Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: ПЛАН за изложбите на МАКК за 2020г.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 02, 2020, 02:11:46 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 25
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 118025 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Habits
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 520« Reply #240 on: November 10, 2015, 11:13:33 AM »

http://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/skandali-obvineniya-i-kritiki-na-obshtoto-sabranie-na-ovtsevadite.html
Logged

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
vano
Guest
« Reply #241 on: November 13, 2015, 11:51:58 AM »

http://trafficnews.bg/news.php?id=31522
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #242 on: December 23, 2015, 02:41:11 AM »

http://agronovinite.com/stopanstvata-za-goveda-i-ovtse-sa-namaleli-s-1-chetvart-za-godina/

"Само за една година говедовъдните стопанства са намалели с 24%, а овцевъдните с над 26%. През 2014 г. 53 659 хиляди стопанства отглеждат 552 807 броя едър рогат добитък (средно 10,3 животни, от които 45,2 хил. стопанства са с млечни крави със среден брой 6,5) и 46 792 стопанства развъждат 1 335 283 броя дребен рогат добитък (среден размер 28,5 броя)."

Данните показват недвусмислено, че животновъдството ни е в спад, въпреки налятите милиони от EU субсидии и държавни помощи. На този фон разни браншовици пеят оди възхваляващи прекрасното управление на бранша! Странно! Дали пък въпросните венцехвални господа обитават същата територия или някаква паралелна реалност обвита в пухкави розови облаци. Все пак за да си наясно с бранша трябва редовно да влизаш в оборите и да се цапаш с гюбре. Иначе от кабинета, в костюма и с чисти розови ръчички всичко ще ти изглежда като от горните стъпала на стълбата на Смирненски(Приказка за стълбата). http://www.slovo.bg/old/smirnenski/story.htm
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
STARTER
Hero Member
*****
Posts: 747


« Reply #243 on: February 29, 2016, 11:59:49 AM »

Защото си нямаме ...

http://novinar.bg/news/krastosvat-balgarski-i-frenski-ovtce_NTMwMDsyNQ==.html
"
Кръстосват български и френски овце

За кръстоска между български и френски овце с цел излизането ни на чуждия пазар се договориха заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Жан-Люк Шовел, президент на асоциацията по планинско овцевъдство във Франция, на Международния салон за селско стопанство в Париж.

Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество в овцевъдството между браншовите организации на двете страни. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар.

Предвижда се още български фермери да посетят френски ферми с цел обучение и обмяна на опит. „Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“, заяви Димитров. Той допълни още, че чрез изграждане на модулна ферма за отглеждане на овце ще се даде възможност за провеждане на демонстрации, обучения и развъдна дейност.

Освен това предстои френската асоциация да представи нови породи овце на изложение за животновъди, което трябва да се проведе тази година в Сливен.
"
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #244 on: February 29, 2016, 13:06:10 PM »

Нищо неочаквано. Българските агро специалисти и ръководители едно, че не уважават труда на предците си, нямат очи за потенциала на родните породи, нямат научен капацитет, но и нямат никакво самочувствие. Поради това умират да влизат в слугински проекти. То не бяха идеи за кръстоски с катарски породи за да излизаме на катарския пазар, то не бяха френски кръстоски.
Как ли преди 1989г. България изнасяше с кораби агнета за външни пазара, без да се е надупвала с принудителни кръстоски? Въпрос с повишена трудност за някои хора. Е вярно, сега катарци и французи обещават и дават комисионни на услужливите посредници. Майцепродавството просперира в безпътната ни рОдина.

Впрочем за 26 години "демокрация" най-използвания метод на селекция в родното животновъдство е поглъщателното кръстосване без цел или със субсидийна насоченост. Поради това на пръстите на едната ръка се броят породите, в които може да се говори за ЧИСТОПРОДНА селекция. всичко останало са животни получени от породист или висококръвен коч/ пръч, бик и т.н./ и безпородни женски. Тоталната изкелефирченост на родната селекция дава "превъзходни" резултати. Българския фермер в голямата си част вече е с ампутирано чувство за чистопородност и породна селекция.
И къде останаха идеите на немските възпитаници Акад. Г.Хлебаров и доц. Ал.Петров, които познаваха, вярваха и работеха за усъвършенстване на автохтонните ни породи САМО ЧРЕЗ ЧИСТОПОРОДНА СЕЛЕКЦИЯ.
  
« Last Edit: February 29, 2016, 13:07:07 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Nomad
Hero Member
*****
Posts: 1045« Reply #245 on: February 29, 2016, 13:28:24 PM »

"Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество в овцевъдството между браншовите организации на двете страни. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар."

Целта е като дойде синия език да се чудят къде да ги копат.
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #246 on: February 29, 2016, 14:30:18 PM »

Абсолютно безсмислено предложение! Който иска да отглежда френски породи, отдавна го прави. Който иска да кръстосва и експериментира, отдавна го прави. Това, което продължавам да не разбирам е защо нашите породи не се популяризират? И защо продължава да се омаловажава нашата родна селекция, родните породи? Например черноглавата плевенска овца е селектирана преди години именно поради желанието за повече мляко и агнета, още старозагорска, софийска и т.н. При ясна работа и днес може човек да получи повече, ако иска да използва родната селекция. Да не споменаваме вирусите и бактериите, които могат да се отключат на нашата ширина. Защо хората нямат познание и самочуствие?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #247 on: February 29, 2016, 18:41:12 PM »

Само вметка, тъй като по стечение на обстоятелствата бях част от екипа придружавал експозицията от български автохтонни породи на изложението в Хановер през 2012г.  Бях свидетел на множество запитвания от фермери и търговци от различни страни - Германия, Русия, Турция, арабски страни. Те искаха да купуват от изложените породи в количества 3000, 6000, 10 000 и рекорда 30 000 на година. Но забележете, те не търсеха сбирщайн. Не търсеха подобия резултат на поглъщателни кръстосвания. Не търсеха и 10 000 бройки събрани от 5 различни породи. Търсеха тези бройки от една порода. Най-голям интерес имаше към Каракачанска, Плевенска черноглава, Медночервена шуменска, Софийска(Елинпелинска) . Както виждате това са породи с различен тип, различна ползвателност, различна продуктивност. И очевидно е, че за тях има пазар.
След това изложение, не ми е известно родните ни породи да са представяни другаде. До сега няма и ясна стратегия за рекламирането на чистопородни животни навън и търсене на пазари. Това изисква усилия и капацитет. Изисква време за постиганена трайни стратегически цели. Единствените опити до момента се заключват в уйдисване на чужди стратегии, от които може да паднат комисионни за определени фактори. Бързия краткосрочен келепир е мотото, по което се правят нещата.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #248 on: February 29, 2016, 20:00:36 PM »

Кажете и друго, понеже съм неопитен животновъд, търся начин да убедя съкооператори си в общата бачия да подхранваме овцете през късното лято? Давайте идеи?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1238« Reply #249 on: February 29, 2016, 23:11:15 PM »

 „Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“
Ха! Управниците е.аха мамата на този отрасъл, съпътстващ българина от столетия, сега съвместно с някакви франсета, известни по-скоро с определен вид любов, ще популяризират сектора у нас! На краставичар, краставици ще продават! Ей, франсета, популяризирайте сектора ''френската любов'' в нашия парламент. На овчарлък не ни учете!
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #250 on: March 01, 2016, 20:30:52 PM »

Та те ни учат сумати години как се прави киселото мляко,време е и на овце да ни научат! smile
« Last Edit: March 01, 2016, 20:32:29 PM by Zahari » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #251 on: April 02, 2016, 21:27:44 PM »

На среща в МОСВ между фермери и експерти на двете ресорни министерства, се стигна до решение да бъдат преразгледани бруталните увеличения на таксите за паша в националните паркове. Срещата протече с активното участие на членовете на МАКК Сидер Седефчев и Иван Чалъков . Предстои следваща среща между страните по спора.

Статии по казуса:
Повишават таксите за бране на гъби, диви плодове и за паша в защитените територии
Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша в защитените територии изключителна държавна собственост, прие Министерският съвет.
http://www.fermer.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-news16404.html

Експерти на МОСВ се срещнаха с животновъди, недоволни от новите такси за паша
Представителите на МОСВ предложиха на Министерство на земеделието и храните, което провежда политиката по животновъдство, до понеделник да изготви мотивирано предложение за изменение на тарифата в тази и част
http://www.fermer.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0-news16483.html
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vano
Guest
« Reply #252 on: April 21, 2016, 10:35:26 AM »

http://onovini.com/2016/04/%D0%BC%D0%BE%D1%80-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B0/
Logged
vano
Guest
« Reply #253 on: May 27, 2016, 21:21:43 PM »

http://sinor.bg/44876-saborat-na-ovcevadite-za-peti-poreden-pat-demonstrira-padenieto-na-balgarskoto-ovcevadstvo
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #254 on: May 27, 2016, 22:37:44 PM »

Както обикновено в БГ, нещата не са на принципна основа, а се дължат на отскорошна личностна вражда между Караколев и Чилингиров.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 25
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM