)) lingo diesel стана ми много интересен един пост от линка
http://forum.dog.bg/topic/7066-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BA/page__st__9431, който си дал по горе:
"Е как след тия мощни глави и муцуни, килограми и ръстове, които публикувам, някой може да ми говори за колитата, които някои слаби развъдчици се опитват да лансират и да налагат на широката публика, а това далеч не са всички хубави обеми в породата, просто са тези с които аз съм работил през годините, работя и сега и ако е живот и здраве, ще работя и ще доразвивам и в бъдеще. Значи ли че едно куче като може да пие от шише вода без да го вдига и в главата като кълвач е чистопородно? Отговор - напротив, високопородните кучета са с мъжествени, ярки, мощни и яки глави. Такива бяха едно време кучетата в Разлог, Банско, Якоруда, Доспат, Гоце-Делчев, Велинград, Смолянско, Пазарджишко, Панагюрско, Копривщинско, Костенско и Самоковско."
Ще ви възпроизведа една съвсем случайно заформила се дискусия с ветеринарката( иначе жената си разбира от работата) относно коя порода съществува КК или БОК. Тя ми казва:
-Каракачанки няма, това са на калайджиите мастиите, каракачанките са измислени за пари.
- Как да няма каракачанки? КК са порода произлизаща от аборигенни предци. Какво е пазило стадата хилядолетия по нашите земи? Или искаш да ми кажеш, че аборигенното куче на България е било 80 килограмов гигант с висящи бърни до земята и провиснали клепачи? БОК не е порода, БОК е мелез с кавказка овчарка, нюфаундленд, санбернар, САО и кой знае още какво с цел гигантизъм, акстериор, сресване по изложби и пари.
- Е как БОК ще е мелез? Това е новосъздадена порода. Аз имам тамаскан- също новосъздадена порода от НОК, хъски и ...(забравих какво, но тя го каза).
С две думи на хората им е ясно, че БОК е "новосъздадена порода" сиреч МЕЛЕЗ! Но не са информирани, че има ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА порода силно изявени породни качесва. Наистина не ми е ясно за какво претендира "НКК за БОК"? За порода пазач на стада, произлизаща от аборигенни предци? Или за новосъздадена порода с гигантски размери със породни качества компанъон и пазач?
http://petvet.bg/For-Animals/kucheta-1/simbol/%D0%91/balgarsko-ovcharsko-kuche-bok - прочетете най- отдолу където пише "История и произход на породата", имаше още един сайт където прочетох, че е новосъздадена и са за компанъон, но сега не го намирам.
ПС От тези снимки, които са показани на прословутата страница се виждат поне четири кучета, които от далеч прозират, че са мелези(говоря само за 473 страница)