Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Юбилейна изложба на български породи кучета, 24 септември 2022г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 06, 2023, 00:33:36 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Нетипични КК  (Read 33384 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« on: September 14, 2008, 14:04:12 PM »

Ще се радвам да обсъдим дейността и селекционната програма на МАКК тук. Всички които я следим отблизо знаем, че това е една своеобразна цедка дори и за кучета с изяснен произход. Покажете ни какво отсявате и обяснете защо.  smile
Logged

petko
Hero Member
*****
Posts: 1225« Reply #1 on: September 16, 2008, 18:08:59 PM »

clap:....екстериор ,които да бъди възхищение у потребителя ......виж онова де стартера пуска постоянно на петков ,кои кво ще да вика това куче не е мелез (даже може би е едно от наи типичните),ма представите на хората за кучето са тези от изложбите ,а на изложбите се карат кучета с изключителен екстериор(говоря по скоро за красота не за стандарт)
« Last Edit: September 16, 2008, 18:20:12 PM by PENCHO » Logged

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #2 on: October 03, 2008, 16:00:49 PM »

Имаме тука съдии и развъждачи и практици, а никой не се включва в темата.. Може би всичко което се ражда е еталон по стандарта на КК  naughty Ще помоля за малко по-сериозно отношение от страна на хората с повече знания по отношение на тази тема.  cheers

пс. Наско, обясни, например, кога ти би дал оценка "добър" на куче произведено в рамките на МАКК. Защо? Това прави ли го нетипично?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #3 on: October 07, 2008, 16:10:04 PM »

Сега виждам че има отправен към мен въпрос тук, съжалявам за закъснението!
Многократно сме разисквали темата за съдийството при всякакви поводи! Оказва се че много хора смятат че съдийдството е много лесна работа особено при такива кучета като Каракачанеца при които има голямо вътрепородно вариране по някои екстериорни признаци! Напротив, това прави оценяването още по трудно и още повече когато се касае за порода със сравнително малка популация да не кажа застрашена от изчезване! Тук ролята на съдията се утежнява още повече. При даване на оценка добър обикновено при повечето правилници за развъждане при други породи това веднага означава че кучето се изключва от разплод.Дали при нас трябва да се получава това вече трябва да реши самият съдия оценящ кучето! Това налага детайлно познаване на популацията от съдията. Решението е от особено значение - трябва да се претеглят добре плюсовете и минусите в екстериора на кучето при поставянето на оценката му. Разбира се нереално е да се очаква че в определено произведено кучило, всички обезателно ще са отличници! . Всяко куче има недостатък, дори и най-доброто, но това не означава че задължително трябва да го заклеймим като "МЕЛЕЗ". Нерядко се случва кучета да съчетаят в себе си редица недостатъци които обаче се срещат в популацията каракачански кучета. Такива като високопоставени уши, обратна захапка, липсващи зъби, изпъкнали и светли очи и т.н. Тогава такова куче с "доста богат набор" от недостатъци, аз лично не бих използвал като разплодник. То би могло да бъде отличен домашен любимец или пазач но не е целесъобразно да се ползва за разплод, при наличие на много по класни от него братя и сестри. Когато обаче са налице съчетания от признаци характерни за други породи в едно животно то това би било знак за хибридизация. Имам предвид комбинация от признаци като силно проявени стоп и сагитална бразда на черепа, черна маска при преливащ цвят, големи тежки уши, мек къдрав косъм,и т.н.
Така че отговорността на съдията е огромна с оглед развъдната дейност в популацията - ако заради определен недостатък като липса на предкътник или заради обратна ножична захапка, например, ощети едно иначе отлично като произход и като екстериор и характер куче, то това би било според мен, груба грешка! 
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #4 on: October 08, 2008, 08:58:14 AM »

Такива като високопоставени уши, обратна захапка, липсващи зъби, изпъкнали и светли очи и т.н. Тогава такова куче с "доста богат набор" от недостатъци, аз лично не бих използвал като разплодник. То би могло да бъде отличен домашен любимец или пазач но не е целесъобразно да се ползва за разплод, при наличие на много по класни от него братя и сестри.

Не разбирам от генетика.. ОБАЧЕ..
"Братята" и "сестрите" не са ли носители на същите недостатъци, макар и да не ги проявяват?
Кога едно каракачанско куче, братята, сестрите му, предците му, биват НЕЖЕЛАНИ за една продължаваща селекция? Има ли такива случаи, въобще?

Относно характера - Има ли кк, които се изключват от развъдна дейност поради отклонения в поведението?
Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #5 on: October 08, 2008, 13:59:42 PM »

Свеждането на стадата до минимум на територията на Балканският полуостров оказва ли влияние относно селекцията на каракачанското куче? Завишава ли критериите по които се подбират кучетата охраняващи стада? Колко и какви кк отпадат от графата "овчарски"? Кога?
Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #6 on: October 08, 2008, 14:01:31 PM »

Дънди, макар и с изяснен произход, какви каракачански кучета нямат място при вашето стадо? Защо?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #7 on: October 08, 2008, 16:20:13 PM »

Много въпроси брейййй! Wink
Ще се опитам да го обясня по възможно по-прост начин за да стане ясно на повечето хора интересуващи се от проблема.
Всеки един признак било то качествен или количествен в животновъдството е обусловен генетично. Изключвам някои признаци които се повлияват от условията на средата като начин на отглеждане и хранене, например. Всеки ген има определен брой алелни двойки които се комбинират в даденото животно от родителите му. Демек всичко е 50 на 50. За да се прояви или съответно да не се прояви даден признак в определено животно то трябва да има точно определена комбинация от алелни двойки и това е при простото алелно унаследяване, а има още много варианти на унаследяване продиктувани от различни генетични взаимодействия. Или казано по-просто - съвсем не означава че пълни братя и сестри имат една и съща наследственост защото сами по себе си представляват уникални комбинации от гени и алелни двойки които определят генетичното разнообразие и от тук и разликата във фенотината изява на тези комбинации. От тук може да се заключи че комбинацията отговорна за проявата на даден екстериорен недостатък като примерно липса на зъб, не се проявява при даден брат или сестра от същото кучило или защото я няма тази комбинация или пък примерно друга такава не и позволява да се прояви фенотипно. Дано да съм бил ясен.
По отношение на характера - това е признак който в значителна степен се влияе от средата,но има и генетична обусловеност което е безспорно. Така че тук трябва да се внимава по отношение на бракуването на разплодни животни - трябва да се има предвид в каква среда се е формирал характера на кучето, какъв характер са имали предците му и т.н.
Logged
dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #8 on: October 08, 2008, 16:56:38 PM »

1.Мекушави-личат си от съвсем малки,особено като тръгнат със стадото.Не си намери път през гората напр.,малиноци,клони и др.и почне да квичи и да чака да го пренесеш.
Завали и гледа да се крие на сушина я покрай овчарника,я под клоните на някоя ела.
2."Мързеливи"-това са тъй наречените тежки кучета.Ходят с овцете ама за свидетели.Едно куче стои ли само при овцете без да се отделя да ходи наоколо и да проверява има или няма нещо наоколо не ти е нужно.По принцип такива кучета и не гонят.Загонят но скоро се отказват и се връщат при стадото.
3.Такива които нямат мерак да ходят с овцете.Остават на овчарника(на мухабет на мандраджиите).Един път го забереш с камъни,друг път,но не си ли му иде от вътре насила хубост не става.
3.Прекалено привързани към стопанина(овчаря).Такива кучета не пазят стоката ,а пазят чобанина(торбата).
4.Прекалено агресивни(неуравновесени)кучета-такива кучета почти не оцеляват,нерядко стават жертва на хищници.Ако пък оцелеят при гонитба по принцип кучетата бягат едно до друго,а такива кучета "секат" другите(скачат да ги давят,хапят ги и т.н.)По този начин пречат и възпрепятсват гонитбата.При такива кучета и при положение,че в днешно време навсякъде има туристи,гъбари и др.трябва да си оставиш овчаруването и да бягаш да оттървеш някой си.Ако кучето е с уравновесен характер,като му викне овчарят то спира,ако ти дойде някой на гости и се заговорите то кротува и не ти създава ядове.
5.Страхливи-май трябваше да ги пиша на първо място.
Накратко такива кучета не ги оставяме край нашето стадо.
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #9 on: October 08, 2008, 18:30:09 PM »

 notworthy
Logged

dandi
Hero Member
*****
Posts: 2933« Reply #10 on: October 08, 2008, 22:34:48 PM »

И аз да питам нещо д-р Вучков confused
Понеже  се твърди че Буян е мелез,а той е риж с кафява пигментация,а от това което съм чела как се унаследява тази окраска,вероятноста в кръвта му да тече санбернарска кръв е нулева.Така ли е?
При каква кръстоска може да се получи рижа окраска с кафява пигментация на видимите лигавици?
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #11 on: October 09, 2008, 00:11:57 AM »

I v kolko i koi porodi se sreshta i dopuska tova v selekciqta?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #12 on: October 09, 2008, 12:14:01 PM »

Да се твърди че рижобелия цвят който се среща при Каракачанеца е следствие от кръстосване със Санбернар е меко казано смешно и нямащо нищо общо с действителността! Който твърди това или цели интрига или просто няма никакви познания дори нещо повече - проста наблюдателност! Небходимо е само да се вгледаш по детайлно в окраската и ще резбереш че съвсем тези два типа на оцветяване нямат нищо общо!
При рижобелите каракачански кучета освен че се наблюдава червеникаво кафяво оцветяване на космената покривка то и видимите лигавици са жълто кафяво пигментирани. Имам предвид носната гъба, клепачният ръб и устните лигавици. С подобен оттенък са ирисът на очите и ноктите. Или казано накратко - при рижобелите кучета липсва въобще черен пигмент.
При Санбернара това оцветяване не е характерно! Въпреки че самият цвят на космената покривка в някои варианти наподобява на цвета на косъма при рижобелите Каракачански кучета, при Санбернара има черна маска на лицевият дял на главата и черно пигментирана носна гъба и видиме лигавици! Това е съвсем различен тип оцветяване и унаследяването му не е същото както при рижобелия цвят.
Иначе механизма на унаследяване на рижобелия цвят е подробно описан в учебника по биология за 9-ти клас!! Казано съвсем просто рижобелия цвят е подчинен на другите цветове като сивия или чернобелия и за да се появи рижобяло куче в кучилото на родители с друг цвят то те задължително трябва да носят гена за този тип оцветяване! При рижобели родители в кучилото на 100 % са само рижобели кутрета!
Други породи при които се среща рижия цвят са Дог от Бордо, Доберман, Бретон шпаньол и др. Интересно е да се спомене че при сходни породи като Кавказката и Средноазиатска овчарка, този цвят в стандартите им са посочени като нежелани пороци!
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #13 on: October 09, 2008, 12:56:22 PM »

Има ли обяснение? /това, че са посочени като нежелани пороци/
Защо при същите породи се допуска светлата пигментация /при бяло оцветяване - кафява пигм./, а не се допуска рижата?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #14 on: October 09, 2008, 13:19:53 PM »

Мисля че не си проверила точно какво се има предвид под "кафява" пигментация на носната гъба при светлите Кавказци и Алабаи! Виж че при тях имаме черна пигментация на видимите лигавици включително и на носната гъба, като в центъра и се наблюдава изсветляване на пигмента до кафяво. Това се среща и при Каракачнци с такова оцветяване на космената покривка - виж доклада от семинара който си качила в отделна тема!
Това обаче не е рижобяло оцветяване!
Logged
Pages: [1] 2 3
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM