Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 23, 2020, 14:24:09 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 25
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 119291 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Алекс Христов
Sr. Member
****
Posts: 421« Reply #90 on: August 24, 2011, 20:21:11 PM »

 Мисля че не е хубаво всичко това дето го пишете тука.
Ако ме питате защо, ами щото като го прочете човек, и мераклия да е ще му поумре мерака!
А нали не това искаме!?! Те това е то силата на съвременните комуникации! Същите заради които се радваме на лъскавите джунджурийки и тъпите голф игрища и забравяме кои сме и от 'де идем.
Така че нека не забравяме колко хора четат този форум. Та ако не 1- 2, а 200- 300 дебели глави бухат о стената вероятността да я съборят е много по голяма.
 
Logged

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #91 on: August 24, 2011, 20:51:20 PM »

Алекс, мисля че въпроса е пределно важен.
Без да съм навътре в материята, в мене се гложди въпроса колко време аджеба може да остиска дадена порода в "консерва". Без да има поголовна нужда от нея.
Както винаги си е личало от поустингите ми, не съм навътре в животновъдството. Дядовците и бабите ми са стигали до 10-тина овце и то по времето на прочутото "61"-во постановление, ако се сещаш за какво ти говоря, когато се "издаваха" агнета и прасета.
Но съм запознат със зеленчукопроизвоството, където работата е същата като цяло. Предпочитат се "пазарни" сортове, които държат много на тарабата, а и после в хладилника. Без някой да го брига за вкусови и хранителни качества. В къщи ям  домати "прекус"  и розовото "биволско сърце", както и краставици, които на втория ден омекват в хладилника, ама пък са истински.  Wink
Но това ще е до време, светът е тръгнал да си събува потурите, ще си събуе и папуците.
Да ти го кажа честно,  проявявам притеснителен интерес колко време наистина могат да устискат българските породи животни и отдавна отглежданите сортове зеленчуци, без масовия пазар да има нужда от тях. Това търсене е наложено може би, ама глас народен - глас божи.
Докато са живи и здрави бабите и дядовците ни - ще ги има тези работи. За после - честно да ти кажа, не знам.
ПП Сега и малцината останали истински рибари по любимия ми Дунав искат да ги правят фирмаджии с ЕИК и т.н., а пък че ядем язовирна воняща на тиня риба, май на никой не му пука. Нищо, че дунавските сом, шаран, бяла риба, амур, толстолоб, облез и т.н., нямат нищо общо с калните подобия ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Алекс Христов
Sr. Member
****
Posts: 421« Reply #92 on: August 24, 2011, 22:15:02 PM »

  Не си ме разбрал правилно REX!
Идеята ми беше че дискутирайки в мрежата трудностите около запазването на всичко стойностно  отваряме път на гадните холандски домати, и краставици които хрупат като моркови, сирене което е направено от всичко друго но не и от мляко и т.н.т.
Logged

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
фара
Jr. Member
**
Posts: 70


« Reply #93 on: August 25, 2011, 00:44:09 AM »

kennel Kyurenitsa

   Иванчо ,на теб ти е лесно да овчаруваш от центъра на София с 5 моб. тел в джобовете..Виж ако си всеки ден с животните друга песен ще пееш.
   Не всички можем да сме връзкари нали така и да ходим всеки ден в РА или ДФЗ..А моля те недей да защитаваш повече пред мен ДФЗ -познавайки маниера на работа с тях..Сори...Почна да ми звучих като служител на ДФЗ- бе братчето ми..За всичко е виновен народа никога те..А моля те недей....
Относно допустимия слой..
Никой по никакъв начин не ме е известил от ДВЗ за подобен слой..И хоп изведнъж -санкции.../ти си мислиш че си ми казал-но дори и да си го направил -не е редно/.Това е държава на шуробаджинащината..
Казал ми Иван..Ти си ми казал 1500 неща ..И? Досега 3-та година кандидатствам ,всички документи и животни са ми тук и какво ?-Да не би да съм получил субсидии ?-не нали..И пак с какво съм виновен..Знам с какво...Че им вярвам на тия простаци и се надявам...
 Отказах се вече - харно ми е...Който има нерви и връзки да продължава ..Тая не е за мен...
Logged
фара
Jr. Member
**
Posts: 70


« Reply #94 on: August 25, 2011, 00:48:24 AM »

Мисля че не е хубаво всичко това дето го пишете тука.
Ако ме питате защо, ами щото като го прочете човек, и мераклия да е ще му поумре мерака!
А нали не това искаме!?! Те това е то силата на съвременните комуникации! Същите заради които се радваме на лъскавите джунджурийки и тъпите голф игрища и забравяме кои сме и от 'де идем.
Така че нека не забравяме колко хора четат този форум. Та ако не 1- 2, а 200- 300 дебели глави бухат о стената вероятността да я съборят е много по голяма.
 

Да ти кажа честно именно поради подобни причини искам да предпазя с писането си всеки един нов мераклия и ако мога да му помогна за да не става така ,че след време и на него да правиш забележка за писането му и плюенето по "скопосните и кадърни " управници и в случая конкретно служители на ДФЗ.
Logged
фара
Jr. Member
**
Posts: 70


« Reply #95 on: August 25, 2011, 01:14:11 AM »

ама честно казано ми звучи като ние направихме каквото си бяхме решили - сега министъра е педал, щото не иска да ни помага.


Ама не можеш да си представиш колко точно,ясно и конкретно ти звучи..Уцели направо в десятката ..Само да ти разесня няколко неща понеже темата за конете ми е толкова болезнена ,че със сигурност няма да можеш това да си представиш.

От малък съм сред коне,кучета,овце,крави и какви ли не. Потомствен животновъд съм макар и да пропуснах доста години.Ех сега си припомних набързо доста неща. Дето се вика-нямаш ли ги първите 7 годинки сред животните -остави ти тая работа ,че ще станеш животновъд/както си трябва/..
За конете ми е било винаги мило..Решихме да дадем нашия принос като запазим и възродим доколкото е възможно каракачанския кон.Когато имахме възможност минахме над 100 000 км. за да съберем и спасим и малкото истински каракачански коне ,които са останали в България..Дотук ок...Но от там натам..
 Как се прави развъдна дейност?Как се изхранват ?-имайки в предвид ,че от 11 станаха 25. Явно много от хората пишещи тук не знаете ни за какво става въпрос.
 Не смятам за героично ,но България трябва да се гордее и с малкото луди останали като нас..Щото ако ни няма хората ще видят национални породи само на снимки.
 Един пример:
-Нормално ли е за теб ....Ние сме си давали и последните стотинки от джоба за да купим тези коне и по този начин да запазим национален генофон а на държавата не и пука изобщо за това..Чужденци обаче са по загрижени за нашите породи отколкото "нашенци"..Това може да е само срам за България и на мен определено ми е много болно затова...Болно ми е защото без помощ от държавата особено за редки местни породи -такива породи няма да останат. Не мога да си представя как може да продаваме малки кончета на цигани за да ги тормозят..Ахххх кво ще кажеш??? confused

Малка подробност:
-Когато ние събирахме конете не се говореше още за субсидии или подобни . Искахме  да дадем нещо от нас за  да запазим породата.

Сега запозна ли се с ТИТО-вия случай?
Докато има такива като нас ще ги има и конете и кучетата и т.н. С помощ или не от държавата пак ще се оправим..Но не е коректно определени хора да се бият в гърдите ,че са Българи а са най-големите айдуци-както казваше дядо ми ......

Извинявам се за тона,но темата ми е много болезнена и дано в скоро време да застанат малко по-бели хора на волана на тази държава ,че вече става банално..
поздрави на всички,,
Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #96 on: August 25, 2011, 09:41:34 AM »

Да, запознах се с титовия случай.  smile
Човек, не искам да оставаш с мнение, че не харесвам това което правиш. И не мисля, че е правилно държавата да не подпомага запазването на определени български породи животни, соротове растениия и т.н. А пък същевременно да дава пари за засаждане на лозя, които въобще не се засаждат или пък ги опожарява „внезапен“ пожар и прочее, примери много.
Но не мисля, че начина е конфронтация с държавата. Не смяташ ли, че така правиш услуга на някои чиновници, чиято идея е да им се махнеш от главата? Не смяташ ли, че по-подходящата тактика постоянно да им се виси на главата, докато направят това, което трябва? Как беше – не е важно да бързаш, а да не спираш. Просто в момента такава е играта и трябва да се играе, щом си на хорото.
Поздрави
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
ТИТО
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 619« Reply #97 on: December 30, 2011, 01:39:31 AM »

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" (dfz.bg) Румен Порожанов е нападнат и пребит от двама непознати мъже тази вечер, научи БТА от полицейски източници.

Инцидентът е станал в жилищен блок в столичния квартал "Борово" към 21 ч. в четвъртък. След нападението е настанен във Военномедицинската академия с тежки контузни рани, но животът му е вън от опасност и той е контактен.

Побоят е като за сплашване, а не - с цел да бъде посегнато на живота му, според полицията, цитирана от Агенция "Фокус".

Полицията работи по случая, издирват се нападателите. Според БНТ се проверяват всички версии - хулиганство, грабеж, опит за сплашване заради работата..

Още по случая вижте на :
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4430811

Не само него -много са за бой от ДФЗ...И НАйденов трябва да се сурвака с дряновицата ама яко..И всички останали некадърници като тях и нехранимайковци..
Специално за Поружанов,халал да видят тия дето са го направили...То на хората им преля чашата от търпение и глупости..Ще има още доста екшън ми се струва..

Чета и си падам от смях..Полицията работила по случая..И кой ще намери или хване...То всички животновъди искат да ги бият не само 2-ма...Докато ДФЗ не се изчисти от олигофрени като сегашните няма да има оправия..Не по 1 на ден ами трябва да се бият и не само  по 10 на час ,че малко да влязат в час..
« Last Edit: December 30, 2011, 01:45:28 AM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #98 on: January 13, 2012, 16:53:49 PM »

С над 30% намалява броя на фермерите в България за последните 3 години

http://fermer.bg/news/3450/1/s-nad-30-namaliava-broia-na-fermerite-v-bylgariia-za-poslednite-3-godini.html

С над 30% намалява броя на регистрираните земеделски производители в България за последните 3 години, сочи проучване на Фермер.БГ. Няколко са основните причини за намаляването на стопаните в аграрния сектор, като най-основните са преминаване в сивата икономика, уедряване на стопанствата и излизане от сектора, фалити свързани с голяма кредитна и междуфирмена задлъжнялост и твърде високата средна възраст на заетите в селското стопанство.

 

Общ брой регистрирани земеделски производители в България ( по наредба 3 / 1999 ) :

2006-а година : 77 899

2007-а година : 80 308

2008-а година : 95 770

2009-а година : 99 087

2010-а година : 69 306

2011-а година : 65 504

 

В сравнение с броя на регистрираните земеделски стопанства през 2003-а година, техния брой намалява вече с около 44%. Това води до увеличаване на средната площ на стопанствата, която в момента е около 105-110 дка.

 

Най-много земеделски стопанства има в Област Благоевград и Област Пловдив. Най-малко са фермерите в софийско и пернишко.

Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #99 on: January 13, 2012, 17:04:18 PM »

Позволявам си да прехвърля тук и един коментар на потребител beshiktash от fermer.bg. Поставен е под горната новина за успешните темпове на затриване на фермерите в България.
Впрочем написаното от Павлина Паунова  се отнася за избора и начина по който живеем на тази географска територия. За ценностната ни система. Защото всичко останало е функция на нея.

Quote
beshiktash:
Павлина Паунова http://e-vestnik.bg/13618/v-desetkata-yadosayte-se
``Ядосайте се!!! Ядосайте се! Хайде де, всички вие, които твърдите, че не се интересувате от политика, ядосайте се. Вбесете се и най-сетне излезте от мишата си дупка, в която сте се свили, не защото не се интересувате, а защото ви е страх. Ядосайте се най-сетне. Ядосайте се от името на пернишкото семейство, което не стига, че е загубило дъщеря си, ами според Бойко Борисов трябва да се извини на МВР, защото си позволило “лоши думи” по адрес на Цветанов. Да, това семейство е наругало вътрешното министерство, защото именно това министерство обяви дъщеря му за забегнала в чужбина. Същото това МВР, което дори не успя да намери трупа. А го намери куче на БЧК. Ядосайте се, защото кучето трябва да получи телешки пържолки, според премиера, задето е намерило трупа. Ядосайте се, защото докато говори за убийство той се смее. Ядосайте се защото задържан може да се самоубие пред полицаи. Ядосайте се най-сетне, не заради това, че сметката ви за водата вместо два и петдесет е три лева. Ядосайте се заради някой друг. Не се ядосвайте за пари и без това никога няма да ги имате. Ядосайте се човешки. Ядосайте се заради всички избълвани вулгарни думи в ефира. Ядосайте се заради това, че върховния ви вожд, не прави разлика между некропол и кошара. Ядосайте се на Тиквата, защото отстранил Пицата, тъй като прякорът му не подхождал на политик. Ядосайте се, но не на масата вкъщи, на две ракии. Ядосайте се навън. Не вдигайте хаотичен шум. Не крещете истерично в пространството – празно като главите ви. Ядосайте се тихо, истински и ефективно. Ядосайте се, най-сетне заинтересовано.``
« Last Edit: January 17, 2012, 01:43:29 AM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #100 on: January 13, 2012, 18:12:08 PM »

Кара аз да ти кажа през лятото на 2009 г. имах да не кажа големи, но надежди, че нещата ще се променят поне донякъде. Сигурно си личи и поустингите ми по това време. За жалост обаче самото време наистина показва друго, а именно че всичко явно ще продължава по старому.
По-лошото в случая според мен е, че това е планирана ситуация. На хората нарочно не се създават услови за фермерство в България, за да продават земя, бази, техника и животни. И нещата да се окрупняват в полза на нечий наистина крупен интерес.
Ако някой в момента реши да започва бизнес в тази сфера, трябва да е наистина луд. Особено в животновъдството. Повечето хора няма да могат да си платят бизнес плана за фермата, да не говорим за строителството и  покупката на животните. Достъпът до кредитен ресурс е на практика напълно невъзможен, без значение дали говорим за стартиращ бизнес или не. Специално пък ако говорим за създаване на някакво елитно стадо от промишлените породи, едно агне ил дьо франс струва 300 евро без разходите по вноса примерно. Паралелно както неведнъж е ставало въпрос тук, няма светлина и в тунела на отглеждане на автохонни породи, което ви е до болка познат факт.
Най-жалкото е, че в годините на т.нар. "демократичен живот" България няма национални приоритети. Сега си заминават животновъдството и зеленчукопроизводството и няма да се върнат. След тях ще си заминат още много други традиционно силни страни от живота на българина. А наистина лошия материал ще остане и ще окрупнява.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #101 on: April 11, 2012, 01:31:24 AM »

10.04.2012 Eвропейска комисия : България е усвоила 22% от средствата от Европейския земеделски фонд


Европейската комисия изпрати до България официален документ, в който се посочва, че страната ни е усвоила 22% от средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони към края на месец Февруари 2012.. Информацията е в отговор на отправено питане на  евродепутата Илияна Йотова.

ЕК заявява, че България е усвоила общо 22% от предвидените да страната, а не 31.7%, каквато информация се появи от страна на аграрния министър Мирослав Найденов неотдавна. В своя отговор ЕК посочва, че при определени изпълнени условия, могат да се извършат плащания за около 251 милиона евро и чак след това усвоените проценти ще нарастнат на 32%.


BG
E-002145/2012
Отговор от г-н Dacian Cioloș
от името на Комисията
(4.4.2012)

Към края на февруари 2012 г. Комисията е възстановила на България общо 586 млн. EUR от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) за плащания, направени в рамките на българската програма за развитие на селските райони 2007—2013 г. (ПРСР), което се равнява на 22 % от общо отпуснатите по ЕЗФРСР средства. В момента се обработва още едно искане за около 251 млн. EUR, което, ако бъде одобрено, ще повиши нивото на плащанията до 32 %.

Като част от мониторинга по отношение на програмите на всички държави членки Комисията редовно проверява степента на изпълнение на българската ПРСР. Налице е потенциален риск за първа загуба на финансиране за българската ПРСР за края на 2011 г. по т.нар. n+2 правило за автоматична отмяна на финансов ангажимент. Дали това ще се потвърди зависи от резултата от разглеждането на една промяна в българската ПРСР, което понастоящем се провежда от службите на Комисията.

Като се има предвид доста ниската степен на изпълнение на българската ПРСР и произтичащия от това риск по правилото n+2, Комисията наблюдава отблизо тези проблеми съвместно с българските власти от 2010 г. насам в контекста на споделеното управление. Целта беше да се проучат възможните начини за ускоряване на изпълнението на ПРСР.

Комисията не може да наложи „наказания“ на България или която и да било друга държава членка поради нивото им на усвояване на средства от ЕЗФРСР. Пълното усвояване на средства от ЕС е на първо място отговорност на съответната държава членка и изцяло в неин интерес. Според Комисията, ако нивото на усвояване по ПРСР не се повиши, има опасност България да бъде изправена пред (още) отмени на финансови ангажименти на средства от ЕЗФРСР по българската програма за развитие на селските райони до края на програмния период 2007—2013 година.”


------------------------------------------------------------------------------------------

Коментарът май е излишен. Четейки писмото от ЕК все пак се подсетете и за факта, че мнозинството от фермерите се оказаха изненадани през януари 2012 с новината, че обработваните и поддържани от тях площи са изключени със задна дата(2011) от въведеният нов легитимен слой. В някой райони 2/3 от фермерите попадат в тази група. А това значи автоматично яки санкции за хорицата и същевременно доста спестени средства за Дянков. Найденов бодряшки се изказваше по медиите през същият този месец януари, че над 98% от фермерите са ОК и са им изплатени средствата. Твърде очевидно разминаване между думи и реалности... Странното е, че сега хората мълчат, не протестират и кротко чакат "съдбата" да се смили. Пък тя "съдбата" обикновено не се родее с Дядо Мраз.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #102 on: April 11, 2012, 12:43:13 PM »

"Царя дава,пъдаря не дава"!
Е то затова сме на тоя хал и няма как да сме по добре.Масово се изклаха стада животни,масово народа се отказа да обработва земята(всеки пътува из България и е видно в какъв буреняк се е превърнала.Останалите малко "будали" няма къде да си продадат продукцията,защото е по скъпа от вносната,и как да е иначе.Без субсидии поне себестойноста трябва да се покрие,печалба че няма няма.Не стига ,че не изплащат субсидиите,а и налагат безбожни санкции(на приятел санкцията за пасища му беше по голяма от колкото му струват овцете).
След тежката зима в Родопите,където все още храним на ясла(от 20.12) и след 90% неизплатени субсидии за пасища и ливади дали някой ще остане да гледа стока? Почти всички твърдят ,че есента ще си ликвидират стадата,защото животновъдството си е пълна загуба.Сега се надяваха да си продадат агнетата за Великден,но пазар няма или ако има цената 5.50 не покрива разноските само за изхранване на агнетата,за майките не говорим.Проста аритметика всеки си е направил,ако храниш 150 агнета,2 от тях всеки ден заминават за храната на другите.
Та свършват будалите и тук.
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3149« Reply #103 on: April 11, 2012, 16:06:06 PM »

В допълнение има разпореждане отгоре към ветеринарите да дават марки и пътни листа само за агнета, които отиват за официална кланица. Фермера не може легално да транспортира живите си агнета до хората като крайни клиенти, защото не му ги маркира ветринара.
Миналата година бе същото и с този "интелигентен" ход животновъдите бяха оставени да спазаряват агнетата си с (НЕ)легалният Бай Мангау.
Е те това е грижа за животновъдството и за зоохигиената по нашенски.
Халал на такъви умове!
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #104 on: April 11, 2012, 17:23:51 PM »

Еее нашия даде пътен лист и маркира агнетата,още не си е казал цената,но сигурно ще  3-4 агнета като миналата година.Ама пък добре че ги е маркирал майче,че без ушни марки и пътен лист ги конфискуват(от тук до Пловдив 3 проверки).
Амо сме големи келеши,но келешлъка ще ни е майче докато ни свършат и последните спестявания,после няма накъде да ходим и или ще ги изколим или ще ги продадем за да не ги уморим от глад.Илиии...ще се изселваме някъде в ниското,където не се храни половин година.
Logged
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 25
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM