Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. December 05, 2024, 08:47:07 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3]
  Print  
Author Topic: Прояви свързани с опазване на редките породи  (Read 78079 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #30 on: September 08, 2011, 12:49:45 PM »

Не съм сигурен, дали мястото на поста ми е тук или в "Проблеми на българското животновъдството", нека администраторът реши това. Публикувам статия, свързана със заселването (или може би реинтродукцията) на стадо тарпани в Източните Родопи. Ще ми се да чуя вашите мнения по този въпрос, особено на членовете на организации, свързани със запазване на биоразнообразието на територията на родината ни. Циркулира въпросът - има ли почва у нас тарпана, като отделна порода или ще бъде претопен от местните полудиви коне(което на практи обезсмисля идеята)?
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1029265

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #31 on: September 08, 2011, 17:23:54 PM »

Така нареченият тарпан всъщност е селекция за възстановка на базата на полската  примитивна порода коне Коник. Вижда ми се неуместно да се интродуцира "Коник" при положение, че тези коне са живяли до сега в среда където най-едрият хищник е лисицата.  Още повече, че ако се търси екологичният ефект от изпасването то в страната си имаме породи отглеждани от векове и отлично приспособени към средата(включително и хищниците). Смислено е да се отглеждат местните Каракачански и Старопланински коне табунно и  с това да се търси благоприятният ефект върху природната среда. Предполагам, че идеята за този внос е на холандския партньор по проекта.
В статията има и откровени глупости тиражирани от определени сдружения - "Почти из цялата страна бродят табуни подивели коне, които са останали безстопанствени след закриването на текезесетата, твърдят еколози.." Тази теза разпространяват от години еколозите от "Тринога". Чудя се как някои от тези "еколози спасители на изоставени коне" не са изяли все още тоягите от реалните собственици на конете. Това че конете пасат табунно из планината не значи че нямат собственик. И така са пасли и по времето на ТКЗС и далече преди това. Ама как някой да ги разбере тези неща. Или така му уйдисва за пред медии и донори.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Ariman
Hero Member

« Reply #32 on: September 08, 2011, 19:07:20 PM »

Точно това исках (и очаквах) да чуя KaraKitan, мислите ми напълно покриват казаното от теб! Тези съвременни понита генетично може само да предполагаме колко наистина близо са до първообраза, последния умира някъде преди около век в Русия, но поне на цвят са го докарали. В същото време ние имаме местни породи отглеждани табунно от векове и е видно за всички, че свободно пашуващите коне процъвтяват в последните години.Финансирането и проектите, би следвало  да са насочени към подпомагане и съхранение на местните такива породи, но може и да съм се объркал! Всичко това го разглеждам малко като преливане от пусто в празно, та нещо да остане, в тоя който прелива! А фантасмагориите в статията, наистина няма да коментирам, аман от "журналисти".
« Last Edit: September 08, 2011, 19:11:13 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
STARTER
Hero Member

« Reply #33 on: September 08, 2011, 19:18:30 PM »

Още малко по темата:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=770886
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #34 on: September 08, 2011, 22:39:30 PM »

Ейй, винаги съм се чудил кви идиоти живеят в нашта мила родина!
Все вносното гледат, то бизони ли не бяха, щрауси ли, та и царе си внасяме периодично да ни управляват!
Щото наште коне келяви ли кво ли ?!!?!
Викам да ги напълним на луканка, а?
И ще я кръстим "Тарапана"" ! lol   lol  lol

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #35 on: September 09, 2011, 00:30:20 AM »

Още малко по темата:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=770886

Тук информацията е по-смислена. Съвременните тарпани са атрактивни - няма спор. Но за да оцелеят у нас е най добре да се пуснат в оградена територия или на остров. Проблем ще са не само вълците, но и хората. За едни от двукраките тарпаните ще са просто поредни килограми месо. За други възможност да пробват нова кръстоска. А нашенеца особено си пада по експериментите. Обича да види какво ще се получи ако кръстоса муха със слон. Така че освен риск за физическото оцеляване на тези коне ще има и още един - за съхраняване на чистопородноста им. Е дано Ицо има успех в начинанието.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #36 on: September 09, 2011, 08:11:37 AM »

Продължавам да не виждам смисъл в цялата тази операция.
Въртят ми се в главата думички като финансиране, спонсорство и други такива!
Има нещо гнило в Източните Родопи! Тарпани, как ли пък не! Възродихме Каракачанския, Старопланинския коне та се заехме да възраждаме татрпани!
Horse shit!!  no

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
STARTER
Hero Member

« Reply #37 on: October 14, 2011, 12:41:06 PM »

Интересни коне са.
Малко повече инфо:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=horses&Number=1941955904&page=14&view=collapsed&sb=3
И една актуална снимка на родопски тарпан.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #38 on: October 14, 2011, 14:34:11 PM »

Като стана дума за Тарпана - на Осмия глобален конгрес за съхраняване на генетични ресурси в Турция, се запознах с г-жа Г. Полак специалист в областта на съхраняването на генетични ресурси в коневъдството на Полша. Та като и споменах че у нас е направен внос на Тарпан тя остана много учудена и ми каза че Тарпани вече няма. Според нея в Полша се работи върху възстановяването на т.нар. Полски Коник- автохтонна порода примитивни коне, приличаща на Тарпана. Та си мисля дали това наистина е Тарпан?
ТИТО
Hero Member

« Reply #39 on: October 14, 2011, 21:10:22 PM »

Нищо не знаете вие...Докоснете се до мнение до баша -Йорданов....Жоро...ТОй ги създава породите всеки ден...
Сега готвят нова БГ порода..
-Български тежковоз...Някой да знае нещо повече?

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
STARTER
Hero Member

« Reply #40 on: October 14, 2011, 21:16:16 PM »

То май не е ново това. Виждал съм животни с такова име, дето ги използват за влачене на трупи.
По инфо от мрежата:
http://www.konete.bg/view/showcategory/polezno/245

"Български тежковозен кон. Вносът на тежковози у нас започва още от 1894 г., когато е открита ардено-першеронската секция в конезавода “Кабиюк”. През 1924 г. обаче секцията е закрита. Повторно работата по създаване на наш тежковоз започва през 1950 г. Използват се внесени от Унгария, Полша и Русия жребци и кобили, както и останали у нас след Втората световна война трофейни тежковозни кобили. Най-добра порода-подобрителка за нашите условия се оказва Руската тежковозна порода. Височината при холката на Българския тежковоз е около 153 см. Основният цвят е алест, но се срещат също чилести и кестеняви коне. Елитната част на породата е в конезавод “Истър” край Русе и в конезавод “Хан Аспарух” край Разград."
ТИТО
Hero Member

« Reply #41 on: October 14, 2011, 21:27:04 PM »

Абе с две думи всеки кон у нас става нова порода...
 Старите каруцарски коне  от ТКЗС-тата-стават тежковози и това е.. biggrin
 Аз по-скоро бих дал идея за името на новата порода---
РАЗЛОЖКИ-РАЗЦЕПЕН ТЕЖКОВОЗЕН ТИХ БРАКОНИЕРСКИ КОН
а честито на породата...Наздраве... cheers
« Last Edit: October 14, 2011, 21:29:18 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Pages: 1 2 [3]
  Print  

Jump to: