DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #15 on: October 06, 2013, 21:53:47 PM » |
|
Ааа Николай само да не си помислиш, че аз съм фермер - не, запалянковец, мераклия, болен на тема животни, както ти харесва му кажи но не съм фермер, в смисъл нямам много опит и знания, това дето ти казвам са все неща които съм слушал, гледал, чел... Човек като се интересува от нещо и попива всякаква информация по темата при всеки удобен случай П.П. В кръга на шегата - не бих ти предложил рибки, защото съм малко със свой си разбирания(както веднъж Петко ме набеди - чист българин ) та риби, червеи, охлюви и други подобни не ги признавам за животни, а хората които ги отглеждат не ги признавам за фермери/животновъди..... При толкова видове животни и при толкова породи от всеки вид - глисти да ми гледат!? Върл противник съм им
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Nikkk0
Newbie
И да изгубиш парата, не губи душата.
|
|
« Reply #16 on: October 06, 2013, 22:01:00 PM » |
|
Ааа Николай само да не си помислиш, че аз съм фермер - не, запалянковец, мераклия, болен на тема животни, както ти харесва му кажи но не съм фермер, в смисъл нямам много опит и знания, това дето ти казвам са все неща които съм слушал, гледал, чел... Човек като се интересува от нещо и попива всякаква информация по темата при всеки удобен случай П.П. В кръга на шегата - не бих ти предложил рибки, защото съм малко със свой си разбирания(както веднъж Петко ме набеди - чист българин ) та риби, червеи, охлюви и други подобни не ги признавам за животни, а хората които ги отглеждат не ги признавам за фермери/животновъди..... При толкова видове животни и при толкова породи от всеки вид - глисти да ми гледат!? Върл противник съм им Знам че не се занимаваш а любителска дейност и проявен интерес чета в форума защото съм същия като теб запален по тия раоти.... Ще се радвам пак казвам някой от занимаващите се да помага
|
|
« Last Edit: October 06, 2013, 22:02:00 PM by Nikkk0 »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #17 on: October 06, 2013, 22:10:18 PM » |
|
А значи съм се заблудил овцете са за мляко уточняваме! А кое е по добре да се гледа овцата или козата.Кое хапва повече козата или овцата за млякото кое е по на сметка овчето или козето (овчето в моя район май е по добре оценено).С 5-10 декара и 5-10к лв. може ли да се постигне добро начало в отглеждането или по точно какъв капитал ми трябва
Първо си изясни ти кое от двете животни харесваш повече и с кой от двата вида ще ти е по-приятно да се занимаваш Овчето мляко не само при вас, а навсякъде е повече ценено защото е по-добро.Козата дава повече мляко от овцата, но овчето е по-добро и по-скъпо.Примерно козата да ти дава 2-3 килограма, има и кози с 4-5 и то не малко, по 40-50 стотинки да е, овцата да ти дава около кило, кило и нещо-две кила(може и с повече да намериш, но масово са около килото) говорим за добра овца не за някоя бракувана с 200-300 грама, по 1.00-1.50, смятай.... Козата я храниш целогодишно, дори и да пасе пак и даваш малко фураж, че иначе няма да видиш много мляко, овцата цяло лято кара само на паша без допълнителен фураж и дава 1-2 кг., а козата може и 5 да ти даде но с яко зобчица иначе няма да е много по-млечна от овцата Ми с 5-10 декара няма да гледаш кой знае колко животни но като за начало става, скромно но все е нещо
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #18 on: October 06, 2013, 22:17:04 PM » |
|
Значи ми трябва още земя така ли... мислил съм го да почна с 20 да видя как ще се справям и лека по лека да ги правя 40 50 и така... значи първо земя трябва да купи младия фермер още нещо изяснихме
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #19 on: October 06, 2013, 22:23:36 PM » |
|
Е няма как, ако мислиш да купуваш фуража ще ти е много трудно да не кажа почти невъзможно да започнеш....Виж ако си произвеждаш фуража е друга работа Ние имахме в града две кози и два декара люцерна, отделно царевица, рента жито, сено ако намерим, някой и друг сноп ластуне и така. Някой от занимаващите се я се включил тая вечер я не, а аз до утре мога да си говоря на тая тема, но ако държиш на професионално мнение веднага мога да спра, само кажи
|
|
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #20 on: October 06, 2013, 22:29:54 PM » |
|
Няма да спираш все нещо ново научаваме по новите.Разбира се утре или след дни когато се включат и хора като дънди занимаващи се само с това ще отворим и професионален разговор. Един въпрос свързан с отглеждането в села.Как трябва да става извън селото или може и в село чух нещо че има някакви забрани от Европа за определен бр. животни може и да греша.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #21 on: October 06, 2013, 22:40:00 PM » |
|
Забрани има да, в града всички дето гледаха животни или си взеха имоти на края на града или по лозята отидоха извън града.В селата чувам че и там са почнали да правят на въпрос и лека полека да се изнасят и там по края.....но това е глупаво според мен, айде в града се пишем граждани нали, правим се на ощипани това онова но в селата хората са свързани със стоката, с земята....Както и да е, това са си мой виждания някакви но забрана принципно има да не се отглеждат животни в населените места, има там някаква бройка която е позволена колкото за домашни нужди, който иска да въди много стока-извън населеното място.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #22 on: October 06, 2013, 22:47:16 PM » |
|
Да, като се появи Дънди или някой друг, също запознат, ще ти отговорят по-професионално.А и това, което ти говоря аз е любителско знание,въз основа на наблюдения върху тукашни,полски животни, подобрени, уедрени, по-продуктивни.За автохтонни, балкански породи нищичко не мога да кажа, защото не съм имал досег с тях, при нас в полето са други животни с други изисквания и стандарти
|
|
« Last Edit: October 06, 2013, 22:48:17 PM by DonKrasi »
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #23 on: October 06, 2013, 22:47:53 PM » |
|
Преди цялостното пробване да ставаме животновъди трябва да се оправим с селото което населяваме и двора в който ще гледаме животни.Ето още един въпрос изникна за хората който са на вътре с нещата колко животни може да гледаме в селото аз имам имот на две пресечки но то пак се брой че сме в село... те поляните са собственост на селото или града нали така и дали може да се вземе под наем ?!
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #24 on: October 06, 2013, 22:55:42 PM » |
|
В наше село всеки си пасе стоката където иска по полето, стига да не е нива или нещо садено.Ако си по проект или обвързан със субсидии може и да трябва някакви пасища да посочиш, не знам.По моя див врачански край всеки си пердаши без да пита и да се съобразява.....мътна и кървава е...но ако искаш да действаш както си му е реда трябва да се поинтересуваш за това, аз не знам. До евентуалното осъществяване на моите планове има доста време та не се знае какво ще стане и не съм се интересувал много, а и аз ще действам самостоятелно без държавна помощ та и наеми не мисля да давам....абе както е див края така и аз не съм много питомен
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #25 on: October 07, 2013, 15:37:13 PM » |
|
Боже...,нито знам от къде да почна и има ли край тая "приказка". В днешно време ,ако ще се захващаш с животни ,първото дето ти трябва е овчар(пастир). Без такъв и ако сам не си го можеш-не се захващай(приятелски съвет).Ако са овце,какво трябва да знаеш? Ами като се замисля сега,макар да казват овчарите са прости хора-доста неща.Трябва да можеш да доиш,да стрижеш,да можеш да разбираш коя овца се е оагнила(защото не е изключено да намериш агне,чиято майка го е родила, но не го ще.Ако то умре,а друга има 2 да и привържеш едното,което хич не е лесно,трябва да я връзваш,да следиш и да можеш да разбереш дали е "осиновила" агнето или и трябва още време.....Има агнета пък които "не хващат" т.е не забозават-тогава трябва да го насееш ти......Има пък такива овце които първоначално си "вземат" агнето,после го зарежат,трябва да можеш да различиш гладното агне,ако не е зарязано,майката няма мляко,или е болна...Като пък има дни с много родилки,може една овца да лиже 2-3 агнета,но 1 да е нейното...и има такива дето да си пазят агнето бият и пъдят всичко наоколо та другата майка да не е наоколо в момента,а да блее нейде из кюшетата. Има случаи ,когато майката не може сама да роди,трябва да и помагаш ,защото ветеринаря може да не ти е под ръка.-При нас зимата се дежури ,през месеците когато се агнят овцете,ставаш на всеки час,ходиш в обора и гледаш какво е положението.В студовете ,мокрите изоставени агнета(неолизани) се налага да ги внасяме в къщи до печката.. (не знам за какво да пиша по напред,честна дума)
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
|
« Reply #26 on: October 07, 2013, 16:57:34 PM » |
|
Николай, според мене съвета на Петко наистина е добър. В смисъл буквален. Ако това, което пишеш е реалното ти познание в материята, не започвай нищо на този етап. На теб ти е необходим или опитен човек да е до тебе няколко години или ако нямаш под ръка, наистина да "стажуваш" при такъв чобан известно време. Слушай какво ти говори Петко - ако имаш възможност вземи си едно-две-три животни и след една година ще ти е съвсем различен мирогледа. Нещата никога не са "толкова овце по толкова литра по толкова дена", никога. Казваш, че си от русенско - проучи първо какъв тип овце са най да го кажа оптимални за региона (плевенска черноглава да речем). После можеш ли да си позволиш породни животни или ще го караш примерно на кръстоски с елитни кочове да ти вдигат млечност и т.н. Много важно нещо, което ти каза Данди - без опитен овчар/овчари си за никъде. Един алкохолизиран чичо без друга алтернатива за работа, който ще ти псува и бие животните с кривака, може да им свали млеконадоя на половина, че и отгоре. А отговорен човек трудно се намира за толкова ангажираща работа, трябва да можеш да му платиш подобаващо. Другото - имаш ли някакви контакти относно изкупуване на мляко/агнета? В русенско в момента няма почти НИКАКЪВ пазар на овчето мляко. Имам познат със 100 овце (всичките са му от племенни кочове на плевенска черноглава), който втора година няма какво да си прави млякото, а жена му го бичи на сирене. Тва е зверски труд, който трябва някой да го поеме, ако нямаш алтернативи за млякото. Свържи се с такъв човек от русенско е моя съвет. Намери някой готин овчарин, който ще ти сподели повечето си проблеми, за да придобиеш по-реалистична представа затова за къде си тръгнал.
Поздрави
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
dandi
|
|
« Reply #27 on: October 07, 2013, 17:33:12 PM » |
|
Сега и друго като чета се сетих-опитния овчарин си е нож с две остриета,ако "чорбаджията"е бос с тая материя.А и на опитния овчарин му трябват едва няколко дни и малък контакт със собственика да го разбере.Та опитния овчерин може от 15 овци да изкара 10 агнета и да те убеди,че са толкова по природен закон,може и да ти дои по 2 литра мляко(общо) и да каже че толкова е нормално.Може племенните животни да ти ги замени за бракувани(ушните марки се свалят и слагат) и да твърди че това са си твоите бройки.Та той ще е на далавера(дори и за некое кило ракия) на твоя гръб.
|
|
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #28 on: October 07, 2013, 19:36:26 PM » |
|
Благодаря за съветите мисля че ми стана пределно ясно за състоянието в което се намираме младите трябва малко опит за да почнем нещо мащабно.Специално за мене проблем ще се окаже млякото което трябва да се продаде (не съм разучавал пазари и глупости доверявам се на казаното от rex) За човек който да пасе овцете мисля че проблема ми е решен защото аз съм такъв типаж човек бих се справил.Ще опитам да потърся човек който да му е необходима работна ръка за да видя кое как е и тогава ще ми стане ясно дали да се захвана.Моето състояние е такова че обичам животните и ми е мерак да се занимавам.За повечето като чуят това че е трудно всички се отказват още в първия момент явно аз съм от хората който ще пробват пък и да не се получи здраве да е.
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #29 on: October 07, 2013, 19:44:21 PM » |
|
оето състояние е такова че обичам животните и ми е мерак да се занимавам.За повечето като чуят това че е трудно всички се отказват още в първия момент явно аз съм от хората който ще пробват пък и да не се получи здраве да е. заради тази приказка ще те съжаля ,знаеш ли и аз съм малко като теб ,обаче съм и непостоянен и мързелив ,затва не става животновъд от мен ,ама има начин може би ,аз имах щастието да ми "подарят"една сюрия говеда и така се захванах ,ако раиона ти позволява и имаш добри кучета,можеш да опиташ силно екстензивно животновъдство козите незнам дали ще станат без овчар ама ако си земеш говеда или коне и има къде да ги пуснеш и няма много вълци и не се краде става ....хем се любуваш на животните хем не се гърбиш ,може и някои леф да вземеш ,обаче ще имаш опит ,ако не с животновъдството(то е и бизнес) поне с животните
|
|
|
|
|
|
|
|