Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. September 16, 2024, 21:55:37 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 ... 12
  Print  
Author Topic: Очите на КК-повод за размисъл!  (Read 118749 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« on: January 04, 2012, 20:29:09 PM »

Добре де,много пъти се говори за това какъв цвят очи "не били желани"-жълти,сини,бембени-защо?
Къде пише,че са нежелани?
Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложеното следва да бъде считано за недостатък, който ще бъде санкциониран в зависимост от степента на изявата му.
- недостатъчно масивна и широка глава
- заострена муцуна
- неизразен или силно изразен стоп
- силно изпъкващ окципитален издатък
- изпъкнали или кръгли очи
- високо поставени, или неплътно прилягащи уши
- депигментация
- дълга или прекалено къса шия
- изразен гердан в областта на шията
- тесен или плитък гръден кош
- мек гръб
- шаранов гръб
- ниско поставена опашка
- криви крайници, О - образна или Х - образна постановка
- силно наклонени или изправени метакарпуси
- остри или изправени ставни ъгли
- тигрова окраска
- черна маска

Елиминиращи недостатъци:
- сходство с други породи: кавказка овчарка, средноазиатска овчарка, шарпланинец, лендзир и др.
- горночелюстна прогнатия
- долночелюстна прогнатия с отстояние над 3 мм между резците
- флегматичен темперамент
- плашливост (страх)
- немотивирана агресия
- липсващи зъби, освен два от първите предкътници (Р1), два от вторите предкътници (Р2) или двата трети кътника (М3)
- едноцветна окраска
- права опашка
- мек и/или къдрав косъм
- липса на подкосъм
N.B. Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #1 on: January 04, 2012, 20:32:22 PM »

Аз ли не виждам да пише нещо за нежелан цвят или???
И след като не пише нищо в стандарта(по който би трябвало да се водим) от къде се появяват тези мнения и защо?

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #2 on: January 04, 2012, 20:37:12 PM »

Ще съм много благодарен,ако бъде обяснено smile

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #3 on: January 04, 2012, 20:58:37 PM »

мой приятел ,който се занимава с тези ку4ета сигурно пове4е от 30-40г ми казва -как само ще се търсят жълтите о4и ,ама няма да ги има ве4е ...................... Wink
ТИТО
Hero Member

« Reply #4 on: January 04, 2012, 21:55:24 PM »

Ами от къде се появяват..
 Появяват се от такива пишман експерти дето в МАКК дал Господ има много.Чул недочул и разбрал хич пък не вдянал но почнал да дава мнение наляво и дясно ...
  Аз съм се смял до насита на много подобни случки..Примерно:..."Кучето е хубаво много ама щото има светли очи и няма да заплождам на него"  И това са думи на хора претендиращи за по вещи разбирачи на каракачански кучета notworthy...Като че ли щом има светли очи и е дявол или некадърно или порок или незнам каква си глупост там.
Обикновенно против светлите очи са фенове през чиито ръце не са минавали стойностни кучета със светли очи..И от там на старата българска поговорка за гарджето.
Както в повечето случаи мисля ,че са вярвания или начин на харесване..
Аз лично съм за светлите очи и особено за хора, които работят с по-известна линия като Шабан на Слав., няма как да стане иначе. Една голяма част от тази популация именно са с светъл цвят на очите. В нашия развъдник дори се радвахме когато имбредирахме по Шабан и сега има негови поколения със светли очи. От скоро започнахме да работим и с едно според мен много ценно по произход,характер и екстериор младо куче,което също има светли очи..Да е жив и здрав..Чак ме е яд ,че не ми даде до сега светли очи..
поздрави,,

« Last Edit: January 04, 2012, 22:00:01 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ariman
Hero Member

« Reply #5 on: January 04, 2012, 22:06:13 PM »

Очи:  Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.

Краси, да приемем, че за изготвянето на стандарт на порода е необходим "поглед" върху определена популация еднотипни екземпляри и тяхното обстойно екстериорно изследване, виждайки съответно най - повтарящото се, означава че то доминира, означава че то става типично за дадената група. Тук се намесва вече генетиката и унаследяването(рецесивни, доминантни гени и прочее). Доминантната специфичност, прави стандарт, изключенията не винаги трябва да се тълкуват като нечистопородност, но на фона на поголовието биха били нежелани(може още нетипични). Нещата стоят много по сложно, от кучкарски лафове.
« Last Edit: January 04, 2012, 22:08:32 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #6 on: January 04, 2012, 22:44:01 PM »

Очи:  Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.

Краси, да приемем, че за изготвянето на стандарт на порода е необходим "поглед" върху определена популация еднотипни екземпляри и тяхното обстойно екстериорно изследване, виждайки съответно най - повтарящото се, означава че то доминира, означава че то става типично за дадената група. Тук се намесва вече генетиката и унаследяването(рецесивни, доминантни гени и прочее). Доминантната специфичност, прави стандарт, изключенията не винаги трябва да се тълкуват като нечистопородност, но на фона на поголовието биха били нежелани(може още нетипични). Нещата стоят много по сложно, от кучкарски лафове.
Да де,ама пише просто-тъмно или светло кафяви,не пише,че "трябва" да са само такива и никакви други Wink Поне аз така си го тълкувам,както каза и ти,това може да е често срещано и за това да е посочено,но никъде не пише изрично,че трябва да са само такива.И най-вече не пише нищо за недостатъци свързани с цвета на очите,а в същото време се говори за този и онзи цвят,че не са желани confused
Защо?-това е моят въпрос Wink

ТИТО
Hero Member

« Reply #7 on: January 05, 2012, 00:10:12 AM »

Аз именно мисля ,че основа за всеобщо налагане на мнение са кучкарските лафове.
 Защото светлите очи не се харесват на повечето развъдчици и се създава едно долу горе общо водещо мнение.Но това не прави по никакъв начин кучетата със светли очи по-непородни от кучетата със тъмни очи.
 Долу горе ми изглежда и подобна ситуацията със сивите каракачански кучета и черно белите и криворазбраната пуста черна маска.

Ariman
Hero Member

« Reply #8 on: January 05, 2012, 01:07:38 AM »

Цветът на очите до известна степен корелира с цвета на космената покривка, съответно характерни белези за всяка порода. Установява се кои гени са доминантни, но важно е да се следи кои са рецесивните гени ("скритите") и добре да се "борави" с тях, техен признак са именно светлите очи(и не само), за които говорим. До тук за чистопородни екземпляри, при които се проявява това, другата страна на монетата е кръстосването - макар и възможна фенотипна прилика с дадена порода, натрупването на гени от различни породопринадлежни родители, води до по - вероятното отключването на рецесивни гени - да се разбира нетипичност, нежеланост, мелез и т.н.. "Повод за размисъл!"
« Last Edit: January 05, 2012, 01:13:27 AM by Ariman » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #9 on: January 05, 2012, 11:30:02 AM »

едвали тук е темата ,но някой знае ли какво е абориген в то4ня смисъл , отнасящ се за ку4ета ,котки ,коне ,овце и тн. и тн. ....мисля 4е би помогнало в известен смисъл за резрешаване на спорове за тази и за други теми , защото мисля 4е то4но това тълкуване на думата отнасящ се за отделните животински породи ,а не 4овешките, би бил добър довод по който да се водим ..........и като цяло стандарта по който  вси4ки се водят би трябвало да е рамка ..... има достатъ4но матеряли които показват местни наши си  ку4ета които може би сега показни на изложба и отсъждани по стандарт ще бъдат елиминирани от списъка с разплодниците и би могло да се гледа на тях като нетипи4ни или пък хибриди , но у4астващи може би основно в изграждане на някои сегашни популации .
Ariman
Hero Member

« Reply #10 on: January 05, 2012, 11:46:11 AM »

Абориген или аборигенни породи в точният смисъл са такива, възникнали и отглеждани в изолирани местности, получени и развиващи се в силна зависимст от околната среда и добре приспособени към нея. Сиреч, докато не решим да си играем на Господ.
« Last Edit: January 05, 2012, 11:49:16 AM by Ariman » Logged

Светла
Sr. Member

« Reply #11 on: January 05, 2012, 11:53:55 AM »

Абориген или аборигенни породи в точният смисъл са такива, възникнали и отглеждани в изолирани местности, получени и развиващи се в силна зависимст от околната среда и добре приспособени към нея. Сиреч, докато не решим да си играем на Господ.

Това ми хареса!
Тази наша мания да се правим на Господ, ще ни съсипе.
Природата не забравя и не прощава грубата човешка намеса!
Знам, че не е по темата, но не можах да се въздържа да не го напиша. Sad

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #12 on: January 05, 2012, 12:18:03 PM »

да както и 4овешката намеса е сведена до минимум ,пак я има ,но в умерени малки проценти....... и мислълта ми е друга , трябва ли да се елиминират тези белези като жълтите о4и (при ку4ета които не са рижи) , този 4уплив косъм които си го има при ку4ета и преди 90-те години ....има и още много ............... по същия на4ин можем да говорим и за 4ерно белия цвят как изкуствено бе наложен ,вси4ки знаем как преди определена 4аст от години ,като се появеше в ку4ило ку4енце с разли4ен от 4ерно бял цвят ,то или се убива или бива пратено някъде където да не се вижда от хората .
Ariman
Hero Member

« Reply #13 on: January 05, 2012, 12:25:20 PM »

Вие как мислите, трябва ли "елиминация"?
« Last Edit: January 05, 2012, 12:26:03 PM by Ariman » Logged

ТИТО
Hero Member

« Reply #14 on: January 05, 2012, 12:53:28 PM »

Незнам дали е нужна елиминация и изобщо..
По принцип като развъдчик аз лично имам как да го нарека "забележки" относно стандарта...Защото когато говорим за природа и човешката намеса не трябва да забравяме и стандарта ,че е създаден от човеци.. Ок говорим за рамка на порода но ми е жал в днешно време когато се говори за отхвърляне на светли очи, къдравеещ косъм дори и черна маска  и т.н.
  Искам да запазя стария лик на каракачанското куче но някои неща ме спират..
Вчера дори обсъждахме как преди време имаше доста хубави кучета с високо поставени уши,светли очи,къдравеещи или с меки косми и т.н.  Като към това ще прибавя и характера на каракачанското куче , който е може би за мен най-важната част за породата. В днешно време не ми е приятно да гледам големи ,яки кучета но безхарактерни.
« Last Edit: January 05, 2012, 12:54:26 PM by ТИТО » Logged

Pages: [1] 2 3 ... 12
  Print  

Jump to: