Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 09, 2023, 04:49:06 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 190890 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #345 on: April 12, 2018, 08:14:08 AM »

     Атила, много негативни тенденции се наблюдават в наши дни, прав си за съжаление. Свидетели сме как депутати реват срещу шуробаджанащината, па след някое време се окаже, че и те самите са се навързали в откровени бизнес-инцести.
     Или как разни бизнесмени разпалено обясняват, че в тази държава няма подходящ климат за начинанията им. Па самите те крият данъци, осигуряват служителите си на минималните прагове, фирмите им официално излизат на загуба.  Но продължават разпалено да кълнат същата тази държава, в чиято хазна всеячески се опитват не вкарат и една стотинка налог.
     Иначе всички искат да живеят като в една Германия, но я предложи на кварталния магазинер или на кварталния кафеджия да издават касова бележка за всеки продаден салам или сварено кафе! Или пък да не осигуряват на 4 или 6 часа продавачката и сервитьорката, които си бичат по 12. След като първо те обявят за оноден от чисто луд човек, в последствие ще настанат нескончаеми писъци до небесата. Гарнирани с обвинения в заробване, ограбване и ангария. Та тъй, шарен свят – гледни точки по въпросите различни ...
     ПП Между другото коректното плащане на държавни налози от страна най-вече на дребния и средния бизнес е една от основните характеристики на нормалната държава.

     Поздрави,
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #346 on: April 12, 2018, 20:13:51 PM »

     Между другото, адмирации за Трайко, който си позволи да наруши "омертата" и открито заговори за цени на живо тегло за агне от 10 лв./кг. в една "друга медия". Наистина чест му прави.
     След цялата представена конкретика, това звучи някак различно от 4,50-6,00 лв. (without subsidies) за кило ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #347 on: April 13, 2018, 02:02:52 AM »

rex, употребяваме италиански думички за внасяне на драматичен ефект в пиеса.  Но това не я прави по-съдържателна.
Би било добре да правиш разлика между цена на агне за месо(изкупуват ги на цена 4,50 до 6лв без значение на породност) и породно агне за дамазлък, където цената е логично да е по-висока. Колко е по-висока, се определя в договорка между двете страни.  Фермера производител обявява желана от него цена. Ако животните са му търсени, ще може да  реализира по-висока цена. Ако не са, ще продава на цената на агне за месо. 
Ако в България имаше традиции, култура и отношение в породната селекция, щеше да има и устойчив, предвидим пазар на породни животни и сравнително установени цени за такива. Което щеше да е от полза на всеки, който се занимава или е решил да се занимава със селекционирани породни животни. Съответно щеше по-голямата част от породистите женски и най-добри мъжки приплоди да отиват за дамазлък в други ферми, а не на пазара за месо. А на пазара на дребни преживни за месо няма особени опции за мърдане от страна на производителя и прекупвачите от години диктуват цени в маржа 4,5-6лв. Аналогично и при изкупуването на мляко. Независимо, че цените на всичко друго са се покачили. Но тази следствена връзка все убягва, на оногова, които търси пикантерийка и екранно сеирче.
p.s.1: Наблюдавам в последно време, че взехте да си хортувате с Трайко по нормален начин.
Е то и хортуването е като при пазара с агнетата, колкото по-ограничено предлагане, толкова по-малко претенции.p.s.2: Хммм излиза, че не държиш едрите рибоци да плащат коректно своите налози. Дребните да опъват каиша и пълнят хазната, за да могат едрите да въртят бизнеса си с държавата. Странна нормалност..
Все си мисля, че основна характеристика на нормалната държава(респективно общество) е еднаквото отношение, както към големия, така и към малкия човек и бизнес. В нормална държава коректно си плащат налозите и едрите и средните и дребните. В нормална държава законът защитава и наказва с еднаква грижа и строгост и едрите и средните и дребните. В нормална държава всеки гаф на политик или едър бизнесмен свързан с погазване на закони, ще го изхвърли трайно от политиката, респективно бизнеса. В нормална държава наказанието за открадната кокошка няма да е по-тежко от наказанието/ако въобще се стигне до него/ за откраднати милиони. В нормална държава хората изразходват енергията си в стремеж да постигнат повече в дейността си, а не за надзъртане и завистливо обсъждане на чужди "паници".  В нормална държава, гражданите избират нормални хора да ги управляват. В нормална държава(и общество) има ясно разделение на нормално и ненормално, на етично и неетично, на право и криво, на коректно и некоректно.
В нормалната държава преобладава НОРМАЛНОСТТА ! It's simple.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #348 on: April 13, 2018, 07:48:07 AM »

     Атила, дискусията стартира и се разви като такава, касаеща редките местни породи овце, в частност каракачанската такава. Мисля, че през цялото време става въпрос за това. Не за кръстоските и, а за чистокръвните екземпляри в породата. Ти изрази мнение, че в пълнотата си, чистата популация не надвишава хиляда екземпляра овце-майки. И понеже (видно от интервюта, репортажи, статии) повече от половината поголовие е твоя съсобственост, помолих да си изразиш мнението как според теб се случват нещата. А не по принцип за целия бранш, сектор, държава и континент. Но ти постоянно препращаш натам дискусията.
     Както стана ясно част от животните се продават като материал за селекционна работа (на по-добра цена), което неминуемо влияе и върху средната такава за дадения фермер. От друга страна преди време Ariman те беше попитал защо след години селекционна работа и ежегодно производство на племенен материал, общия брой на породата не расте. Ти му отговори, че част от тях попадали при фермери, които ги кръстосвали. Добре де, ама докато е жива, самата тази кръстосвана овца не си ли остава чистопордна? И не се ли води в нечий регистър като такава до края на живота си? Или и тя като арабската кобила – щом я покрие непороден жребец, губи качествата си? И ни едно животно ли не попада на мястото си, дето се вика? От където и да го погледнеш е странно – системно се произвеждат породни животни, а общия брой не мърда. Тук се сещам и за друг резонен въпрос на Ariman – кой маркира съответното животно като от рядка местна порода?.
     Постоянно ме обвиняваш, че съм бутал дискусията в желана от мене посока, а е видно, че моето желание е просто да се хвърли малко светлина по въпроса извън обичайните злободневни теми по релацията фермер-държава. И ако бях изпаднал дотам да се взирам в „паници” и да се занимавам със жълтини и кафявини, щях да се концентрирам върху друга част от фактологията. Както виждаш, не го правя.
     ПП1 С Трайко си хортувам по темата, защото само той прояви желание да говори по нея открито. И си позволи да излезе извън клишираните параметри.
     ПП2 Както правилно си забелязал, „големите рибоци” не попадат в тази класация. Никъде по света. Националните и мултинационални корпорации играят на друго ниво и така да се каже успяват да облекат дейността си в законови механизми. Лобизъм, какво да се прави. Което изобщо не значи, че не плащат данъци – плащат, даже много. Отделен е въпроса, че сегмента на корпоративните компании произвежда най-голям социален ефект за обществото (осигурявайки заетост), освен най-големите принадена и новосъздадена стойности за фиска. Цели сектори на различните икономики или пък цели географски райони на практика зависят от една-единствена компания. Но те „бягат на различна писта” от дребния и среден бизнес и няма как да бъдат сравнявани с тях.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #349 on: April 13, 2018, 11:19:47 AM »

     Между другото, адмирации за Трайко, който си позволи да наруши "омертата" и открито заговори за цени на живо тегло за агне от 10 лв./кг. в една "друга медия". Наистина чест му прави.
     След цялата представена конкретика, това звучи някак различно от 4,50-6,00 лв. (without subsidies) за кило ...
Не знаех, че ме следиш и в другите медии! Нищо особено не съм направил. Гледам си животните и си търся подходящ пазар, това е всичко. Тук трябва да отбележа, цената по принцип е 12 лв. за мен беше 10,  за което съм благодарен. И тук говорим за женски, наистина чистопородни екземпляри.Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #350 on: April 13, 2018, 12:21:32 PM »

Как беле, като няма риба и ракът е риба. Много омраза се нагнетява е живота ни и това влияе.  Ако в началото, когато съм писал тук и съм вярвал, че нещата да бели или черни и съм обидил някого, поради липсата си на опит и знание, се извинявам искрено.

И така, работата по отглеждане на овце не е лесна и е денонощна. Това не е особено голям проблем за човекът, който няма избор или няма образование и капацитет за друго. Той живее живота си ден за ден и каквото дойде. Проблемът настъпва, когато и тук ще се повторя, контрол няма на истинските животни. Когато всички местни, изчезващи породи са на един калъп. Пресният пример е, че човек вземал от Сидер и Атила овце и кочове ги пуска на своето смесено стадо и търси по-едри и по-млечни Каракачански овце. И това е масова практика. Няма как да се запази Каракачанската овца, конкретно, без общност от фермери, с основна цел запазване на овцата в чист вид и тази общност да събира и продава продуктите от тази овца на гурме цени. Тази овца не е масова овца! Млякото и не е, като на масовата овца, качеството му не е, като на масова овца или на друга автохтонна раса. Така, че не бихме могли да слагаме и сравняваме тези овце, агнета и продуктите им на едно с другите.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #351 on: April 13, 2018, 18:47:59 PM »

rex, сега разбирам , че твоят и на Ariman интерес бил строго в частния случай на овцете във Влахи, а не за "Проблеми на българското животновъдство"(заглавието на темата). При положение, че частните случаи се съобразяват с общата създадена рамка, то аз коментирам нея.  Въпросът на Ariman бе с такава сложност, че не счетох за нужно да отговарям. Дори се чудя защо точно той го задава, при положение че пише от години по разни теми със самочувствието на запознат. В случая дори и пълен лаик знае кой маркира дадено животно като принадлежащо на определена порода. Или ако не знае поне може да кликне и прочете в Закон за животновъдството. За да го улесня, МЗХ е дало лицензи на три развъдни организации да работят с породата каракачанска овца, съответно да маркират и вписват в регистри.
Относно популацията на каракачанската овца, по официални данни и регистри надвишава 10000бр. и при това много бързо дори нарасна до тези бройки. Което е предоволно за да има вече добре известна на потребителите и разпознаваема специфична продукция от породата. Пък то няма. Що ли?  hmm
Каква е файдата от типична породна овца, когато е поставена в стадо от кръстоски и подложена на кръстоски? Да, формално тя все още си е типично породно животно, има си родословие , но след нея остава мишмаш(пак с родословие), който не само, че не е от полза за породата, а значително и вреди, защото размива генетиката и подменя стойностите. В отделни случаи животните попадат в хора мотивирани да отглеждат именно типичната каракачанска овца. Те търсят типичен генетичен материал и го съхраняват в чист вид. Известните ми няколко такива стада са все в членове на МАКК.  Отделно има много стада в които типични животни са в компания на нетипични и се прави някакво поглъщателно кръстосване. Многократните ни искания за отдиференциране на типичните животни от нетипичните в две популации с различни имена (Каракачанска овца за типичните и ново за мелезираната популация) не среща разбиране в МЗХ.п.п. да поставиш цели региони под властта и каприза на централизирано управление(мулти-мега-гигакомпания) е излючително рисково, но очевидно не се осъзнава докато печалбите и отчисленията влаят към когото трябва . Подобен е риска от все по настъпателното предоставяне на тотален централизиран дигитален контрол върху огромни маси от хора. Всяка грешка или зловреден код ще има грандиозни фатални последици за милиони и милиарди човеци. Малоумия като автономни коли и управление на всичките ти дейности през един нежен смЪртфон тепърва ще си показват рогата спрямо изнежненото консуматорство. И при следващият планетарен катаклизъм, надеждата за възстановяване на вида ще остане в онези забутани в дивотията малки човешки общности, здраво свързани с природата. То така е и в кучкарлъка. Едни им се ще да централизират власт и критерии при целия риск, една човешка грешка да се окаже тотална. Други агитират и работят за дисперсиране на критериите и от там за минимизиране на риска от тотална грешка в съчетание с по-висока устойчивост и приспособимост във времето. Първите преследват целта - културна еднотипна порода с един фокус. Вторите целят съхранение на естествената вариация в рамката на автохтонна порода. Първият модел е пирамидален. Вторият либерален.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #352 on: April 15, 2018, 20:03:02 PM »

     Атила, ако втория модел беше наистина либерален, нямаше да има цепене и роене в нови форми на съхранение. Катализатор на които беше именно така точно описаното от тебе „централизиране” на власт и критерии. От двама-трима „батки” на кръст. Българинът може и да е кофти „матрял” напоследък, но е човек с изключително (дори прекалено) практична същност и суперсензитивност по отношение на „батките” и „баткадижийството”. И „надушат” ли ги – филма приключва. Така че – нормално случване на нещата, нищо повече. Докъде ще доведе то – предстои да видим.
     Освен това, в последните години се създава впечатлението, че прекаления либерализъм води до „творчески паницизъм”. Тоест, обявленията в съхранение на нещо си автохтонно, очертават границите на една паница-частна собственост, в която никой вече няма право да погледне. И автоматично бива обвинен в завист към частното, ако случайно си позволи да попита какво аджеба се случа с въпросното нещо – плод на народна селекция и бидейки само по себе си национално богатство. Фактът, че някой наистина полага усилия да го съхрани и предаде напред във времето обаче, не прави това автохтонно си нещо (неща) негова еднолична (или в съдружие) собственост. В никакъв случай. И това е добре да не се забравя.

     Поздрави,
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #353 on: April 17, 2018, 14:52:40 PM »

rex, в много дълбока грешка си. Но някак ти е простено, защото не си вътре в нещата и не знаеш детайлите около роенето.
Пък и като футболен агит, някак естествено ти иде да заемеш позиция по любима боя.

Цепенето и роенето в развъдните организации за говеда, коне, овце, кози, свине в 99% от случаите бе иницирано и активно подпомагано от чиновници в държавни служби. Модела е известен - разделяй и владей. Когато контролът върху една порода не е в една организация, а в няколко, то това дава възможност на хора да сменят отбора всеки път когато, решение на ОС или УС би засегнало финансовият им интерес(например бракуване на животни, увеличения на такси и т.н.). В случая с Каракачанската овца, след като първата развъдна организация стартира и набра скорост, бе създадена алтернативна с активното участие на тогавашният шеф на ИАСРЖ - Желев. А след нея и още една. В новите организации вписваха с широки пръсти и всеки който искаше да взема субсидии за рядка порода без да притежава реално такава се включи там. Съответно и трите асоциации издават сертификати за породи животни, които на своя страна раждат приплоди, които отиват в нови собственици и така за няколко години, магически овцете с тапия за каракачански удариха 10 000! И както виждаш тук въобще не иде реч за либерален модел на управление, а за умишлено продуциране на алтернативи за усвояване на средства.

При кучкарите схемата е друга. Най-често недоволство от председател(било от негов авер или от редови членове) резултира в отцепане и създаване на нова собствена алтернативка, която да уйдисва на отцепените. Като водача на бунта се избира за председател, след което се репродуцира пирамидалния модел на предишния клуб. По тази схема се разцепиха НКБОК>БККзаБОК>БОКС...

Българина наистина е сензитивен за "батките". Но не във вида, в който го описваш. Да, усеща ги, но не за да ги отхвърли като модел, а за да се присламчи с любов към "бащиците"(това е и причината преобладаващо да си избира "Бай Тошо" да го управлява). Раздор се получава, когато някой реши, че достатъчно е бил редник и вече му е време за генерал. Тогава спретва комплотче, скандалче, развява лозунга "свобода, братство..", събира чета за отцепване и си създава собствено государство, на което да е "батка".
 
Тъй, че ще ти опонирам.
Напротив, конкретно в последния случай на роене имаше желание на хора извън УС за централизиране и фокусиране към определен масов модел, имаше и желание за действия игнориращи разписани в устава процедури. И понеже УС не откликна на намеци за централизация, а продължи да пледира за либерален модел, в който всеки има свобода на действие в рамките на стандарта, както и свобода и подкрепа за всякакви инициативи в интерес на породата и организацията, няколко човека си решиха да се отцепят в свое отделно село.
 
Именно дълбоко вкоренения в българина модел, в който има някакъв бащица начело, който вее байрака, пее гръмогласно бунтовни песни и пие руйно вино е в дъното на деленията в българската история. Митовете за Крали Марко, Индже и подобни е свързана с тази идеологема.  От него-водача се очаква хем да ги води за ръчица, да ги обгрижва и пази под крилото си, хем да им е строг господар, когото ще слушкат(но и тайно поплюват).

От самото начало в МАКК опитваме да наложим друг, либерален модел, в който всеки член има свобода на инициатива в подкрепа на общата цел, има диалог вертикално и хоризонтално, изисква коректно другарско отношение  и спазване на рамката. Този модел е нетипичен за българина и му е труден, както за възприемане, така и за управление по него. Дълбоко вкоренения от столетия лидерски модел в душевността на нашенци, все ръчка душите. Някак все не им се вярва, че нещата не се случват по него. Виждат, че не е така, но не вярват, че е възможно и започват да си продуцират "филми" за някакви илюзорни, дълбоко конспиративни схеми. Толкова дълбоки, че за тях няма никакви доказателства никъде. А за мнителния нашенец, липсата на доказателства, не значи естественото - че НЯМА такива филми. За мнителния нашенец това значи, че онези там горе са супер-ултра-мега-гига изпечени гадове.
 
Освен това се убеждавам от практиката, че мнозина от съгражданите ни имат изключително извратената представа, че смяна на управителни тела трябва да става чрез скандал, люти обвинения и бягство. Но не и чрез нормална изборна процедура основана на конкурс между кандидати с по-добра кандидатура и с по-добра визия за развитие на организацията. При това процедура, след която всички остават колеги и работят заедно за развитието на общата им цел и организация. И ако за целите на скандала няма с какво особено да се вдигне джангър, се измислят причини по актуалния демократичен модел: "бомбандираме чудовището Асад за ПРЕДПОЛАГАЕМА негова химична атака. Правим го в нарушение на  правилата на ООН, ама е за хората". Учудващо, че въпросните "бомбардери" не си и представят, че е възможен нормален начин на заявяване на кандидатури, смяна на лица в управителни органи на Общо събрание с гласуване от членовете. Или пък не си вярват, че позицията им ще е убедителна пред достатъчно членове, за да бъде гласувана на ОС.

Това с твоя "творческия паницизъм" е прекрасен нагледен пример за актуалния бомбардерски модел на мислене, който показах по-горе. В случая значи, според теб онези са виновни защото са написали стандарт, който е одобрен от Държавната комисия по породи животни. Не се ли усещаш, че оплювайки възможността някой да е автор на нещо, навлизаш в дълбоките води на пролетарския комунизъм? Това не остана ли в историята още през 1956г. И е странно, че на уж интелигентен човек като теб трябва да уточнявам, че авторство на стандарт не е еквивалентно на собственост върху порода. Абе хора, четете преди да продуцирате филми с "белите каски"!
 
Неприятно е, когато играчи на терена вместо да се вслушват в треньорите и съиграчите си, надават уше на подвиквания от агитките. И се разконцентрират и се разколебават.  При това без да се замислят, че онзи от агитката ще си повика, попсува, изкърка няколко бири и утре ще си наляга парцалите над бюрото. А може и любимците си да смени. Агитката нито и плащат да играе, нито отнася ритници в краката. Агитката не вкарва голове. Агитката не печели купи. Агитката хич не я еня как играча ще си храни семейството, лекува травми или подписва договори. Тя е за сеира на стадиона или зад екрана. Играч, който се вслушва в безотговорната агитка не стига далече и вреди на тима.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #354 on: April 17, 2018, 18:01:36 PM »

     Понеже постоянно ме хлъзгаш по плоскостта на уж интелигентен футболен фен, хайде да поговорим и за спорт, щом желаеш. Играчите, отбора, спортния клуб и т.н. са НИЩО без своите привърженици. Пример – заводския отбор от Разград. Хроничните вече комплекси този тим (с наистина добри спортни показатели) да бъде припознат като национална кауза, предизвикаха изключително обратен ефект. В резултат на което вече трайно са припознати като унищожител на футбола у нас.  Какъв е смисълът от добър тим, който не радва почти никого, няма последователи, няма я тръпката от предстоящия мач? Никакъв, е единствения отговор. Ако поне малко се интересуваш от спорт, лесно може да направиш разликата какво е да се играе пред празни трибуни и с какъв заряд е атмосферата на едно дерби. И последно, но далеч не на последно място – феновете винаги са били най-точния барометър за моментното състояние на любимия им тим. Винаги.
     Прав си – в историята не остават личните проблеми на играчи и треньори. Но остават паметните победи, извървения път до съответния финал и неговото спечелване. И докато изкълчения глезен, скъсаните връзки се лекуват за едно кратко време, за някои мачове се говори поколения наред. Така, че си заслужава. А пък и който го е страх от мечки – да не ходи в гората.
     Относно цепенето и роенето. При последното разделение в МАКК беше коректно да отбележиш, че никой от бившите ти колеги в новосъздадената НОКК не си позволи публично да плюе или обижда. Просто се афишираха други цели, които предопределят отделянето. Дали момчетата от НОКК ще успеят да изпълнят дадената заявка, да сме живи и здрави – времето ще покаже. Поплювките откровено бяха от другата страна, даже голяма част от тях седят на страниците на този форум. „За пари”, „за власт” – в този дух като цяло. Предполагам си ги чел и ти, да не ти ги копирам тук отново. 
     По отношение на батките и байтошовците, развития социализъм и въпросния „паницизъм” и ти самия, типично по български, не чух една дума самокритика да кажеш. Атила, пак ще го повторя – ако в МАКК цареше такъв либерализъм и братолюбие, половината членове нямаше да напуснат вкупом при ПОРЕДНОТО разцепление. Поредното разцепление на МАКК имам предвид. И ако ти намираш техните мотиви за неправилни, все пак не споделяш ли мнението, че никога нещата не са само черни или бели? Тоест, че за тяхното напускане вина имате и вие като ръководство. Защото когато нещо негативно се случи (на ниво организация), ръководството ВИНАГИ има вина за това!  И ако титулярите на още няколко развъдника не бяха размислили в последния момент, не знам ръководството на кого щеше да е ръководство в момента.
     Защо според теб и ние с Ariman, които години наред безрезервно подкрепяхме идеята, постепенно се настроихме критично? Как мислиш ти? За власт, за пари, за позиции в новата организация, за предно място на изложба, за куче-подарък? Или принципно отстояване на позиция след като се онагледи, че бухалите не са баш това, което са?
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #355 on: April 18, 2018, 01:17:35 AM »

rex, гледах български футбол, когато си заслужаваше да се гледа. И бях почитател на онова ЦСКА водено от Г.Димитров. Но тогава ЦСКА биеше със сърце и отборен дух колоси като Ливърпул и Нотингам. Пародията на футбол, която имаме в последните десетилетия у нас е обида за интелекта.
С фенове или без фенове на трибуните качествения отбор от качествени играчи си върши работата там долу на терена, а некачествения чака на провидението и някаква ефимерна подкрепа от фенове.

Относно цепенето и коректността на този и онзи, явно четем едно и също, но го разбираме различно. Или пък единия от нас надава ушо на слухове. Учудвам се, че до сега не си разбрал очевидното - отцепването не беше следствие, а цел, вторично оправдавана с изсмукани доводи. Освен това въобще не считам за коректно, когато  някой обръща гръб на колеги, с които няколко години са били заедно, да оправдава действието си с измислени обвинения. Не считам за коректно тоталното нежелание за изясняване  на позиции в пряк разговор.  Не считам за коректно и нежеланието за диалог в последващия етап, касаещ важни компоненти в развъдната работа. Не си ли се замислял, че май на момчетата отцепници не им бе комфортно да се срещнем очи в очи, защото тогава трябваше да си говорим с реални аргументи, а не с фантасмагории. Балонът от съчинени драми щеше да се спука още в началото и нямаше да може да се пристъпи към основната цел -отцепване. Поради това инициаторите не счетоха за нужно да се съберем всички, за да изложат тезите си на живо. Както се оказа, не им бе удобно и да дискутираме онлайн. Защото пак щеше да се стигне до представяне на аргументи, а не фантасмагории.
Стигаме и до афиширането на нови цели. Според теб, когато има  разминаване между афиширани цели и последвали практическите действия, не е ли знак, че совите не са това, което са? Имаше фрапантни гафове. Позволиха си странния лукс да вписват куче фантом. Реакция от rex и Ariman - нула.  Последва представяне на казуса с фантома в този форум. Реакцията от rex и Ariman - клоняща към нула с витиевати обяснения как не било сигурно.. Брях уа... Представям си ако в МАКК бяхме вписали куче фантом, какви обилни тиради щяха да се леят от rex и Ariman, с какви тъмни краски да се вапцва.. небето щеше да се разцепи, земята да го погълне... драмааааа.
Не си пропуснал и в поста си да мацнеш с черната боичка. С хиперболки, с доукрасяване, с драматизация.
Съжалявам, че не ти съвпада със сценария, но в МАКК до отцепването наистина имаше и либерализъм и колегиалност. И сега ги има. Няма на света ръководство, което да може да уйдиса на всички на 100%. За това решенията и изборите се гласуват и болшинството печели. Класически принцип.
В едно си прав - с времето нещата неминуемо лъсват. Чрез делата.
И двамата знаем, че хал хабер си нямаш защо се получи разделянето през 2008г. Също би трябвало да се досещаш, че имам отличен архив по случая. Това, че 10 години съм се въздържал да го извадя публично е било предизвикано от вероятно прекалено оптимистичната ми надежда, че рано или късно у колегите от другия бряг ще настъпи просветление. До тук това не се случи. Дори виждам, че продължава активното оплюване от тяхна страна, като и разказване на историята във героичен за тях вид. За мен това е странен избор при положение, че едно изваждане на фактите ще им преобърне колата. Но вероятно се разчита на това, че многократно повторена, измислената версия ще почне да звучи като истинска. Разчита се също и на това, че отсрещната страна е достатъчно интелигентна и ангажирана с делата си, за да се занимава с лъжите им. Но леда е тънък.

А позицията си сменихте за спорта. Беше ви станало скучно във форума с този мирен тон.  Както и на още двама-трима. И се почна с ръчкане в посока делене на наши-ваши. Умни и красиви -глупави и грозни.  Млади-стари. Едните червени, другите сини. Едните ще са добрите, другите лошите. Едните ще подкрепяме и ще мижим, другите ще критикуваме и ще им търсим и сламките.
Нещо като безхаберно виртуално люпене на семки на трибуните. Фенска ви работа. Нищо не губите. За разлика от хората на терена.


В края на краищата освен за МАКК, имаш ли да кажеш нещо и по темата "Проблеми на българското животновъдство"? Изложих ти факти от историята. Но без да се усетиш си написал цял пост извън темата. Прави-струва и айде завъртя го към МАКК.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #356 on: April 18, 2018, 08:50:25 AM »

     Значи тя темата си вървеше по плоскостта на животновъдстовото, но ако не греша ти включи в кюпа кучкарството, пирамидите и либерализма, което промени малко курса на дискусията. Аз просто се придържам към тона, това е.
     Това със смяната на позициите и скуката и спорта беше изключително несъстоятелно. Явно няма желание да се погледне от реалната гледна точка, че позицията ни е една и съща през годините без промяна. Само дето ъгъла на част от гледащите от страни се попромени. Интересно е, че когато мненията ни съвпадаха с вашата политика и стабилно я подкрепяхме, тогава явно не е било от скука. Или поне такова впечатление не е споделяно от твоя страна.
     По въпроса много пъти се започваше дискусия, която така и не се довършваше.  Като примерно тенденцията, че МАКК се превръща в инбредно гнездо на една-единствена линия, която скоро ще насити с кръвта си цялата популация под контрола на асоциацията. Тогава се отговори, че МАКК не е породата и при други не е така. Но същевременно МАКК парадира, че тя  единствена е лицензирана за работа с породата и реално само вписаните в нейния регистър животни са доказано породни. Показаните цифри и заключения всеячески се оборваха като непрофесионални, правени на коляно, от аматьори-самозванци. Но така и не им се опонира с някоя професионално направена разработка, цифрите от която да покажат друго и най-вече че първото не е вярно.
     По отношение на кучетата – фантоми. Специално за кучетата на Драганов, аз лично се съмнявам, че е работил само с Горан, Черни и Мечо. Което е нормално за работата на всеки селекционер и както виждаме дори при работата на МАКК, постоянно изникват животни, с които се оказва, че е  работено през годините, но по една или друга причина не са били общоизвестен факт и публично осветени до днес.
     Касателно братския либерализъм и спазването на разписаните правила отново имаше опити за пораждане на дискусия. С конкретни примери. Как отговорен фактор в асоциацията (ПРК) произвежда и представя поредни кучила в неспазване на минималната възраст за допускане на животни от съответния пол в разплод. И че в общ план това резултира във факта, че близо 30 % от всички връзки по регистъра са направени в разрез с горепосочените правила. Което си е и логично де, с такъв тон за песен. Относно либерализма в администрирането на поголовието, пак според регистъра четирите най-големи действащи към момента развъдника са записали по едно или две кучета в 78% от всички произведени при тях кучила (общо 102 такива). При средно 4,5 записани кучета в кучило на лошите НОКК-аджии... Впечатление прави и факта, че 20% от регистрираните развъдници са без нито едно записано кучило. А 50% от всички са без данни за записано кучило в период на 3 или повече години (някои 5, други дори 10). Но предполагам всички гласуват на равна нога при демократичните избори ...
     Всички факти от горните редове (излагани и в този форум през последните години) навярно ви звучат скучно, понеже многократно е липсвал интерес за сериозна дискусия по тях. Но преди да кажеш с колко черни боички ги рисувам, е добре да си дадеш сметка, че това са ваши платна -  а не мои, на  Ariman или на някой друг.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #357 on: April 18, 2018, 12:16:04 PM »

Вижте, няма да убедите другият, защото и двамата сте се впили в доводите, които ползвате, за които сте прави, но и двамата не чувате верните аргументи на събеседника, който също е прав.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #358 on: April 18, 2018, 16:48:06 PM »

rex,
като ти избягат аргументите по темата се хващаш като опитен чиновник за цифрите, като за спасителен пояс. И все пропускаш това, че цифрите, които така обичаш да потребяваш и жонглираш са допълнение, а не същност. Пропускаш, че анализираш публикувани данни, а не базови данни. Защото ако беше вътре в нещата нямаше да плещиш неадекватния лайтмотив за линията, която уж изгълтала останалите. Иде реч за линия, с която работят само няколко човека. Разбирам добре, че заради собствениците на родоначалника, тази линия е удобна за плашило. От над 20 години все е оплювана - от бокаджии, от озлобени бивши колеги. Тя тази линия вече каква ли не бе. Кой ли не и измисля произход и на кого ли не пречи през годините,  заради пустите си собственици. Същевременно се сещам набързо за няколко кучета, които наистина са навлязли широко в доста развъдници. Например с кучета по Караман Пчелинския работят много развъдници. Всъщност малцина са развъдниците без кучета по Пчелинеца. Едни работят по линията, а други ги използват за кросове. Повечето съвременни наследници на Пчелинеца са през Шериф Тито. Виждам, че за теб това не е проблем. Вероятно защото не познаваш плюсовете и минусите на самия Шериф Тито. За теб той е просто цифричка на екрана.
Чакаш професионална разработка. Ами такава не се прави от днес за утре. Но като се публикува ще можеш да се развихриш от екрана.
Впрочем от кога и по кой закон гласуването на Общо събрание е обвързано с брой вписани кучила?

Смяната на позиции не е новост за теб. Първо е "осанна", после "разпни го". И двамата знаем, как в marten.bg бяхте една прекомерно хвалебствена фен група, запленени от адашът ти Събев и как след това същите хора се превърнахте в най-яростните му критици. Като отстрани и двете действия не правеха добро впечатление с престараването си. И въпреки критикаренето и клюкаренето по Събев, все още потребявате едни паразитни негови изрази, като "развъдна подкова".   Wink

За пореден път се убеждавам, че в последно време реагираш като бик на червено само като прочетеш "МАКК". И хоп завиваш рязко.
Да, аз изписах първи абревиатурата "МАКК", но както се вижда от цитата по-долу, там въобще не коментирам МАКК, а собственици на каракачански овце, което е пряко по темата "Проблеми на българското животновъдство". По същата тема коментирам моделите на управление на организации и популации.
Quote
В отделни случаи животните попадат в хора мотивирани да отглеждат именно типичната каракачанска овца. Те търсят типичен генетичен материал и го съхраняват в чист вид. Известните ми няколко такива стада са все в членове на МАКК. 

И за финал, демонстрираш, че си пристрастен или пък некомпетентен(ти си знаеш). По друг начин не мога да отчета продължаващото ти шикалкавене около случая с вписване на НЕСЪЩЕСТВУВАЩОТО куче "Меч" в регистър на НОКК на мястото на Шабан, което си е съществена умишлена ИЗМАМА.
Но пък същевременно си мнооого стръвен, че в публичния регистър на МАКК не били нанесени все още всички кучета или, че някой открито е обявил кучило във възраст под разписаната в правилника. Да, направил е формално нарушение, но не е скрил, не е подменил и не е излъгал.
Първото, драги rex е умишлена ИЗМАМА, второто е пропуск, а третото грешка. Пропуска ще се навакса в обозримо време, след като всички кучета се нанесат в публичния регистър. Но измамата си остава измама.


Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #359 on: April 18, 2018, 17:43:40 PM »

     С учудване разбирам, че смяната на позиции не е новост за мен. И че съм бил част от „фен група”, поведението на която „не правела добро впечатление”.  Както и че съм „клюкарел”. Учудвам се, защото досега личното ти мнение по тези въпроси беше, че съм заемал принципна позиция във форума на marten.bg. Когато и както е трябвало. Мнение, което си излагал включително и тук в този форум и което ако се поразтърся, ще намеря. Също е учудващо, че ти някак автоматично се изключваш от тази „фен група” и някак новаторски си придаваш качеството на страничен наблюдател, а не деен участник. Не мисля, че и точно ти си човекът, който е редно да говори за лицемерие по „мартенския” случай. Както е известно аз от там нищо не съм получил, освен възможността да чета и да придобия някакви знания по материята.
     Любопитно ми е как ще се поправят грешки от типа на вече пуснати в разплод непълновъзрастни животни и то като дългогодишна практика. Или тепърва ще се вписват в регистър животни, отдавна оставили поколение, голяма част от които вероятно не са и живи. Но това разбира се са невинни грешки, а не рецидивни практики.
     На въпроса съществувало ли е на кучето Меч вече нееднократно ти отговорих, че нямам какво толкова да кажа, при положение че няма конкретни факти по въпроса. Това, че ти казваш че не е, а производителя на въпросното кучило – че да, нито потвърждава, нито отхвърля възможното му съществуване. И ще те помоля да отнесеш въпроса си по някой с претенцията да е по-компетентен по него.

     ПП Не знам дали усетно или неусетно, обаче се впускаш в личностни нападки и обиди. Което от една страна не ти прави чест, че слизаш на такова низко ниво, но от друга доказва само и единствено, че няма какво да кажеш по представените факти. Честно казано не мисля и аз слизам чак до там, най-малкото защото е жалко, а и никога не съм си позволявал да го правя.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM