Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 17:52:58 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 [2]
  Print  
Author Topic: Karakachan Dog articles in ENGLISH.  (Read 19172 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #15 on: January 18, 2013, 19:06:34 PM »

http://www.farmer.bg/news_view.php?id=18702
еи на пак от днеска ,"човека" хубаво казва ама ...да видим

Quote
УЛЕСНЕНИЯТА ПРИ ПО ЕДРИТЕ ФЕРМИ СА ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ, КОИТО РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАРИТЕ
не е само за чиновниците ...колко може да изсурвакаш един с 3 крави и един с 300 ...шефовете им също са на кяр
« Last Edit: January 18, 2013, 19:09:22 PM by петко » Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #16 on: January 18, 2013, 19:29:28 PM »

Мисля че се съсипва родното производство защото определена група хора печелят от вносна търговия.Причините за едно или друго в днешно време са най-вече свързани с бизнеса/законен или не/.Затова например според мен вдигнаха цените на цигарите и скапаха местното производство.Печалбите в сивия сектор сигурно са се утроили по тая причина.Не знам преди да е имало и толкова много частни лица които да продават правени цигари насипно в такива огромни количества като сега.
ами за това са спец частите да елеминират конкурентите ,даже и тези де си продават по 10 кила тютюн собствено производство ,от една страна с вдигането на акциза в държавата влизали 2 милиарда http://www.dnes.bg/stranata/2013/01/13/2012-g-bila-nai-neuspeshna-za-tiutiuneviia-sektor.177466 а ако има в бюджета има и за крадене ,от друга тръгва яко търговията във сивия сектор ....ама понеже знаем ,че власта и мафията са горе долу едно кво са получава унищожаваме конкуренцията и пак в нашия джоб печалбата ,даже и гащници с 600 грама нарязан тютюн гонят http://rodopi24.blogspot.com/2011/09/blog-post_6134.htmlбе дядката едно време по 20 кила си нарязваше  hmm ,ебати парадокса ако си гледаш тютюн и си режеш ,като нищо може да те окошарят ,утре и за домати собствено производство ше вземат да гонят
Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #17 on: January 19, 2013, 11:16:27 AM »

Имам в предвид че 95% са плиткоумни, комерсиални зомбита. И казвам че КК е такова не само заради спецификата на региона но и  заради хората. Нашите стари стокари.
Казвам че хора без души, каквито вярвам че са янките няма  да запазят кучето ни!
То иска мерак, око и нос!
Пък зад океана някак не си ги преставям така. Smiley
Има хора и хора.При нас е същото ние не сме изключение.И тук се гони комерсиалното.Но те Америцканците нямат традиция в това отношение/кучета пазачи на стада/ която да затриват за разлика от нас.КК за малко да изчезне или да се превърне в нещо друго/а затова усилията на бокаджий и разни други продължават/ така че не е в това проблема.Американци или наши.Там е пълно с овчарски кучета кръстоски,лансират се от някои като по добри даже от аборигенните.Но за разлика от тук мелезите не се маскират като чистопородни.Те нямат причина да го правят за разлика от нашенци.На тях не им пука общо взето за историята и нямат националистически подбуди в това отношение/или поне не чак толкова като нас/. Много от тях не могат да резберат мотивите на хората с традиций за едно или друго защото те нямат такова културно наследство което да роди и осмисли вътрешния подтик за това например да се съхрани едно древно наследство.Но нали уж ние сме хора с традиция и имаме КК а виж какво правим.Някои хора се дразнят от исторически въпроси относно КК но историята е част от това наследство.От историята на предците ни.Нали се казва че народ без история не е народ.Без традиция и история няма за какво да милееш.Разбира се традицията не е нещо статично а писаната история за съжаление огромно поле за спекулаций и интереси.Устната история на коренните народи няма този проблем-не чак толкова.
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #18 on: January 19, 2013, 20:18:38 PM »


.Без традиция и история няма за какво да милееш.
за настоящето и бъдещето милеи ,да предположим само за миг ,че историята му не българска в далечното минало ,ще промени ли отношението ти по някакъв начин?
произхода на апбт американски ли е или европеиски ?откога точно да засечем историята на кучето ни?
Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #19 on: January 19, 2013, 21:13:18 PM »


.Без традиция и история няма за какво да милееш.
за настоящето и бъдещето милеи ,да предположим само за миг ,че историята му не българска в далечното минало ,ще промени ли отношението ти по някакъв начин?
произхода на апбт американски ли е или европеиски ?откога точно да засечем историята на кучето ни?
Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #20 on: January 19, 2013, 21:43:09 PM »


.Без традиция и история няма за какво да милееш.
за настоящето и бъдещето милеи ,да предположим само за миг ,че историята му не българска в далечното минало ,ще промени ли отношението ти по някакъв начин?
произхода на апбт американски ли е или европеиски ?откога точно да засечем историята на кучето ни?
Не забравяи че Българи в съвременното му етно и културо значение не е равно на пра Българи.Това наше днешно Българско обединява Траки,пра Българи и Славяни като основни етно и културни пластове в нашата днешна националност/и още много известни и по малко известни елементи/.Когато казваме Българи някак автоматично подсъзнателно се оприличаваме с пра Българите.Това да приемеш че имаш повече от един корен създава проблеми явно на националистите.Затова казват кучето трябва да се назовава Българско Овчарско.100% индентификация с пра Българите.Ако кучето е Каракачанско тогава е проблем.Даже ако и Каракачаните да се докаже на 100% че са със Тракийски корени.То Траките на нас нали не са ни никакви...На националистите не им стига записаното в стандарта на породата КК "произход България".Та ако се изяснят нщтата около сформирането на породата а тя пра Българска/както се опитват да ни убеждават Бокаджий/ колкото и ние самите сме потомци само на Пра Българите.Това че се наричаме с името Българи си има своите исторически корени и значението което пра Българите имат за сформирането на държавата ни.Траки,Славяни,пра Българи.За мен безмисления национализъм е без реална стоиност.Създава само проблеми.Историята на КК за мен е най-вече киноложки въпрос а не националистически като за повечето хора както виждам от настроенията по отношение историята на породата.Жалко!
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #21 on: January 19, 2013, 22:11:05 PM »

Quote
Историята на КК за мен е най-вече киноложки въпрос а не националистически като за повечето хора както виждам от настроенията по отношение историята на породата.Жалко!
ами точно защото е киноложки въпрос го разглеждаи от времето когато се появява кинологията ,първия клуб е за кк ,по рано пък гаитанджиев пише за каракачанско куче и още по рано ханс петерс
по тракиец от каракачаните едва ли ще се намери на балканите , вс мисъл наи запазени инак бях пуснал една статия за балканския коктеил от гени
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #22 on: January 19, 2013, 22:21:40 PM »

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530По принцип на труд много не бива да се вярва ама и другаде бях ,че като нация ние българите имаме наи много тракииска кръв
Logged
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #23 on: January 20, 2013, 11:50:31 AM »

  Тази "работа " с американците ми се вижда много тъмна и неясна . Никак немога да си ги представя да нарамат гегите и да помъкнат торбичките . А без това каквито и кучета да вземат все тая . Там и бройките в стадото са различни и нощем не са по егреци , разликите са огромни . Най-ще ми е интересно да видя какво ще стане като пуснат бордер или кетъл кучетата да събират стадото докато го охраняват КК или други сходни . lol biggrin lol biggrin
   Като говорим за произход на КК трябва да се ограничим до към 1800 година . И то от киноложка гледна точка . Преди това каквото и да е ще е изсмукано от пръстите . Няма смисъл да се връщаме до средновековие или античност . Важното е че кучето е формирано като порода на територията която сега е България . Българите сме положили някъкви усилия да го запазим , други българи да го унищожат . Значи си е българско .   
Logged
Garu
Full Member
***
Posts: 215« Reply #24 on: January 20, 2013, 19:36:00 PM »

Трансхюмънс в Колорадо.
http://www.youtube.com/watch?v=HGOAt-ZfemM
Огромно поле за изява и развитие на КК е Америка.Традицията е нещо което се предава и изучава от тези които имат сърца за нея.Независимо от националноста.Поколенията дават своя принос за неиното продължение и развитие.Традицията не е нещо статично.И в Америка преди Колумб не е имало конна традиция но Америка/след идването на конете/ ражда една от най-вдъхновяващите и велики конни култури тази на конните ловци на бизони - прерийните индиянци.
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #25 on: January 20, 2013, 20:26:58 PM »

Аз мисля че в америка даже има огромен потенциал ,за разлика от нас те отглеждат много пасищно ,не случаино са избивали хищниците и бизоните и конете даже за да има къде да пасът огромните си стада,ама сега нещата са различни и е радващо ,че търсят и са намерили кк ,освен това мисля че си падат и по работещи кучета .Голяма крачка за породата е да стъпи там и то в направлението.

Quote
Най-ще ми е интересно да видя какво ще стане като пуснат бордер или кетъл кучетата да събират стадото докато го охраняват КК или други сходни . lol biggrin lol biggrin.
не ги бъркаи с австралииците тези пускат по няколко стотин говеда хващат ги единствено за ваксинации и прочее вече като ги карат за месо  lol,почти недокосвани са им
« Last Edit: January 20, 2013, 20:32:43 PM by петко » Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #26 on: January 20, 2013, 20:40:14 PM »

а говедар маи и завръщачи имаше този,ти пробвал ли си тази комбинация ,аз предполагам ,че не би имало проблем щото кучетата ще се познават
Logged
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #27 on: January 21, 2013, 19:11:02 PM »

 Преди време имахме едно което работеше като завръщач . Другите не му помагаха ,но и не му пречеха . Но животните много се наплашват така . Каквото и непознато куче да мине покрай тях и хукват като луди . Пък и необичам да ги завръщам , предпочитам да им дам посока и да ги оставя да се пелнат по баирите .
Logged
Pages: 1 [2]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM