Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. June 24, 2024, 04:10:28 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
Author Topic: Измервания на настоящата популация  (Read 53598 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #30 on: July 17, 2013, 09:56:47 AM »

Също така би ми било много интересно, ако има такива, да бъдат публикувании данни от измервания на така наречените основоположници на линии.

Със сигурност има.  naughty

Quote
Ако не е някаква тайна, може ли да кажете кои са измерваните наследници от всяка една от 3-те линии и каква е точно родствената им връзка с основоположника?

Ако може + снимки на кучетата..  cheers
« Last Edit: July 17, 2013, 10:01:42 AM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #31 on: July 17, 2013, 10:05:38 AM »

Докторе, няма ли направени подобни изследвания и на продължителите по линията на Беловския Мурад?  confused
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #32 on: July 17, 2013, 10:16:48 AM »

Благодаря  notworthy

Какво отклонение може да се допусне, ако се използва шивашки метър вместо мерителна лента и пергел за обхвата на муцуната? Мога ли да ползвам летви и дъски, или Г-образни рамки за снемане на останалите размери - като например за определяне широчината и дълбочината на гръдния кош?

Моля, посъветвай ме как най-точно да си направя измерванията в домашни условия с подръчни материали.
Практиката сочи че измерванията с подръчни средства дават известно отклонение, особено при признаците височина, коса дължина на тялото, ширина и дълбочина гърдите, ширина и дължина на главата. Но все пак мерителната лента спокойно може да се замени с мек шивашки метър (лента) така че обхватите и някои дължини се измерват точно. При ширината на муцуната и на главата може да се използва шублер с по големи рамена. Проблем представлява измерване на дължини на разстояния с неправилни или начупени форми както е е например дължината на главата или ширината на гърдите. По правило се използва пергела. Но има ли желание всичко е възможно особено тук не става за някакво абсолютизиране а за собствени нужди в домашна обстановка.
Поздрави
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #33 on: July 17, 2013, 10:46:40 AM »

Явно повечето измервания могат да се направят с подръчни материали, но за някои ще е доста трудно - всички тези които измерват разстояние между две мислени линии.

Относно представените данни от проучването ми прави впечатление, че и от тази дипломна работа се вижда, че кучетата над 70 см, са по-скоро изключение, отколкото правило. Също така се вижда че дори и от родители, които са почти на горната граница, какъвто е Китан (доколкото знам) рядко се раждат кучета които да ги надминат, което доказва че това може да се счита наистина за горна граница във височината. Също така ми направи впечатление и малката вариация на муцуната, както беше споменато по-горе, в самите линии, което ме навежда на мисълта, че ще е доста интересно да видим как са нещата и при други линии - особено при Шаро Пепеляновия.

Ако не е някаква тайна, може ли да кажете кои са измерваните наследници от всяка една от 3-те линии и каква е точно родствената им връзка с основоположника?

Също така би ми било много интересно, ако има такива, да бъдат публикувании данни от измервания на така наречените основоположници на линии.


Вано извинявай но това с височината не го разбрах. Иначе на всички както казваш "така наречените" основоположници, използвани в изследването са направени измервания и са включени в статистическата обработка на данните. При линията на Шаро имаме събрани данни но не бяха достатъчни и за това не го включихме в разработката. Иначе чисто числовно правилото се потвърждава и при тази линия - сравнително близки данни за ширина и обхват на муцуната при продължителите на линията.
При избора на кучетата беше подходено от гледна точка на това да се използват кучета със завършен растеж, и използвани най-активно в развъждане на отделните линии, което от своя страна би наложило типичните за отделните линии екстериорни характеристики
ето кучетата, но помагайте със снимки защото сега нямам възможност да качвам!

1. Китан – основоположник на линията.
2. Буян Каракитан – син на основоположника на линията.
3. Мечкул – пра-внук на основоположника на линията.
4. Кочо – пра-внук на основоположника на линията.
5. Синап КараКитан – пра-пра-внук на основоположника.
6. Калпазан КараКитан – пра-пра-внук на основоположника.


1.   Мечо Караборун – основоположник на линията
2.   Арап Караборун – син на основоположника на линията.
3.   Черньо Караборун – син на основоположника на линията.
4.   Синап Караборун – син на основоположника на линията.
5.   Рекси Караборун – син на основоположника на линията.
6.   Рангел Караборун – син на основоположника на линията.

 
1.   Мечо от Мулдава – основоположник на линията.
2.   Мрако КараКитан – син на основоположника на линията.
3.   Бабаджан КараКитан – внук на основоположника.
4.   Каракуш КараКитан – пра-внук на основоположника.
5.   Кънчо Вучо – пра-пра-внук на основоположника.
6.     Караман Вучо – пра-пра-внук на основоположника.
Logged
vano
Guest
« Reply #34 on: July 17, 2013, 10:54:52 AM »

За височината имах предвид, че се потвърждава факта, че средната височина на КК е около 68 см и че кучета с височини над 70-72 см са по-скоро изключение отколкото масово. Прави ми впечатление, че когато дадено куче е в горните гртаници на височината, почти не се раждат негови наследници, които да го стигнат или надминат на височина, което е доказателство за мен че дадено куче е наистина на горната граница.

Ето един пример - Караман Топо е 73-74 см, досега не се е родил негов син, който да стане 74 или 75 см Smiley, което ме навежда на мисълта че това куче е в горната граница на стандарта.
« Last Edit: July 17, 2013, 10:55:52 AM by vano » Logged
vano
Guest
« Reply #35 on: July 17, 2013, 10:58:59 AM »

Така че донякъде се затвърждава моето лично мнение, че тези кучета имат един предел и каквато и селекция да се прави с избор на ръстови екземпляри няма как те да станат 80 или 90 см само за някакви си 20-на години без чужда помощ. А доколкото знам кучетата пред 20-на години не са били по 80 см и нагоре масово, че да се прави селекция само между подобни екземпляри Smiley
Logged
vano
Guest
« Reply #36 on: July 17, 2013, 11:57:30 AM »

Също така ще ми е интересно, ако има снети измервания на Мечо Злия и на Фаргос да се съпоставят едни с други, защото напоследък чувам доста коментари как Фаргос бил женски тип и бил брак и т.н. и т.н.

разбира се ще е интересно ако има и на Мургаш Smiley
Logged
петко
Hero Member
*****
Posts: 564


« Reply #37 on: July 17, 2013, 12:17:21 PM »

за мен пък фаргос си е едно от наи хубавите кучета ,кефи ме просто как изглежда ,атила и тои китан

за ръста съм съгласен с теб вано ,не ми е силна страна екстериора и генетиката ,ама понеже основоположниците са принципно в горния предел  на ръста за породата ,макар и не придаваики го директно в синовете си все пак няма ли един ден среащики се тази...мутация ли е кво е-да се затвърди?
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #38 on: July 17, 2013, 12:42:49 PM »

Относно височината при холката, изключително вариращ признак в нееднородната популация на автохтонната порода Каракачанско куче. Не мисля обаче че термини като горна граница и съответно долна граница са относими към състоянието развитието породата за момента. Какво означава горна граница, въобще? Разбира се че екземпляри над 75 см са изключително рядко явление, но това не означава че едрото но пропорционално развито куче би трябвало да се бракува за това че е над стандартното мерило. Същото важи и за долна граница - по дребни, но правилни кучета би ли трябвало да се бракуват? Пример Китан -височина при холката 72 см., Мечо на Седефчеви - височина при холката 61 см. Е, и? Трябва ли да се бракува Мечо заради по нисък ръст??? Тук на този етап не искаме да противопоставяме един или друг екземпляр, напротив искаме ссвсем точно и аргументирано да посочим и докажем вътрепородното разнообразие. Да, има го разнообразието и ние сме длъжни да го запазим във времето за да може селекцията с тази порода да продължи и след нас. Същото се отнася и за Фаргос, лично аз съм го измервал подробно. Да той не е от най-грубите кучета в породата, но за линията си е един типичен представител с пропорционално телосложение! Естествено че на фона на женските кучета от линии с едри основоположници, каквато е и линията на Китан, или Шабан, половият диморфизъм би бил по слабо изразен. Въпреки това обаче, мисля че с общият вид и излъчване, както и развитието на костите спрямо ръста, Фаргос да се отнася като "женствен тип" е несериозно. Правилния подбор на женски за него показва съответните резултати! Абсолютно същото важи в пълна степен и може да се отнесе и за Мечо Караборун, например.
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #39 on: July 17, 2013, 12:59:36 PM »

Докторе, може ли да се публикуват тук резултатите от екстериорните измервания на Фаргос, както и на основоположниците на линиите на кк?
Logged

Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #40 on: July 18, 2013, 19:00:48 PM »

Док, къде точно се мери обхвата на муцуната, че като меря под очите в най-широката й част получавам сериозни отклонения  naughty в сравнение с професионалните измервания на породата?
Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #41 on: July 19, 2013, 22:14:22 PM »

Обхвата на муцуната се мери в средната част на лицевия дял, при умерено пристягане на лентата за "обиране" на меките тъкани на устните.
« Last Edit: July 19, 2013, 22:15:47 PM by kennel Vucho » Logged
vano
Guest
« Reply #42 on: July 22, 2013, 22:59:02 PM »

В неделя 4-5 човека се борехме да измерим малко кучета - малко, малко - 11 броя, 5 мъжки и 6 женски. Просто не знам как успявате да ги измерите тези кучета, та те не се спират на едно място за повече от 2-3 секунди - дърпат се, душат, въртят се, а някой се и зъбят като застанеш да им мериш главата или гърдите Smiley Smiley Smiley Но, ние сме упорити Smiley, но за точността на резултатите не мога да гарантирам. Грешката е може би по-голяма от допустимата за такива измервания Smiley

Та направихме опит за измерване на следните зрели (над 2 години) кучета:

Караман ТОПО (10 години и 3 месеца)
Гранд ТОПО (7 години и 3 месеца)
Ураган ТОПО (4 години и 2 месеца)
Риско ВУЧО ( 3 години и 1 месец)
Жеко МИРОВЯНЕ( 2 години и 3 месеца)
Зара ТОПО (6 години и 10 месеца)
Огнена ТОПО (5 години)
Радея ТОПО (4 години и 9 месеца)
Цана ТОПО (4 години и 1 месец)
Грета ТОПО (2 години и 3 месеца)
Карма ТОПО ( 2 години)
Logged
vano
Guest
« Reply #43 on: July 22, 2013, 23:02:40 PM »

Ето и усреднените стойности на различните измервания, като за косъма трябва да се отбележи, че в момента кучетата линеят, а няколко от кучките са и след скорошно раждане.

Измерване - средна стойност мъжки / женски

Височина при холката  - 67.3 / 59.5
Височина при кръстеца -  65.9 / 59.5

Височина до лакътя – 34.3 / 31.67
Височина при скакателната става – 17.3 / 17.25

Коса дължина на тялото – 69.5 / 65

Ширина на гърдите – 23.9 / 20.75
Дълбочина на гърдите – 33.2 / 25.41
Обхват на гърдите -  82.1 / 70.42

Ширина на главата –  16.2 / 13.41
Дължина на главата – 26.3 / 24.25
Обхват на черепа –  52.5 / 45.0
Дължина на муцуната – 11.4 / 11.66
Ширина на муцуната – 8.24 / 7.00
Обхват на муцуната – 31.2 / 25.45

Ширина на ухото – 9.2 / 8.42
Дължина на ухото – 12.1 / 11.33

Дължина на шията – 22.2 / 18.03
Обхват на шията – 49.5 / 40.08

Обхват на свирката – 14.1 / 11.61

Дължина на косъма (холка) – 15.5 / 12.83
Дължина на косъма (крупа) -  14.4 / 13.41
Logged
Mad Max
Hero Member
*****
Gender: Female
Posts: 6164« Reply #44 on: July 23, 2013, 14:55:11 PM »

БРАВО, вано!  notworthy cheers

Виж как изглеждат измерванията ти редом до измерванията на зооинж. В.Динчев и д-р А.Вучков ->
Logged

Pages: 1 2 [3] 4 5
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM