Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 04, 2023, 17:34:30 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 26 27 [28]
  Print  
Author Topic: Шампанско и Резил  (Read 128474 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
NAPALM
Hero Member
*****
Posts: 879« Reply #405 on: August 01, 2013, 15:42:47 PM »

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=616191 no
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #406 on: January 05, 2014, 09:36:21 AM »

Не е все тая.
Автор Ева Истаткова

Българите са обратното на космополити. Обратното на полиглоти. Обратното на мащабни. Обратното на съзидателни. Обратното на търсещи, което обаче не е - намиращи. И преди да ми се обидите, помислете.

Защо селата ни изглеждат така? Ако сте излизали от що годе приветливата София, сте щели да видите дворовете – малки сметища. Къщата може и да е  хубава, но там, в  далечината, задължително се вижда добрата стара външна тоалетна. И един ъгъл с боклуци. В него се трупат – бутилки, стари кошници, никому ненужни дрехи, вили, лопати, неставащи дори за подпалки дървета... Защо не се изхвърлят? Защото някъде в българското ни ДНК е закодиран ужасният страх, че НЕЩО МОЖЕ И ДА НИ ПОТРЯБВА. Вярно, не знаем – за какво и как, но по-добре да не правим нищо. Най-безопасно е.

В селото има престъпност? По-добре да си мълчим, за да не я  увеличим. За да не стане по-зле...
Цигани бият стари хора за по 62 лева и разбиват къщите им?........ Селото мълчи, за да не стане по-зле...
Жени в селото са изнасилвани, ама за това не се говори. Срамно е. Пък и нали знаете, ще вземе да стане по-зле...
Представете си сега, колко богато е  въображението на нация, за която понятието „по-зле” е  почти безкрайно. Това май обяснява и българската пасивност.
Никой нищо не прави, за да се живее някак по-добре.
Не говоря, че трябва да станем полиция, съд или благотворително дружество. Става дума за  простичкия рефлекс да се съпротивляваш на грозното и на злото.
А това се проявява дори в задния ти двор. Сравнете едно австрийско село, което и да е, с, примерно....Тулово. Само примерно. Вижте окосената трева и градинските джуджета там и вижте остатъците живот в двора ни навън.
Българското село, което е навсякъде, не става дума за географската единица, все още не е надраснало собствената си срамежливост и потайност. Ако пообщувате малко с хората там, ще забележите – те са като героите на „Железния светилник”. Те по презумпция се срамуват от живота си, не го харесват особено, а най-много искат да не се изложат пред съседите. Било то, да се разбере, че правят нелегалната си ракия или че внучката е бременна от неподходящия човек.

Особеното е, че недоволството не прераства в бунт. Няма да видите протест на село. Хора със сопи срещу несправедливостта?!
Вече разбрахте защо – защото с всяко действие рискуваме да стане по-зле.
Ама, ако попитате някого – какво точно е това „по-зле”, никой няма да ви го опише. Не знаем как изглежда, само сме сигурни, че го има...

Селото тук е само метафора, надявам се разбирате...
Просто ми е  ужасно тъжно, че виждам примирение. Извън тесния кръг на неколцина модерни градски хора със смартфони и планове за бъдещето, виждам нищета.
Изоставени къщи с все още живи хора в тях.
Неграмотност и немарливост към света, която можете и вие да видите на селския площад с  ракия в ръка или в общината, където времето е спряло, а компютрите сякаш току що навлизат.
Като се разхождам из тази, позапусната България, започвам да проумявам, че  държавата е жената, която работи в селската болница и година и половина не си е взимала заплатата. Но не иска да изкрещи този факт – за да не я уволнят. Разбирам, че животът ни се е скрил в страха на тази жена, в дома на тази жена, която гледа старата си майка, сам самичка и в този дом няма цветя. Разбирам, че пукнатината между центъра и периферията, между града и всичко останало е вече отдавна цяла бездна. И, че протестите не са достатъчни. Трябва животът да се прави – дворовете да се почистят, а злините да се посочват, презират и наказват.

Няма да стане на принципа „ще го преживеем някакси”. Не, не бива да го преживяваме. Няма за кога „да потърпим”. И няма друг да дойде да ни спасява живота.
Навярно другите в момента са в Онтарио, Канада и изпробват новия вид леден автомобил, съставен от 5 тона лед и кандидат за „Гинес”.
Ето толкова простичко е – искаш да измислиш кола от лед и го правиш. Не мислиш колко е трудно и че няма да стане. Просто полагаш усилия да се случи. И не хабиш енергия в мисли – дали ледената кола на съседа ти няма да е по-добра и по-евтина. Все тая е.
Важното е за живота да не ти е все тая.

Източник: http://www.lentata.com/page_5628.html
Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3348« Reply #407 on: September 13, 2018, 23:37:38 PM »

Гражданите не разбраха за правата си, но чуха за "любовница" на премиера
ГЕРБ саботира дебатите за ветото на АПК и извика главния прокурор и вътрешния министър в оставка да отчитат дейност по "слухове"
Прозрачен опит за саботаж на дебатите за ограничаване на достъпа на гражданите да съдят държавата направиха днес от ГЕРБ в пленарната зала.

Днес парламентът гледа поредното президентско вето, наложено на 16 текста от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които се въвеждат редица пречки пред гражданите, бизнеса и неправителствения сектор да жалят решения на държавните администрации. Сред новите рестриктивни мерки е и завишаването на таксите за касационно обжалване с поне 70 пъти. Срещу измененията се обявиха съдии, адвокати, над 50 неправителствени организации, държавният глава. „За“ са единствено вносителите от ГЕРБ и партньорите им от "Обединени патриоти" и ДПС.

Дебатите по същество обаче бяха прекъснати от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, а изказването му отприщи вълна от реплики в парламента да бъдат поканени министри, главният прокурор, председателят на комисия „Антикорупция“. Целта - да разкажат работят ли по „слуховете“ за това, че премиерът Бойко Борисов е купил вила в Барселона на любовница, избягал ли братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия, обвиняем за рекет и разпространение на наркотици, в Чехия и пр.
Опитът за отклоняване от темата за АПК бе видимо координиран между депутатите на управляващата партия, като от левицата заподозряха в участие и председателя на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ).

................

В крайна сметка дебатите за достъпа на гражданите до правосъдие бяха опорочени. Управляващите си гласуваха извикването на Радев и Цацаров и отхвърлиха исканията за явяване на Московски и шефа на КПКОНПИ. Радев и Цацаров в действителност дойдоха. И то за да каже министърът на вътрешните работи, че беглецът – брат на БСП депутат, е напуснал легално и необезпокоявано страната.

Иначе по темата с АПК имаше още малко спор. След което изменението му бе подложено на гласуване. То бе подкрепено със 146 „за“ (ГЕРБ, ОП, ДПС и „Воля“) срещу и 69 „против“ (БСП).

Така падна поредното президентско вето. Гражданите не разбраха как достъпът им до съдене на държавни решения беше ограничен. Но разбраха, че някой е избягал с едни пари в Чехия и че премиерът има любовница в Барселона.

Очаква се депутатите на БСП да дадат измененията на АПК на Конституционния съд.Цялата статия може да прочетете в линка:
https://clubz.bg/73085-kak_grajdanite_ne_razbraha_za_pravata_si_no_razbraha_za_beglec_ot_zakona_i_za_lyubovnica_na
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 26 27 [28]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM