Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. October 07, 2024, 15:23:46 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5]
  Print  
Author Topic: Измервания на настоящата популация  (Read 54596 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #60 on: October 24, 2013, 09:32:30 AM »

Понеже в момента във ФБ се вихри някаква дискусия относно ръстта, може ли да се публикуват (ако ги има разбира се) данните за височината на така наречените основоположници на линии. И ако не на всички, то поне на Пчелинския Караман, защото в едно изказване се твърди че той е в границата 72-74 см, докато виден радетел твърди че кучето не е имало 70 см.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #61 on: October 24, 2013, 09:58:14 AM »

Кучето съм го виждал многократно но лично не съм го мерил. Но моето мнение е че кучето не беше от най-едрите представители на породата. Твърдения от рода че Караман е бил висок 74 см са чиста проба фантазии. Кучето беше със среден ръст но едва ли е надхвърлял 70 см. Само за сравнение Китан на Седефчеви е измерван приживе и височината му е била 72 см в холката. А като ръст и масивност разликата между двете кучета е повече от видна.  Най-използваните за развъждане в МАКК синове на Караман превъзхождаха баща си значително и като ръст и масивност.
vano
Guest
« Reply #62 on: October 24, 2013, 11:05:46 AM »

Мисля че точно в този форум Атила беше писал някъде за височините и там Караман е сложен в групата 72-74 см, заедно с Китан, Черньо, Пайо и т.н. Освен ако Караман на С. Пейчев е различен от Пчелинския Караман
vano
Guest
« Reply #63 on: October 24, 2013, 11:06:39 AM »

Ето го и цитата

"Ще дам данни за аборигенни каракачанци от 90-те години на ХХв. Кучета с които се започна организирана селекция в създадените клубове на породата.
Ръста при измерени мъжки аборигенни каракчански кучета варира от минимум 62см до максимум 77см

Най-често работните аборигени бяха в границите 66-71см. Тук мога да спомена кучета като Горан на Драганов, Тито 2, Сирак, Шаро пепеленовия, Мурад беловския, Рекси (Бодровския годжук), Панчо и т.н.

По-едри бяха кучета с размери в границите 72-74см. Тук влизаха Шабан на С. Балджийски, Китан на Седефчеви, Черньо на М.Драганов, Караман на С.Пейчев, Пайо на Д. Дойчинов т.н.
Сред по-дребните аборигенни кучета (62-65см), които бяха използвани в развъждане ще спомена Балкан(Форс) на М.Драганов, Мечо на Седефчеви, Бурен на Св.Стоев.

Стигам до най-едрият измерен абориген в този период. Това е Рико(Рикона; Бряговското куче; бай Петровото куче) с ръст 77см. Куче с бяло сива окраска, тясно и високо. Скосена крупа. Глава дълга и с недостатъчна ширна. Сменило няколко собственици. Всеки от тях първоначално е впечатлен от ръста му и го купува. В последствие разочарован от характера му го продава на следващият. И така кучето сменява редица собственици по трасето от Ихтиманско, Пловдивско, Чирпанско и Старозагорско. Оставя и потомци, но те не стават топ разплодници. Кръвта му все още е съхранена в чист вид при някои развъждачи.
Рико е изключението от общата маса. Както Коплан е изключението в САО.
Това, че е имало подобен екземпляр, не ни дава основание да търсим уедряване на основната маса мъжки кучета до ръста на Рико.
В МАКК имаме друга цел - съхраняване на оригиналните характеристики на породата вкл. ръста да продължи да е в рамките, в които е бил при аборигенната популация от работещи екземпляри. В съвременната популация развъждана в МАКК доста кучета работят исконната си дейсност. Ръстовите показатели са в рамките на оригинала. Срещат се и няколко по-едри екземпляра с ръст 75см., което е горната граница разрешена в стандарта. Всичко над нея се санкционира според степента на изява. Развъждачите и съдиите на изложбите премират типичността, не ръста."
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #64 on: October 24, 2013, 11:30:29 AM »

Караман от Пчелин или Караман на С. Пейчев не беше от високите кучета. Възможно е Атила да се е заблудил, но аз продължавам да съм на по-горното си мнение.
vano
Guest
« Reply #65 on: October 24, 2013, 11:39:53 AM »

Караман от Пчелин или Караман на С. Пейчев не беше от високите кучета. Възможно е Атила да се е заблудил, но аз продължавам да съм на по-горното си мнение.

Да, това съвпада и с мнението на Д. Димитров от Брани поле, само че сега гледам че твърдят и за Рикона че бил под 70 см Smiley
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #66 on: October 24, 2013, 13:02:44 PM »

Рикон беше доста по едър пес от Караман. Имаше някъде и снимка от която ясно си личи това. Освен това кучетата по него също бяха едри доста.
vano
Guest
« Reply #67 on: January 08, 2016, 13:29:16 PM »

За да раздвижим темата, малко информация от провеждащите се измервания в района на София.
Данните все още не са с голямо ниво на представителност, защото са измерени само 39 кучета - 19 мъжки и 20 женски, но все пак дават някакв представа Smiley

Средна височина при холката: мъжки - 66,3 см (мин. - 62 см, макс. - 74 см), женски - 59,3 см (мин. - 51 см, макс. - 65 см);
като кучетата попадат в следните граници:
за мъжките  - до 65 см - 5 кучета (26,3%) ; 65-68 см - 9 кучета (47,4%); 69-72 см - 4 кучета (21,1%); над 72 см - 1 куче (5,2%)
за женските - до 55 см - 3 кучета (15%), 56-59 см - 5 кучета (25%), 60-64 см - 11 кучета (55%), над 64 см - 1 куче (5%)

Средна стойност на косата дължина на тялото - за мъжките - 70,8 см; за женските - 66,2 см;

Индекс на формата - за мъжките - 106,77; за женските - 111,59;
Индекс на надстроеност - за мъжките - 98,31, за женските - 100,39

Средна дължина на главата - мъжки - 27,6 см (мин. - 24,5 см, макс. - 31 см); женски - 24,7 см (мин. - 20,5, макс. 28 см)
Средна ширина на главата - мъжки - 14,4 см (мин. - 13 см, макс. - 16 см), женски 13,4 (мин. 12 см, макс. - 16 см)
Индекс на развитие на муцуната (дължината на муцуната, спрямо дължината на главата в %) - мъжки - 44,88; женси - 44,28

Малко цифри, свързани със захапката (не съм ги срещал при другите измервания):
Средна ширина на долната челюст (ширината измерена между външните страни на кучешките зъби, в тяхната основа) - за мъжките - 3,9 см (мин. - 3,5 см, макс. - 4,5 см) ; за женските - 3,5 см (мин. - 3,0 см, макс. - 4,0 см)
Средна големина на кучешкия зъб (видимата част на зъба) - за мъжките - 2,1 см (мин. - 1,7 см, макс. - 2,8 см); за женските - 1,9 (мин. - 1,5 см, макс. - 2,2 см)

От описаните 39 кучета, едно куче е с двустранан липса на П1 и 1 куче е с плътна обратна захапка;

Две мерки, измерени с ъгъл с подвижно рамо и транспортир (за които не претендираме за пълна точност, по разбираеми причини):
Средна заъгленост на рамото - за мъжките - 117,7 гр.; за женските - 113,4 гр.;
Средна заъгленост на скакателна става - за мъжките - 132,6 гр.; за женските - 126 гр.

Друго, което ми прави впечатление е че кучетата са доста дългокосмати Smiley
Средна дължина на косъма (при холката) - мъжки - 17,7 см; женски - 16,9;
Средна дължина на косъма (при крупата) - мъжки - 16,9 см; женски - 15,4;
« Last Edit: January 08, 2016, 13:30:48 PM by vano » Logged
Iliyan Dushanov
Full Member

« Reply #68 on: March 07, 2016, 16:31:04 PM »

Рикон беше доста по едър пес от Караман. Имаше някъде и снимка от която ясно си личи това. Освен това кучетата по него също бяха едри доста.
URL=http://radikal.ru/big/dddf1f40b57a47a38906f23808ccc0ee][/URL]Това трябва да е Рикон ако бъркам поправете ме.
Pages: 1 ... 3 4 [5]
  Print  

Jump to: