Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. July 14, 2024, 14:15:01 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 24 25 [26]
  Print  
Author Topic: Проблеми на българското животновъдство  (Read 209489 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #375 on: August 17, 2023, 22:24:34 PM »

Добра новина от днес?Huh?. В дух на уважение и взаимно разбирателство премина днешната среща с кмета на община Кресна!  Заедно успяхме да намерим конструктивно решение, което да не засяга по никакъв начин фермата на Сидер Седефчев и да не бъде в разрез с обществения ред. Всички кучета ще бъдат вързани,а депонирания, нерегламентирано, тор ще бъде извозен на подходящо място!
За мен е важно, че едни пламенни млади хора, превърнали животновъдството в своя мисия и живот, ще продължат да се трудят и да се развиват в този труден във всяко отношение регион.
Благодаря на Кмета Николай Георгиев за добронамереността, както и на регионалния представител на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Ваня Димитрова!

Искам да поздравя Сидер и Атила, както и техните близки за невероятната работа, която са положили. Фермата им в село Влахи е прекрасна, за пример! Развиват я на изключително труден терен и си личи, че работят със сърце. Срещнах и много млади хора, които се учат на трудолюбие и уважение към земята! Дай Боже повече такива животновъди на България, в тях е бъдещето ни!

P.S. За да няма подобни драми с други фермери в бъдеще, трябва да се предложат законодателни промени в ЗУТ за да бъде даден ясен статут на животновъдните обекти в населени места!
Logged
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #376 on: August 17, 2023, 22:27:12 PM »

Това пише Симеон Караколев в профила си във ФБ. Каракитане, кажи ти от първо лице, вярно ли е това? Накъде духа вятърът?
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #377 on: February 01, 2024, 15:23:34 PM »

Европейските фермери се бунтуват. Но за разлика от нашите са обединени в действащи аграрни камари. Които пък са изградени от осъзнати фермери. Резултатът е, че знаят какво искат, за да развиват работата си и бизнеса си, а не реват само за субсидии и помощи.

Стоилко Апостолов от Фондация "Биоселена" в свой пост във фейсбук публикува превод на исканята на стачкуващите френски фермери. Сред тях има и неща касаещи кучетата пазачи.


---------------------------------------------------------------

Ето пълния списък на исканията на протестиращите фермери във Франция, които членуват в Confédération paysanne - втората по големина земеделска камара (там им казват федерации и конфедерации):
Huh??Да имаме средства за производство на добра храна за всички!
Huh?? Да се осигурят средства за достъп на всеки до качествена храна!
Първата ни и основна грижа е земеделските стопани по места да изкарват достойно прехраната си от нашата професия. Политиките на безразсъдно преследване на продуктивна и либерална система не отговарят на настоящите ни предизвикателства. Днес ние призоваваме за последователна насока и политики, които да запазят голям брой земеделски производители, които да получават достойно заплащане, да осигурят обновяването на поколенията и да изградят хранителен суверенитет на фона на климатичната и екологичната криза.
Huh??Конфедерацията на земеделските производители остава фокусирана върху първопричините за неблагополучията в селското стопанство: възнаграждението на земеделския труд.
Трябва да намерим конкретни решения за всички земеделски стопани, а не да подчертаваме неравенствата в земеделския свят.
Ето защо призоваваме за:
Huh?? Незабавно прекратяване на всички преговори за сключване на споразумения за свободна търговия, включително тези с Меркосур.
Huh?? Прекъсване на нелоялната конкуренция, която е пряко следствие от свободната търговия, чрез въвеждане на инструменти за икономическа и социална защита на земеделските производители, като например регулиране на селскостопанските пазари с цел стабилизиране и гарантиране на цените на селскостопанските продукти!
Huh?? Прекъсване на нелоялната конкуренция, която е пряко следствие от свободната търговия, чрез въвеждане на инструменти за икономическа и социална защита на земеделските производители, като например регулиране на селскостопанските пазари с цел стабилизиране и гарантиране на цените на селскостопанските продукти!
Huh?? Въвеждане на минимални цени на нивото на нашата себестойност (разходи и възнаграждение за труд, включително осигуровки) за всички наши селскостопански продукти чрез задължителен и ефективен закон за доходите на земеделските производители. Това е от съществено значение, в допълнение към стриктното прилагане на закона EGALIM.
Huh?? Закономерно изискваме да ни се заплаща за същността на нашата професия като производители на храни; не искаме отговор чрез производството на енергия и свързаната с него рента.
Huh?? Въвеждане на минимални цени за влизане на територията на страната, определени на нивото на нашите себестойности, за да ни защитят от вноса, който е несправедлив както в социално, така и в екологично отношение.
Huh?? Забрана на свръх надценките на супермаркетите върху продуктите с официалните етикети за качество (SIQO), особено върху биологичните продукти.
Huh?? Мащабно увеличаване на подкрепата за земеделските стопани в процеса на агроекологичен преход. Основната пречка пред агроекологичния преход е недостатъчната амбициозност на публичните политики, а не желанието на земеделските стопани да отговорят на необходимия агроекологичен преход. Успехът на агроекологичните мерки (АЕП) сред земеделските стопани доказва това, а бюджетът, осигурен от държавата, е в голяма степен недостатъчен. MAEC и PSE трябва да обхванат цялата страна, за всички земеделски производители.
Huh?? Що се отнася до подпомагането на доходите, разпределението на ОСП трябва да бъде преразгледано и да стане много по-егалитарно, като се подкрепят работещите в земеделските стопанства. Като се започне с увеличаване на премията за първите хектари от кампанията през 2024 г.
Huh?? План за подкрепа на животновъдството и пасищното животновъдство и въвеждна на мярка за категорично признание на труда на нашите животновъди чрез забрана на ин витро месото във Франция.
Huh?? Увеличаване на данъчния кредит за заместване/отпуск за земеделските стопани със 100% покритие, за да се признае нашата изхранваща роля.
Huh?? Признаване на производствените методи на биологичното земеделие, по-специално чрез увеличаване на екорежима за биологично земеделие до 145 евро на хектар, възобновяване на помощите за поддържане на биологично земеделие в цялата страна и гарантиране, че държавните и местните власти спазват съотношението от 20% биологично земеделие в общественото хранене.
Huh?? Значително увеличение на пенсиите на земеделските пенсионери
Huh?? Незабавно спиране на изкуственото застрояване на земеделските земи, което допринася за влошаване на климатичните промени, отслабва хранителния суверенитет и застрашава съответните стопанства. Можем да посочим разрушителния проект за магистрала Кастр-Тулуза (А69).
Huh?? Въвеждането на взаимен фонд за борба с климатичните рискове, който да замени частната застрахователна система, внедрена от правителството, която не отговаря на нуждите на земеделските стопани. Пример за това са зеленчукопроизводителите, които нямат никакво застрахователно покритие и бяха особено силно засегнати от бедствията Сиаран и Доминго.
Huh?? Мерки за административно опростяване, които не отслабват стандартите за защита на здравето, околната среда и социалните ни права. Примери: липса на договор за поемане на задължения за 11 000 земеделски стопани, които не са наети на трудов договор, получаващи РСС, опростяване на инструмента за деклариране SAFRAN за помощ за щети от вълци, отпадане на сертификата за кучета пазачи и създаване на правен статут на кучетата пазачи за обезпечаване на дейността ни ; премахване на одитите за биосигурност на домашните птици и свинете, премахване на задължението за уведомяване за движението на домашните птици в междупрофесионални бази данни, свободен избор на методи за идентификация на овцете, както е разрешено от европейските разпоредби (вместо двойно електронно маркиране + обикновена марка, което остава задължително във Франция), отстраняване на неизправностите в системата за обслужване на едно гише за бизнес формалности, възможно най-бързо уреждане на положението на земеделските стопани, засегнати от грешки при подаването на данъчна и социална декларация. ..-
Адаптиране на санитарните стандарти към реалността на нашите стопанства: салмонела, биосигурност при животновъдство на открито, туберкулоза по говедата...
Huh?? Възходящо хармонизиране на стандартите на европейско равнище с амбициозни цели по отношение на социалната защита, здравето и екосистемите; "Зелената сделка" е този инструмент за хармонизиране на амбициите, траекториите и стандартите, за да можем да продължим напред с едни и същи правила в рамките на ЕС.
Huh?? Увеличаване на наличните ресурси за подпомагане на земеделските стопани при изпълнение на административните формалности. Обществените услуги са недофинансирани и в упадък в нашите територии, което е източник на неравнопоставеност по отношение на достъпа до информация и подкрепа. Всеки земеделски стопанин трябва да има лице за контакт в МSA. Трябва да се подобри информацията за пенсионерите и хората, които достигат края на своята кариера.
Huh?? Бързото прилагане на експеримента за социална продоволствена сигурност за борба с продоволствената несигурност и ефективен достъп до качествена храна за всички.
Huh?? Публични политики, които да направят правото на жилище ефективно за всички, по-специално чрез борба със спекулациите с имоти и лошите жилища и изграждане на качествени социални жилища. През последните десетилетия бюджетите на домакинствата за жилища рязко нараснаха, докато бюджетите им за храна са все по-ограничени от либералните политики в селскостопанския сектор.
Искаме да обединим усилията на хората за намиране на решения за бъдещето, които да позволят на всички земеделски стопани да изкарват достойно прехраната си и да бъдат напълно признати от обществото за ролята им на производители на качествени храни и участници в оживени и приветливи региони.
« Last Edit: February 07, 2024, 13:29:59 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 24 25 [26]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM