Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. October 02, 2020, 02:47:11 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 118031 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #285 on: November 22, 2017, 14:24:37 PM »

Rex нещо си попресолил манджата. Отдавам го на непознаване на материята.
Ела в края на декември за една вечер за да видиш какви килограми се ражда каракачанското агне. Може да видиш няколко месеца по-късно и на какви килограми се изкупува за Великден. И няма как да не ти направи впечатление, че изкупвача хич не го брига каква порода агне му предлагаш. Съответно в кланицата, в магазина и крайния клиент. У нас се тачи количеството, качеството вуци го яли. Все пак най-почитаният народен герой е Крали Марко, дето стъпката на коня му кратери отваря.
Всяка истинска порода предлага специфично константно качество на месото. Ама кой да ти го оцени. В страни където се цени специфичното качество има пазар за продукти от породи и има отношение към самите породи. У нас докато количеството е единственото важно, ще се котират новозеландските и ирландските трупчета.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member
*****
Posts: 1383« Reply #286 on: November 22, 2017, 14:45:22 PM »

В крайна сметка някой може ли даде обобщен и смислен отговор на въпроса какъв е търсения резултат от автохтонните, ниско рентабилни породи? И да се гонят обеми на поголовието до тези на заводските породи, които реално захранват пазара с продукция? И цялото това гурме-производство, да бъде субсидирана от държавата?

Значи то от една страна е скъпо, от друга недостъпно, от трета както стана ясно – с потенциал да подхранва сивия сектор. И не съм много убеден, че се отглеждат много по-трудоемко от промишлените породи. Както казвате, автохтонните са почти винаги на паша. На онези обаче трябва да им сложиш сутрин, да им сложиш вечер. Оборният им период е много по-голям. Което пък от своя страна е време и разходи за подготовка на сено, люцерна, концентриран фураж.

Ами ако ще е запазване на порода само – да се запазва в селекционни центрове, които нямат пазарна насоченост. Да се гони единствено и само качество на селекцията, без да се търси пазарен резултат. В тази посока да се насочат усилията.
И в крайна сметка – не е ли най-важно това, което е полезно за гражданите на едно общество? Каква е неговата полза от продукт, който е недостижимо скъп и най-близкото място, на което може да бъде намерен е на примерно 250 км.? И какво наистина трябва да се случи, че такъв продукт да стане достъпен за средностатистическия като доход човек?

KaraKitan, казваш има 1200 животни в оригинален тип. Ами вие за 15-тина години поне няколко хиляди чистопородни женски агнета сте произвели, те къде са? В крайна сметка кой следи за чистопородността, с думи прости кой слага втората ушна марка?
« Last Edit: November 22, 2017, 14:45:52 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #287 on: November 22, 2017, 14:57:02 PM »

Най-полезно е да вдигнем АЕЦ Белене, втори лифт на Банско, да си купим стари F16, да кусаме канадска леща, египетски картофи, новозеландско агнешко, бразилско телешко, полско кондензирано мляко и индонезийско палмово масло.   biggrin
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member
*****
Posts: 1383« Reply #288 on: November 22, 2017, 19:52:14 PM »

KaraKitan, смятам те за сериозен човек и този отговор в стил "няма значение к’во пишеш" хич не ти подхожда и хич не ти се получи.

Задавам конкретни въпроси. Ако нещо от написаното от мен не е разбираемо, ще опитам да го обясня отново.
Диалог има, когато двете страни поднасят своите позиции, обосновават ги с факти и са отворени да приемат обективните обстоятелства пък били те представени и от отсрещната страна.

Опитай пак, но преди това попремисли какво точно съм написал и съм ти подсказал.
Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #289 on: November 22, 2017, 20:54:17 PM »

Питаш за неща за които вече би трябвало да имаш поне някаква яснота. Било от обща култура, било като участник/читател в този форум.
Интересно ми е да чуя твоят обобщен отговор по отношение на автохтонните ниско рентабилни породи.

Значи според теб е по лесно да намериш човек, който в дъжд, студ и пек да е 10-12 часа из балкана, катерейки нагоре надолу всеки ден, отколкото такъв който да си стои на топло по цял ден и сутрин и вечер да мине в кошарата и да сложи фураж, сено и вода. Ако не си разбрал все още основен проблем и разход в животновъдството е работната ръка.

Селекционните центрове на държавна издръжка и управление, ако вършеха работа нямаше да имаме изчезнали, застрашени и претопени породи. Нямаше и да има нужда да внасяме високопродуктивни породи, защото селекционерите щяха да са селектирали адаптирани за нашите условия такива.

Питаш къде са породистите агнета от нашето стадо. Ами в други стопани. Ама малцина от тях продължиха да ги отглеждат чистопородно в 100% чистопородни типични стада. Повечето ги вкараха в стадата си, без да си изчистят мелезиите. И продължиха да джуркат. Кой е отговорен за толерирането на мелезиите, написах в предните ми постове. И в крайна сметка пак опираме до манталитет и липса на култура и отношение към породността.

А каква е ползата на обществото от хвърляне на пари за култура? Ни го ядеш, ни го обличаш. Пълна загуба на средства. И само малцина имат финансови възможности да притежават продуктите. Но разгеле дойде ерата на интернет и фейсбук и вече всеки може да си цъкне и свали снимка на "Джокондата". Може да я изчанчи по свой вкус с телефона си. Дори да си монтира физиономията връз Мона Лиза. Да живей достъпната за всички поп халтура.


п.с. Ако искаш сериозна дискусия премисляй коментарите си предварително.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #290 on: November 23, 2017, 07:51:48 AM »

Николай, наистина очаквах по-високо интелектуално съждение. Сравнение мога да направя и с друга селекционно подпомагана порода, например Плевенската черноглава овца, но при нея млякото е максимум 1,5-2 на ден. Моите познания за овцевъдството са от четене и спане сред животните. Не от чукане зад компютъра. И къде прочете, че аз съм в сивият сектор, ти ли ми плащаш осигуровките или ми попълваш данъчната декларация?! Много лигав коментар, нещо пак бъркаш човека! Та да се върнем на темата, теб, както и други граждане, ги яде проблемът със застаряващите овчари, дето дават кофите сирене по 6,7 лв за килограм. Еми така ще е. Няма как да ти се продава истински, качествен и санитарно, ако щеш и без примеси, чист продукт на цената на вложеното в него мляко! Реалната цена в момента на сиренето е 12-15 лв/ кг. И ще върви нагоре. Защото бабите, които са правили сиренето на дядовите овце измират, овцете се продават, защото никой вече не иска да е роб на овцете и евтиното сирене намалява и ще изчезне! А защо следва ти, от твоите данъци да ми плащаш субсидията? Защото аз се занимавам с нещо, което е неприятно за почти всички, непрестижно в нашето общество и не на последно място ниско платено. Например, ринене на гюбре, газене на гюбре, паша в дни, като понеделник със силен, студен, северозападен вятър, когато ти и феята на зъбките сте били на топло в офиса, овчарите, включително и аз, сме били навън на вятъра и други подобни обстоятелства. Но как би ги знаел, като можеш да си направиш елементарната сметка, бих казал сметка без кръчмар.

А за агнетата по 7-8 кг. аз съм вадил такива агнета от плевенски овце и знам. Знам, защото не съм спал по цели нощи, за да ги израждам, но ти отново, няма как да го разбереш.
« Last Edit: November 23, 2017, 07:58:32 AM by trayko.asenov » Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1469« Reply #291 on: November 23, 2017, 09:02:20 AM »

Измъчени труженико, майсторе на седлото, пазителю на българщината (титли, които ти непрестанно си приписваш тук). Което не съм чул да прави никой друг, занимаващ се с животновъдство. Въпреки, че сигурно може да различи маслото от овцата ли е, от кравата ли е или от коча. И като плевенската овца ражда по 15 кила готови агнета и дои средно по 2 литра мляко, що всички не гледат такива? Да де, ама тука има една лека подробност - че такова животно дава, ама и "взема".
Неприятно за почти всички е и изпразването на обществени тоалетни, сметосъбирането (предполагам и тестването на анални термометри също). Но тези субсидирани дейности имат реален принос за обществото - и то на справедлива цена. Като всички тези занятия са доброволни и никой никого не е бил по главата да се захваща с определен вид бизнес. А още по-малко да вряска през пет минути, че му било трудно. Трудности има във всеки вид дейност, а и както казах всеки сам избира с какво да се занимава. На студено са и строителните работници, ама на тях не им плащат субсидии, а сами си изкарват заплатите.
ПП Върви пак малко да те одуха вятъра, че току виж ти се избистрила мисълта. А и ако намериш някой баир да се качиш, от там можеш да ми измериш интелектуалните съждения. От твойта кота нещо не се получава, забелязвам от години.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member
*****
Posts: 1383« Reply #292 on: November 23, 2017, 09:26:59 AM »

Продължаваме с Част 3 от поредицата Мярка 10  -  Как се осъществява "критична" проверка ?

https://gospodari.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-video133092.html
Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ariman
Hero Member
*****
Posts: 1383« Reply #293 on: November 23, 2017, 09:30:24 AM »

Аз сериозна дискусия по тази тема се опитвам да провокирам от два дена. Само дето ти се хлъзгаш встрани с разни хиперболи и неуместни паралели с Леонардо да Винчи.  Така и не чух един сериозен аргумент в крайна сметка какво се случва – порода ли се запазва или просто се прави бизнес. С един много скъп продукт.
И като стана въпрос за цена-продукт, тази цена трябва да се калкулира на база някаква себестойност и (би било редно) една разумна надценка. За млечни продукти на цена НАД 25 лв/кг., аз си представям нещо от сорта на БЕЗ НИКАКВИ медикаменти и антибиотици, БЕЗ зърно, произведено в полето и третирано с пестициди и други химикали. Защото мляко от животни, хранени по този начин аз мога да си купя и за 1,50 лв./литър и сирене за 6-10 лв./кг., в зависимост колко е свежо. И пак ще е директно от производител. Както мога да си купя и агне, хранено със същия фураж за 5-6 лв/кг. живо тегло, а не за 13 лв./кг.
Като производителят на тези животни не обикаля по чукари в студ, пек и дъжд, но в студ, пек и дъжд той плаща за косене, балиране, обработка на нивите с царевица. И докато на мъченика-автохтонник пашата му се заплаща, такъв „модерен” стопанин вади от своя джоб пари за голяма част от храната на животните си. В повечето полски райони няма възможност да пасе с каракачански кучета (сертифицирани с родословие от МАКК), тъй като са гъстонаселени, а в повечето случаи няма и възможност да хване стабилна паша, по простата причина, че то няма толкова мери и пасища, а всичко е разорано.

И за да преминем към реални факти, предлагам да направим една проста сметка за стадо от примерно 500 овце майки. Ако са от рядка, безценна и автохтонна порода,  те биха получавали:
1. 42,54 лв./бр. х 500 бр. = 21 270 лв. подпомагане за рядка местна порода;
2. 60,00 лв./бр. 500 бр. = 30 000 лв. подпомагане за животни под селекц. к-л;
3. Ти вече ще кажеш колко паша могат да получат такава бройка овце в НП „Пирин” по мярката „Пасторализъм”. Но примерно, ако се приеме вариант от 0,3 хектара на овца, това са си още 100-тина лева на животно или тотала надхвърлят 200 лв. на глава или над 100 000 лв. субсидии за едно такова стадо. Ако не смятам правилно, поправи ме. Ако обаче с цифрите сме близо  - ще помоля за един коментар аджеба добре ли е тази сума или пак не е достатъчна.
            В сравнение една заводска порода, пригодена за интензивно отглеждане, по тази схема би се класирала единствено по т.2 и собственикът на стадото би получил 70 000 лв. по-малко подпомагане. Като продажните цени на продукцията му е няколко пъти по-ниски, цените на труда и фуражите му са същите, а нужните инвестиции – вероятно по-големи.
            И за да сме наистина конкретни – не ми отговори на вчерашния въпрос кой държи маркировъчните клещи с дясната си ръка, а втората ушна марка с лявата. Това е изключително важно, мисля.
« Last Edit: November 23, 2017, 09:33:46 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #294 on: November 23, 2017, 14:49:21 PM »

Говорим на различни езици. А аз просто не влизам в проклетият калъп, в който ме припъхваш!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #295 on: November 23, 2017, 15:02:33 PM »

Докато си седя на коня в мен се надигна един въпрос, Що не ходите на направите сметката на Зоров, който усвоява няколко милиона и бута конете, та да има още милиони?! Седнали сте да се занимавате в глупости.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
na Brad Pit- brat my
Hero Member
*****
Posts: 682« Reply #296 on: November 23, 2017, 16:53:52 PM »

Яяя ентелуктуалецааа, как смята  hmm Ти в училище само събиране си учил май.Забрай и вълната да сметнеш eek
Знаеш ли колко е 20 тона вълна ааа eek

Нв виждам никакъв градивен разговор както твърдиш, а само пошло заяждане.

Взе да ми писва...
« Last Edit: November 23, 2017, 16:54:36 PM by na Brad Pit- brat my » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #297 on: November 28, 2017, 15:28:41 PM »

И все пак да се върнем там от където почна разговора. Въпросния кмет усвоител на субсидии, доколкото се вижда от репортажа участва с 36 крави по направление Пасторализъм от ПРСР в НП Рила. До тук никъде не видях данни кравите на същия да са от рядка местна порода(а те са две, Родопско късорого и Българско сиво говедо). Тоест неговия интерес е към получаване на субсидия за пасища. Успоредно с пасторализма е възможно да получава и пари за пасища по СЕПП и ВПС. Но за това от парка трябва да са му предоставили пасища, които са в слоя СЕПП. Такива не са много, а в някои от националните паркове и практически липсват. Близки до властта хора обикновено участват изключително в схеми за субсидии на пасища. За тях животните са косвена необходимост за да имат формално право да искат и получат пасища. В репортажа за въпросния кмет се казва, че кравите му пасят извън Нац.парк Рила, в западните Родопи. Това е нарушение на условията на направление Пасторализъм, където се изисква  90 дена животните да са на пасището. Същевременно не е в нарушение на СЕПП. Там няма изискване кога и колко време животните ще изпасват терена. Освен това нарушението по "Пасторализъм" води до санкции за бенефициента в зависимост от времето, което той е бил/ не е бил на пасището. Това се удостоверява с:
1. Ветеринарен пътен лист за преместване на животните от основния животновъден обект до временния жив. обект-пасище и обратно.
2. Проверки на парковата администрация на терен при влизане в парка, по време на периода на паша и при излиане от парка с констативни протоколи.
Не е ясно кога точно е сниман репортажа. Но ако е в 90 дневния период, то кмета е в нарушение. Какво и колко тежко е то зависи от горните документи. Тоест ако има ветеринарен пътен лист, че животните са се качили на пасището в НП Рила и са слезли дни преди репортажа, ако има протоколи от парковата охрана, че е бил проверяван в този период, то кмета е в частично нарушение и ще понесе някаква санкция. В зависимост от степента на нарушението ще получи частично изплащане на субсидията. Има обаче и друг сценарии. Ако по ветер. пътен лист към момента на репортажа животните са в НП Рила, а реално са на друго пасище, то нарушението на Закона за ветеринарно медицинската дейност е сериозно и нарушителя ще отнесе солени глоби от БАБХ.
Субсидията по Пасторализъм е за площ. Тоест площта пасища се субсидира, а не животните. Няма заначение дали живтните са безпородни или породни. Като концентрацията на животни на хектар трябва да не надвишава тази разписана в Плана за управление на съответния национален парк. И тук се получава разминаване между разписаното в ПРСР и Плана за управление на Нац. парк. В ПРСР пропорцията е 1ЖЕ на хектар. В Плана за управление на Рила е 1,2 ЖЕ(крава) за хектар. При калкулацията ДФЗ-РА приема по-неблагоприятна за бенефициента стойност от двете. За сравнение в Нац.парк Пирин нормата е 0,5 ЖЕ(крава) за хектар, а в Нац. парк Централен Баклан е 1ЖЕ(крава) за хектар.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3138« Reply #298 on: November 29, 2017, 21:24:41 PM »

Къде всъщност изтичат евросредствата за земеделие. При неслучайни хора.


Как тъщата на шеф от ДФЗ си построи къща с европейски пари

В с. Лиляново до Сандански има къща за гости, за която никой не е чувал. Тя е построена от фирма на тъщата на бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков. В страната има стотици такива "къщи за тъщи",  които не функционират като семейни хотели. Те са построени с безвъзмездна европейска субсидия до 200 000 евро. Парите са разпределени от ДФЗ уж за развитие на селски туризъм, но са развили само личното имотно състояние на неслучайни хора. Случайните хора нямат достъп до този ресурс и изплащат ипотечни заеми с десетилетия. Контрол и санкция за такива фалшиви обекти няма. И няма да има. /bivol.bg/
https://www.youtube.com/watch?v=FboAijaPuWQ&feature=youtu.be
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2873


ТОРЛАК


« Reply #299 on: November 29, 2017, 21:30:00 PM »

Тъжна българска реалност!!!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM