Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. September 16, 2024, 21:56:17 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 ... 12
  Print  
Author Topic: Очите на КК-повод за размисъл!  (Read 118750 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #15 on: January 05, 2012, 13:21:33 PM »

Генетичното разнообразие не означава много вариации, защото тогава не става ясно подтип ли е или учствува друга порода.Приемаме, че има разнообразие в определени насоки, но като цяло е ясно кое е типично и съответно кое не.Линията е тънка. Извън типа не бива да се излиза, представяйки го за вариация. A относно заложените в стандарта изисквания, ние само предполагаме, неговите създатели трябва да могат да изложат мотивите. "Забележките" си мисля трябва да са с научно подплатени аргументи.
« Last Edit: January 05, 2012, 13:23:31 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #16 on: January 05, 2012, 13:30:59 PM »

smile
« Last Edit: January 05, 2012, 13:31:39 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
rex
Hero Member

« Reply #17 on: January 05, 2012, 14:55:31 PM »

Личното ми мнение съвпада с това на Мишо (Ариман). Защото типът -  това е породата. И вътрепородното разнообразие не трябва да излиза от определения от стандарта тип.
И ако в самия стандарт няма разписани елиминиращи и нежелателни черти и качества, каква ще е тогава разликата от някоя друга порода?  smile
И в днешното време на целенасочена и търговски ориентирана мелезация с цел постигането на близък до породата тип, наличието на елиминиращи и нежелателни качества предпазват от цялостна мелезация. Защото примерно ако заради едно или няколко ценни животни с къдравеещ косъм това отпадне като недостатък от стандарта - как после ще се отсеят всички къдравеещи мелези? Не може да се каже едното е истинско и наистина къдравее от соя си, а другото просто е мелез. Стандарта е стандарт за всички и не предполага такива толериращи тълкувания. Примерът ми е съвсем пожелателен и изобщо не е ориентиран конкретно към КК.
То между другото от много промени на стандартите (къде от компромиси, къде с користни цели) се вижда на какво приличат съвременните САО и КО.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #18 on: January 05, 2012, 16:18:08 PM »

ЕЕЕЕЕЕЕ не!Вижте сега,уважавам мнението на всички ви,обаче да ми казвате,че кучета от рода на Шабан(Мугленския) не са типични,или не са желани,или нещо им куца само защото са им жълти очите-е това вече е несериозно!Да не кажа смешно!Обявете ме за невежа,незапознат и каквото си искате ама ако такива кучета са нетипични значи аз съм за нетипичните!Интересно когато се говореше за кучета от една известна линия,че се срещат много жълтооки и,че това е типично за линията,тогава защо никой не каза нищо?Или техните очи не са били по-жълти от на Шабан naughty
А бе хубав е коня,ама защо му е отметната гривата наляво-на тези коне трябва да е отметната надясно clap
Да, стандарта е рамка,не идеал и не разбрах къде в тая рамка пише нещо за нежелан цвят на очите?

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Ariman
Hero Member

« Reply #19 on: January 05, 2012, 16:39:13 PM »

Виж Краси, човек когато е сравнително малко информиран той може да прави сравнения, а сега Вие в момента знаете кучето "Х" и неговите очи и защо са тон по - светли от на кучето "Y". Някои от пишещите в тази тема да каза, че кучето не е добро,не е типично, виждаш че нещата се разискват в съвсем далечна страна, без конкретика и сочене с пръст. Ако не си разбрал нищо до тук, обърни се към МАКК официално, еднолично, изискай документи, ДНК анализи или каквито и да било "доказателства". И по - напред го казах, все още го мисла - нещата стоят много по - сложно от кучкарски лафове. Малко от развъдчиците се доближават и на 1/10 от пълният смисъл на понятието, не говора че всеки трябва да е генен инженер, но след като развъжда трябва да е поне основно запознат, иначе излиза че си правим гаргара. Поздрави!
« Last Edit: January 05, 2012, 16:39:46 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
rex
Hero Member

« Reply #20 on: January 05, 2012, 16:45:12 PM »

Дон Краси - виждаш предполагам какви негативни дискусии, да не ги нарека с друга квалификация се развихрят, когато нещата се изказват с недомлъвки.
Та в тази връзка би ли пояснил чие изказване в случая е смешно и защо? Щото така с "едни известни кучета от една известна линия" и "вашето мнение е смешно" не са ти много конкретно поставени нещата. Преди ти бях казал, ще се повторя и сега - хубаво е когато човек изразява дадена теза в публичното пространство в противовес на тезата на друг човек, да се аргументира защо и как.
До колкото разчитам в тази тема, се говори по принцип що е то стандарт и защо в него има елиминиращи и нежелателни недостатъци. И какъв е смисъла да има такива, в частност и за очите, за които питаш.  Като четеш специално на Ариман поустингите, случайно не оставаш ли с впечатление, че примерно цвета на очите се съпоставя с цвета на космената покривка, за да се направи отлика с други породи кучета, при които е типично наличието на светли очи при тъмна козина?
ПП Къде видя някой да е казвал нещо за Шабан, Драган или Петкан?
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #21 on: January 05, 2012, 16:54:47 PM »

Написал съм
кучета от рода на Шабан
като визирам не само него,а и всички подобни,които са си наред но само нещичко не е точно наред според някой си.Не съм обвинявал никой,че е казал нещо за кучето,ако не е станало ясно от предишния ми пост да поясня-имам предвид не точно определено куче или точно определени хора,говоря по принцип.Дал съм го за пример дотолкова,че да стане ясно какво имам предвид и за какви "сламки" се хващат понякога хората.В точно това куче лично аз не се съмнявам ни най-малко и не ми трябват доказателства.И да, обръщам се официално и питам-има ли нещо такова като нежелани цветове за очите?И ако да,защо не е вписано изрично в стандарта?Благодаря.

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #22 on: January 05, 2012, 16:55:49 PM »

Дон Краси - виждаш предполагам какви негативни дискусии, да не ги нарека с друга квалификация се развихрят, когато нещата се изказват с недомлъвки.
Та в тази връзка би ли пояснил чие изказване в случая е смешно и защо? Щото така с "едни известни кучета от една известна линия" и "вашето мнение е смешно" не са ти много конкретно поставени нещата. Преди ти бях казал, ще се повторя и сега - хубаво е когато човек изразява дадена теза в публичното пространство в противовес на тезата на друг човек, да се аргументира защо и как.
До колкото разчитам в тази тема, се говори по принцип що е то стандарт и защо в него има елиминиращи и нежелателни недостатъци. И какъв е смисъла да има такива, в частност и за очите, за които питаш.  Като четеш специално на Ариман поустингите, случайно не оставаш ли с впечатление, че примерно цвета на очите се съпоставя с цвета на космената покривка, за да се направи отлика с други породи кучета, при които е типично наличието на светли очи при тъмна козина?
ПП Къде видя някой да е казвал нещо за Шабан, Драган или Петкан?
Поздрави

Казах,че да се твърди за кучета,които са на пръв поглед наред,че са съмнителни само заради жълти очи ми се струва несериозно "да не кажа смешно",не съм казвал твоето или неговото мнение са ми смешни.Кучета по Шаро Пепеляновия  Wink
« Last Edit: January 05, 2012, 16:59:14 PM by DonKrasi » Logged

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #23 on: January 05, 2012, 17:30:35 PM »

Според мен рецисивния, риж ген, по някога се проявява само в очите на дадено животно и тогава наблюдаваме гриво куче със светли очи например. Ако такова куче е с проверен произход, не виждам причина да бъде изключвано от разплод. Така си и тълкувам стандарта, четейки м/у редовете.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #24 on: January 05, 2012, 17:40:42 PM »

интересно се развива темата и се радвам 4е се коментира от толкова хора ......имам и друг въпрос - трябва ли да бъдат премахвани изкуствено белези които са естествени за нешето ку4е и които съм сигурен ,4е присъстват като такива в пове4ето затворени някогашни популации само защото на някой хора не им допадат да виждат такива белези и са написали стандарт може би на база на неща които на самите тях им допадат да виждат в дадените ку4ета......  smile пиша го тук ,а не на друго място защото ми е интересна и гледната то4ка на хората пишещи тук .
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #25 on: January 05, 2012, 17:49:26 PM »

интересно се развива темата и се радвам 4е се коментира от толкова хора ......имам и друг въпрос - трябва ли да бъдат премахвани изкуствено белези които са естествени за нешето ку4е и които съм сигурен ,4е присъстват като такива в пове4ето затворени някогашни популации само защото на някой хора не им допадат да виждат такива белези и са написали стандарт може би на база на неща които на самите тях им допадат да виждат в дадените ку4ета......  smile пиша го тук ,а не на друго място защото ми е интересна и гледната то4ка на хората пишещи тук .
Очи:  Малки, дълбоко и косо поставени, като латералните ъгли стоят по-високо от медиалните. Тъмно или светло кафяви, в зависимост от цвета на косъма. Ръбът на клепачите е тъмно оцветен. Погледа е мрачен и самоуверен. Излъчва интелект и твърдост.

ГОРНИЯ АБЗАЦ ИЗКОПИРАХ НАПРАВО ОТ СТАНДАРТА. БОЖКО, АЗ НЕ ВИЖДАМ ТУКА НЯКАКВА "СКРИТА ЛИМОНКА" , ТИ ВИЖДАШ ЛИ?

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
ТИТО
Hero Member

« Reply #26 on: January 05, 2012, 17:56:20 PM »

Аз  подкрепям  позицията  на DonKrasi  и да обесня защо...

Не съм толкова теоретик а практик и животновъд и като говоря зя аргументи ами нека поставим най-силния на масата дето се казва.
 Преди време каракачанските кучета по стадата е имало и аз също заварих една част от тях със светли очи,с тъмни,по-голи,по-дългокосмести,с по-прави косми и с къдрави,гуджи кучета,полугуджи и с цели опашки..По-дребни,по-едри,с по-лека костна система и с по-тежка до ненормално тежка.Имаше кучета с тигрова окраска и то доста,само с един цвят,с черни маски,пръскани и непръскани,с три цвята даже и с четири т.н. Имаше кучета с по-леки/сухи/ муцуни, със средни до тежки и т.н.
От този по-сериозен аргумент не се сещам.
 Сега аз лично нямам пръст в създаването на стандарта .
Но да питам...
-Не сме ли ние хората в МАКК , които искаме да съхраним каракачанското куче в автентичния му вид?
-Не бързаме ли прекалено много със създаване на една цялостна по-изчистена  рамка на каракачанското куче и бързо да казваме и започваме да елиминираме или отстраняване на кучета с светли очи,да отхвърляме тигровата окраска,едноцветните кучета и т.н.
-И за да не се намесва прекалено много човешката ръка в природата а кучетата са част от нея.Как според вас  трябва да процедираме съобразявайки се със стандарта ,който също е написан от хора? ///ДА се съобразяваме със хората и стандарта написан от тях или това което природата ни е дала.Кое е по-правилно?

Бих искал отговор на въпросите ми от по-добре запознатите тук във форума със генетика и т.н. като rex  и Ariman
И добре ,че се даде пример с кавказците и азиатците и защо се стигна при тях толкова бързо до фенотипно изменени кучета?
Дали няма някаква връзка с моя аргумент?

благодаря предварително,,,

« Last Edit: January 05, 2012, 18:03:09 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
ТИТО
Hero Member

« Reply #27 on: January 05, 2012, 18:07:09 PM »

Или подобно на книгите и виното..

Навсякъде е писано само за червено вино и никога за бяло..Трябва ли да отхвърлим бялото и да не го признаваме за вино тогава?
 Wink

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #28 on: January 05, 2012, 18:12:27 PM »

Така,да направя още едно пояснение.Ако някой си е помислил,че го визирам или обиждам-извинявам се,но не е така.Може в бързината като съм писал и така да е прозвучало но не това ми е целта.Едно е да не съм съгласен с дадено мнение и да споря,друго е да го обиждам,защото не го споделям WinkПак казвам-ако това сте си помислили-съжалявам.
А моят въпрос,който го изразих по какъв ли не начин,е: "Има ли нежелани цветове за очите на КК и ако да,защо не са вписани изрично в стандарта?" Сори ама съм си по-бавничък и трябва да ми се напише черно на бяло.Иначе е ясно-едни ще са "за",други "против" и може да си бъбрим до безкрай.
« Last Edit: January 05, 2012, 18:14:35 PM by DonKrasi » Logged

aborigen
Sr. Member

« Reply #29 on: January 05, 2012, 18:17:06 PM »

Много кучета съм виждал истински черно бели но никога не съм виждал със ЖЪЛТИ ОЧИ.
Говоря за черно белите.
Сички на който са жълти очите са МЕЛЕЗИ.За черно белите говориме.
Като искате да убедите някой  пускате снимка на такова куче от  преди 90години и тогава ще ви повярвамче че е имало някъде и сте хванали сой от него.
До тогава ще са ви МЕЛЕЗИ.

А ОТНОСНО СЛАВЕЙКОВИЯ ШАБАН.
Всички негови истински синове са със ТЪМНИ ОЧИ.
А тиа където ушким са по него сорои те може и чакърести да са.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 12
  Print  

Jump to: