Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. June 24, 2024, 03:43:08 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Как се става съдия?  (Read 14740 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« on: May 13, 2013, 08:55:23 AM »

Интересува ме на какви изисквания трябва да отговаря един младши кандидат съдия на МАКК и съответно през какво обучение и на какви изпити ще бъде подложено лицето?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #1 on: May 13, 2013, 13:13:10 PM »

Практиката, възприета в Асоциацията за кандидатстване за Съдия експерт към МАКК е следната:
1. Лично заявено желание на лицето.
2. Отлично познаване на Стандарта на Каракачанското куче.
3. Участие на лицето като Организатор на Ринг. Работа със вече утвърден Съдия Експерт, (като задължително е да е работил съвместно с поне двама съдии експерти). Практиката сочи че е небходимо минимум участието във 3-4 екстериорни изложби за хора които имат зооинженерно или ветеринарномедицинско образование, демек хора, които са запознати в детайли със специфичната терминология, да усвоят методиката и хронологията на Екстериорната преценка на Каракачанското куче. Запознаване със спецификата и попълването на оценъчния лист.
4. Участие на лицето, като помощник съдия под ръководството на Експерт-съдия във ринг 2 на изложби на МАКК.
5. Участие на лицето като съдия в ринг 2 на МАКК.
6. Участие на лицето като съдия в ринг 1 на изложби на МАКК, под наблюдението на наблюдаващ Съдия Експерт към Асоциацията.
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #2 on: May 13, 2013, 17:58:01 PM »

Значи, докторе, ако правилно съм разбрала иска се образование - зооинженерно или ветеринарномедицинско /в най-добрия случай 5 години/ и после чираклък без пропуск /2-3 години/, така ли? Простичък курс не се организира, така ли?

И не ми стана ясно.. Лично заявеното желание в писмен вид ли трябва да се представи и на кого, къде? Изпит за познаване на стандарта провежда ли се под някаква форма и каква? И лицето получава ли някаква тапия, която да му удостовери мерака?
Logged

vano
Guest
« Reply #3 on: May 13, 2013, 20:02:44 PM »

Младоците в МАКК да се активизират, че както се вижда бая време трябва да се пръкне един нов съдия Smiley Явно няма много кандидати, а постоянно има недоволни, че само едни и същи съдии съдят.
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #4 on: May 13, 2013, 21:03:07 PM »

Значи, докторе, ако правилно съм разбралjavascript:void(0);а иска се образование - зооинженерно или ветеринарномедицинско /в най-добрия случай 5 години/ и после чираклък без пропуск /2-3 години/, така ли? Простичък курс не се организира, така ли?

И не ми стана ясно.. Лично заявеното желание в писмен вид ли трябва да се представи и на кого, къде? Изпит за познаване на стандарта провежда ли се под някаква форма и каква? И лицето получава ли някаква тапия, която да му удостовери мерака?
Абе аз пък го разбирам че не е нужно образование... специално ти терминологията зер вече  я ззнаеш донякъде и каракачанки си виждала  lol,наи важното е да имаш усета според мен и нужното за всеки съдия без значение куччешки или друг безпристрастност и в частност за кк да знаеш ...по скоро разбираш целите на макк


аи ше чакаме да те видим съдия вече biggrin

Quote
Младоците в МАКК да се активизират, че както се вижда бая време трябва да се пръкне един нов съдия Smiley Явно няма много кандидати, а постоянно има недоволни, че само едни и същи съдии съдят.
от една страна е добре да съдят едни хора така има някакво постоянство в "развитието на породата" от друга трябва да има приеемственост ,че един ден всеки слиза от локомотива а влака някои трябва да го кара
« Last Edit: May 13, 2013, 21:07:34 PM by петко » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #5 on: May 13, 2013, 23:27:18 PM »

Да, нормално е в организма да протича перманентен процес на обновяване на клетките, но по възможност без мутации/рак/. Това дава дълъг живот на целия организъм във времето. Прост житейски принцип работещ на всякакви нива и даващ приемственост във формата и съдържанието.

Ще изляза малко от темата "как се става съдия". Вано е споменал, че общо взето все има по някой недоволен, че съдиите били малко. А дали наистина са малко на брой? Към момента в МАКК има 6 съдии и един е в процес на обучение. Ако целта ни е на всяка изложба да съди нов невиждан до сега съдия, то определено са малко. Но  ще се съгласите, че "невиждания" съдия няма да е виждал и породата, която трябва да оценява. Пускайки се по пързалката " всеки път нов съдя", накрая ще трябва да ги каним от Марс. Ще изпаднем в синдрома "ново гадже всяка вечер".

Ако целта ни е селекция на порода, този брой съдии е достатъчен, а според някои мнения вероятно е и голям. Има клубове при които съдиите са изключително малко. Понякога и единици. Това има своите плюсове и минуси. От една страна един експерт дава монолитна посока на селекцията и типизацията около 1 идеал настъпва бързо. С подмяната на експерта линията на селекция се променя.
В случая с каракачанското куче моделът "1 експерт" не е полезен. Както и не е полезен другият модел с твърде много съдии. Толкова много че изложителите да могат да колекционират бройки оценки за разните CAC, CACIB и т.н.
Моделът която сме избрали и действа в МАКК считам за правилен. Няколко, но добре подготвени съдии, всеки със своите финни предпочитания, дават възможност за по нюансирано оценяване на екземплярите от различните кръвни линии притежаващи своите специфични черти. Съответно няма възможност за доминиране на един тип/ линия/разплодник над цялата порода. И ето още един инструмент за съхраняване на естествения вариабилитет в породата.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #6 on: May 14, 2013, 09:41:14 AM »

аи ше чакаме да те видим съдия вече biggrin

Бре, бре..  naughty Чиляко, моя кон препуска твърде бързо и не мога да си позволя това удоволствие, разчетено по тоя начин във времето, сори.  biggrin

Питам, щото имам един приятел, който иска да знае дали му е истински мерака. Сеир да гледам - докъде ще го докара..  lol Едно е да приказваш, друго е да го направиш.  smile
Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #7 on: May 14, 2013, 09:55:08 AM »

пп. Инак, не знам дали съм ти разправяла.. Преди години кандидатствах за зооинженер /2 мин. търсих съобщението на доктора, за да видя как се изписва правилно  lol/ с биология. Два дни преди изпита седнах да си поприпомня какво се учеше в 8ми и 9ти клас. Прехвърлих диагонално книгите. Падна се най-лесната тема /мисля че беше за кръговрата на веществата в екосистемите/ и като казаха, че трябва да се състави тема най-малко от 12 страници и че обема е важен - плюх си на пръстите и нарисувах едно стадо на една скала, с едно куче отпред.  lol Поне се присетих как се правят светлосенки и се позабавлявах.  biggrin
Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #8 on: May 14, 2013, 12:26:44 PM »

Така или иначе сме тръгнали да се отклоняваме.. Да си попишем малко и за дарбите.  smile

Имам един познат на около 80 години, който е роден агроном и все се чуди как ги учат младите на тези работи, казва, че на човек отвътре трябва да му идва. Да знае спецификата на земята, на района. В кое дере каква почва има, какви плевели растат, откъде духат ветровете, какви дъждове падат и кога, и т.н., и т.н. Дълги години без да е имал и основно образование и въпреки неграмотността си е търсен и продължава да бъде търсен заради акъла си. Топло-завършилите с отличия младежи, които наблюдават деретата и нивите в района от пътя, ги слага в малкия си джоб, въпреки богатството от препарати, което в момента предлага пазара за покриване на грешно взети решения и липса на дарба при назначените агрономи. От любознателност съм се разхождала с него и съм го наблюдавала как влиза в засята нива, разгръща, изследва буболечки и твари, стрива пръст между дланите, гледа корени и т.н., и прави простички и верни заключения, без да ангажира съзнанието си с печалба от това.
Възхищавам му се и искрено му се радвам!
...

Макар да не съм пример за последователност в много отношения, винаги съм предпочитала да черпя знания от такъв род извори, на място и при необходимост. Скромната ми практика потвърждава, че придобития опит не може да се сравни с времето прекарано в бумащини. Сигурно, когато всички с вродени дарби си отидат от тоя свят ще се осмислят безкрайно и университетите, и книгите, и времето което би следвало да им се отдели.
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #9 on: May 14, 2013, 14:49:20 PM »

Разбира се че не е абсолютно задължително зооинженерното образование за да имаш усет и око да ВИДИШ! Но пък винаги е плюс да боравиш съвсем свободно с терминологията присъща на зооинженерната наука. Има и другия момент - да жонглираш с тежки термини, и в същото време да нямаш очи да ВИДИШ определени качества у точно определено куче. За това да бъдеш съдия не е само да "прелистваш стандарта на ум" и да казваш кое право, кое криво! Съдията преди всичко трябва да има достатъчен капацитет от умения да претегля! Да претегля недостатъците и да има куража даде предимство на определено животно. Това е най-трудното! Повярвайте това не може да се научи от книгата или в залата за лекции. Това трябва да го имаш вътре както се казва. Иначе Атила много точно е обосновал мненията "за" и "против" големия брой съдии. Мое мнение е че наистина не е нужен голям брой съдии, които искат да съдийстват само за "спорта". По добрия вариант е малко но добри съдии! Но как тогава се познава добрия съдия - когато трябва от 15 - 20 безупречни по стандарт животни да избере 3, и то да даде предимство на едно от тях, и после да нареди подгласника и третия. Всеки който се изправял пред такава дилема знае за какво чувство става въпрос. В такава ситуация личи селекционерската преценка и личния избор. Това положение може да се сравни с рисуването на картина - няколко добри художника, но със собствен разпознаваем стил! За това е погрешно и само един съдия да отсъжда на всяка една изложба - резултата ще е множество еднакви картини, с еднакви цветове и сюжети. Така че трябва да се напипа "златната среда" - няколко човека с отлично познаване в детайли на породата в цялото и разнообразие и проблематика. Знам че е трудно и почти невъзможно такъв човек да не се занимава и с развъждане, защото веднага ще бъдем укорени в пристрастие, но на този етап този фактор (развъдчик съдия), няма как да се избегне. Дай Боже някога да имаме такъв набор от съдии експерти, които няма да се занимават с развъждане!
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #10 on: May 14, 2013, 14:57:09 PM »

Лично аз като страничен наблюдател съм много доволна от съдийския екип, оценки и представяне на МАКК. Още повече, че дори и човек, който няма професионалните знания и опит, като мен, например, има удоволствието всеки път да научи по нещо ново - вслушвайки се в аргументите на съдиите.

Използвам момента да поздравя съдийския състав и да изкажа благодарността си, считайки се за почитател на породата и последовател на селекекционерите-членове на МАКК.
БРАВО на всички ви!  clap cheers
Мисля, че сте "напипали" успешно "златната среда"  naughty
Желая ви да съумеете да поддържате този успех и занапред!
Logged

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM