Явно повечето измервания могат да се направят с подръчни материали, но за някои ще е доста трудно - всички тези които измерват разстояние между две мислени линии.
Относно представените данни от проучването ми прави впечатление, че и от тази дипломна работа се вижда, че кучетата над 70 см, са по-скоро изключение, отколкото правило. Също така се вижда че дори и от родители, които са почти на горната граница, какъвто е Китан (доколкото знам) рядко се раждат кучета които да ги надминат, което доказва че това може да се счита наистина за горна граница във височината. Също така ми направи впечатление и малката вариация на муцуната, както беше споменато по-горе, в самите линии, което ме навежда на мисълта, че ще е доста интересно да видим как са нещата и при други линии - особено при Шаро Пепеляновия.
Ако не е някаква тайна, може ли да кажете кои са измерваните наследници от всяка една от 3-те линии и каква е точно родствената им връзка с основоположника?
Също така би ми било много интересно, ако има такива, да бъдат публикувании данни от измервания на така наречените основоположници на линии.
Вано извинявай но това с височината не го разбрах. Иначе на всички както казваш "така наречените" основоположници, използвани в изследването са направени измервания и са включени в статистическата обработка на данните. При линията на Шаро имаме събрани данни но не бяха достатъчни и за това не го включихме в разработката. Иначе чисто числовно правилото се потвърждава и при тази линия - сравнително близки данни за ширина и обхват на муцуната при продължителите на линията.
При избора на кучетата беше подходено от гледна точка на това да се използват кучета със завършен растеж, и използвани най-активно в развъждане на отделните линии, което от своя страна би наложило типичните за отделните линии екстериорни характеристики
ето кучетата, но помагайте със снимки защото сега нямам възможност да качвам!
1. Китан – основоположник на линията.
2. Буян Каракитан – син на основоположника на линията.
3. Мечкул – пра-внук на основоположника на линията.
4. Кочо – пра-внук на основоположника на линията.
5. Синап КараКитан – пра-пра-внук на основоположника.
6. Калпазан КараКитан – пра-пра-внук на основоположника.
1. Мечо Караборун – основоположник на линията
2. Арап Караборун – син на основоположника на линията.
3. Черньо Караборун – син на основоположника на линията.
4. Синап Караборун – син на основоположника на линията.
5. Рекси Караборун – син на основоположника на линията.
6. Рангел Караборун – син на основоположника на линията.
1. Мечо от Мулдава – основоположник на линията.
2. Мрако КараКитан – син на основоположника на линията.
3. Бабаджан КараКитан – внук на основоположника.
4. Каракуш КараКитан – пра-внук на основоположника.
5. Кънчо Вучо – пра-пра-внук на основоположника.
6. Караман Вучо – пра-пра-внук на основоположника.