Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 04, 2024, 11:38:29 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  
Author Topic: Гуджуците-генетична аномалия или породен белег?  (Read 90541 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
skolev
Sr. Member

« Reply #15 on: May 08, 2012, 20:18:00 PM »

А да,вярно Wink clap
А той е син на Мечкул  Wink а народа е казал: "Крушата не пада по-далече от дървото" cheers
Тези знаем ние,а още колко ли има....
A, zabravih za samiat Kitan, bashtata na Buian...toi ne beshe rij, no beshe gudjuk... clap Da si priznaia, che sum pristrashten kum kucheta s takava vizia...nali si imam rij gudjuk..., koito e sin na Saida i Sherko-opashati roditeli  lol. Bravo DonKrasi, hubava tema se zaformi  clap
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #16 on: May 08, 2012, 20:35:16 PM »

Дано продължи все така,има какво да се каже cheers

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #17 on: May 09, 2012, 01:45:32 AM »

Късоопашатостта се унаследява доминантно, като дължината варира под влияние на гени модификатори. В някои случаи скъсяването на опашката е минимално и визуално кучето изглежда все едно е с нормално дълга опашка. Когато такова куче се съешава с дългоопашато то в кучилото ще се раждат и годжуци. В този случай стопанина е учуден, че от две дългоопашати е получил къси опашки. Практически дали ще съешавате два годжука или годжук и дългоопашато, то резултата в кучилото ще е приблизително еднакъв.
При дългогодишната ми практика по развъждане на късоопашати кучета не съм имал случай на проблеми със скъсяване на гръбнака или други малформации.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
aborigen
Sr. Member

« Reply #18 on: May 09, 2012, 12:47:28 PM »

От моя скромен опит съм забелязъл, че гуджуците са по пъргави и по сериозни.
Като гонят нещо са по бързи от опашатите.
Та нищо ненормално няма от това да са без опашка.
Даже ако избирам куче винаги претпочитам гуджук спрямо опашат. biggrin
Грозданн
Newbie
*

« Reply #19 on: May 09, 2012, 13:56:52 PM »

Искам да отбележа че темата за гуджите кучета е много интересна всичко написано тук във форума ще е от полза за любителите на КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ  clap
Гуджите кучета са ми слабост ще прочета всеки ред написан от хора които знаят повече за тях . notworthy
atanas_dargov
Jr. Member
**

« Reply #20 on: May 09, 2012, 15:44:04 PM »

Има естесвено гуджи кучета!!!!!!!!!!! naughty

Никога не се чеши там, където не те сърби.!
skolev
Sr. Member

« Reply #21 on: May 09, 2012, 20:08:58 PM »

Ako moje da se napravi niakakvo obobshtenie, otglejdaneto na gudji kucheta ne e niakakva modna prishtiavka ot izlojbenite ringove, a te pokazvat dobri rabotni kachestva i za tova sa turseni i jelani . Vajnoto e che v edna rabotna sreda, tova (kusoopashatoto) kuche otzeliava i se spravia dobre, bez tova da mu vliae na zdravoslovnoto sustoianie. A primeri mnogo kak zalitaniata v ekseriora mogat da dovedat do dosta problemi-svlechenata krupa pri nemetza, nagunatata koja na sharpeia(plus ochni problemi), zalitania po tzveta-otglejdane samo na chisto beli kucheta (dogo i bulterier) pri koito se nabludava visok protzent na gluhi kucheta, gena za belia tzviat e svurzan s tova, dokolkoto znam. Mislia che KaraKitan go beshe pisal niakude che razvujdaneto e i otgovornost. I to goliama notworthy

Ariman
Hero Member

« Reply #22 on: May 09, 2012, 21:19:22 PM »

Чудесно обобщение skolev, дето се вика - чете се ама не е приятно, имам една изключителна молба към Вас, да не пишете с латински букви, едно че отнема време за бъде прочетено, а и губи от чара си! Има чудесни и онлайн кирилизатори, ако има някакъв проблем или нужда от помощ, пишете ми!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
dandi
Hero Member

« Reply #23 on: May 09, 2012, 21:30:11 PM »

Не се бях замисляла да сега за гуджуците и опашатите кучета.Но май ще споделя мнението,че гуджите са по пъргави от опашатите.Пък и май са по давачи.Тук много овчари от опашати си ги правят гуджи най често на дръвника или с джобното ножче като кутрета,особено ако опашката не е навъртяна и я държи както казват на майтап като простора за чорапите.Такова куче не им се струва красиво и по добре да е годжук.
dandi
Hero Member

« Reply #24 on: May 09, 2012, 22:22:06 PM »

Като дете(5-6 клас май бях) като бях карачарче в АПК-то при бай Диньо Баргана,есента като да тръгвам на у-ще ми подари една кучка,бременна от неговия Ваклин.Кутретата дадох на един приятел но си оставих 2 братчета.По късно кучката дадох на селския овчар  с едното братче да ходят с овцете,а другия оставих при мен.Този дето остана при мен(по късно и него дадох) не държеше опашката добре и един комшия един ден(голям мераклия и овчар беше) един ден дойде при мен и ме накара да го изведа без да ми казва защо.Взе брадвата и докато се усетя....направи го гуджук.
"-Видя ли Даниело сега какъв каматен годжук ще си имаш,че не правеше нищо с тая опашка дето я не държи както трябва.Тя не го прилягаше"

Сега като се замисля съм забравила как се казваха тия кучета,единия дето първи дадох с майката беше Султан,ама втория и майката....... confusedТова беше някъде 1980 г.много време е минало и мнооооого кучета от тогава. no
« Last Edit: May 09, 2012, 22:25:21 PM by dandi » Logged
atanas_dargov
Jr. Member
**

« Reply #25 on: May 09, 2012, 22:22:23 PM »

.... lol lol или като се сдави да не се види че е подвило опашка  cheers да не го е срам собственика на страхливото
 Wink clap clap

Никога не се чеши там, където не те сърби.!
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #26 on: May 09, 2012, 22:43:02 PM »

То е лесно да го направиш гуджук naughty ама това няма да промени качествата му,нали?Е,ако е само да не те дразни тогава става,ама иначе не вярвам да стане куче,ако си му не е заложено no
А и друго си е да знаеш,че си му е вродено Wink

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #27 on: May 09, 2012, 22:47:11 PM »

А и друго,като им режете така уши,опашки няма ли опасност после да не дава да го пипате и вие,или се търсят чужди хора в повечето случаи? biggrin

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #28 on: May 09, 2012, 22:52:46 PM »

ушите се режат в много случаи непосредствено като се родят малките ,а за опашката има метод при които се връзва сезал или въженце при което се пристяга леко и по този начин опашката капва след известно време .....друг е въпроса че на дръвника всичко става най бързо ,но като е по младо кучето не мисля ,че ще прояви злоба към стопанина или да го намрази след време .
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #29 on: May 09, 2012, 23:05:23 PM »

Тоя номер с връзването,да му спреш притока на кръв и да падне след няколко дни,го знам ама на дръвника е сложното,според мен,а и става въпрос за голямо куче(пораснало,но не навива опашката,както пишеше)то с малко е лесно,къде ще ходи,не че голямото ще избяга-куче е все пак,ще го резнеш как си искаш,но няма ли да го озлобиш или уплашиш?

Pages: 1 [2] 3 4 5
  Print  

Jump to: