Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. August 18, 2019, 18:06:57 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 56
  Print  
Author Topic: Общество: размисли, чувства, позиции  (Read 140664 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #705 on: February 03, 2019, 22:05:39 PM »

Янко Гочевъ:
"Застреляният от руски агенти терористи през 1891г. български финансов министър Христо Белчев.
Няма друга велика сила освен Русия, която да е прилагала тероризма в отношенията си с България, и то тероризъм срещу представители на държавната власт, които следват политика в интерес на България.
Списъкът на убитите от Русия български държавници и политици е много дълъг, като водещи в него след 1878г. са СТАМБОЛОВИСТИТЕ.
Според руските документи, които няма кой да прочете активен участник в тези терористични акции и атентати е генерал граф Николай Игнатиев - убиецът на Васил Левски и на Българската екзархия, яростен БЪЛГАРОФОБ, обявен от руската пропаганда за ''голям приятел на България'' (!?), на когото пак искат да издигат паметници в София, понеже има малко в България !? Руска наглост и поредна нова монументална агресия срещу България.

АТЕНТАТЪТ СРЕЩУ СТЕФАН СТАМБОЛОВ

На 15/27.03.1891 г., след заседание на правителството, Ст. Стамболов отива в кафенето ''Панах“. Той е придружаван от министъра на финансите Христо Белчев, с когото обсъждат назначаването на главен секретар на финансовото министерство. Те излизат от кафенето към 20 ч. и тръгват, следвани на разстояние от телохранителя Спас Антонов, по тротоара на улица ''Васил Левски“, покрай източната ограда на Градската градина, когато са нападнати от атентаторите, действащи терористи и руски агенти.
Нападателите, които са платени от Русия наемни убийци, се движат срещу тях на две групи. Първи са Михаил Ставрев (Халю) и Никола Тюфекчиев. Те подминават Ст. Стамболов и Хр. Белчев и веднага след това Халю хваща Ст. Стамболов за ръката, за да му попречи да използва оръжието си, и стреля по него, но улучва в лявата ръка Никола Тюфекчиев. В същото време и той стреля, но улучва Халю в дясната ръка, след което той не може да използва оръжието си. Ст. Стамболов пада на земята и изглежда поне част от нападателите решават, че той е убит. Междувременно Хр. Белчев побягва към входа на Градската градина, където е застрелян от Д. Тюфекчиев, който го взема за Ст. Стамболов.
След известно забавяне телохранителят Антонов подгонва атентаторите, но без да стреля по тях. Той все пак ранява със сабята си Димитър Тюфекчиев. В това време Ст. Стамболов отива до близкия полицейски участък и се включва в преследването на нападателите, но и четиримата успяват да избягат.
Никола Тюфекчиев стига до Белград, а Халю и Ножаров - до Румъния, откъдето със съдействието на руските власти се прехвърлят в Одеса на руска територия.
Раненият Димитър Тюфекчиев е арестуван на следващия ден, след като в Градската градина са открити пистолети с инициалите на брат му.
Разследването на атентата продължава повече от година, като през цялото време правителството използва случая, за  да докаже връзките на атентаторите с Русия и русофилската опозиция, каквито безспорно има..
Ст. Стамболов цели организирането на шумен политически процес, който да затвърди неговите политически позиции и да разобличи антибългарската политика на Русия, започнала терористични акции в България..
Единственият заловен атентатор Димитър Тюфекчиев не дава никаква полезна информация на следствието и в резултат на мъченията, на които е подложен, умира на 18.09.1891г.
Телохранителят Антонов остава неразкрит, въпреки подозренията, че е съпричастен към злодеянието. Антонов обаче извършва убийство две години по-късно и впоследствие умира в затвора. Един от съучастниците, Спас Лепавцов (баща на Димитър Лепавцов), който известно време съхранява използваните за нападението оръжия, се съгласява да сътрудничи на следствието. Въз основа на неговите показания, обвинението се опитва да докаже връзката на нападателите с известни обществени фигури като Петко Каравелов, Димитър Моллов, Климент Търновски, Светослав Миларов и Трайко Китанчев, някои от които са арестувани. За премиера е ясна руската връзка и за назидание му трябват изкупителни жертви от русофилските кръгове в България.
Съдебният процес се води от военнополеви съд, чиито заседания започват на 18/30.06. 1892 г. във Военното училище. На смърт са осъдени Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев и Александър Карагюлев. Петко Каравелов е осъден на 5 години, а Трайко Китанчев - на 3 години затвор. Димитър Ризов, Наум Тюфекчиев и Иван Козаров също са осъдени задочно и са обявени за издирване. Смъртните присъди са изпълнени на 27.07.1892г. в двора на Черната джамия. Спас Лепавцов е осъден на смърт, но присъдата му по-късно е заменена с 5 години затвор.
С убийството на Христо Белчев България изгубва един от най-перспективните си политици. Въпреки, че е завършил икономика в Париж през 1884 година, Белчев е известен в тогавашното светско общество и като поет. Само на 33-годишна възраст, година преди да го убият, той е назначен за финансов министър в правителството на Стамболов.
След смъртта си Христо Белчев оставил вдовица на 23 години една от най-красивите жени на тогавашна България - поетесата Мара Белчева."
Logged
STARTER
Hero Member
*****
Posts: 739


« Reply #706 on: February 04, 2019, 17:40:43 PM »

Типичен, ама отвсякъде.
Внушаваме нещо, а то...Стамболов е убит със съгласието на Фердинанд,и с държавна протекция. Дори е имало полиция и не се е намесила.
В поста си пишеш за тотално неуспешен опит за атентат.
Та Фердинанд, е "типичен" русофил, нали?Простия извод: русофилите не успели да го убият, а успял българския цар. Изтъргувал го.

Сега намери нещо за това колко голям русофил е Фердинанд. Все ще има нещо по либералните
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #707 on: February 06, 2019, 09:01:16 AM »

Кажи какво стана с метежа преди време предричан от теб и дружина по пътищата...
А за болшевишкото ти мислене всички разбрахме...!
« Last Edit: February 06, 2019, 09:02:01 AM by Zahari » Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #708 on: February 06, 2019, 09:46:54 AM »

- Един комунист не може да има за духовна родина България. Ще ви дам пример с Георги Димитров, който всъщност е един от реалните създатели на комунистическата партия. Ако се разгледа дневникът му, ще се види, че дори когато става дума за футбол – среща на български и руски отбор, а руснаците ни бият, Димитров казва: „Нашите победиха”. От комунист не можем да очакваме българско национално съзнание, то и никога не е съществувало. Комунистът обича само всичко руско и всичко съветско. Един Станишев поне по майчина линия има нещо съветско, ами Живков, дето си е дървен шоп отвсякъде, няма също българско национално самосъзнание. БСП е непокътната структура, останала ни в наследство от комунистическия режим, а той си беше един съветски окупационен режим. Ние не можем да очакваме от членовете на БСП, с редки изключения, друго освен антибългарско и проруско поведение. Всичко руско и съветско за тях е най-доброто, но тук вече се намесва и факторът пари. Историята на русофилството е история на пари и то много пари. Първите русофили на Балканите са били гърци, а българите започват по-късно да се правят на такива и да демонстрират сляпо подчинение на Русия. Но същите тези хора, които и сега ни убеждават, че нямаме друг път извън Русия, пращат дечицата си да учат на Запад в европейски и американски университети.
Проф. Пламен Цветков
Logged
NIKE
Newbie
*
Posts: 32« Reply #709 on: February 06, 2019, 12:15:23 PM »

Исторически е доказано,че комунистическата форма на управление е единствената в човешката история,която е против народа си!!!Останалите коментерии само допълват и доказват този факт!!!
Logged

"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3010« Reply #710 on: February 14, 2019, 14:52:09 PM »

Чудя се до кога голяма част от сънароднците ни ще осмислят настоящето си със събития от преди 30-60-80 и повече години.
Толкова са се взряли назад, докато ходят напред, че не виждат накъде ходят. И при всяко пропадане в дупките и пропастите пред себе си, кълнат отново далечното минало и кривия космос.  И отново тръват напред с глава и мисли обърнати назад. До следващото пропадане. И пак и пак...

Днешните френетични антикомунисти станаха особено активни едва след като минаха 30 години от падането на предишния режим на БКП. И някак естествено идва аналогията с едни други борци. Едновремешните активни борци против фашизма продължаваха да се появяват десетилетия след 1944. Но поне бяха доста по-тихи в домогването си до облаги. За тях разбирахме по случайност след като получаваха ордени от другаря Тодор Живков и допълнителна антифашистка пенсия.
Виж настоящите "борци" се пенят на отдавна умрялото куче на комунизма, за да се докарат като по-правоверни от правоверните пред властта. И съответно като по-верни от верните на новия "Голям брат" васали. В крайна сметка третия ешалон на БКП, пребоядисан в европейско синьо не е изгубил нищо от вродените си тоталитарни рефлекси. А тази ментална конструкция винаги има нужда от черно-бяло противопоставяне на класов враг и чужда враждебна империя, за да отклонява мислите на поданиците от реалните им проблеми и за да неутрализира опитите за активно гражданско съзнание.   
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3010« Reply #711 on: February 14, 2019, 14:59:26 PM »

Бизнесът прогонва и последните работници

Даниела Пенкова


линк към оригинала: https://liberta.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8?fbclid=IwAR1fuy9jtWCZpHC18oIATCq4x4LAPKQ1JI5CG54PNj_zQW54Dx1pqAUDnckОт няколко дни в България се подготвя поредица от изключително важни срещи на Тристранката (включваща представители на бизнеса, синдикатите и държавата), тъй като бизнесът иска да наложи промени в Кодекса на труда с поредната порция орязване на правата и парите на работниците.

Тези промени ще засегнат директно онези 3 милиона и 150 хиляди работещи българи, които все още не са си вдигнали чукалата и не са се изнесли през Терминал-2. Да сте чули някоя медия да ви говори за тях? Нито дума, въпреки че тези преговори би трябвало да отварят и затварят всяка една новинарска емисия поради огромния ефект, който биха имали пряко или косвено върху живота на 90% от населението, ако бъдат приети! Затова реших да напиша две думи за случващото се, надявайки се да се разпространят и да достигнат до повече хора – с ваша помощ.

Първо да уточня, че опасността е непосредствена, тъй като „случайно“ исканията на бизнеса и на държавата в лицето на министъра на труда Бисер Петков напълно съвпадат! О, каква изненада – държавата ни е с бизнеса, вместо с работещите! Не зная защо се нарича все още „министерство на труда“, а не „министерство на бизнеса“ – отдавна се е доказало чия игра играе. От другата страна на масата стоят синдикатите – КНСБ, с полусвалени гащи, и Подкрепа, която се сдоби с един невероятен борец преди 2-3 години в лицето на Ваня Григорова, и е всъщност единственият глас в защита на нашите 3 милиона работещи.

Отразявайки предварителна среща на Тристранката, Българската „национална“ телевизия, която се издържа с парите на същите тези 3 милиона, се опита да рекламира едно от исканията на бизнеса. О, каква изненада – и телевизиите са с бизнеса, вместо с работещите! Възмутена от онзи опит да се прехвърли допълнителна осигурителна тежест върху работещите, писах по темата на 23 януари.

Бизнесът обаче стовари на масата още една порция искания. Телевизиите (всичките, дори и „свободните“) не споменават нищичко за тях, защото не могат да намерят думи, за да ги оправдаят и да ни ги „продадат“. Ето ги накратко:

Въвеждане на „трудов“ договор, при който всъщност не си работник – трудиш се, когато работодателят ти се обади и те повика. Но нямаш никаква възможност дори да си потърсиш друга работа. Чорбаджията може да ти се обади вечерта в 23 ч. да си на работа в 7 ч. на следващия ден. А може и да не ти се обади. Човек да се чуди кое е по-лошо – да бъде повикан в последната минута или изобщо да не бъде повикан.
Ако бъде въведен този трудов договор, работниците всъщност ще изгубят всичките си права! Осигуровки, пенсии, болнични, право на предизвестие, всякаква гаранция срещу неправомерно уволнение – директно ще заминат в канала.

Не зная дали е ясно какъв удар е това за работниците. Представлява връщане към условията на труд от 19. век, когато практически работникът е бил лишен от всякакви социални права. Ако го извикат днес на работа, ще си купи хляб, ако ли не – да се оправя както може. Разбирате ли какво се случва зад гърба ни?

Двойно увеличение на нощния труд от 150 на 300 часа годишно. Да, да, тъкмо това е предложението и на министър Петков. Егати съвпадението!
Нощен труд полагат 400 000 души от заетите – почти 13%.

Помните ли дебатът, разразил се преди няколко седмици, за надбавката за нощния труд в България, която е непосилните за бизнеса 25 стотинки? КНСБ тогава поиска увеличение на 0,80-1 лв., Подкрепа – 0,5% от минималната заплата, тоест 2,55 лв. А работниците? Никой от тях не излезе по улиците, за да наклони везните! И, естествено, бизнесът не отстъпи дори и стотинка. Ето колко струва човешкият живот в България – 25 стотинки на час. Има ли изненадани, че бизнесът сега иска да се полага двоен нощен труд? Та това му струва в пъти по-малко, отколкото да наема допълнителен персонал. Медии? Реакции? Лампички?

Да не се зачита натрупаният платен отпуск по време на майчинство, защото жената не се уморява, значи няма от какво да си почине.
Всички тези промени се изискват от бизнеса на фона на цялата лееща се пропаганда, че сме в небивал възход! Набива ни се в главите всекидневно какъв невиждан растеж на БВП имаме, как непрестанно се вдигала средната заплата, колко се увеличават средните спестявания. Познайте защо е така – растат доходите на същите онези, които са представлявани от работодателските организации, но явно не им е достатъчно и ламтят за още!

Най-важната роля в тази абсурдна ситуация се играе от медиите. Те не намират за важно да ни информират за случващото се. Ако го направят, е възможно хората да излязат на улицата. Възможно е да се отправят към министерството на труда, за да поискат оставката на министър Петков. Възможно е да се изсипят и пред работодателските организации КРИБ и АИКБ.

Дори и само 1% от онези 3 150 000 души да отреагират, биха могли напълно да променят съотношението на силите.

Възможно е.

Ако просто знаеха какво се случва.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #712 on: February 14, 2019, 22:03:44 PM »

Трябва човек да мисли хората за много балами, че да се опитва да ги баламосва, че БКП и сие отдавна си е отишло..., че наследниците им БСП и сие продължават да им/си броят конгресите по ред...  Wink
Сие-то от сини, зелени и др. е доста интересно...  naughty

Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3010« Reply #713 on: February 14, 2019, 22:43:59 PM »

Мда интересно е. Особено като се погледне обективната статистика. Парламентарно представената партия с най-много бивши членове на БКП и ДС в ръководството си е ... управляващата. Тъй, че по-леко с квалификациите ляво-дясно, комунисти-антикомунисти.
Пребоядисани комунисти-милиционери да се изявяват като яростни антикомунисти си е чист ОКСИМОРОН. Вероятно дотолкова вече са се вживяли в новата си роля, че са почнали и да си вярват. Но както писах по-горе, кадрите на бившият третия ешалон на БКП може козината да са си сменили, но тоталитарния си нрав не. А и липсата на ерудиция опакована с дипломи от РабФак и провинциални "университети" за "калинки" няма как да се скрие. Тя лъщи с ослепително фалшив блясък.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #714 on: February 15, 2019, 06:48:04 AM »

Всички преди 90-та бяхме комунисти волно или не волно, щем или не щем..., някои още си останаха...  smile Някои въпреки възможностите си да смучат облаги от "сегашните комунисти" не го правят..., може би за да дадат пример на другите смучещи от сегашните, че може и без тях..., но това се дължи сигурно на "конспиративните "действия на несмучещите да не ги усетят смучещите...  smile

Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3010« Reply #715 on: February 15, 2019, 13:07:28 PM »

Не всички бяхме, но тези, които бяхте си мислите, че всички са били като вас.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #716 on: February 15, 2019, 13:34:34 PM »

Създаваш впечатление на умен човек..., но някак си не си разбрал написаното от мен...,нещо като да създаваш впечатление на демократ..., но да си  душевен комунист...
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3010« Reply #717 on: February 15, 2019, 20:41:05 PM »

Е не съм на твоето ниво. Толкоз сложни текстове надхвърлят умността ми.
 
Впрочем като се замисля, в известните ми случаи, в които някои познати уж се отказват от така нареченото от теб "смучене", все в дъното е стоял проблем с изваждане на някой документ необходим за кандидатстване.
Може дори да се изведе нещо като универсална формула на публичния успех, която мнозина нашенци ползват за личен PR: "Когато аз не мога - казвам, че някой ми пречи. Когато има пречка, която не мога да преодолея - казвам, че не искам." По този начин хем съвестта му чиста, хем изгражда драматичен образ на херой-жертва.
« Last Edit: February 15, 2019, 20:41:50 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #718 on: February 16, 2019, 08:38:28 AM »

Баба ми викаше дете комунист на снимка да видиш, шамар му удари...  smile
Интересно можещите как започват дейност през 1988г.по време на БКП с "БАЛКАНИ" малко по късно 1992г.регистрирана като "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ"... Друго си е да можеш...  smile
Друг е въпроса, че голямото смучене се случва по време на сегашните "комунисти" според теб...  Wink
Боли ли като някой се справя без смучене, а?!
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1278« Reply #719 on: February 16, 2019, 09:06:40 AM »

Атила,ако искаш можем да поговорим и за КК колко си чист и стриктен по документацията, колко стриктно си водиш развъждането...!
« Last Edit: February 16, 2019, 09:07:38 AM by Zahari » Logged
Pages: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 56
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM