Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 19:17:38 PM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Конете на Траките  (Read 11970 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Garu
Full Member
***
Posts: 215« on: January 14, 2013, 14:15:34 PM »

"Изумително е как историографията ни накара да повярваме, че траките са конен народ, властелини на конете, а пък на практика нищо смислено не ни даде. Аз се чувствам крайно незадоволен от поне непрофесионалното отношение по проблема. Постоянното латернаджийство на мантри, като „траките -конеборци” на Омир изобщо не ме задоволява в тая насока.

При условие че знам ,че имаме стотици гробове на коне, отпътували със стопаните си в отвъдното… И нито една класификация.

При положение, че конят в изкуството на траките е сигурно вторият образ, след човека… И никой нищо не е направил.

При положение че освен ясните индикации имаме даже история.. Но да продължим..."
http://history.rodenkrai.com/new/trakologiq/aziatec_li_e_ahal-tekinecyt.html

Колко прилики с проблема относно изследванията и систематизацията на откритите находки на кучета по наште земи.Пък да не говорим в частност за овчарските кучета а камоли специално за Каракачанското.
 
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #1 on: January 14, 2013, 15:07:44 PM »

Тази статия е пряка демонстрация за лаишки подход, които струи масово от уж исторически материали във вестници, списания и интернет. Автора си избира предварително теза и си я самодоказва с удобни "факти". Обикновено и "фактите" са на ниво прочетох, че "една жена каза".
Първо явно на автора не му е известно че с находките на коне се е занимавал още доц.Александър Петров. При това изключително професионално.
Второ да твърдиш че Ахалтекинеца е по-близо до първичните диви коне е тъпо. Елементарно е да сравниш Ахалтекинския с Дивият кон на Пржевалски и възстановката на Тарпана на базата на Полския коник. И дете ще хване разликите.
Трето, в изкуството повечето конски образи са в героичини пози, което включва и навит врат и горда стъпка. Само лаик може по стойката на врата в изображения на изкуството да смуче породност. Тази стойка може да видите както в Казанлъшката могила, така и паметници от други епохи изобразяващи съвсем друг тип коне- конния паметник на Верокио от Ренесанса или бароковите картини на Рубенс и Веласкес.
Четвърто, да вадиш заключения за малки или едри глави на база на снимки в силен ракурс е смучене на пръсти. Дали един кон е голямоглав или малкоглав се определя от корелацията между измеренията на глава и ръст. както и от сравнение на номиналните габарити на главата.
Пето, положението на телата в гробниците не е случайно. Това не са жертви на масов разстрел, а погребение на уважаване член на обществото. Конете са поставени в определени пози отново създаващи впечатление за героизъм и красота.

От подобен псевдоекспертен калибър са статиите за кучета на Николай Тодоров от Силистра.
 
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #2 on: January 14, 2013, 15:48:57 PM »

Ами явно има почва за такива неща.Когато има празнота тя се запълва с каквото може та затова къде са сериозните изследвания за тези неща тогава.В същия контекст може да се зададе и въпроса за изследванията и резултатите относно кучетата и Каракачанското Куче в частност.
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #3 on: January 14, 2013, 18:28:11 PM »

 и какво има да му се изследва на каракчанското куче? ,да доказваме ,че е българско ли ,че кои освен българи го оспрова ,или доказваики нещо си ще стане ясно коя е "правилната" организация.Да впрегнем бан да докаже българския произход на каракачанското куче (евентуално заличи или обори доказателствата за друг произход) lol,не мжем да си впрегнем усилията в опазването му а за други работи търсим сили и средства кому какво да доказваме ?

винаги съм симпатизирал на макк заради това което правят ,преди години виждах правилната организация в тях НЕ ЗАРАДИ ПРОИЗХОД И ИМЕТО нито заради това дали са прави по въпросите съпътстващи името и произхода а заради отношението им към кучетата .Според мен резултатите вече са налице даже ,кучето далеч не е изчезващо ,като се има впредвид каква малка част от света заема а се нарежда барабар с други аборигени из света,и то голяма част от развъдните кучета са работещи демек наистина овчарски
« Last Edit: January 14, 2013, 18:29:20 PM by петко » Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #4 on: January 16, 2013, 15:15:49 PM »

Не бе Петко не БАН дай ние с тебе и още некои хванат от улицата да се впрегнеме.И после ще пишем статий като горната.Ама само с мерак не може а явно от кости и то кучешки например не може да се спечели много.От Тракийски златни съкровища е по угодно.
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #5 on: January 16, 2013, 21:50:24 PM »

Не бе Петко не БАН дай ние с тебе и още некои хванат от улицата да се впрегнеме.
lol сетих се левски ще е третия...ама само ти маи си грамотния lol,почваи

сериозно не разбрах ,какво се питаш ,дали някои ще търси кости на кучета от времето на траките едва ли ...царете едва ли са погребвани с кучета още по малко пък овчарски
Logged
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #6 on: January 16, 2013, 23:26:04 PM »

  Добре , дори да се впрегне някой да търси кучешки кокали ,какво целим ? Да докажем че не го е докарал хан Аспарух с неговите овце . Какъв е смисълът да хабим енергия и средсва ,вместо да ги оползотворим за запазването и подържането на породата .
 И един куриоз от нашите села :
Едни чобани "лежеха " до  едни могили северно от яз Пясъчник . Някой им беше отрепал едното куче . Бащата накарал синовете да го закопат да не умирисва къдълъка . След няколко години покойния вече Китов започна разкопки по тези могили . За общи работници наемаха от близките села . Прибират се от разкопките работниците и се одбиват в кръчмата ,стария чобанин и той там . Започват да разказват как първо попаднали на кучешки кости после под тях бил гроба на владетеля с много имане вътре . Археолозите казали че кучето е ритуално убито и закопано като страж .  lol lol lol lol lol Стария чобанин дръпва още една ракия на екс и право у тях . Влиза през портите с трясък и почва :
- Вашта  м*** и мийлюзите , вашта и айлязите , сополите не мойте си убършите не работа да работите и тн .
Синовете в шаш :
 -Тате кво ъ стъналу кво съ ъ убръкълу ?
- Кво ли ? Ко бейти пуснали един кюрек по долу га копайте копришкия Караман ся ще а гледаме овци на тиливизур . Па вас въ мръзя ! Ортъ из под него извадили имането !
 lol lol lol lol lol
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM