Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. December 05, 2024, 09:27:03 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Гуджуците-генетична аномалия или породен белег?  (Read 104618 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #30 on: May 09, 2012, 23:16:09 PM »

като цяло е така ,ама щом и мъдете им махат и ги пускат да бягат след процедурата и после хайваните се връщат кротки  biggrin biggrin biggrin
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #31 on: May 09, 2012, 23:29:50 PM »

А бре остави ти тия работи biggrin На мен такова не ми трябва-направо го махам,не обичам скопени кучета no
А иначе на луд човек му дай ножче и да има на какво да се упражнява hammer

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #32 on: May 09, 2012, 23:37:02 PM »

Отплеснахме се....отново biggrin
Дай за сериозни неща да си говорим smile
Та какво стана-пъргави,зли,вероятни проблеми при невнимание.....интересно колко неща са били,а не сме се замисляли smile

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
dandi
Hero Member

« Reply #33 on: May 09, 2012, 23:37:33 PM »

За овчаря е важно кучето хем да е красиво,хем да му върши работа.Скопеното куче е по спокойно,не се закача с попратимите си, а закача ли се,т.е дели ли женски и тарторство не пази а пречи в повечето случаи.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #34 on: May 09, 2012, 23:59:20 PM »

Може да е така,но твоята гледна точка е една(на овчар,на човек дето му зависят много неща от кучето),а моята е на човек,който обича горделива,наперена стока,но аз нямам животни които да зависят от кучета,а при теб,в случая,горделивостта не ти върши работа smile

П.П. А и по принцип съм против кастрацията,по-добре патрон  Wink след време може да мисля друго,но сега това ми е мнението  smile

goce_07
Hero Member

« Reply #35 on: May 10, 2012, 20:52:19 PM »

Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето.
Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки.
 Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva  Wink
Мога ли да помоля да прилагате снимки!
Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter...
а гледал ли си как 4ерното ку4е на Динко Катев вла4еше Буян ,като 4ерга по земята при един тест между двете .но понеже Динко нари4а ку4етата си БОК ЯВНО неговото не е било с характер no
goce_07
Hero Member

« Reply #36 on: May 10, 2012, 20:58:57 PM »

а колкото до гуджуците(ние им казваме ,,кунди,,ку4ета,кундьовци),мисля 4е наистина от тях имаше доста добри ку4ета.и доста 4есто имат много мощна мускулатура на задните крака-(поне едновремешните имаха такава) и я предават на доста от потомците си.добре е 4е в МАКК сте запазили доста кунди ку4ета.
rex
Hero Member

« Reply #37 on: May 10, 2012, 21:37:18 PM »

Интересно е това за полуопашатите кучета - наистина интересни мнения се развиват по въпроса. Лично мен ме заинтригува въпроса дали рязането на опашка при овчарските кучета е търсен ефект върху физиката на животното - не говоря за екстериорния ефект от купирането.
По отношение на Буян Каракитан (който не съм виждал),

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #38 on: May 10, 2012, 21:40:26 PM »

Съжалявам, но несъзнателно поустнах, та - по отношение на Буян Каракитан (който никога не съм виждал) един тест в никакъв случай не е показателен за характера на едно куче. Можеш да спечелиш 20 по ред, а после да имаш лош ден. Но от един тест да се вадят заключения, не е меродавно. Отделно никъде не съм прочел, че въпросното животно е промотирано и налагано като рингов боец.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
skolev
Sr. Member

« Reply #39 on: May 11, 2012, 10:07:00 AM »

Tова което ми прави впечатление е че структурата на гуджите кучета е по различна. По високи са отзад, с по здрави здни крака и по различна походка- движат се различно. Мисля че това е въпрос на механика. Опашката, при всички положения, е орган от който зависи вистибуларния апарат на кучето.
Нормално е липсата и да се компенсира. Интересна асоциация си правя гледайки гуджо куче със рис. Въпреки че е от сем котки.
 Мисля, че има причина да наблюдаваме късоопашатост при КК съдейки по това че е плод на селекция по работни качества. Въпроса ми е- какви точно качества са търсили навремето селектирайки гуджи кучета?
Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva  Wink
Kolega, na str.1 na razvudnik KaraKitan moje da se vidi Buan...a tova koeto me vchechatli e tesna za edinoborstvo...zahapvashe za gurloto drugoto kuche i stoeshe nepoklatim, kato zakovan za zemiata...V sushtoto vreme uravnovesen...Dokolkoto si spomniam toi behse pobeditel v troinia test-v edinoborstvo, sreshtu meshka i figurant na izlojba v St. Zagora predi godini..Osven moshtnata fizika unikalen i kato harakter...
а гледал ли си как 4ерното ку4е на Динко Катев вла4еше Буян ,като 4ерга по земята при един тест между двете .но понеже Динко нари4а ку4етата си БОК ЯВНО неговото не е било с характер no

За въпросния тест-не съм го видял и не мога да коментирам, но щом казваш че е така-вярвам ти. А аз съм виждал рингов боец (не уточнявам КК или БОК), доказан, да подвива опашка и да отказва боя. Не говорим за бойна порода все пак. BTW, goce_07, качи някоя снимка на гуджи кучета от вашия край.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #40 on: May 11, 2012, 12:58:57 PM »

Umashe edin unikalen rijo-bial gudjuk, kato fizika i povedenie...Buian KaraKitan. koito go e vijdal na jivo znae otgovora za tursenite kachestva  Wink
За въпросния тест-не съм го видял и не мога да коментирам, но щом казваш че е така-вярвам ти. А аз съм виждал рингов боец (не уточнявам КК или БОК), доказан, да подвива опашка и да отказва боя. Не говорим за бойна порода все пак. BTW, goce_07, качи някоя снимка на гуджи кучета от вашия край.
goce_07 в поредна акция като развален телефон.  lol Очевидно е, че пак нямаш идея за какво пишеш, а си подочул нещо от нечии истории от паралелния свят.  
Не ти е сефте.
« Last Edit: May 11, 2012, 12:59:48 PM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #41 on: May 11, 2012, 19:02:12 PM »

Не забравяйте,че има и други хора освен вас и ако ще казвате нещо важно,то го казвайте така,че останалите да го разберат.Става ли?Така нищо не става ясно,кой,какво,защо...кой прав и кой крив си знаете само вие,а другите само гадаем.
И по-важното което е,имам въпрос: за какви тестове става дума confused
Питам защото в стандарта пише...
Класификация на FCI:  група 2, секция 2.2, без изпитания за работни качества.

Ariman
Hero Member

« Reply #42 on: May 11, 2012, 21:17:17 PM »

Срещу фигурант(ръкав), друго куче и мечка. После се възприема вярната теория, че не би могло да се пресъздаде реалната работна среда и да се правят заключения за самото куче, и това "тестуване" отпада. Така че и тогава се търси повече зрелището и интересна, който поражда у публиката, отколкото всъщност реалната му стойност като "тест".

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #43 on: May 11, 2012, 22:54:26 PM »

Ето това е обяснение clap notworthy cheers handshake
Нормално е да се сетят,че няма смисъл Wink
Защо да хапят за "ръкав"?Това да не са немски овчарки,някога като са ги ползвали по границата,може и да е имало нужда от подобно обучение,но за овчарско куче не виждам смисъл-то трябва да търси гръкляна на врага,бил той и двукракия naughty
Срещу друго куче си е чист dog fight,нали не трябва излишно да се дърля със себеподобни,да не ги засича като гонят,а като го научиш да се бие после ми обяснявай,че в работна среда няма да ги дави,едно е да си извоюва тарторството и всичко да върви гладко,друго да се "доказва" постоянно.
Срещу мечка...ама как срещу мечка?Пуснати в заградено,вързани...как?Защото срещу затворена в клетка мечка и по-куражлия пинчер може да се скъса да лае,и това не може да е кой знае колко достоверна проверка.
Та не виждам голям смисъл от подобни "тестове",освен:
Така че и тогава се търси повече зрелището и интересна, който поражда у публиката, отколкото всъщност реалната му стойност като "тест".
Това,мисля,обобщава всичко cheers

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #44 on: May 11, 2012, 23:48:21 PM »

офтопик от зададената тема за късите опашки.

Тройният тест го въведохме преди повече от 10 години в търсене на начин за стандартна оценка на кучето извън реалната му работна среда. Бяхме наясно, че дотогава практикуваното чисто екстериорно представяне и оценяване на кучетата рано или късно ще доведе до отмиране на типичните работни качества и тип характер. Теста бе търсене на решение.
DonKrasi, и трите етапа в теста не бяха самоцелни и не представляваха това което си представяш. Факт е, че за публиката теста бе доста интересно зрелище. Ето и трите етапа на теста:
1. Реакция срещу нападение от непознат човек.
Кучетата не атакуваха само ръкав, а и други части на фигуранта. Някои тръгваха смело нагоре търсейки глава и шия, други захапваха ръкава, трети крачол. Имаше и такива които избягваха директна заплаха и нападаха фигуранта като се стремяха да го заобиколят в гръб. Пасивни и страхливи се наказваха.

2. Реакция към непознато куче/кучевидно
Тук въобще не става дума за dog fight и типичните за този "спорт" цели. Този тест бе с продължителност до 2 мин. като се наблюдава реакцията на кучето при среща с непознато куче от същия пол. Дефакто се имитира ситуация при която овчарското куче среща куче от друго стадо, диво куче/вълк, чакал/ или подивяло куче. И в трите варианта пазачът на стадото трябва да разкара непознатия от територията. Дали ще се разберат само с поглед или чрез показване на сила и зъби зависи от съперниците. Най-високо оценени бяха кучета които показваха активна, смела и умела реакция за ефективно неутрализиране на противника. Пасивността или проявата на страх се наказваха.

3. реакция към хищник - мечка
Който е присъствал на този тест знае че не на всяко куче му стиска да е в непосредствена близост до мечка. Наблюдаваше се реакцията на кучето. Най-високо бяха оценени тези които смело атакуваха търсейки директен контакт. Мечката не бе затворена  в клетка, а водена на около 2 метра от кучетата. Проявата на страх или пасивност се наказваха.

В крайна сметка поради редица причини се отказахме от този тест и се насочихме към поставяне на максимален брой кучета да работят реално в първичната им среда. Както забелязвате вече доста от развъдниците в МАКК притежават и стада. Убедени сме, че това е верният път за съхранение на породата.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  

Jump to: