Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 05, 2023, 23:51:23 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 24 25 [26] 27
  Print  
Author Topic: ПОЗДРАВЛЕНИЯ всякакви  (Read 145140 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #375 on: December 06, 2015, 11:47:07 AM »

Честит празник на всички и най-вече на именниците cheers
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #376 on: December 11, 2015, 09:24:45 AM »


!!!.....
Logged
Habits
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 520« Reply #377 on: December 11, 2015, 10:30:33 AM »

Докато има такива дечица тук, има надежда за бъдещето ни!  notworthy
Logged

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #378 on: December 11, 2015, 17:04:46 PM »

Дано са повече!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #379 on: December 25, 2015, 11:53:54 AM »


ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Logged
todor_govedarci
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1685« Reply #380 on: December 25, 2015, 12:12:02 PM »

ЧЕСТИТА КОЛЕДА!!!
Logged

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #381 on: December 25, 2015, 15:35:04 PM »

ЧЕСТИТА КОЛЕДА !!!
Logged
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #382 on: December 26, 2015, 15:31:30 PM »

Честита да е! smile
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #383 on: September 22, 2017, 14:58:39 PM »

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ !

Една статия за историята довела до този ден.

Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта
Автор: Илиана Иванова, Изгубената България. Снимки: lostbulgaria.com

линк към оригинала: http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/reshenieto-za-obqvqvane-nezavisimostta-na-bylgariq-e-vzeto-na-knqjeskata-qhta

След Берлинския конгрес (юли 1878 г.) три десетилетия България, независимо, че вече е свободна страна, остава васално на Турция княжество. Българският народ води непримирима борба срещу това злокобно решение на Великите сили.
Решението за обявяване независимостта на България е взето на княжеската яхта
 

През юли 1908 г. Княз Фердинанд предприема посещение на европейските дворове да търси разбиране на унизителното положение, в което е поставена България. По това време в Турция е извършен държавен преврат на младотурците. В доклад до външния министър генерал Стефан Паприков дипломатическият ни представител в Цариград Иван С. Гешов повдига въпроса: "Не е ли сега моментът България да провъзгласи независимост?"

 

На приема на Тефик паша с дипломатическите представители в турската столица българският не е поканен,  под предлог, че "България е васално на Турция княжество и той е обикновен турски чиновник." Дипломатическият скандал, раздухан от европейския печат, прелива чашата на търпението. Министър-председателят Александър Малинов изпраща шифрована телеграма до Княз Фердинанд, намиращ се на почивка в унгарското си имение в Карпатите: "Инцидентът Гешов отличен повод да подемем енергично въпроса за независимостта." Така, след продължително отсъствие от страната, на 21 септември 1908 г. Князът се завръща с яхтата си „Цар Крум“ на русенското пристанище. Там е посрещнат от всички министри. След двучасово заседание на яхтата е взето съдбоносното решение – на 22 септември в старата българска столица Търново да бъде обявена независимостта на България.

 

Правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта на България на 22 септември 1908 г. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, генерал Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, генерал Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев

 

Този исторически ден е описан подробно от тогавашната преса:

 

„Още в неделя на Царевец бе издигнат разкошен павилион, който обръщаше вниманието на гражданите и ги караше, при съществующите вече слухове за готвещия се крупен акт в живота на нашата държава, да очакват това що стана.

 

В понеделник, рано сутринта, бе разнесена покана от местното демократично бюро, в която се съобщаваше, че със сутрешния трен пристигат министрите и гражданите се канят на събрание, на което ще се говори по политическото положение на страната и главно по последните събития. При наличността на горните слухове, заинтересоваността към въпросното събрание ставаше още по-голяма. Очакваше се нещо повече от това, що се съобщаваше.

 

Малко по-късно, чрез градския барабанчик се поканваха гражданите на посрещане Княза и министрите. След това, с невъобразима бързина се разнесе слухът, че в тоя ден от старата българска столица ще се провъзгласи независимостта на България. Това се посрещаше с ентусиазъм и навалици, в празнично облекло, при най-оживено настроение, търновци се трупаха на гарата. С особен трен се очакваха Княгинята, княжеските деца и председателя на Народното събрание. След дълго чакане на гарата, в 11 часа се съобщи на силно възбудения народ, че Князът е спрял на спирката при Трапезица и от там, наедно с министрите, се отправил за старата полусрутена църква „Св. 40 Мъченици“.

 

От всякъде народът почна да се стича към това място. В едно много кратко време около църквата и в двора ѝ се препълни с народ. Не след много, в църквата, която бе натъпкана до задушавана от народ, грамадната част от който оставаше около църквата, се отслужи молебен от цялото духовенство. После, след изпяването на „Многая лета“, при настъпилата гробна тишина, Князът, застанал напред, пречете манифеста.

 

Манифестът за обявяване на Независимостта

 

Това подейства като електрически ток върху множеството и единодушни ентусиазирани "Ура!" зацепиха въздуха. Урата се подемат от множеството, натрупано вън, и мощни овации разлюляха атмосферата. Ученическият хор със същия ентусиазъм запя „Шуми Марица“, и цялата околност се препълваше с величествен кипеж от звукове – народът ликуваше. Всичко това бе тъй величаво, тъй трогателно, щото при живо възкресения спомен от някогашното славно минало, когато тук на същото място са коронясвани чутовни български царе, извикваше сълзи.“ (в-к „Пряпорец“, 23 септември 1908 г.)

 

„След това, от името на народа, председателят на Народното събрание, г-н Христо Славейков, приветства Царя на Независима България със следната реч:

 „Ваше Величество! С провъзгласяването на независимостта на България се изпълнява едно от най-важните желания на народа. И тая акция, поддържана и от държавата, е с не малко значение. Аз, от името на народното представителство, Ви моля да приемете славните лаври като Български Цар. Ура!“

 

От името на правителството министър-председателят, г-н Александър Малинов, приветства Българския Цар:

 „Ваше Величество! Държавните интереси, националното достойнство Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свето място България за независимо царство. Позволете ми, от името на правителството, да Ви помоля да приемете титула „Първи Български Цар“.

Царю честити! Живейте! Живейте за щастие и величие на България! Ура!“

 

След това, Негово Величество Царят отговори на приветствията със следните думи:

 „С радост и благодарение приемам предложения от Народа и правителството титул Цар Български. Да живее България! Ура!“

 

Българският Цар излязъл от църквата, приветстван от хилядния народ с въодушевени „Ура!“и „Да живее Царя!“. Негово Величество поздравил войските от Търновския гарнизон – 18 пехотен Етърски и 20 пехотен Добруджански полк. Войниците, със светнали от радост лица, с енергични гласове, отговорили на своя Цар за първи път: „Здраве желаем, Ваше Величество!“

 

Н.В. Царят, придружен от свитата, министрите и ликующия народ, приветстван по пътя от хилядното множество, отишъл на поклонение в старата митрополитска църква. Трапезица и Царевец били буквално натъпкани от с очакващ народ. Царят се появил. Народът се разлюлява на вълни, нови оглушителни възгласи и благопожелания, радост, патриотически чувства обладават всички.


Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.

 

На Царевец  министър-председателят Малинов направил с ръка знак за тишина. И възторжено заявил: „Търновци, чуйте словото на Царя!“, и от негово име прочете пак манифеста. Историческата околност екнала от народните възторжени акламации.

 

Царят, развълнуван, от радост се покачил на един стол, за да отговори на излиянията и поздравите на своя народ:

 „Търновци! 22 години как работя за обединението на българите, как страдам за тяхното преуспяване и величието на българското име и всякога в тия си трудни минути съм черпил подкрепа в тяхната преданост. В тия тържествени и съдбоносни минути, в тая историческа местност, седалище на старите славни български царе, всред тия вековни скали, неми свидетели на толкова славни подвизи, като обявявам независимостта на съединената през 1885 г. България, аз с благодарност си спомням и сега, в тая тържествена минута, за моите верни и предани търновци, за старата българска столица, откъдето прокламирам народната независимост. Ура! Да живее независима България!“

 

Въздухът екнал от възторжени „Ура!“, „Да живее Царят!“, „Да живее независима България!“.

 

Царят, свитата, министрите и народът се фотографирали на историческата местност.

 

Тържественото прогласяване на Независимостта

 

Придружен от целия народ, който по целия път не преставаше да прави овации на Царя, Негово Величество отишъл на гарата, отдето заминал за Св. Троицкия манастир. Там бил приготвен обяд за Царя, свитата и министрите. Царят и министрите се върнали и нощували в Търново. Навсякъде били устроени народни празненства. Градът е в знамена, вечерта е имало импозантно факелно шествие. На следващия ден Царят потеглил към гарата. Конете едва си пробивали път всред многохилядното множество. Царят бил посрещан и изпращан навсякъде с гръмки овации.

 

Тъй се свърши този ден, незабравим по ентусиазма си, бележим по важните си политически сетнини в Търново.“ (в-к „Нов век“, 24 септември 1908 г.)
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #384 on: February 18, 2018, 23:59:01 PM »

На днешния празник Простена неделя, Прочка се надявам взаимно с приятелите, по-големи и по-малки, да сме си простили, за да почнем от утре начисто!
Идва нова пролет и животът отново се въздига. Нека го направим с чиста душа и без жлъчен товар в душите! Ще ни е по-леко и усмихнато.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #385 on: March 03, 2018, 07:22:50 AM »

Нека днес си спомним за падналите, и не забравяме каузата за която са дали всичко! Честит Национален Празник на всички Българи!
Logged
skolev
Sr. Member
****
Gender: Male
Posts: 350


« Reply #386 on: March 03, 2019, 16:08:38 PM »

https://www.youtube.com/watch?v=npyBTPb1q6Q
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #387 on: March 03, 2019, 23:58:48 PM »

Нека днес си спомним за падналите, и не забравяме каузата за която са дали всичко! Честит Национален Празник на всички Българи!
Нека!!!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #388 on: September 06, 2019, 23:20:53 PM »


"Направихме, каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята. С тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 година. Присъдата е ясна. Препотвърждаваме я с признателност година след година в Пловдив, за да почетем героизма на всички българи, осъществили това Съединение.

На седмата година от Свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат Великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически „скок“ и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на Родината им. Защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България.

С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения. Броени дни по-късно мобилизираните и доброволците от Мизия, Тракия и Македония, масово завърналите се българи от чужбина, подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница.

Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава повече на думи.

Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма. Да съзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни.

Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Че истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава.

Да живее Съединението! Да живее България!"


Тържествена реч на  Президента на Република България Ген.Румен Радев
06.09.2019г. гр.Пловдив, площад "Съединение"
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #389 on: December 31, 2021, 19:06:34 PM »

Да си  пожелаем 2022г. да ни донесе много здраве, добър късмет и една по-нормална жизнена и социална среда!   cheers
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 24 25 [26] 27
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM