Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. July 19, 2024, 06:07:06 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 23 24 [25] 26
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 209572 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #360 on: April 18, 2018, 19:50:40 PM »

rex,  пак увъртания. Що не си станал адвокат.  smile
А въпросът бе и е пределно ясен и пределно принципен.
Благодаря все пак, че отново потвърди, че вкарване на куче фантом в регистър, за теб е незначителна подробност от пейзажа.
По важно ти е дали чистопородна кучка е родила на 14 или 24 месеца. Не че това би променило нейната породност, тип или генетика.

Мога да пиша доста и за героите в онзи форум, но не ми се занимава. Факт е, че за една група начинаещи в кучкарлъка Н.Събев бе като господ. Но след като попрочетоха това онова се взеха твърде насериозно в ролята на експерт алабайчици и се изживяха като властелини на последната инстанция. Работата стана като онази за пилците и кокошката. И свидетели на тази еволюция бяхме няколко човека от МАКК, пишещи тогава в онзи форум. Бяхме поканени във форума за взаимна подкрепа, както и за контрапункт. Като хора с вече извървян път и изградени позиции в сферата на съхранение на аборигенна порода куче.


п.п. разбирам, че коментарите ми на факти, които не допадат на отсрещната страна... не са коментари
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #361 on: April 18, 2018, 20:52:21 PM »

     Атила, аз какъвто е трябвало, съм станал. Нямал съм никога дилемата да искам едно, да уча за второ, а всъщност да работя трето. И да стана специалист по нищо.  smile
     Много ми е интересно дали ако застанеш лице в лице с „алабайчиците от последна инстанция” би им казал тези си впечатления в очите? Лично аз се съмнявам.   Най-малкото, щото докато имаше контакт с тях, не съм те чул да го правиш. С част от тях поддържам отлични отношения и винаги се радваме да се видим. Това са хора, които специално ти сигурно отдавна си забравил как изглеждат дори. Което явно не ти пречи да им спрягаш определения...
     Н. Събев беше новатор в много отношения и по-конкретно като документация и пълен запис на развъдния процес. Доста утвърдени днес организации могат само да се опитват да го достигнат, както стана въпрос. И откъмто безкомпромисност в бракуването, поне до един момент. Лично аз не съм видял след този период някой да прави това. На практика де, щото на думи са бая. За сметка на това, не един и двама се възползваха от благоволението му по онова време. Кой можа изкопчи безплатно куче, кой облажи спонсорство... Ако бях се възползвал от тази опция – а можех, защото имах предложение да си взема куче за отглеждане от развъдника по мой избор (без Нур Бек), може би (пенсионирания вече) Довлет Бабур щеше да спи в краката ми, докато пиша това. Ама кво да правиш, разни хора - разни идеали ...
     Сефте научавам, че си бил поканен специалист. Тогава всички бяхме с впечатление, че споделяш конкретната кауза. Сега става ясно, че си бил страничен наблюдател. Странно ...
     На мен ми е важно да се спазват правилата. Както да няма кучета фантоми, така и кучила, припознати с клубна принадлежност 4 (четири) години след раждането им. С фигуриращото на страниците на този форум обяснение, че не е проблем документите да се попълнят постфактум. Или пък с една информация на хартиен картон, а пък с друга в електронния носител, което също не е ъ-ъ-ъ проблем ...
      Когато извадиш цифри срещу моите цифри, с удоволствие ще коментирам кое е правилно и кое не. Защото така е редно. Другото е въздух под налягане.

     ПП Атила, с последните си няколко поуста, всеячески се стремиш да разбиеш представите за себе си, които така системно си създавал през годините. Наистина се учудвам ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #362 on: April 19, 2018, 00:51:28 AM »

rex, радвам се, че си постигнал личната нирвана.  Wink
Нямам намерение да ти вадя цифри и да си ги мерим. Не са ми специалност. Намирам удоволствие в друг тип занимания, свързани с пряка работа на терен и реална работа по съхранение на породи и линии. Цифрите оставям на такива като теб. Както вече ти писах, като излезе публикация на анализа на данните в РК, ще може на воля да обсъждате с автора и кое как и защо.
Получава се както в изкуството. Художника създава картина. След него идват арткритикът и изкуствоведът, които анализират, броят, мерят, тълкуват, спорят, извеждат теории... Вероятно им се ще да дискутират тезите си с художника. Някои от тях дори са готови да му се обидят за това, че не си е зарязал работата за да слуша задълбочено анализите им. А през това време художникът просто създава своята следваща картина. Това го интересува, в това е добър и го прави.

Не си спомням да си присъствал на мои разговори с алабайчици, камо ли пък да чуваш какво си говорим, за да даваш мнение. Впрочем с теб дори не се познаваме визуално. И не спрягам определения, а споделям наблюдения. Има разлика.

Каузата Каракачанско куче и каузата на Събев за чистопородния азиат имаха допирни точки и можеха взаимно да се подкрепят в проект за нормализиране на кучкарството в България. Поради това бяхме поканени да се включим във форума на Мартен. Който пък бе създаден след като БРФК тотално овладя форума dog.bg и започнаха да трият всичко, което застрашаваше кривата партийна линия. Както се знае от историята, опита за организиране на нормална кинология не се получи по различни причини. Кинтолозите-професионалисти се оказаха по мотивирани и по-организирани да пазят статуквото от опозицията на хобистите. И те така. Има много неща дето тепърва за сефте ще ги научаваш.

Ако ще си мерим офертите за азиати подаръци от Събев има бая да ме гониш в отказите. Трябваха му няколко години за да се убеди, че на каракачанкаджиите азиат няма да успее да пласира по какъвто и да е начин. Кучетата му бяха от каймака на породата САО/Алабай , но никой от нас нямаше намерение да сменя породата. Впрочем така и не разбрах навремето защо ти не си взе(купи) типично куче от Мартен, а би път при въдчик в Централна България.
За съжаление безкомпромисността в селекцията на Събев бе прекалена и както всичко прекалено, не доведе до добър край. Работата с аборигенна порода изисква друг подход. По-мек, по-бавен и внимателен. Особено пък ако се работи с порода в застрашено състояние. И това многократно го дискутирахме в онзи форум. Но натурата на Събев бе друга. Той се захваща с някакво хоби, интензивно работи, стига до върха и губи интерес. След което захваща друго занимание. Доколкото разбрах сега интереса му е в друга посока и може да е постигнал забавяне в темпа. Тъй де. От дистанцията на времето може да се оцени различният подход при работата с Каракачанското куче и Алабая. Както се вижда Каракачанските кучета продължава да ги има и са доста повече от тогава. При това дори и конкурентите ни възприеха  голяма част от нещата за които говорехме и пишехме още тогава. При алабаите нещата не се случиха. Липсваха хора, както тук, така и в Русия, които да са готови да обърнат гръб на системата FCI заради самата порода. При това идеше реч за хора с много-добри и отлични финансови възможности. Още тогава ги предупреждавахме, че компромиси от сорта, няколко човека да гледат чисти линии  Алабай, но в рамките на FCI породата САО, няма да предпазят тези линии от претопяване в мелезираната шоу и биткаджийска популация.
Това е същото като случващото се масово с българските породи селскостопански животни. Но за него вече писах в по преден пост. re.п.п. Никой няма власт над чуждите представи. Така че дали в нечии субективни представи вчера съм такъв, а утре онакъв, не променя обективната ми същност.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #363 on: April 19, 2018, 11:01:59 AM »

     Вярно е, че сефте научавам някои работи. Наистина не знаех, че си бил привлечен под формата на тесен специалист-консултант за спасяване и развитие на Туркменския алабай (у нас и в Русия). Но явно както сам споделяш, дори ти не си успял да възкресиш тази порода, най-вече поради факта, че си бил заобиколен от фенгрупа-клюкари и развъдчик без необходимите качества. Но пак ще се повторя - интересното е, че когато форумното общество на marten.bg действаше, не съм чул от тебе да излезе публично дори една такава дума - нито срещу форумните ти колеги, нито срещу така щедрия тогава домакин. Значи или тогавашната или сегашната ти позиция е откровено лицемерна – коя от двете (или и двете), предполагам че единствено ти знаеш отговора.
     То това не е и първия такъв случай. Собственикът на развъдник Аркан, беше обявен от тебе за „малко шантав”, след като си позволи да изкаже мнение но някои въпроси. След отделянето на хората в НОКК, същите станаха измамници и аматьори. Интересен е случая със Захари, който докато заемаше поста председател на организацията, бая „бивш приятелски огън” отнесе. В момента, в който го освободи – огньовете угаснаха. И щом казаните спряха да врат – зад завесите започна наново калесване. Морков-тояга, морков-тояга, където и ако сработи. Ако не – вадим наново саждите. Дето се вика – евала на такова принципно отношение! Същото стана и с Огнян, който докато беше развъдчик към МАКК, беше точен колега и всичко както трябва. После нивото му рязко спадна до „кръчмарско бълване на безсмислици”, ако не бъркам точните цитати. Сега и аз станах „клюкар” - и то за неща, за които години наред ми се говореше колко принципна и честна позиция съм заемал. Интересно е кой ще бъде следващия, претърпял метаморфозата от свестен човек (когато е удобен) до шантав кръчмарски клюкар (когато вече не е).
     На фона на така очертаното дилетантство, човешка низост и безхаберие, сал ти изпъкваш с твоя професионализъм и безкористност. И както става ясно, никога не си грешил в дългогодишната си киноложка кариера. Е, регистрирана порода още няма. Но затова естествено и винаги някой друг е бил виновен –  Попов, Драганов, Стоев, Георгиев, Панайотов. Дори когато се отделят в свой си проект, вместо да спрат да ти пречат, те стават още по-виновни. А породата е все така непризната. Но явно както казваш – аборигенния материал е такъв, че с него трябва да се работи бавно. Без значение колко брилянтен и безгрешен е даден кинолог. В която светлина 30 години работа явно са крайно недостатъчни, трябва още време и вероятно към края на 26-ти век работата ще заспи на три без коз.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #364 on: April 19, 2018, 11:31:57 AM »

rex, с изопачаване на писани думи и съчиняване на сценарии ли реши да ми опонираш на последния пост?
Ето, че сам си дал нагледен пример за клюкарстване. И не само, че не ти прави чест, но показва на повърхността една иначе старателно прикривана жлъч зад маската на "коректния статистик".
Със същия йезуитски плам утре може да ме обвиниш и за случая в Солсбъри. А защо не и за конете на Пищелов.
Жалък опит.. изключително жалък.

А темата бе  "Проблеми на българското животновъдство".
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #365 on: August 25, 2020, 15:45:19 PM »

ВАС отхвърли иска на земеделския министър за Наредба № 3/2015г.


Върховният административен съд (ВАС) не уважи иска на министъра на земеделието, храните и горите за прогласяване на нищожността на решението на ВАС от 2018 г., с което се отмени спорния член 23 от Наредба № 3/2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания /ДВ бр.19/2017/г.

Делото е открито на 6 август, а решението на ВАС идва 14 дни по-късно - на 20 август.

В иска на земеделския министър се твърди, че процесното решение (бел. ред за отмяна на Наредба № 3) е с неясни мотиви и е налице противоречие между диспозитива и мотивите, което прави неразбираема волята на съда.

“Поради това същата не може да бъде изпълнена от административния орган. Освен това съдът се е произнесъл извън пределите на правораздавателната си власт, като е навлязъл в компетентността на други органи”.

Като доводи в подкрепа на твърденията се сочи, че ВАС не е сезиран с отмяна на предишните редакции на чл. 23, а само на тази, приета с ДВ, бр. 19 от 28.02.2017г.

Освен това се тълкува разширително изискването за предварителна оценка за въздействието на наредбата, тъй като същата не е акт на Министерски съвет (МС), а на министър.

В мотивите на земеделския министър е записано още:
“ВАС е констатирал нарушения на правото на ЕС – липса на анализ за съответствието с правото на ЕС в табличен вид, липса на съответствие с целите на Регламент №1307/2013г. , които не е компетентен да констатира, защото същите са правомощие на Европейската комисия, който следи за спазване на изискваният на европейското законодателство. Още повече, че в случая не е необходима нотификация от ЕС, а само уведомяване, което е сторено.

Относно публикуването на нормативния акт в Портала за обществени консултации, същото е извършено в установения от портала формат, чиято поддръжка е от компетентността на МС, и ищецът не може да влияе върху него”.

След разглеждане на делото, ВАС реши, че искът на земеделския министър е неоснователен. Като мотиви ВАС изтъква три точки:

“Нищожно съдебно решение ще е налице, когато е постановено от незаконен състав, еднолично от съдия, вместо от съдебен състав, когато това е предвидено в закона, само от съдебни заседатели, или с участието на лице, което не е съдия в съответния съд, устно и е неподписано. В конкретния случай, решението, обявяването на чиято нищожност се иска, е съдебен акт, имащ окончателен характер. Съдебният акт на Върховен административен съд е постановен в рамките на правораздавателната власт на касационната инстанция, от законен петчленен касационен състав.

Освен това става въпрос за два различни вида контрол, които не се изключват взаимно. Още повече, че в случая ВАС е упражнил контрол за спазване на националното законодателство по приемане на нормативни актове и е установил противоречие с чл. 26 и 28 от ЗНА.

На трето място, правилността на тълкуването на разпоредбите на ЗНА и европейското законодателство не е предмет на преценка в настоящото производство, защото е свързана с приложението на материалния и процесуален закон, и не обуславят нищожност на съдебния акт”.

Всичко това означава, че според съда няма основание да се твърди, че процесното решение на ВАС от 2018 г., с което се отмени чл. 23 от Наредба № 3, е с неясни мотиви и че е налице противоречие между диспозитива и мотивите.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
 

На 2 юли 2018 г. ВАС уважи жалбата на Националната овцевъдна асоциация, Националната асоциация за развъждане на млечните овце в България, Асоциацията за развъждане на млечните породи кози, Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България и Асоциацията за развъждане на млечни породи овце, с която асоциации оспорваха чл. 23 от Наредба № 3 за прилагане на схемите за директни плащания /ДВ бр.19/2017/г.

Решението на съда дойде след като един път жалбата на асоциациите беше отхвърлена - на 24 януари 2018 г.

Една от причините за отмяна на Наредба 3 беше посоченото в доклада, че проектът не е свързан с транспониране на актове на Европейския съюз (ЕС), поради което не е приложена и не се налага прилагането на таблица за съответствието с правото на ЕС. Тази констатация е в пряко противоречие с изрично посочената в самия доклад необходимост от приемане на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №3/2015 г.

В мотивите на ВАС за отхвърляне на спорния член беше записано още, че по делото липсват доказателства за публикуване на Портала за обществени консултации на мотивите, съответно доклада и предварителната оценка за въздействието по чл. 20 ЗНА. От ксерокопието на страницата се установява публикуването само на проекта.


Бележка: Пълния текст на Решението на ВАС може да се свали от линковете в оригинала на статията:
https://agri.bg/novini/vas-otkhvrli-iska-na-zemedelskiya-ministr-za-naredba-3
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #366 on: August 28, 2020, 11:24:15 AM »

"Виртуални" животни източват най-малко 20 млн. лева годишно
Делът на фалшивия добитък се изчислява на около 10%


Драгомир Николов, Mediapool
27.08.2020


"Виртуални" животни, които на хартия са в регистрите на МЗХГ, но реално ги няма във фермите източват десетки милиони субсидии от ЕС и националната хазна, алармира Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
"Само при овцете и козите има между 100 000 - 120 000 виртуални животни, с които на година се източват около 20 млн лева." посочи Караколев пред Мediapool. Той обаче е категоричен, че сумата на взетите неправомерно субсидии е далеч по-голяма, защото в сметките му не влизат "виртуалните" крави и пчели, за които няма данни.
...

Бившият зам.шеф на Фонд "Земеделие" Виолета Александрова коментира пред Mediapool, че за този проблем се знае отдавна, но мерки и контрол не се вземат. „Вероятно около 20% от всички животни в България ще се окажат виртуални. Одити на Брюксел също са констатирали този проблем на извадков принцип, но ако се разбере цялостната картина, рискът от спиране на средства е огромен. Само така мога да си обясня думите на министър Десислава Танева от преди месец да си мълчим пред ЕК за измамите“, коментира тя. За същата реплика на Танева припомни и Христо Бозуков.
...


линк към цялата статия:
https://www.mediapool.bg/virtualni-zhivotni-iztochvat-nai-malko-20-mln-lv-godishno-news311429.html

Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #367 on: August 28, 2020, 19:49:13 PM »

Актуално продължение на предходната новина.
МЗХГ е вдигнато на пожар. Започват проверки по стадата за откриване на виртуалните животни.

Повече в линка:
https://www.mediapool.bg/zemedelieto-se-vturna-na-nezabavna-proverka-za-virtualni-zhivotni-news311450.html


N.B. Проблемът с подобни експресни проверки е, че практиката с виртуалните стада е характерна не за животновъдите, а за получаващите субсидии за пасища. Там трябва да проверяват. Това обикновено са общински чиновници, държавни служители, политици, местни бабаити, които са изградили сглобки за да си раздават пасища и усвояват субсидии за сметка на реалните животновъди. Често ползват мюрета, които са формални бенефициенти на субсидията и които при евентуален фал(проверка) изгарят като бушони.
« Last Edit: August 28, 2020, 19:49:27 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #368 on: October 02, 2020, 12:40:50 PM »

Тук можеш да разкажеш и за изворните средства от Семпервива и резултатът от тях! Не да се изявяваш, като Света Петка Самарджийска!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
STARTER
Hero Member
*****
Posts: 761


« Reply #369 on: August 04, 2023, 11:59:26 AM »

Общинари искат да затрият единствените каракачански стада


https://dnesnews.bg/2023/08/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
?!
Logged
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #370 on: August 14, 2023, 13:11:37 PM »

Няма ли да направим нещо в подкрепа на Сидер и Атила?
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #371 on: August 15, 2023, 16:54:47 PM »

Може би най-добрия журналистически материал излязъл по казуса: БНР, "Преди всички" с водещ Ирина Недева. 08.08.2023г.
Чуйте четирите звукови файла.

https://bnr.bg/horizont/post/101861925/na-kogo-prechat-karakachanskite-cherni-ovce-v-s-vlahi
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #372 on: August 16, 2023, 15:53:08 PM »

Който има желание може да подкрепи Петиция-сигнал до Общински съвет на община Кресна и Областен управител на Благоевград
Линк към петицията:
https://kresna.org/save-karakachan-sheep/?fbclid=IwAR3CpSn-2aL-hlhU0aRYgtS4fe9NbuNMxxjD3SRREN43qED3rTjRGT9HZY8
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #373 on: August 16, 2023, 21:42:27 PM »

Това е ясно. Тая петиция витае из ФБ и гледам, че се подписва яко.
Аз имах предвид, ако се налага нещо да идваме на място. Жива сила ако трябва.
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #374 on: August 17, 2023, 06:03:33 AM »

Това е втора петиция на Коалицията за Кресна, която е тръгнала от два дни и при която всеки подписал се автоматично изпраща писмо до Областна администрация Благоевград и до Общински съвет Кресна. Иначе първата петиция бе иницирана от възмутени хора и наистина върви здраво като броя на подкрепилите я вече мина 27 000.
Много хора се обаждат и пишат с желание да участват и в реални живи протести. Не е изключено да се стигне и до там.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 23 24 [25] 26
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM