лекари. Изобщо не си правете илюзии, че един очевидно много подготвен директор на ДФ "Земеделие", макар и бивш, търси заровеното куче в обора. Просто случката в Осоговската планина му дойде като манна небесна за да се изгонят конете от пасищата.
И последно за страничните наблюдатели: драги зрители и чувствителни души, стихийно бедствената (за коневъдите) проверка няма да доведе до никакви чудовищни разкрития. И изобщо няма да доведе до по-човечно отношение към конете. Ако пък наивниците очакват, че ще изскочат скандални криминални разкрития и последващи чутовни съдебни процеси - спомнете си още по-скандалните разкрития за злоупотреби по програма САПАРД и построените къщи за гости.
Или иначе казано - кучетата си лаят, а кервана си върви.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #325 on: April 05, 2018, 05:52:47 AM »

rex  ненужно си се вторачил в редките местни породи. Уж много били субсидирани.. Пък ти се щяло продукцията им да е навсякъде и достъпна за всеки...
А дали продукцията на сходни редки породи по света е масова? Естествено, че не. Както е естествено и продуктите приготвени от тези редки породи да са по-скъпи от другите.
Не трябва да се поставя желанието ти децата ти да пият мляко от овца отглеждана пасищно в чисти планински условия на една плоскост с това млякото да е от рядка порода. Двете неща са различни. Да, могат да се съчетаят, но може и да не се.

Разликата между субсидиране на овца от рядка местна порода и овца от друга порода е 21 евро(АЕП) плюс 5 годишен ангажимент на фермера. Но и двете получават като животни под селекционен контрол по 80лв. Интересно е, че в същото време безпородна овца получава по 60лв при положение, че собственика и няма никакви задължени по селекция и доказване на продукция(минимум литри мляко), съответно никакви плащания за селекционен контрол и никакъв дългогодишен ангажимент. А имаше и години когато за животни извън селекционен контрол фермери получаваха по-високо плащане отколкото тези, чийто животни бяха под селекционен контрол. Роден абсурд, който с некоректността си демотивира не малко фермери.
 
Проблемът при субсидирането на редките породи в България е базов и не е засегнат в дискусията ви до тук. Става реч за чистопородността.
Контролните органи слагат знак на равенство между типичен приплод на двойка типични породни животни и нетипичен приплод на породно с безпородно животни в процес на поглъщателно кръстосване. И двете получават еднакво субсидиране за рядка порода. Или иначе казано не се прави качествена отлика между чистопородното развъждане  и поглъщателното кръстосване. Популациите растят, без това да носи очаквания нормален положителен ефект за породите.
В тези условия всякакви рестриктивни мерки от сорта да субсидираме до 250 бройки на стопанин или пък до 10 000 на порода стрелят извън целта и няма да доведат до никакъв положителен резултат. Както и едно евентуално тотално спиране на субсидиите не би ударило селективно непородниците и непородните животни.
Резултат ще има само ако популациите на породите се диференцират по качество и се изчистят от нетипичните животни получени от поглъщателно кръстосване. Но всичките ни разговори с държавните фактори по тази тема не доведоха до техни действия.

Липсата на качествена отлика на породно с непородно животно(сега и двете са със сертификат за породни) води до там да няма търсене на качественото породно животно. Липсата на пазар за породни животни води до това, че популациите не растат за сметка на типични чистопородни приплоди, а за сметка на вкарване на непородни екземпляри в поглъщателни схеми и приплоди от тях. Съответно се получава популация с неизравенен тип и качества. Такава популация не може да предложи изравнено типично за съответната порода качество на продукти. Когато липсва изравнено качество на продукция е невъзможно да се търсят широки пазари. А и не е възможно да се кооперират производители. Защото фермера Х със 100% чистопородно стадо ще има едни показатели на продукцията, а фермера У със стадо резултат на поглъщателно кръстосване ще даде съвсем други показатели на продукция. И при това втория ще компрометира типичното за породата качество на продукцията пред клиентите. Често с фатални последици.
Но дори и при фермери с еднотипни стада стоят още други проблеми за решаване за да се стигне до ефективна кооперация.  От лично взаимно доверие, през уеднаквени и синхронизирани методи на отглеждане, общи критерии за качеството на мляко и месо, географското отстояние между фермите и т.н.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #326 on: April 05, 2018, 08:46:19 AM »

      Атила, интереса ми изобщо не е нездрав, даже напротив. Относно субсидиите – досега така и не чухме една простичка калкулация, какво общо финансиране на практика се получава на глава овчица от рядка местна порода, отглеждана пасищно в планината. Тоест нито едно мнение достатъчни ли са субсидиите към момента, в каква степен са достатъчни или недостатъчни.      Единствено Трайко си каза мнението, че към момента в равнината, такава овца се „самоизяжда”. Иначе -мълчание като някаква омерта – критики много, но конкретика никаква. В крайна сметка средностатистическия българин-изряден данъкоплатец вади от джоба си за тази работа. Всеки говори за „европари”, но като държава-членка на Европейския съюз, България заплаща годишна вноска, така че и българския данъкоплатец има своя принос в това, ако и оперативния баланс на държавата ни да е положителен.
      И като постоянно коментираме колко лоша е държавата (както стана въпрос на скоро), нека да си дадем реална сметка колко „либерте” е за някои работи. Щото в една Германия примерно данъчните и осигурителни тежести прескачат 60% и си ги плащаш реално на всеки изкаран евроцент, без мърдане. Да не говорим за цената на труда и условията на труд. Което в изключително голяма степен е свързано с хубавите неща, които такава държава може да си позволи да осигури. Демек – едното е за сметка на другото.
В предходен твой поуст беше споменал, че към момента 100% чистопородните каракачански овце са около хиляда. Но субсидиите не вървят от тази година, нито от миналата. Какво се случва с новопроизведените под селекционен контрол животни от тази рядка порода? Не е ли логично общата бройка да върви нагоре, след като се подпомага производството на такива животни? И в крайна сметка, след като тази дейност попада в обхвата на финансирания по две направления на практика, някой не държи ли сметка какво се получава на финала? С две думи – какъв е реалния ефект от цялото занятие?
     Не знам защо оставаш с впечатление, че искам такъв род млечни продукти да са по 2,50 лв. килото. Трайко беше споменал, че в момента реалната цена на сиренето е 12-15 лв./кг. Което звучи добре, за разлика от анонсите, на които реално има обявени такива продукти (75-100% нагоре). Както е и безумно да се анонсира агнешко на 13-14 лв./кг. живо тегло, па то на него и майка му да им е насипвано с баките зърно от равнината, насипвано... Стигаме до момента, че на практика такива продукти нямат ОФИЦИАЛЕН пазар. Абстрахирайки се от полу-апокрифни сайтове и много рядко онлайн-магазинчета, поне в широкото пространство е трудно да се открие предлагане на такива продукти. За тях се говори, пише, презентира, но на практика е трудно да намериш къде се предлагат, има ли ги изобщо.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #327 on: April 05, 2018, 14:55:27 PM »

rex, с цифри ти го написах и ти пак питаш какво било финансирането на една овца от рядка порода. Написах ти и за овца от нерядка порода и за овца без порода. Видно е от цифрите и изискванията към това подпомагане, че най облагодетелствани са безпородните. Което е ясен признак за политиката на МЗХ. От там нататък ти си калкулирай приходи и разходи. И ако ти изглежда много изгодно се замисли защо към животновъдството не се вливат хора, а напротив, има постоянно намаление на ангажираните. Статистиките са публични и показателни.
Освен хаотичната и постоянно променяща се политика на ниво държавно управление, за перманентния тренд към загиване на животновъдството има отношение и липсата на адекватна работна ръка. Поколението на пастирите работили навремето в ТКЗС изчезна. Това което има на пазара на труда в масовия случай са тежки пияндурници без капка отговорност и със съмнителни умения. Всъщност проблемите с работната ръка в България тепърва ще се обострят поради малоумната цялостна образователна политика и липса на генерална концепция за индустриално и селскостопанско развитие в дългосрочен план. Нагласата започнала още 90-та година, че капитализма е далавера - да прецакаш някого, да гепиш бързо едни пари, роди мутрите, роди и настоящото целенасочено усвоителство на ЕС средства чрез субсидии на площ. Това да се развива производство, реална продукция, да се изгражда предприемаческа класа и свързаните с това индустрии и развитие на качествени човешки ресурси не е сред приоритетите на хора добрали се до властта с нагласи да усвояват пари отвсякъде откъдето се доберат.

При положение, че държавата умишлено(или от глупост) бламира чистопородността, как очаквате да се развият свързаните с това пазар за чистопородни животни и на продукти от тях.
Прелюбопитно ми е кой фермер предлага агнешко от рядка порода на споменатите от теб цени 13-14лв/кг живо тегло. Аз поне не знам за такъв случай. Изкупните цени на агнета за месо са между 4,50 и 6 лв, при това изкупвача хич не го трогва дали са от порода или не, дали месото им е с едни или други качества. Изкупвача мери на кило. Съответно крайния клиент си търси просто агнешко на кило, без да го интересува какво е. 
Впрочем едно е кашкавал вчера изваден от пресата и днес предлаган в магазина на цена 12-14лв., друго е полузрял за кратко кашкавал и трето е качествен зрял кашкавал. Първият се прави с добавки на киселина за да изглежда като зрял. Вторият зрее за кратко и се опакова полумек за пазара. Третият е без добавки и зрее поне 3 месеца и има качествено различна структура и вкус. Като колкото по-дълго зрее, толкова по-висока му става цената на килограм. При аналогични на родния кашкавал сирена в чужбина, цената на продукт с различна зрялост може да нарасне и до два пъти.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #328 on: April 05, 2018, 19:48:24 PM »

В предходен твой поуст беше споменал, че към момента 100% чистопородните каракачански овце са около хиляда. Но субсидиите не вървят от тази година, нито от миналата. Какво се случва с новопроизведените под селекционен контрол животни от тази рядка порода? Не е ли логично общата бройка да върви нагоре, след като се подпомага производството на такива животни? И в крайна сметка, след като тази дейност попада в обхвата на финансирания по две направления на практика, някой не държи ли сметка какво се получава на финала? С две думи – какъв е реалния ефект от цялото занятие?
     Не знам защо оставаш с впечатление, че искам такъв род млечни продукти да са по 2,50 лв. килото. Трайко беше споменал, че в момента реалната цена на сиренето е 12-15 лв./кг. Което звучи добре, за разлика от анонсите, на които реално има обявени такива продукти (75-100% нагоре). Както е и безумно да се анонсира агнешко на 13-14 лв./кг. живо тегло, па то на него и майка му да им е насипвано с баките зърно от равнината, насипвано... Стигаме до момента, че на практика такива продукти нямат ОФИЦИАЛЕН пазар. Абстрахирайки се от полу-апокрифни сайтове и много рядко онлайн-магазинчета, поне в широкото пространство е трудно да се открие предлагане на такива продукти. За тях се говори, пише, презентира, но на практика е трудно да намериш къде се предлагат, има ли ги изобщо.

Вижте, да си кажем нещата ясно, субсидии има, контрол няма. Аз правя агне за 4-5 месеца 15-20 кг. Няма как да се развъжда чистопородно, защото пазара търси качество на ниска цена , или както в България изобщо ниска цена. Кръстосва се с по-едри кочове, ползват се по-едри овце майки. Тук засегнахме темата за подпомагането, за мен то е и несправедливо. Защото всички автохтонни породи за поставени на едно, а не би следвало! Подпомагането за вакла маришка, за софийска белоноса и т.н. е еднакво като за Каракачанската овца, която е най-дребната и най-нископродуктивната от местните, автохтонни породи овце, например. Така, тези 44 лв., които тази година, може и да не вземем,защото подписвахме декларация, че ако няма бюджет, не е страшно да не вземем, да не притесняваме майка България и данъкоплатеца, негово величество, за кое по-напред да идат или кое по-напред компенсират. Нищожно ниския млеконадой ли или бавното и сравнително леко агне? Вижте, нещата просто не са домислени и в момента след, незнам 10 години подпомагане, резултати, такива каквито се очакваше, няма. Конкретно за чистопородността на стадата Каракачанска овца, то тя ще остане единствено и само въпрос на съвест на всеки собственик на такова стадо. Иначе останалото е маркетинг и едри кръстоски, за да се печели все пак нещо! Масово се купува чистопородни кочове и покриваха местни по-едри овце и вече имат чистопородни стада, че даже и приплоди продават! И отново реалната цена на истинско сирене от Каракачанска овца, която дава средно  около 300 мл на ден, дава ги два месеца или три, млякото се дои с два пръста силно приведен до земята, е поне 20, като по мое мнение 25 лв. за килограм е една достойна цена за всичкия ръчен труд. Като тук е мястото да вметна, че машинно доене е немислимо за истинската Каракачанска овца.
« Last Edit: April 05, 2018, 19:54:58 PM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1245« Reply #329 on: April 05, 2018, 22:28:48 PM »

Трайко, пред камерата на "Агро ТВ", твърдеше друго. Нещо не мога да намеря клипа, но ставаше въпрос, че агнето на каракачанската овца е много ефективно икономически. По-горе пък казваш съвсем различни неща. Последно, кое е вярно?
« Last Edit: April 05, 2018, 22:29:50 PM by Пеньо » Logged
Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM