Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 06, 2023, 00:07:59 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 9 10 [11]
  Print  
Author Topic: Поведение, обучение и работни качества - дискусии  (Read 99452 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #150 on: June 17, 2014, 16:17:40 PM »

EXIIIT, по-горе писах за едно от кучетата ми, на което бях изтървал контрола и ме хапа три пъти. Първият път (нямаше година), не видях, че овчаря му е дал да яде и минах много близо до него. Вторият - исках да му помогна да скочи една кучка (беше навършил две години). Третият път (на около четири години) - без причина, според мен. Лежеше си в колибата, а синджирът му постоянно дрънчеше и аз отидох да видя, дали не се е заплел нещо. Наведох се и... Скочи и ме захапа под мишницата. Добре, че беше студено и бях с дебели дрехи. Сравни този пример с това, което ти е писал Ariman. Всеки сам решава, как да контролира (или не) кучето си. След горния случай, аз лично предпочитам да подредя "старшинството" докато са малки. Поздрави!
Logged
SIMBEN
Hero Member
*****
Posts: 986


0888313132


« Reply #151 on: August 31, 2014, 17:07:38 PM »

Струва ми се полезно и за млади и за стари   Wink
-------------------------------------------------------------------------

от ПРЕСА daily   (29 Август 2014 )

Говорещият с кучета

Лоши любимци няма, има объркани стопани, казва зоопсихологът Александър Георгиев
 
Александър, който е основател на „Дарма дог академи“ (Dharma Dog Academy), през 1984 г. с двама свои приятели основава първата школа за служебни кучета в София. След това заминава за Австрия, където е треньор в школа за обучение на кучета. След като се справя блестящо с проблемното куче на един овчар, го назначават за зоопсихолог.


Лоши кучета няма, има объркани стопани“, твърди зоопсихологът Александър Георгиев, известен сред собствениците на лаещи любимци като българския Сизър Милан. Често може да го видите по централните софийски улици в компанията на два разкошни добермана - Дарма Ливия и Чери Мари Антоанет, а между тях щъпурка изящното чихуахуа Мон Шери.

Много български знаменитости са търсили помощ от него, за да се справят с агресивни любимци или да разберат коя е подходящата порода за тях. Повечето от „говорещите с кучета“ специалисти у нас отказват да коригират проблеми след първия рожден ден на любимеца. Алекс обаче се заема независимо от възрастта, породата и пола на четириногото.

„По-скоро помагам на хората да опознаят кучетата си и да се държат по начин, който не ги променя към лошо.“
Според Алекс една от най-често срещаните грешки е очовечаването на домашния любимец. „Кучето няма абстрактно мислене и като очакваме от него това, създаваме поведенчески отклонения. Вкарваме диво същество в социалния свят и очакваме то да знае как да се държи правилно. А после го пускаме да върви пред нас на повод и то решава, че е водач на глутницата. А в природата кучето може да е Алфа, т.е. лидер, едва след по-ловото си съзряване.

Често срещана грешка е и да се говори на кучето с цели изречения: „Ама защо направи така бе, мило, не е хубаво и т.н.“ Но то възприема само тона и ако той е доброжелателен, решава, че сме доволни и продължава да прави това, без да разбира, че ни ядосва. Има домашни кучета, които изпадат в паника от всичко – автомобили, животни, хора. Ако ги успокояваме с мил глас, те разбират, че това, което правят, е добре, и продължават да се страхуват. Колкото и да не ни се иска да повярваме, се оказва, че кучетата не отдават на думите това значение, което им даваме ние. Лаещите вундеркинди помнят думи, но за тях те са

условен рефлекс

„Ако учите любимеца си да сяда с командата „Стани!“, за него това ще е думата за сядане“, аргументира се зоопсихологът. Любимецът ви не реагира на значението на думата, а на това, какво трябва да направи, щом я чуе.
„Но е добре да говорите на кучето си - така то усеща, че го обичате, че сте привързани към него“, поощрява вербалния контакт Алекс.

Специалистът разкрива, че домашният любимец трябва да знае десетина основни команди, които се казват кратко, точно и ясно и с остър тон. Следва поощрение с приятен тон и погалване. Така кучето ще изпълнява командата отново, защото му носи радост. За разлика от някои свои колеги Алекс е против физическите наказания като метод на обучение. „Руската система в това отношение е доказала – ако кучето примира от страх, ще изпълнява, но няма да е вашето куче. Не може да обичаме някого, ако се страхуваме от него“, убеден е Алекс.

Според него вината за лошото поведение на кучетата идва от отношението на стопаните към тях. Сред фрапиращите случаи, на които е попадал, е агресивен любимец, който хапел всички в семейство с две деца. Оказало  се, че майката се отнасяла към него като към дете и го предпазвала от всичко. Това се отразило върху развитието му. Жената не можела да повярва, че грешката е в нея, но след месеци работа осъзнала, че тя трябва да се промени, ако иска да се промени и любимецът й.

Често се срещат проблеми при кучета, които като малки са боледували. Така се отлагат ваксините и съответно излизането навън води до стрес. Зоопсихологът е убеден, че преди да си вземе куче, човек трябва да проучи коя порода е подходяща за него. „Става така, че си взема куче, а след това се запознава с него, и то с лошата му страна. Често

хората избират по външния вид

както някои жени купуват кола заради цвета. Често срещана грешка е вземането на хъски заради миловидната му муцунка. То наистина е много красиво като бебе, но хъскитата живеят в тежки климатични условия. Те са кучета, които могат да вземат самостоятелни решения, животът им е свързан с работа и напрежение, затова имат нужда от разход на енергия. Когато няма къде да я изразходват, тя се превръща в разрушителна. Много стопани на хъски се чудят защо в парка изчезват за часове, а те просто искат да тичат, за да си изразходват енергията.

Повечето породи са създадени, за да служат на хората - има водачи на слепи, други откриват
експлозиви, помагат при лов, теглят шейни, носят товари - както например швейцарския зененхунд, който теглел колички от солни мини. Малко са породите като Кавалер кинг Чарлз спаньол, селектирани да бъдат компаньони. Дори чихуахуа са били ловци - маите са ги използвали да убиват плъхове, тъй като имат по-мощни захапки от котките и могат да прекършат гръбнака на гризача“, обяснява Алекс.

„Когато препоръчвам порода, трябва да знам подробности за начина на живот на стопанина, за времето, което ще отделя за разходки, игра и обучение, за условията на живот. Емоционалният тип на стопанина е важен за избора на порода. Възрастта също е от значение. На един възрастен човек не бих препоръчал доберман, защото е енергичен“, пояснява той.

Кучетата са стадни животни, те живеят в глутница и ако ги изолирате, се чувстват застрашени. По-добре е да се опитате да се справите с проблема“, съветва специалистът.

Според него лоша порода няма, всички могат да бъдат обучени. За Алекс е мит, че така наречените опасни породи не се разбират с деца.
„Синът ми беше отгледан от един от доберманите ми. В Австрия има голямо езеро, което се ползва като плаж. Кучето вървеше до детето, когато беше малко, и щом то се опиташе да влезе във водата, доберманът го спираше, въпреки че никой не го е учил на това. Просто то го възприе като част от глутницата“, обяснява той.

 

Нина НОРД
Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #152 on: August 31, 2014, 18:46:35 PM »

Ого, благодаря за полезната информация! Наистина е важно, човек да знае основни неща обучението на кучето си още преди да го е взел!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #153 on: August 31, 2014, 19:35:16 PM »

И г-н Милан и г-н Георгиев са много прави във едно: няма лоши кучета, има лоши стопани  Wink
Няма лоша порода, американците водят някои породи за опасни(май и в Европа има нещо такова) и ги забраняват в някои щати, но това не означава, че дадената порода е "лоша", означава само, че те са .......... айде да не казвам какви, че пак ще ме "обвинят", че съм против тях, постъпките и методите им biggrin
Това, че не можеш да се справиш с едно куче/порода, не го прави лошо куче/порода. Най-голямата глупост е, че забранявайки ги съсипват иначе хубави кучета, защото са неспособни да се справят с тях, а всъщност те самите, или хората като цяло, са причината кучетата да са такива, каквито са......
« Last Edit: August 31, 2014, 19:36:12 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #154 on: October 31, 2014, 19:14:14 PM »

И все пак има кучета и кучета!Всеки дето е имал или познава повече от едно куче в живота си би могъл да направи разликата.Това да се твърди че няма лоши/да приемем думата/ кучета е като да кажем че кучетата не са индивидуалности и имат само инстинкти и то едни и същи за всички кучета.А така ли е?Разбира се зависи какво очакваш и за какво ти е дадено куче - пазач,домашен любимец,ловен партнйор,за охрана на стадо и т.н.т.Има кучета просто не стават за дадена дейност и това не значи че са лоши.Има трудно управляеми и своенравни - такива са си по характер и създават проблеми.Вината в повечето случай е в човека но максимализма не го приемам.
Logged
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #155 on: October 31, 2014, 19:53:55 PM »

Аз не споделям идеята, че видиш ли щом дадено куче е от определена порода значи е лошо куче или породата е лоша, опасна. Естествено всяко куче си има характер и различните кучета се държат по различен начин и т.н., но човека не е само украса и за да дава храна, а и за да си го възпитава и учи на това, което смята за правилно. Твърдо съм против заклеймяването на определени породи като "лоши", било защото са злобни, било защото са по-трудни за обучение, било заради нещо друго. Колкото и да е "твърдо" едно кутре, като го подхванеш от малко и се занимаваш достатъчно с него, ще го моделираш както си искаш, малко кутре си е като малко дете - "първите седем" са много важни.
Можеш да ме убедиш, че има стопанин, който не може да се справи с кучето си, но не можеш да ме убедиш, че кучето е "лошо" и заради това създава проблеми.  То е такова, каквото си си го направил и точно това се казва в материала по-горе smile

П.П. Като гледам понякога анимала или нешънала и дадат някое "проблемно" куче как прави някаква беля - кучето тръгва да лае по нещо, да яде мебели, да тича по стаите или нещо подобно, а стопанина/ните седи като гръмнат, вика паникьосано и не прави нищо... и се чудя аз да се смея ли, да ги съжалявам ли..?
И после кучето проблемно било!? Е!? Моите що ме слушат? Като малки и двете бяха своенравни, твърдоглави и т.н., но сега ме слушат, защо ли? Wink
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #156 on: October 31, 2014, 20:12:38 PM »

Абсолютно споделям твърдението,че лошо куче или кон няма има объркани и лоши стопани,момчета и момичета преди да търсим вината в животното,трябва ние самите да си променим мисленето,което болшинството  стопани не искат да го направят и от там идват големите проблеми smile
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #157 on: October 31, 2014, 22:33:56 PM »

По темата, че всяко куче е индивидуалист, мога да споделя, че моите кучета едното бута с муцуна мрежата и излиза, другото скача и я през кача, третото копае и минава отдолу. Супер индивидуални характери. Супер е, когато човек може да наблюдава и да се съобразява при дисциплинирането.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #158 on: November 01, 2014, 08:54:25 AM »

Всяко животно е индивидуално като индивид,когато се  намеси човешкия  фактор в дадено животно а това задължително става,тогава ние съзнателно или не влияем върху създаването на добри или лоши навици не привични за неговия стаден живот,било той глутница или табун.
Logged
Pages: 1 ... 9 10 [11]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM