DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #30 on: July 13, 2011, 12:48:48 PM » |
|
Само да попитам за последния 23-и развъдник-чуждестранен елемент има нещо,а?Гледам на английски е името на развъдника,чак от USA,аз не знам не можем ли да си оправим кучетата сами та пак прибягваме до чужда помощ?Не съм чул за порода с която са се захванали американци или англичани да са я подобрили-освен да станат по-дебели,мекушави и лигави кучетата,да ги тъпкат с хамбургери и да спят под леглото,че да не измръзнат,друго не съм забелязал да постигат Както и да е,това са си мой виждания,имате право да приемате когото пожелаете,но аз лично мисля да си остана фен на някои от българските р-ци,дори с риск да ме обяви някой за консервативен и затворен за новото...идва ми в повечко като че ли Източници за вижданията: "Animal Planet" и "National Geographic"
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
kennel Vucho
|
|
« Reply #31 on: July 13, 2011, 13:19:34 PM » |
|
Дон Краси, наистина сме свидетели на процес на комерсиализация на доста работни породи кучета в световен мащаб, факт който оказва негативен ефект върху ползвателните качества. Но тук не става въпрос за това. Ако се поинтересуваш по-подробно за едноименната Syncоpefalls farm, ще разбереш че Каракачанските кучета там се използват единствено за охрана на стада кози. Тук не говорим за кучета отглеждани в апаратамент излегнали се на плюшен диван, а за ползване на Каракачанското куче по предназначение - охрана на стада. Само можем да кажем по нашенски -Евала за мерака на г-жа Колб и да и пожелаем успех в развъждането и ползването на КК в реална работна среда. От много време се говори за структури зад граница, но това е първият официално регистриран развъдник за Каракачански кучета от чуждестранен гражданин в неговата страна! Днес всеки интересуващ се от породата у нас, вика с глас: къде е нашето куче? Трябва да конкурираме азиатите, кавказците и т.н.! Ето един нагледен пример как се конкурира (бих казал успешно) Каракачанеца с другите породи. Това не е единствения случай в който амерканци, основно фермери, се интересуват от нашето куче. Това само по себе си говори много за качествата на Каракачанското куче с които превъзхожда много от сродните нему по отношение на охрана на стада. Това дон Краси трябва да е повод за гордост, а не за съжаление - това също са мои виждания Гордост за МАКК че е успяла да съхрани не само екстериора но и работните качества на тази стара порода. Ние не търсим помощ в случая - напротив - ние помагаме на хора които търсят уникалните работни качества на нашето куче, качества които явно не намират в подобните породи.
|
|
« Last Edit: July 13, 2011, 13:31:53 PM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #32 on: July 13, 2011, 13:43:55 PM » |
|
Освен отглеждането имам предвит и отношението към кучето,в смисъл когато има нужда от твърда ръка-да се употреби,когато от по-внимателно отношение-да го има.Що имало някога хубави кучета?Мисля ще се съгласите,че освен другите фактори(които знаете по-добре от мен) един много важен е бил отношението-като си е за тояга си я получава,като е за похвала-също я получава но без излишно преиграване и т.н.А не като сега-жал ни е да го пернем,мислим го да не му е студено и такива ми ти работи.А тези хора не са от тези дето ще тръгнат да правят такива работи,поне така мисля. А иначе нека да има успех жената но аз продължавам да не съм много обнадежден,имам си други фаворити П.П. Сетих се за един пример-най-малкото никой никога няма да тръгне да му реже ухото с джобно ножче,докато виси във въздуха
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #33 on: July 13, 2011, 15:39:34 PM » |
|
Само да попитам за последния 23-и развъдник-чуждестранен елемент има нещо,а?Гледам на английски е името на развъдника,чак от USA,аз не знам не можем ли да си оправим кучетата сами та пак прибягваме до чужда помощ?Не съм чул за порода с която са се захванали американци или англичани да са я подобрили-освен да станат по-дебели,мекушави и лигави кучетата,да ги тъпкат с хамбургери и да спят под леглото,че да не измръзнат,друго не съм забелязал да постигат Както и да е,това са си мой виждания,имате право да приемате когото пожелаете,но аз лично мисля да си остана фен на някои от българските р-ци,дори с риск да ме обяви някой за консервативен и затворен за новото...идва ми в повечко като че ли Източници за вижданията: "Animal Planet" и "National Geographic" Тук напълно те подкрепям Краси! То ние неможем се оправим с тез кучета,дет са селектирани на наша земя,та хора на по хиляди километри.......... Хубаво е,че чужденци се интересуват от породата,хубаво е да се пополяризира,но развъдник,мисля си че е в повече......
|
|
|
|
Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #34 on: July 13, 2011, 16:25:17 PM » |
|
Странни мнения са се появили тук. Признавам си - не мога да разбера тази своеобразна местна ревност. Породата се разпространява из света и то сред фермери, които имат реална нужда от успешен пазач на стадо. Какво по-хубаво от това. Колеги, всеки развъдник който изпълнява коректно развъдната политика на МАКК и води стриктно нужната документация е добре дошъл в МАКК. Независимо къде е локализиран. Тъй че тук няма наши и ваши. Всички, които са ангажирани с каузата са едно семейство. p.s. Don Krasi, рязането на ухото не прави кучето. Още по малко би променило генетичният му потенциал. Тъй че като гледате детайлите не изпускайте цялото. То е по-важно.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #35 on: July 13, 2011, 16:40:17 PM » |
|
Странни мнения са се появили тук. Признавам си - не мога да разбера тази своеобразна местна ревност. Породата се разпространява из света и то сред фермери, които имат реална нужда от успешен пазач на стадо. Какво по-хубаво от това. Колеги, всеки развъдник който изпълнява коректно развъдната политика на МАКК и води стриктно нужната документация е добре дошъл в МАКК. Независимо къде е локализиран. Тъй че тук няма наши и ваши. Всички, които са ангажирани с каузата са едно семейство. p.s. Don Krasi, рязането на ухото не прави кучето. Още по малко би променило генетичният му потенциал. Тъй че като гледате детайлите не изпускайте цялото. То е по-важно. Да разпространява се,хубаво,но не мога да разбера какъв е кяра от р-к извън България? С какво помага на породата това?
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #36 on: July 13, 2011, 17:04:27 PM » |
|
p.s. Don Krasi, рязането на ухото не прави кучето. Още по малко би променило генетичният му потенциал. Тъй че като гледате детайлите не изпускайте цялото. То е по-важно.
Не съм казвал,че рязането на ухо е определящ фактор,просто го дадох за пример защото за него се сетих и мисля,че отразява точно това което се опитах да обясня-отношението Всяка порода си е най-добре приета и позната в родината си(тук мисля че всички сте съгласни)и колкото и да си съвестен в отглежданито и няма да можеш да постигнеш резултатите които постигат родните и развъдници-един вид не развиваш напълно потенциала и(все едно да имаш кола но да не си я изпробвал колко може да вдигне,да имаш кон но да не знаеш колко може да изтегли и т.н.)Като да кажем,че у нас има развъдници на Кангал,КО или САО равни на р-ците в родните им страни-не ми се вярва Най-добрите кучета са там където са им корените,където е истинското им място,съответно Кангали в Турция,КО и САО в Русия,там те показват истинското си лице и се развиват защото там са хората които знаят как и могат да ги направят не просто добри кучета,а великолепни! Та мисълта ми е нека си ги въди жената щом са и полезни,но само толкова ще постигне,не трябва да се очаква да развие или да допринесе с нещо друго за породата,в нейното генетично или екстериорно развитие,освен с разпространинието и.Поне така мисля аз
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #37 on: July 13, 2011, 17:15:16 PM » |
|
Смятам че зараждането на подобно търсене(икономически термин който не харесвам що става въпрос за кучатата ни) е добре дошло за породата. За съжаление света в който живеем се глобализира и комерсиализира. За да оцелее породата трябва да се популяризира! А къде по добре ако не в най комерсиалното общество!?! Ако прибавим и факта че се отглеждат в работна среда- е, аз съм "ЗА"!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #38 on: July 13, 2011, 17:19:21 PM » |
|
Към DonKrasi и todor_govedarci Да ама не. Давам ви една хипотеза пък вие си доразвийте мислите за това дали е полезно да има развъдници на порода и извън страната в която е създадена. Представете си че породата Х е разпространена само в страната си Х-ландия. Същевременно породата Y е разпространена в родината си Х-ландия и в Z-ландия(страна на друг континент). Случва се така че катаклизъм/човешка политика, вирус, природно бедствие и т.н./ в Х-ландия унищожават 99% от популацията на породите Х и Y. В резултат породата Х практически изчезва от лицето на земята. От своя страна породата Y след години успява да възстанови популацията си в Х-ландия благодарение на това че генетичната и база е била дублирана в още една отдалечена територия Y-ландия. Приятно тълкуване
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #39 on: July 13, 2011, 17:20:17 PM » |
|
Гледали ли сте по animal planet зоополицайте какво правят? Работното куче и слънце го пече и дъжд го вали и градушка го бие,да неговорим за снега и студа....... Та в този ред на мисли,ако такова нещо сполети куче в Америка го прибират и това там..... Та как точно става това с работата не ми е ясно.... Сигурно си имат закон и за работните кучета(имат си закони за всичко),но все пак не ми се връзва....
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #40 on: July 13, 2011, 17:22:57 PM » |
|
Към DonKrasi и todor_govedarci Да ама не. Давам ви една хипотеза пък вие си доразвийте мислите за това дали е полезно да има развъдници на порода и извън страната в която е създадена. Представете си че породата Х е разпространена само в страната си Х-ландия. Същевременно породата Y е разпространена в родината си Х-ландия и в Z-ландия(страна на друг континент). Случва се така че катаклизъм/човешка политика, вирус, природно бедствие и т.н./ в Х-ландия унищожават 99% от популацията на породите Х и Y. В резултат породата Х практически изчезва от лицето на земята. От своя страна породата Y след години успява да възстанови популацията си в Х-ландия благодарение на това че генетичната и база е била дублирана в още една отдалечена територия Y-ландия. Приятно тълкуване Не съм против да се пополяризира породата в y-ландия,но за р-к ми се вижда пресилено(особено нашата порода в САЩ).....
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #41 on: July 13, 2011, 17:32:31 PM » |
|
Гледали ли сте по animal planet зоополицайте какво правят Неслучайно го дадох за пример КараКитане интересна теория имаш,но нещо не ме грабва,а и както казва Тошко едно е да има кучета там,друго е развъдник да правят Както и да е,че няма да се разбереме на тая тема-то е ясно,ами по-добре да оставим на най-добрия съдник и арбитър да реши-времето.То ще покаже кой прав и кой крив
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #42 on: July 13, 2011, 17:57:03 PM » |
|
1. Тук не става дума дали "грабва" или не грабва. Това е базисна консервационна постановка при съхраняване на редки породи домашни животни. И това е практика препоръчвана от водещите експерти по цял свят. 2. Да направиш развъдник да не е някакво секретно свещеннодействие бре момци, та така ревностно го пазите само за БГ. Има ли кучета и има ли развъждане по правилата значи ще има и развъдници. Просто е. 2. В случая породата се използва по предназначение, а не самоцелно да се популяризира. Не размесвайте нещата. Именно САЩ са мястото в което все още се правят дълги(над 300км) сезонни преходи на стада в територии с едри хищници. Преходи каквито се правеха до преди десетилетия у нас. За съжаление в Европейският съюз има все по-малко територии за традиционното подвижно животновъдство и свързаното с него използване на кучета за охрана. 3. ТВЗоополицаите във Флорида нямат връзка с животновъдни практики в други щати и страни. У нас да не би да нямаме подобни закони? Проблема е че се спазват и следят според "зависи". А да припомням ли за рестрикциите спрямо овчарските кучета заложени в нашенския Закон за лова? Съжалявам, но не мога да схвана активните ви опасения по отношение на развъдници извън страната. Още повече, че това са конкретни случаи в конкретни условия и конкретни хора. Генерализирани мнения "за" или "против" според мен са несъстоятелни. Имаме хубава новина в крайна сметка
|
|
|
|
|
|
|
todor_govedarci
|
|
« Reply #43 on: July 13, 2011, 18:01:48 PM » |
|
1. Тук не става дума дали "грабва" или не грабва. Това е базисна консервационна постановка при съхраняване на редки породи домашни животни. И това е практика препоръчвана от водещите експерти по цял свят. 2. Да направиш развъдник да не е някакво секретно свещеннодействие бре момци, та така ревностно го пазите само за БГ. Има ли кучета и има ли развъждане по правилата значи ще има и развъдници. Просто е. 2. В случая породата се използва по предназначение, а не самоцелно да се популяризира. Не размесвайте нещата. Именно САЩ са мястото в което все още се правят дълги(над 300км) сезонни преходи на стада в територии с едри хищници. Преходи каквито се правеха до преди десетилетия у нас. За съжаление в Европейският съюз има все по-малко територии за традиционното подвижно животновъдство и свързаното с него използване на кучета за охрана. 3. ТВЗоополицаите във Флорида нямат връзка с животновъдни практики в други щати и страни. У нас да не би да нямаме подобни закони? Проблема е че се спазват и следят според "зависи". А да припомням ли за рестрикциите спрямо овчарските кучета заложени в нашенския Закон за лова? Съжалявам, но не мога да схвана активните ви опасения по отношение на развъдници извън страната. Още повече, че това са конкретни случаи в конкретни условия и конкретни хора. Генерализирани мнения "за" или "против" според мен са несъстоятелни. Имаме хубава новина в крайна сметка Все пак си мисля,че е пресилено с р-ка.... Но щом ръководството е решило,значи е полезно за организацията и за породата....
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
|
« Reply #44 on: July 13, 2011, 19:50:03 PM » |
|
1. Тук не става дума дали "грабва" или не грабва. Това е базисна консервационна постановка при съхраняване на редки породи домашни животни. И това е практика препоръчвана от водещите експерти по цял свят. 2. Да направиш развъдник да не е някакво секретно свещеннодействие бре момци, та така ревностно го пазите само за БГ. Има ли кучета и има ли развъждане по правилата значи ще има и развъдници. Просто е. 2. В случая породата се използва по предназначение, а не самоцелно да се популяризира. Не размесвайте нещата. Именно САЩ са мястото в което все още се правят дълги(над 300км) сезонни преходи на стада в територии с едри хищници. Преходи каквито се правеха до преди десетилетия у нас. За съжаление в Европейският съюз има все по-малко територии за традиционното подвижно животновъдство и свързаното с него използване на кучета за охрана. 3. ТВЗоополицаите във Флорида нямат връзка с животновъдни практики в други щати и страни. У нас да не би да нямаме подобни закони? Проблема е че се спазват и следят според "зависи". А да припомням ли за рестрикциите спрямо овчарските кучета заложени в нашенския Закон за лова? Съжалявам, но не мога да схвана активните ви опасения по отношение на развъдници извън страната. Още повече, че това са конкретни случаи в конкретни условия и конкретни хора. Генерализирани мнения "за" или "против" според мен са несъстоятелни. Имаме хубава новина в крайна сметка Все пак си мисля,че е пресилено с р-ка.... Но щом ръководството е решило,значи е полезно за организацията и за породата.... Тошко, защо да е лошо да има развъдник извън страната Млад човек пък с такова мислене. Може да дойде време да се внасят кучета
|
|
|
|
|
|
|
|