Nikkk0
Newbie
И да изгубиш парата, не губи душата.
|
|
« on: October 06, 2013, 13:05:20 PM » |
|
Здравейте, Николай от Русе приятно ми е. Знам че този форум е предимно за любимата порода кучета но също така знам че и повечето от вас се занимават с отглеждане на селскостопански животни (овце,кози,крави и т.н...). Искам да разгледаме и опишем дали има плюсове в тази дейност и има ли смисъл да се захващам. Кое от животните се гледа най лесно,кое се храни най лесно субсидии и всякакви тънкости в този занаят ако можем така да го наречем. Няма нищо лесно готов съм за трудностите само искам да изясним някой неща.Въпроси от моя страна ще има още много надявам се и др. млади хора да проявяват интерес към отиващото си животновъдство.
|
|
|
|
|
|
|
Habits
|
|
« Reply #1 on: October 06, 2013, 17:42:07 PM » |
|
Здравейте, Николай от Русе приятно ми е. Знам че този форум е предимно за любимата порода кучета но също така знам че и повечето от вас се занимават с отглеждане на селскостопански животни (овце,кози,крави и т.н...). Искам да разгледаме и опишем дали има плюсове в тази дейност и има ли смисъл да се захващам. Кое от животните се гледа най лесно,кое се храни най лесно субсидии и всякакви тънкости в този занаят ако можем така да го наречем. Няма нищо лесно готов съм за трудностите само искам да изясним някой неща.Въпроси от моя страна ще има още много надявам се и др. млади хора да проявяват интерес към отиващото си животновъдство.
И аз мога да се причисля към младите участници във форума Ще следя темата...
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #2 on: October 06, 2013, 20:17:11 PM » |
|
Млади и интересуващи се от животновъдство се намират Да, форума е предимно за кучета но не за какви да е, а за "овчарски", "чобански" и т.н. та няма какво да се притесняваш, че темата която си започнал не е пряко за кучета, не е пряко но косвено засяга и тях, ако се допусне кучето да се "отдалечи" от стоката(нещото, заради което е създадено) то няма да говорим за каракачански(овчарси,чобански) кучета, а за някакви други.Та животните са важен фактор за запазването на породата и също заслужават внимание Но не ми харесва как започваш: "има ли плюсове, ко е се гледа лено, субсидии".... Плюсове има, стига да знаеш как да ги извлечеш но ако търсиш само плюсове няма да стане, мерак си трябва и любов(ако искаш) към животните, иначе по-добре не се занимавай.Всяко животно си иска своето, грижи, внимание, разчиташ ли на субсидии само и на това кое се гледа най-лесно няма да стане Тове е мое мнение, не обичам зависимостта, която водят тия субсидии, не трябва от тях да ти зависи дали ще гледаш или не каквото и да било Успех все пак
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #3 on: October 06, 2013, 20:52:07 PM » |
|
Млади и интересуващи се от животновъдство се намират Да, форума е предимно за кучета но не за какви да е, а за "овчарски", "чобански" и т.н. та няма какво да се притесняваш, че темата която си започнал не е пряко за кучета, не е пряко но косвено засяга и тях, ако се допусне кучето да се "отдалечи" от стоката(нещото, заради което е създадено) то няма да говорим за каракачански(овчарси,чобански) кучета, а за някакви други.Та животните са важен фактор за запазването на породата и също заслужават внимание Но не ми харесва как започваш: "има ли плюсове, ко е се гледа лено, субсидии".... Плюсове има, стига да знаеш как да ги извлечеш но ако търсиш само плюсове няма да стане, мерак си трябва и любов(ако искаш) към животните, иначе по-добре не се занимавай.Всяко животно си иска своето, грижи, внимание, разчиташ ли на субсидии само и на това кое се гледа най-лесно няма да стане Тове е мое мнение, не обичам зависимостта, която водят тия субсидии, не трябва от тях да ти зависи дали ще гледаш или не каквото и да било Успех все пак Благодаря за първия отговор, не си ме разбрал правилно (ако мога на ти) нищо не чакам от субсидии защото знам че няма в нашата страна,в др. страни от Европа подпомагането е много по голямо и там се стремят повечето към субсидии.Любовта я има но сега не е време да се обяснявам. Нека да задам няколко въпроса гледам че темата има посещаемост: 1.Ако се занимаваме с кози Българска бяла млечна коза дава 500 600л. лактация но не мога да разбера това за година (календарна или няколко месеца е и как се изчислява за месец) 2.От литературата която прочетох съм склонен да се съглася че козите се гледат предимно за мляко и въпроса е с какво трябва да ги храним през периода в който са затворени защото пашата е важна част от годината но иде и зима и трябва поддържане 3.Въпроса за окозването и дават ли мляко и кога дават мляко и прочие.. Това са мисля
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #4 on: October 06, 2013, 21:04:19 PM » |
|
Може на "ти", разбира се, излишните "важности", които си придават някои, не ми харесват Ще се радвам, ако не съм те разбрал правилно.Мерак да има, всичко друго ще се нареди Относно първия ти въпрос - лактацията, както ти е известно, е периода през който дават мляко.Като имаш предвид, че масово козите, пък и овцете, раждат януари-март(започват да дават мляко) и се заплождат(и малко след това прегарят) август-октомври ето ти горе-долу времето през което ще имаш мляко и за което става въпрос
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #5 on: October 06, 2013, 21:13:55 PM » |
|
Може на "ти", разбира се, излишните "важности", които си придават някои, не ми харесват Ще се радвам, ако не съм те разбрал правилно.Мерак да има, всичко друго ще се нареди Относно първия ти въпрос - лактацията, както ти е известно, е периода през който дават мляко.Като имаш предвид, че масово козите, пък и овцете, раждат януари-март(започват да дават мляко) и се заплождат(и малко след това прегарят) август-октомври ето ти горе-долу времето през което ще имаш мляко и за което става въпрос Значи да уточним те дават мляко през цялата календарна година дори когато са окозени? Спрях се или по точно питах първо за козите защото мисля че за крави ми е рано и трябва с по малки от тях животни да се почне,а овцете поне според мен са повече за месо не дават толкова мляко а малките им порастват по бързо.
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #6 on: October 06, 2013, 21:18:08 PM » |
|
Нико като ти чета разсъжденията и въпросите ...вземи си рибки ,без маитап
|
|
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #7 on: October 06, 2013, 21:22:48 PM » |
|
Нико като ти чета разсъжденията и въпросите ...вземи си рибки ,без маитап
Не сме се родили научени като теб недей ми спами в темата с такива прости изречения.Аз за какво питам ти за рибки ми говориш аман от простотията на българина.Извинявам се за тона ама нито съм се занимавал за да знам нито някой ми е обяснявал. Кое не разбра в постовете.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #8 on: October 06, 2013, 21:28:48 PM » |
|
Принципно е възможно да дават целогодишно но практиката е да се прегарят малко след като се заплодят, за да може да си почине организма, а и да храни пълноценно развиващият се плод.При някои е по-лесно, сами си прегарят(особено овцете) при козите може и да ти е по-трудно, ако са много млечни, но и те прегарят. Какво значи "дори когато са окозени"? Та нали именно когато родят(окозят се,оагнят се, отелят се-според вида животно) започват да дават мляко, преди това не П.П. Ние преди години имахме коза, която много трудно прегаряше, мъка направо, с триста зора я прегаряше дядо ми едва като и остане има няма месец да се кози, все беше на косъм да се омъстити. А имахме една комшийка на село, тя пък нарочно не си прегаряше кравата, ама въобще - стелна не стелна, уж д-ра и казал, че не трябвало щото не знам си какво щяло да стане...цялата работа беше заради парите които вземаше от млякото и си мислеше, че някой и вярва на глупостите дето говори.... Това естествено не е правилно и е вредно за всяко животно
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #9 on: October 06, 2013, 21:31:10 PM » |
|
добреее
не съм казал ,че не съм разбрал ...напротив .разбрах колко незнаеш ,прекалено много е ,че да се захващаш
вземи си една коза ...и догодина ела да питаш пак
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member
мераклията
|
|
« Reply #10 on: October 06, 2013, 21:34:34 PM » |
|
А, че забравих, овцете са си за мляко предимно, това за месото напоследък стана модерно да се гледат за месо.От овчето единствено биволското го водят по-добро, по-гъсто, по-маслено и т.н. Аз съм ял всякакво, само не биволско мляко и не мога да дам лична оценка, ноо от овчето сирене не се отказвам пари да ми даваш,любимо ми е(а и от каквото и да е сирене не бих се отказал)
|
|
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #11 on: October 06, 2013, 21:37:28 PM » |
|
добреее
не съм казал ,че не съм разбрал ...напротив .разбрах колко незнаеш ,прекалено много е ,че да се захващаш
вземи си една коза ...и догодина ела да питаш пак
Абе не чети като не ти харесва какво пиша.Дон Краси се отзова без да ми предлага да гледам рибки дано някой ден разбереш че младите се нуждаят от отговори на въпроси и допълнителна информация а не насърчаване към една коза и 10 рибки с здраве. Дано и други ''фермери'' се разпишат с отговори който могат да помогнат на младите а не като тоя петко който насърчава младите да си седят в апартаментите и да си гледат рибките
|
|
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #12 on: October 06, 2013, 21:41:31 PM » |
|
А, че забравих, овцете са си за мляко предимно, това за месото напоследък стана модерно да се гледат за месо.От овчето единствено биволското го водят по-добро, по-гъсто, по-маслено и т.н. Аз съм ял всякакво, само не биволско мляко и не мога да дам лична оценка, ноо от овчето сирене не се отказвам пари да ми даваш,любимо ми е(а и от каквото и да е сирене не бих се отказал) А значи съм се заблудил овцете са за мляко уточняваме! А кое е по добре да се гледа овцата или козата.Кое хапва повече козата или овцата за млякото кое е по на сметка овчето или козето (овчето в моя район май е по добре оценено).С 5-10 декара и 5-10к лв. може ли да се постигне добро начало в отглеждането или по точно какъв капитал ми трябва
|
|
|
|
|
|
|
петко
|
|
« Reply #13 on: October 06, 2013, 21:42:39 PM » |
|
даже си ми интересен ,вдигна ми настроението данди вземи го тоя юнак на стаж малко пп а писал си междувременно ,абе наи важното го имаш мерака ,без него със сигурност не става
|
|
« Last Edit: October 06, 2013, 21:44:40 PM by петко »
|
|
|
|
|
Nikkk0
Newbie
|
|
« Reply #14 on: October 06, 2013, 21:44:29 PM » |
|
даже си ми интересен ,вдигна ми настроението данди вземи го тоя юнак на стаж малко Какво мислиш че няма да успея с работата ли?! Не се плаша лесно мой човек.Хубаво е че съм ти вдигнал настроението
|
|
|
|
|
|
|
|