Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 04, 2024, 12:24:59 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Print  
Author Topic: Поведение, обучение и работни качества - дискусии  (Read 110292 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Левски
Sr. Member

« Reply #45 on: February 18, 2013, 23:33:18 PM »

стоиков да но нете виждам naughty naughty naughty
gragomirstoikov
Sr. Member

« Reply #46 on: February 19, 2013, 12:01:36 PM »

Ама как да го смятам тъва за закана ли или за покана clap
Светла
Sr. Member

« Reply #47 on: February 21, 2013, 15:04:07 PM »

Става дума за кучета, които НЕ охраняват стада. Има и такива, нали!
Пиша с ясното съзнание, че едва ли някой ще го заинтригува поста ми, а още по-малко, ще има какво да ми отговори!  Това не се отнася за работни кучета, кучета, защитаващи стадата си, пред които се прекланям! notworthy notworthy notworthy
Говоря за кучета, отглеждани и растящи в клетки, 5-7 кв. метра.
Наблюдавах преди 2-3 дни разходката на такива. Бяха и красиви, и ефектни. Но, потичваха край стопаните си, без да се решат на отклонение от тях дори и на 4-5 метра. Е, аз бих била доволна, ако моите Четирикраки спазват дистанцията от десетина метра наоколо, когато сме на вън. Те не охраняват стада, но охраняват двора, в който живеят. И не са връзвани. Никога!
И, въобразявайки си, може би, че територията, в която се разхождат е тяхна. И я бранят така, както само те могат! Кучешка му работа!
А дали грешат?!...
Ще са ми интересни различни мнения!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #48 on: February 21, 2013, 16:04:42 PM »

Не разбрах точно какво имате предвид,но щом ще са ви интересни различни мнения аз ще споделя своето.
Естествено,че има такива кучета,които не пазят стадо,а дворно място,къща,друг някакъв обект и т.н. Те повечето са такива предвид популяризирането на породата и намаляването на стадата.А колкото до кучетата,които не са се отдалечавали от собственика си,зависи си от конкретния човек как си е научил кучето,едни държат кучето да се върти покрай тях,други ги пускат свободно и даже не ги наблюдават какво правят...различни предпочитания,виждания и зажалост различно чувство за отговорност както към самото куче така и към другите хора.Е може и самото куче да е страхливо и затова да не се отдалечава но това вече е друго нещо.
Ако не бранеха територията си нямаше да са кучета,а дали грешат-едва ли,всяко животно си има някакви функции и си ги изпълнява-магарето тегли,петела кукурига,овцата дава мляко,кучето лае и съответно пази,така са устроени и затова са отглеждани стотици години от хората-за да вършат някаква полезна работа.
Та това,че кучетата ви са добри пазачи и можете да разчитате на тях,може само да ви радва и нищо друго,всичко си е в реда на нещата.
Това е моето скромно мнение,дано е било полезно smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Светла
Sr. Member

« Reply #49 on: February 21, 2013, 17:01:05 PM »

За полза едва ли може да се говори  Но със сигурност мнението ми е интересно! И си мисля, че тези наши кучета определено предизвикват интерес. Те не са безгласни букви, извинете за клишето! - те са животни с характер! И колкото повече случаи научим, в който този характер се проявява, толкова повече ще научим за ТЯХ!

Джек Лондон
говедар
Full Member

« Reply #50 on: February 22, 2013, 20:40:14 PM »

Дай малко повече инфо
На каква възраст са ?
Колко често излизат от клетката ?
Как реагират когато непознат се приближи до клетката ?
Това което си наблюдавала може да се дължи на стрес от непознатата обстановка ,но може и да е въпрос на обучение .
Светла
Sr. Member

« Reply #51 on: February 22, 2013, 22:51:30 PM »

Дай малко повече инфо
На каква възраст са ?
Колко често излизат от клетката ?
Как реагират когато непознат се приближи до клетката ?
Това което си наблюдавала може да се дължи на стрес от непознатата обстановка ,но може и да е въпрос на обучение .

Всеки ден минавам край тях и ги виждам в клетките им. Кучетата са много са красиви, но не съм запозната с начина им на отглеждане. Мисля, че едното куче е 6-7 годишно, а другото на около две години. И мисля, че много рядко излизат от клетките си. Поне такива са наблюденията ми.
Писах, защото ми направи впечатление как плътно следваха стопаните си. А понякога и на мен ми се ще такова послушание от моите Четирикраки. Въпреки че поводите, с които ги разхождам са дълги 10-12 метра,  /условията са такива, че не смея да ги пусна свободно/, почти през цялото време тичам с тях. И въпреки изостреното ми внимание, се е случвало да ме влачат. Sad

Джек Лондон
говедар
Full Member

« Reply #52 on: February 24, 2013, 00:14:29 AM »

Ако е от непознатата обстановка ще вървят или наежени или свити . Ако са спокойни- въпрос на обучение . Преди доста години имах НОК ,при команда "Редом" ми заставаше от ляво и не ми се отлепяше от крака .
Нямах предвид да ги "видиш "в клетките , а как реагират когато непознат се насочи и доближи клетките .
Едно гонче имахме дето все се опитваше да се дърпа на повода и за това му слагахме 5мм капронено въже на примка на врата . Щом се опитва да се тегли примката се стяга ,почва да го души и много бързо се отучи от този навик.
Светла
Sr. Member

« Reply #53 on: February 25, 2013, 13:24:34 PM »

Не съм доближавала клетките им и нямам представа как биха реагирали.
И не говорим за НОК.
Грижила съм се известно време за безпородно куче. Изобщо нямаше нужда от обучение. Изпълняваше безпрекословно всичко, което му кажех. Следваше ме плътно, когато пазарувах и ме чакаше чинно пред магазините, докато излезех от тях.
Но сега говорим за нашите овчарки. И аз се чудех кое е нормалното поведение, на моите лудетини или на другите, отглеждани в тясно, затворено пространство.
И може и да греша, но не ми се ще да пречупвам гордия и независим характера на кучетата ми.

Джек Лондон
Ivanov
Full Member

« Reply #54 on: March 30, 2013, 00:16:29 AM »

Любопитен съм има ли изпитания на КК за хапане на ръкав, тоест фигурант се явява на вратата със защитнен костюм и кучетата му се хвълят отгоре и хапят костюма.
После същото но далеч от дома, на повод.

Интересното в случая е да се види какви захапки правят и какъв е начина по който нападат. Има подобни клипчена в нета за всички служебни породи, но не знам дали има за КК.

Ariman
Hero Member

« Reply #55 on: March 30, 2013, 19:54:05 PM »

Любопитен съм има ли изпитания на КК за хапане на ръкав, тоест фигурант се явява на вратата със защитнен костюм и кучетата му се хвълят отгоре и хапят костюма.
После същото но далеч от дома, на повод.

Интересното в случая е да се види какви захапки правят и какъв е начина по който нападат. Има подобни клипчена в нета за всички служебни породи, но не знам дали има за КК.

Както и vano, също Ви каза в другата тема - защото не е такава, служебна порода в смисъла, в който Вие питате.Там, където каракачанското куче работи, се изискват различен подход за неутрализация от този на грубата сила.
Ето линк, където сме обсъдили, защо не се правят тестови изпитания,а на страница 8  има и снимките, за които  Вие питате: http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,511.msg34805.html#msg34805
« Last Edit: March 30, 2013, 19:58:07 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ivanov
Full Member

« Reply #56 on: April 07, 2013, 00:00:09 AM »

Тези сладури каракачанки ли са?

http://www.youtube.com/watch?v=iIDlxcEir24

Дали каракачанка ще има работните качества на това куче -

http://www.youtube.com/watch?v=kkTqasQ0wb4

Huh?

atanas.dargov
Newbie
*

« Reply #57 on: April 07, 2013, 15:58:20 PM »

В никакъв случай не са КК  naughty naughty naughty
seaman
Newbie
*

« Reply #58 on: September 02, 2013, 15:21:13 PM »

Здравейте... имаме женско КК... като стана към 4 месец започна да става своенравно... понякога - викаш го а то все едно не съществуваш, нито поглед нито ухо мръдва... например - качва се на дивана и не иска да слезне - зъби се и посяга да хапе... та дайте малко съвети как да се справим с възпитанието и... имам чувството че слуша когато си поиска... ще си става пазач на вилата/за сега го гледаме в апартамента докато порасне малко/ - така че не искам да го уча на циркаджийски номера, но това със зъбенето когато нещо не и е по нейната ме притеснява малко...
perelik
Full Member

« Reply #59 on: September 03, 2013, 01:41:24 AM »

Типично!
....но Ваша е отговорността кучето да научи йерархията във Вашия дом и семейство. Всеки сам намира пътя, но това е целта.
Успех!
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
  Print  

Jump to: