Също искам да споделя за една юрушка много стара мандра, поддържана и ползвана от родопчани, която Дънди ми показа. Как се избира място за построяване на мандра, Дънди ще каже много по-добре и по-подробно.
Аз като цяло запомних, че мястото така трябва да е устроено, че да е винаги прохладно и проветриво, за да могат продуктите да се съхраняват дълго време без притеснение.
Направи ми впечатление, че е изключително чисто и подредено място. Хората си бяха разпределили задачите, всичко бе ясно. Умрях да се хиля когато влизайки точно срещу вратата, видях капака казана в който събират млякото преди да го правят на каквото й да е :
"Изпреварването забранено" ;D
Отдясно на входната врата е огнището :
Отляво бяха разположени овчарските оръжия на труда, за които, надявам се, Дънди ще разкаже по-подробно :
Забележете годината на производство на тази лъжица :
Дървено ведро. Родопчани предпочитат да си съхраняват млякото в дървени съдини.
Долу вдясно - калъп за сирене. Горе вдясно - уреди за миене на съдове :
Бияча на масло. За подробности по технологията - Дънди.
Може и така..
Те овчарите не били никак прости бре. Излиза, че са си баш майстори - занаятчии.