ТИТО
|
|
« on: February 10, 2011, 00:39:45 AM » |
|
Предполагам няма собственик на КК или друга продата кучета , който да няма мнение за съдийството по време на изложба или подобна дейност. Тук е мястото да се споделя всичко.Както от собствениците така и от съдиите. Айде стига са ни съдили кучетата те и да ни ядосват само...Сега и ние за да си го върнем ще съдим съдиите... Успех...и бъдете откровенни..Не спестявайте нищо..Само по такъв начин ще се разбере истината .. Например ........Най-добър съдия е този който не е съдил още..,или поне на МАКК./е сега вече няма да видя първото място и през крив макарон...Упс. сори ,ще черпя де няма проблем../..
|
|
« Last Edit: February 10, 2011, 00:45:59 AM by ТИТО »
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #1 on: February 10, 2011, 09:21:46 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
|
« Reply #2 on: February 10, 2011, 10:13:50 AM » |
|
, Знаеш ли какво искам ...Всички да се научат да говорят много откровенно а не с недомлъвки..САмо по този начин ще се решат голяма част от проблемите и истината ще лъсне и да има разбирателство..Това е което искам...
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #3 on: February 10, 2011, 10:52:18 AM » |
|
Съдийска комисия към МАКК: Председател - д-р Асен Узунов Вергил Мураров д-р Атанас Вучков
Съдии към МАКК: Зооинж. Венелин Динчев Атила Седефчев д-р Атанас Вучков д-р Асен Узунов Вергил Мураров Илиян Ангелушев
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #4 on: February 10, 2011, 11:08:25 AM » |
|
Винаги съм казвал че съдийството на каракачански кучета не е проста работа. Ролята на съдийската оценка е да се даде екстериорна оценка на кучето към момента която в последствие да послужи като критерий за изиползването на определеното куче за разплод. Така дотук добре. Ясно е на всички обаче с каква популация работим в МАКК - някои линии са по добре развити във времето а други са на ръба на изчезването. Така че една съдийска оценка която се дава само на базата на безапелационно следване на стандарта, и ощетяваща дадено куче от именно такава "изчезваща" линия, обрича развъдната дейност по тази линия на крах. Ето защо аз съм на мнение че съдията оценящ каракачански кучета трябва много добре да познава популацията, линиите и т.н. Това е правило което аз лично приемам за задължително при моята работа. Често съм бил опрекван че съм толерирал обратни захапки и липси на зъби при съдийството. Сега като се замисля случаите не са толкова много, но когато съм го правил винаги съм се обосновавал защо е така. Когато кучето има рядко срещан безупречен екстериор, движения и характер, както и ако е продължител на линия която е слабо развита - оценката на съдията трябва да е съобразена със всичко това, а не просто - ахаа липса на зъб -вън от ринга аут от развъждане. Дай боже да достигнем това време и този брой кучета когато ще се хващаме за "зъб", когато кучета ще са безупречни като екстериор и техния брой ще е над 10 000. Тогава вече съм абсолютно съгласен за по високо интензивен отбор при изложби и при развъждане.
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #5 on: February 10, 2011, 11:14:34 AM » |
|
Винаги съм казвал че съдийството на каракачански кучета не е проста работа. Ролята на съдийската оценка е да се даде екстериорна оценка на кучето към момента която в последствие да послужи като критерий за изиползването на определеното куче за разплод. Така дотук добре. Ясно е на всички обаче с каква популация работим в МАКК - някои линии са по добре развити във времето а други са на ръба на изчезването. Така че една съдийска оценка която се дава само на базата на безапелационно следване на стандарта, и ощетяваща дадено куче от именно такава "изчезваща" линия, обрича развъдната дейност по тази линия на крах. Ето защо аз съм на мнение че съдията оценящ каракачански кучета трябва много добре да познава популацията, линиите и т.н. Това е правило което аз лично приемам за задължително при моята работа. Често съм бил опрекван че съм толерирал обратни захапки и липси на зъби при съдийството. Сега като се замисля случаите не са толкова много, но когато съм го правил винаги съм се обосновавал защо е така. Когато кучето има рядко срещан безупречен екстериор, движения и характер, както и ако е продължител на линия която е слабо развита - оценката на съдията трябва да е съобразена със всичко това, а не просто - ахаа липса на зъб -вън от ринга аут от развъждане. Дай боже да достигнем това време и този брой кучета когато ще се хващаме за "зъб", когато кучета ще са безупречни като екстериор и техния брой ще е над 10 000. Тогава вече съм абсолютно съгласен за по високо интензивен отбор при изложби и при развъждане.
Ок,говорите за екстериор и на всички това им е най-големия проблем(липса на зъб,високо поставено ухо,по-светла пигментация на очите и т.н.)....... А какво става с характера,него кой го оценява? И ако се оценява,как? Според мен характера е по-важен от екстериора! "Какво от това че кучето ми е картинка,кат няма смелост да излае" ??
|
|
« Last Edit: February 10, 2011, 11:16:37 AM by todor_govedarci »
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #6 on: February 10, 2011, 11:17:47 AM » |
|
Има и нещо друго което трябва да се спомене. Това е което всички които се занимават с каракачански кучета наричат "излъчване". Има кучета които чисто съдийски погледнати нямат забележки - всичко си им е наред, но нямат присъствие в ринга. А има кучета които и с някои екстериорни недостатъци, си "тежат на мястото", както се казва. Още като се покажат и хората се лепят на тях и се тюхкат че вече такива кучета няма. Ето за това излъчване говоря което е комбинация от движение, характер и екстериор на кучето при което така са съчетани всички тези елементи, че като застане пред теб такова животно и ти спира дъха. Няма да си кривя душата и си признавам че такива кучета ме правят пристрастен. Това хора които се занимават със други породи едва ли могат да го разберат.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #7 on: February 10, 2011, 11:22:21 AM » |
|
Ок,говорите за екстериор и на всички това им е най-големия проблем(липса на зъб,високо поставено ухо,по-светла пигментация на очите и т.н.)....... А какво става с характера,него кой го оценява? И ако се оценява,как? Според мен характера е по-важен от екстериора! "Какво от това че кучето ми е картинка,кат няма смелост да излае" ?? Тодоре , повярвай ми коравото куче си личи в ринга от далеч. Поведението му, начина по който стъпва в ринга и по който гледа, е достатъчно ясен критерий за характера на кучето. Куче дори и идеално да е като екстериор, ако е страхливо - то не може и да се покаже както трябва. Как да получи оценка отличен такова животно след като трябва да го влачиш подире си.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
|
« Reply #8 on: February 10, 2011, 11:31:17 AM » |
|
Ок,говорите за екстериор и на всички това им е най-големия проблем(липса на зъб,високо поставено ухо,по-светла пигментация на очите и т.н.)....... А какво става с характера,него кой го оценява? И ако се оценява,как? Според мен характера е по-важен от екстериора! "Какво от това че кучето ми е картинка,кат няма смелост да излае" ?? За съжаление няма измислена методика за преценка характера на овчарското куче. Характера се проверява само в ситуации от реалната работа на дадено куче. Поне аз не знам да има измислена такава.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #9 on: February 10, 2011, 14:00:44 PM » |
|
Няма да си кривя душата и си признавам че такива кучета ме правят пристрастен Че то кой не би бил пристрастен с такива кучета?Всеки,който каже,че би предпочел плахото но без забележки куче пред това,което макар и с някои недостатъци си "тежи на мястото"-ще излъже!Триста пъти предпочитам да има забележки но като застане изпъчено с навита опашка и пусне глас да ми капе мед на сърцето,отколкото да е с перфектна визия ама да се завира в мен от страх.НЕ мерси,вече си имам един дето ме е срамил-не ща повече
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #10 on: February 10, 2011, 14:47:58 PM » |
|
Д-р Вучков,колко на брой са чистопородните екземпляри в племенната книга на МАКК, по колко линии се работи?!Благодаря!
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #11 on: February 10, 2011, 16:39:12 PM » |
|
Д-р Вучков,колко на брой са чистопородните екземпляри в племенната книга на МАКК, по колко линии се работи?!Благодаря!
Въпросите са хубави но мисля че по им приляга да са в темата за селекция. Въпреки това - от началото до момента са вписани почти 700 бр. Като в бройката се включват и отдавна отишли си от този свят кучета. Под печат е научна статия в която са описани 22 основоположници на линии в породата Каракачанско куче. Ако има други въпроси касаещи развъждането и селекцията - в съответната тема.
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
|
« Reply #12 on: February 10, 2011, 21:53:56 PM » |
|
Често съм бил опрекван че съм толерирал обратни захапки и липси на зъби при съдийството. Сега като се замисля случаите не са толкова много, но когато съм го правил винаги съм се обосновавал защо е така. Когато кучето има рядко срещан безупречен екстериор, движения и характер, както и ако е продължител на линия която е слабо развита - оценката на съдията трябва да е съобразена със всичко това, а не просто - ахаа липса на зъб -вън от ринга аут от развъждане. Наско аз имам малко друго мнение относно съдийство без да съм съдия но от позицията на развъдчик..За да има добра порода не трябва да има компромиси.Стандарта си е стандарт и той не е плаващ а постоянен. Звучи ми определено като съжаление към определени зачезващи линии и т.н.,това което казваш.Не мисля ,че изложбата с нейното съдийство може да спаси линията..НАпротив ще обърка доста други развъдчици с подобни изключения.Грижата за дадена линия е на първо място на развъдчика и политиката на МАКК но не и на съдията по време на изложба. Така че не трябва да се смесват нещата.Мисля ,че по строги изисквания могат само да стимулират даден сериозен развъдчик целенасочено да поправи недостатъците или елиминиращи подобни с цел да спаси линията.А ако трябва и по задълбочено да отговоря -единствения който може д аспаси дадена линия е развъдчика а не съдията или асоциацията.
|
|
« Last Edit: February 10, 2011, 21:56:56 PM by ТИТО »
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #13 on: February 10, 2011, 22:56:42 PM » |
|
Тодоре , повярвай ми коравото куче си личи в ринга от далеч. Поведението му, начина по който стъпва в ринга и по който гледа, е достатъчно ясен критерий за характера на кучето. Куче дори и идеално да е като екстериор, ако е страхливо - то не може и да се покаже както трябва. Как да получи оценка отличен такова животно след като трябва да го влачиш подире си.
Съгласен съм с вас,напълно Точно това исках да чуя,че се отделя внимание и на характера и той дава част от оценката
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
SIMBEN
|
|
« Reply #14 on: February 10, 2011, 23:49:06 PM » |
|
Относно стандарта подкрепям Росен. Стандарта макар да се отнася предимно за външността на кучето, но в същото време е гарант и свидетелство, че кучето, което отговаря или максимално се доближава до описания в него идеален стандартен формат, е в състояние да изпълнява трайно изискваната от него работа.По принцип екстериора би трябвало да показва и описва колко едно куче се доближава или отклонява от стандартния тип. Екстериорната оценка няма нищо общо с надпреварата за красота. По скоро целта на една такава оценка е да се намерят за развъждане здрави, физически устойчиви и издръжливо работещи овчарски кучета. А прекалено "меките" развъдни предписания, които допускат и това и онова са вече друга бира.
|
|
« Last Edit: February 10, 2011, 23:50:32 PM by SIMBEN »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
|