Тера Мадре Балкани 2010 - За първи път в БългарияНа международния форум си дават среща местни производители на традиционни храни като превръща ул. Московска и Университетската Ботаническа Градина в Остров на уникални вкусове
От 16 до 18 юли София ще бъде домакин на първия по pода си регионален форум Тера Мадре Балкани 2010. Това е първата среща на общности, произвеждащи традиционни храни от различни страни в рамките на един географски регион – Балканския полуостров. Инициатор на събитието е Slow Food България, неправителствена организация, която подкрепя местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните.
В Тера Мадре Балкани 2010 ще вземат участие 10 балкански страни - България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Албания ще представят свои традиционни храни на щандове в изложбата-базар, която е част от събитието. Тя ще е разположена в рамките на трите изложбени дни в пространството пред Университетската ботаническа градина в София. В самата Ботаническа градина ще се организират дегустации на сирена, мед и сладка от Балканите, както и демонстрация на карвинг върху плодове и зеленчуци, които са с предплатена заявка за участие. Също така ще бъдат изложени уникални храни от Италия. За децата са предвидени кръжок за правене на хляб и дегустация на кисело мляко и биологични млечни продукти.
Паралелно в рамките на Тера Мадре Балкани 2010 в СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе конференция с тема „Опазването на традиционните храни на Балканите и прилагане на европейските норми за безопасност на храните”. В нея ще вземат участие представители от България, Румъния, Гърция, Турция, Република Македония, Сърбия, Албания, Босна, Хърватска и Косово, както и от Италия.
В конферентната част ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с устойчивото производство на храни и съвместяването на традиционните начини на производство и европейските норми, както и опазване на природата чрез запазване на местните кулинарни традиции. Устойчивото развитие на селски туризъм и храната като част от туристическата атракция също ще бъдат засегнати като теми, както и повишаването на информираността на потребителя чрез възпитаване на неговия вкус и популяризиране на локации с богати кулинарни традиции.
Събитието се осъществява под патронажа на д-р Мирослав Найденов, Министър на земеделието и храните.
Международната организация Slow Food и Slow Food България работят за налагането на идеята, че храната трябва да е вкусна и от качествени продукти, да е произведена по природосъобразен начин, който не уврежда околната среда и да се произвежда, така че производителите да получават справедливо възнаграждение за своя труд. През 2004 г. организацията учредява Тера Мадре - световен форум на местните общности, производители на храни, учени, готвачи и хора, ангажирани в устойчивото производство на храни. Към момента форума има три издания през 2004, 2006 и 2008 г.
Днес мрежата на Slow Food и Тера Мадре е добре развита в региона и наброява над 500 членове на Slow Food, 9 Президиума, 47 общности, произвеждащи традиционни храни, 8 програми за възпитаване на вкуса в училищата и 20 готвачи.
-------------------- текста е от сайта на BioLife.bg
N.B. С традиционни продукти от овче и козе мляко на изложението ще участват и няколко членове на МАКК.