|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #31 on: May 09, 2012, 23:29:50 PM » |
|
А бре остави ти тия работи На мен такова не ми трябва-направо го махам,не обичам скопени кучета А иначе на луд човек му дай ножче и да има на какво да се упражнява
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #32 on: May 09, 2012, 23:37:02 PM » |
|
Отплеснахме се....отново Дай за сериозни неща да си говорим Та какво стана-пъргави,зли,вероятни проблеми при невнимание.....интересно колко неща са били,а не сме се замисляли
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #33 on: May 09, 2012, 23:37:33 PM » |
|
За овчаря е важно кучето хем да е красиво,хем да му върши работа.Скопеното куче е по спокойно,не се закача с попратимите си, а закача ли се,т.е дели ли женски и тарторство не пази а пречи в повечето случаи.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #34 on: May 09, 2012, 23:59:20 PM » |
|
Може да е така,но твоята гледна точка е една(на овчар,на човек дето му зависят много неща от кучето),а моята е на човек,който обича горделива,наперена стока,но аз нямам животни които да зависят от кучета,а при теб,в случая,горделивостта не ти върши работа П.П. А и по принцип съм против кастрацията,по-добре патрон след време може да мисля друго,но сега това ми е мнението
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #35 on: May 10, 2012, 20:52:19 PM » |
|
Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето. Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки. Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter... а гледал ли си как 4ерното ку4е на Динко Катев вла4еше Буян ,като 4ерга по земята при един тест между двете .но понеже Динко нари4а ку4етата си БОК ЯВНО неговото не е било с характер
|
|
|
|
|
|
|
goce_07
|
|
« Reply #36 on: May 10, 2012, 20:58:57 PM » |
|
а колкото до гуджуците(ние им казваме ,,кунди,,ку4ета,кундьовци),мисля 4е наистина от тях имаше доста добри ку4ета.и доста 4есто имат много мощна мускулатура на задните крака-(поне едновремешните имаха такава) и я предават на доста от потомците си.добре е 4е в МАКК сте запазили доста кунди ку4ета.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
|
« Reply #37 on: May 10, 2012, 21:37:18 PM » |
|
Интересно е това за полуопашатите кучета - наистина интересни мнения се развиват по въпроса. Лично мен ме заинтригува въпроса дали рязането на опашка при овчарските кучета е търсен ефект върху физиката на животното - не говоря за екстериорния ефект от купирането. По отношение на Буян Каракитан (който не съм виждал),
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
rex
|
|
« Reply #38 on: May 10, 2012, 21:40:26 PM » |
|
Съжалявам, но несъзнателно поустнах, та - по отношение на Буян Каракитан (който никога не съм виждал) един тест в никакъв случай не е показателен за характера на едно куче. Можеш да спечелиш 20 по ред, а после да имаш лош ден. Но от един тест да се вадят заключения, не е меродавно. Отделно никъде не съм прочел, че въпросното животно е промотирано и налагано като рингов боец.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
skolev
|
|
« Reply #39 on: May 11, 2012, 10:07:00 AM » |
|
Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето. Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки. Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter... а гледал ли си как 4ерното ку4е на Динко Катев вла4еше Буян ,като 4ерга по земята при един тест между двете .но понеже Динко нари4а ку4етата си БОК ЯВНО неговото не е било с характер За въпросния тест-не съм го видял и не мога да коментирам, но щом казваш че е така-вярвам ти. А аз съм виждал рингов боец (не уточнявам КК или БОК), доказан, да подвива опашка и да отказва боя. Не говорим за бойна порода все пак. BTW, goce_07, качи някоя снимка на гуджи кучета от вашия край.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #40 on: May 11, 2012, 12:58:57 PM » |
|
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva Мога ли да помоля да прилагате снимки! Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter... а гледал ли си как 4ерното ку4е на Динко Катев вла4еше Буян ,като 4ерга по земята при един тест между двете .но понеже Динко нари4а ку4етата си БОК ЯВНО неговото не е било с характер За въпросния тест-не съм го видял и не мога да коментирам, но щом казваш че е така-вярвам ти. А аз съм виждал рингов боец (не уточнявам КК или БОК), доказан, да подвива опашка и да отказва боя. Не говорим за бойна порода все пак. BTW, goce_07, качи някоя снимка на гуджи кучета от вашия край. goce_07 в поредна акция като развален телефон. Очевидно е, че пак нямаш идея за какво пишеш, а си подочул нещо от нечии истории от паралелния свят. Не ти е сефте.
|
|
« Last Edit: May 11, 2012, 12:59:48 PM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #41 on: May 11, 2012, 19:02:12 PM » |
|
Не забравяйте,че има и други хора освен вас и ако ще казвате нещо важно,то го казвайте така,че останалите да го разберат.Става ли?Така нищо не става ясно,кой,какво,защо...кой прав и кой крив си знаете само вие,а другите само гадаем. И по-важното което е,имам въпрос: за какви тестове става дума Питам защото в стандарта пише... Класификация на FCI: група 2, секция 2.2, без изпитания за работни качества.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
|
« Reply #42 on: May 11, 2012, 21:17:17 PM » |
|
Срещу фигурант(ръкав), друго куче и мечка. После се възприема вярната теория, че не би могло да се пресъздаде реалната работна среда и да се правят заключения за самото куче, и това "тестуване" отпада. Така че и тогава се търси повече зрелището и интересна, който поражда у публиката, отколкото всъщност реалната му стойност като "тест".
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #43 on: May 11, 2012, 22:54:26 PM » |
|
Ето това е обяснение Нормално е да се сетят,че няма смисъл Защо да хапят за "ръкав"?Това да не са немски овчарки,някога като са ги ползвали по границата,може и да е имало нужда от подобно обучение,но за овчарско куче не виждам смисъл-то трябва да търси гръкляна на врага,бил той и двукракия Срещу друго куче си е чист dog fight,нали не трябва излишно да се дърля със себеподобни,да не ги засича като гонят,а като го научиш да се бие после ми обяснявай,че в работна среда няма да ги дави,едно е да си извоюва тарторството и всичко да върви гладко,друго да се "доказва" постоянно. Срещу мечка...ама как срещу мечка?Пуснати в заградено,вързани...как?Защото срещу затворена в клетка мечка и по-куражлия пинчер може да се скъса да лае,и това не може да е кой знае колко достоверна проверка. Та не виждам голям смисъл от подобни "тестове",освен: Така че и тогава се търси повече зрелището и интересна, който поражда у публиката, отколкото всъщност реалната му стойност като "тест". Това,мисля,обобщава всичко
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #44 on: May 11, 2012, 23:48:21 PM » |
|
офтопик от зададената тема за късите опашки.
Тройният тест го въведохме преди повече от 10 години в търсене на начин за стандартна оценка на кучето извън реалната му работна среда. Бяхме наясно, че дотогава практикуваното чисто екстериорно представяне и оценяване на кучетата рано или късно ще доведе до отмиране на типичните работни качества и тип характер. Теста бе търсене на решение. DonKrasi, и трите етапа в теста не бяха самоцелни и не представляваха това което си представяш. Факт е, че за публиката теста бе доста интересно зрелище. Ето и трите етапа на теста: 1. Реакция срещу нападение от непознат човек. Кучетата не атакуваха само ръкав, а и други части на фигуранта. Някои тръгваха смело нагоре търсейки глава и шия, други захапваха ръкава, трети крачол. Имаше и такива които избягваха директна заплаха и нападаха фигуранта като се стремяха да го заобиколят в гръб. Пасивни и страхливи се наказваха.
2. Реакция към непознато куче/кучевидно Тук въобще не става дума за dog fight и типичните за този "спорт" цели. Този тест бе с продължителност до 2 мин. като се наблюдава реакцията на кучето при среща с непознато куче от същия пол. Дефакто се имитира ситуация при която овчарското куче среща куче от друго стадо, диво куче/вълк, чакал/ или подивяло куче. И в трите варианта пазачът на стадото трябва да разкара непознатия от територията. Дали ще се разберат само с поглед или чрез показване на сила и зъби зависи от съперниците. Най-високо оценени бяха кучета които показваха активна, смела и умела реакция за ефективно неутрализиране на противника. Пасивността или проявата на страх се наказваха.
3. реакция към хищник - мечка Който е присъствал на този тест знае че не на всяко куче му стиска да е в непосредствена близост до мечка. Наблюдаваше се реакцията на кучето. Най-високо бяха оценени тези които смело атакуваха търсейки директен контакт. Мечката не бе затворена в клетка, а водена на около 2 метра от кучетата. Проявата на страх или пасивност се наказваха.
В крайна сметка поради редица причини се отказахме от този тест и се насочихме към поставяне на максимален брой кучета да работят реално в първичната им среда. Както забелязвате вече доста от развъдниците в МАКК притежават и стада. Убедени сме, че това е верният път за съхранение на породата.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
|