DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« on: May 08, 2012, 17:19:12 PM » |
|
Започвам тази тема за да стане ясно със сигурност защо има гуджи кучета.На какво се дължи това?Дали е резултат на някакви "дремещи" гени в кучето,някакви неестествени изменения появяващи се рядко,или е нормално явление за породата.Спомням си преди време ми разказваха,че някога са се раждали кучета без опашки,но тогава не се бях запалил по КК и не разпитвах какви точно са били тези кучета,а и нямаше смисъл-при учудването ми: "Е какви са тия кучета без опашки,как така?",отговора беше: "ами кучета си,но се раждат без опашки".Та ще е много интересно,а мисля не само за мен,да се каже какво представлява гуджата опашка,защо има гуджуци,полу-гуджуци и кучета с цели(нормални опашки)? Доколко се наследява в поколенията и т.н. П.П. А и май само за опашките нямаше тема,а те са важна част от екстериора на всяко куче
|
|
« Last Edit: May 08, 2012, 17:20:32 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #1 on: May 08, 2012, 17:51:13 PM » |
|
Bez da imam poznania po genetika vednaga se seshtam za poroda, pri koiato vrodenata bezopashatost si e poroden beleg-bobtail, pri koito se kupira opashkata ili e vrodeno kusoopashato. A na men lichno mnogo mi haresvat nashite gudji kucheta
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #2 on: May 08, 2012, 18:11:38 PM » |
|
Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето. Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки. Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #3 on: May 08, 2012, 18:22:33 PM » |
|
Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето. Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки. Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #4 on: May 08, 2012, 18:29:26 PM » |
|
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #5 on: May 08, 2012, 18:29:36 PM » |
|
Колеги, това е естествена мутация на гръбнака, която скъсява опашката, обикновено опашните прешляни при кучетата са 20 - 23 като брой, при родените без, най - често са до 6 на брой. За себе си, от това което съм виждал като гуджи кучета, мога да ги поставя в 3 групи: такива без никаква опашка и никакви опашни прешлени; с малък хрущял в края на гръбнака; липсва забележимата ямка и е налице рудиментарна остатъчна опашка (от няколко опашни прешлена) с деформации (удебеления) по нея. Върти ми се в главата, че не беше добре да се възпроизвеждат само гуджи кучета, тъй като генът може да засегне функционалността на гръбнака, тъй че кръстосването на опашати и не(когато това е по рождение) е важно за поддържането на здравото поколение.
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #6 on: May 08, 2012, 18:32:28 PM » |
|
Колеги, това е естествена мутация на гръбнака, която скъсява опашката, обикновено опашните прешляни при кучетата са 20 - 23 като брой, при родените без, най - често са до 6 на брой. За себе си, от това което съм виждал като гуджи кучета, мога да ги поставя в 3 групи: такива без никаква опашка и никакви опашни прешлени; с малък хрущял в края на гръбнака; липсва забележимата ямка и е налице рудиментарна остатъчна опашка (от няколко опашни прешлена) с деформации (удебеления) по нея. Върти ми се в главата, че не беше добре да се възпроизвеждат само гуджи кучета, тъй като генът може да засегне функционалността на гръбнака, тъй че кръстосването на опашати и не(когато това е по рождение) е важно за поддържането на здравото поколение.
Това означава ли че говорим за аномалия, за да обобщите?
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #7 on: May 08, 2012, 18:38:54 PM » |
|
Да, когато даден ген е бил променен от случайно събитие, наричано “мутация”, говорим за генетична аномалия!
|
|
« Last Edit: May 08, 2012, 18:39:20 PM by Ariman »
|
|
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #8 on: May 08, 2012, 18:40:02 PM » |
|
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter...
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
|
« Reply #9 on: May 08, 2012, 18:55:05 PM » |
|
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter... Въпроса за мен е дали тази аномалия и характера на кучето имат нещо общо?
|
|
|
|
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #10 on: May 08, 2012, 19:05:36 PM » |
|
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter... Въпроса за мен е дали тази аномалия и характера на кучето имат нещо общо? Zashto ne? Stari ovchari sa tzenili mnogo rijo belite kucheta (a moje bi i v kombinatzia s gudjuk, oshte po-dobre ), kato za tiah sa kazvali che sa "nai-zli na gad i na ora"-izpitano i dokazano . Seshtam se za izvestnata linia Red nose family pri pitbulla, otlichavashti se s neveroiatni boini kachestva.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #11 on: May 08, 2012, 19:11:56 PM » |
|
За себе си не виждам връзката м/у мускулно-скелетния апарат и характера на кучето.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #12 on: May 08, 2012, 19:43:38 PM » |
|
Я виж ти,колко интересни разсъждения Темата се оказва по-обширна отколкото си мислех.Значи така,както може да е просто черта от външния вид на кучето,така може да се превърне и в сериозен проблем,както написа Ариман.А иначе и аз съм чувал,че рижи или кафяви гуджуци са много харесвани(Дънди разказваше как са им дали Мечкул) и сега се споменава за втори път,значи си е някакво народно вярване.Аз лично харесвам както гуджи,така и кучета с цели опашки. Стана ми много интересно,очаквам още мнения
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #13 on: May 08, 2012, 20:00:36 PM » |
|
Я виж ти,колко интересни разсъждения Темата се оказва по-обширна отколкото си мислех.Значи така,както може да е просто черта от външния вид на кучето,така може да се превърне и в сериозен проблем,както написа Ариман.А иначе и аз съм чувал,че рижи или кафяви гуджуци са много харесвани(Дънди разказваше как са им дали Мечкул) и сега се споменава за втори път,значи си е някакво народно вярване.Аз лично харесвам както гуджи,така и кучета с цели опашки. Стана ми много интересно,очаквам още мнения Drugo kuhce, vlizashto v tazi kategoria-Shaban na Dandi...rij gudjuk, bil e tartor na bandata, stokat i bitkadjia..s edna duma-rabotar ))))
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #14 on: May 08, 2012, 20:07:49 PM » |
|
А да,вярно А той е син на Мечкул а народа е казал: "Крушата не пада по-далече от дървото" Тези знаем ние,а още колко ли има....
|
|
|
|
|
|
|
|