dogie_karakachan
Newbie
|
|
« on: October 22, 2011, 16:20:20 PM » |
|
Здравейте, не забелязах да има такава тема и набирам последователи! Искам да обменя опит с някои хора, които искат де, за дресировката на нашите любимци, за възпитанието им и за това да ги научим на.... как да кажа, маниери! Изглежда смешно, на аз мисля че това е важно!
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #1 on: October 22, 2011, 18:33:20 PM » |
|
Здравейте, мисля си че такава тема не е съществувала до сега, по една основна и същевременно проста, логична причина, повечето от пишещите тук използват овчарското куче, за това за което е създадено - охрана на стада. "Дресурата" при тези кучета е самият им начин на живот, той ги прави добри или съответно не! Историята на породите от този тип се крие толкова назад във времето, обвита в толкова мъгла, те пазят стадата, "от както свят светува" - дресура в съвременното разбиране на това понятие, никога не им е била необходима, тъй като силата на инстинктите и вършенето на работата правилно са тяхната "истинска дресура". Сиреч те нямат нужда да бъдат учени как да пазят, те го имат заложено! Разбира се ако сте притежатели на такова куче, да предположим в градска среда, би могло да го приучите на елементарни команди, които да бъдат във Ваш плюс при съвместният Ви живот. В крайна сметка може да използвате кучето Ви, за каквото желаете - аджилити, спортна дресура, циркова ако щете, но не съм сигурен дали овчарското куче е подходящото, или по - скоро този тип овчарски кучета е подходящ, ако искате овчарско и дресура, вземете си Бордър коли. Поздрави!
|
|
« Last Edit: October 22, 2011, 18:38:41 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #2 on: October 22, 2011, 19:19:35 PM » |
|
В началото на месеца, на изложението на домашни любимци в Expo Center гр. София, имаше впечатляваща дресура на кучета. В разговор с дресьорите им, и "оплакването" ми, че е абсурдно да науча на такива неща моите, те ме убеждаваха, че няма непослушни кучета, има непослушни стопани.... до като не им казах каква е породата на кучетата ми. Отговорът им беше, че тези наши любимци са селектирани през вековете да пазят стадата си и да вземат самостоятелни решения....
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
dogie_karakachan
Newbie
|
|
« Reply #3 on: October 22, 2011, 21:48:05 PM » |
|
Хора благодаря за информацията беше интересно! Да в кръвта им и в мозъка им е кодирано да бъдат пазачи, то се вижда и знае! Имам предвид още нещо, да го научим кучето на седни, легни, стой, ела тук, да го научим на това да разпознава хората които са гости да не ги хапи и т.н.! Май ви се стори тъпа идеята ми на тази тема, но аз съм ви благодарна! Интересно ми е дали ще носи пръчката или ще дава лапа и как ще стане това! Ако знаете моля ви пишете!Аз не искам да го уча на циркови номера а на действия оито ще улеснят него и мен, а също и за по - забавни игри и дни! Кучетата обичат някой да се занимава с тях и някак си аз смятам, че като те знаят някои от по - горе изброените неща ще ме чувстав като по-близък! Аз смятам така!
|
|
|
|
|
|
|
Светла
|
|
« Reply #4 on: October 22, 2011, 22:40:34 PM » |
|
Изобщо не е тъпа идеята. Ще споделя моя скромен опит. Мъжкото ми куче беше на три - четири месеца, когато започнах да го уча да дава лапа. С детски гранули. Бяха му необходими само 15, 20 минути да свикне. Казвах му: "Зоро седни!" и му помагах. Като седнеше, получаваше лакомството си. Следваше "Зоро, дай лапа!" Хващах му лапата - и отново лакомство. И сега, вече е на 2г. и 9м., когато си хареса нещо за ядене сяда и подава лапата си. По -трудно ми беше да го науча да стои на място или да идва при мен като го извикам. Знае много добре какво му говоря, но изпълнява тези команди по свое усмотрение. Женското ми куче е много по-послушно. На нея не съм отделяла специално време да я уча, но тя просто сякаш си знае командите. Е мисли няколко секунди, но изпълнява. Кучетата ми не са вързани и тичат свободно. Ако някой спре пред двора, лаят зверски и скачат на оградата. Но влезе ли с нас човек, само го помирисват и се кротват. И друго - с възрастта кучетата ми стават все по-улегнали. При мъжкия това пролича след като навърши 2,5 години и с всеки ден става сякаш все по-зрял. Женската е по-малка, по-игрива и по-контролируема. Това е от мен. Всеки ден се разхождаме, но с поводи, дълги по 10,12 метра, за да могат и свободно да тичат, и да ги контролираме. Кучетата ми водят активен живот и това им личи: пъргави, мускулести и в отлична кондиция. Може би щяха да са по-щастливи ако си имаха стадо, за което да се грижат, но не всеки любител на нашите уникални кучета може да си го позволи.
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
dogie_karakachan
Newbie
|
|
« Reply #5 on: October 23, 2011, 17:45:40 PM » |
|
Благодаря, Светла, радвам се че някой сподели опит и съм благодарна, започнах и аз така да практикувам твоите методи и вече има някакъв напредък. Доста хора са видели тази тема и никой нищо не е писал, освен мен и ощи няколко човека и аз не си и сърдя, на просто ми беше интересно да се запозная с мнението на другите стопани на каракачански кучета. Да ви кажа хора, нашето куче, то е много малко, вече започнах да го извеждам, и с гордост мога да кажа че той си ходи без проблем по 4-5 км. Аз обаче смятам, че това му е много, въпреки че изобщо нямаме проблеми - не спира по пътя и когато вижда че наближаваме улицата на която живеем много скимти и се сърди! За сега сме на сигурно 1 метър повод, защото е много игрив и с дълъг повод трудно се контролира, да не говорим че той си ходи в крак с мен и не тича все още - малък е, нова му е обстановката и т.н. Двумесечно куче - вече е 10 килограма, че и повече и е много силен. Искам да ви питам още нищо, след розходката давате ли им някакво лакомство или специална храна за награда? Аз на моя му давам освен, че му сипвам от кучешката храна - ежеднивната но му давам нещо - кокалчета, месо, кучешко лакомство и други, но го галя и му говоря! Моля пишете, ако желаете!
|
|
« Last Edit: October 23, 2011, 17:47:59 PM by dogie_karakachan »
|
|
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #6 on: October 23, 2011, 20:23:38 PM » |
|
Zdraveite..da Vi kaja moeto skromno mnenie -sled razhodka ne e mnogo dobre da se dava hrana-sled dulga razhodka pone 15-20 min pochivka i posle hrana. A razhodkata sama po sebe si e nai-dobrata nagrada za nego Za kokalchetata-pileshki i vsiakakvi truvesti kosti ot pritzi-v nikakuv sluchai. Te se chupiat s ostri kraishta i mogat da se zabiat v hranprovoda, perforatzia na stomaha i t.n. Za razhodkite-sled poslednata bebeshka vaksina ima edin mesetz t.nar. karantina-ne e jelatelno da se izvejda na vun ili da kontaktuva s drugi kucheta. Tova sa suveti ot vererinaria, a vseki sovstvenik reshava kak da se griji za kucheto si. Da Vi e jivo i zdravo i da Vi radva kutreto!
|
|
|
|
|
|
|
dogie_karakachan
Newbie
|
|
« Reply #7 on: October 27, 2011, 14:08:14 PM » |
|
МЕРСИ,много и аз се консултирах за тази последна бебешка ваксина ам тя при нас не е много скоро! Колкото до кокалчетата, аз вече съм му давала няколко пъти, но от както видях мненията ви спрях, нали не му е станало нещо? А и да ви питам, лакомствата за куче - те не му ли вредят на тази възраст!? Той още е мъничък и а зсмятам че са малко груби! Вие какво ще кажете? А да ви питам, на колко дълъг повод трябва да се води по принцип? А и да ви питам, как да го науча да ходи в крак с мен, защото той понякога се отплесва и се бави и спира, на много рядко, но все пак трябва и това да отстраним
|
|
|
|
|
|
|
Johnny
Jr. Member
|
|
« Reply #8 on: October 27, 2011, 15:39:15 PM » |
|
До колкото знам,след 3-тата ваксина се изчаква една седмица без да го разхождаш на вън(не трябва да има контакт с други кучета).Абе докато не му се бият ваксините не трябва да го разхождаш,да има контакт с други кучета.Относно кокалите като е малко не му давай,но порасне ли може да му даваш,в момента имам едно кученце на 3 месеца и съм му взел телешки кокали(големи),варя му давам му булиона,а с кокала си чеше зъбите,бях му взел кокал от пресована кожа но половината го изгризе и другата половина я глътна.Доктора може да ви каже,че кучешката храна е най-хубава,но...Той трябва да си я продаде и неможе да ви каже,че е пълен боклук или е пълна химия и ще ви уверява,че няма по-хубаво от тази храна.Може да му се дават и малко гранули,но мисля,че тези витамини,калции трябва да си ги придобие от естествени храни(дроб,виме,кисело мляко,ориз,месо и т.н).
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #9 on: October 28, 2011, 10:01:08 AM » |
|
Za hraneneto i rasteja.... Do 9-10 mesetz e nai- intenzivnia ratej pri edrite porodi, kato tozi protzes produljava do 24 mesetza. Za tova kak shte se hrani, s kakvo i kolko puti shte okazva mnogo goliamo vlianie v razvitieto na kucheto. Do 6 m. e dobre da se hrani 4-5 dnevno-hranata razdelena na ravni portzii, za da ne preiajda i za po-dobro usvoiavane na hranata. Za hranata-300 g. meso, vareno iatze, mlechnite produkti chesto vodiat do razstroistvo - no tova e individuano pri vsiako kuche, 2-3 filii hliab, 100 g kucheshka hrana -junior i ne bulgarska: kato postepenno uvelichih hliaba 10-ina fili i 250 g kucheshka hrana. Za dopulnitelno davane na vitamini..kaltzii ot veterinaira, po shema 10 dni po edna tabletka, 5 dni pochiva..i taka do 1 godina. Mnogo hora sa protiv tova, no lisata mu (na kaltzii) sega-pri burzia rastej, e kato bomba sus zakusnitel-kum 7-8 godina tova se proiaviava kato problem s kostite i stavite. Tova e opita mi s otglejdaneto na KK kuche kato domashen lubimetz, izpulniavashto funktziite si na ohranitel na dvor i imushtestvo Za kuchetata sus stadata nachina na jivot i hranene e drug, estestveno. Za povoda..2 m- kato kucheto tribva vinagi da go useshta leko opunat...t.e. Vie triabva da go otpuskate ili pridurpvate za da usehta kontrola Vi. Inache KK e kuche s harakter-trudno pravi kakvoto mu kajesh. Da se pooshtriava s lakomstvo-dobra ideia...ama to skoto razbira za "ulovkata" i ne izpulniava komandata, vupreki che nagradata go chaka . Kakto niakoi be pisal tuk vav foruma-trudno im uvirat glavite na nashite kucheta KK
|
|
|
|
|
|
|
venko
Newbie
|
|
« Reply #10 on: August 04, 2012, 12:04:20 PM » |
|
Зравейте,аз съм нов казвам се Велислав. И искам да попитам кога се пускат малките с овцете. Моето е женско и е на около 50-тина дни
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #11 on: August 04, 2012, 21:29:58 PM » |
|
venko ,къде е кученцето,при овцете,при майка си,а майката ходи ли с овце?
|
|
|
|
|
|
|
venko
Newbie
|
|
« Reply #12 on: August 06, 2012, 10:30:01 AM » |
|
Ами аз в момента я гледам с едно бордър коли в една оградка на закрито.Взета е от майката а аз имам други бордър колита с овцете понеже съм от Плевенско и нямам и се надявам да нямям никога такива тежки набези от мечки или от вълци.Но искам да си отгледам чобанско куче за да могат овцете да остават до по-късно вечер през лятото защото през деня немогат да се наядът от жегата.А проблема ми вечер чакалите и лисиците стадото се сблъсква като ги осети и не пасът,кучетата ми (бордър колитата) ги гонят лаят но пак не се махат гладът е голям !
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #13 on: August 06, 2012, 10:56:03 AM » |
|
Вземи си още едно да са комбина,чифт каракачанки-класика в жанра
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
venko
Newbie
|
|
« Reply #14 on: August 06, 2012, 14:20:26 PM » |
|
Благодаряти за съвета Краси но на мен въпроса ми е друг кога да го пускам с овцете и и как да го поозлобя.Неговоря за някав пес тед немога и аз да пристъпя при него просто да не се поддава на никой само на мен и на семейството ми !
|
|
|
|
|
|
|
|