Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 05, 2023, 21:49:28 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 [2] 3 4 ... 20
  Print  
Author Topic: Facebook дискусия: използване на аборигенно куче в развъждане  (Read 136346 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
goce_07
Hero Member
*****
Posts: 505


« Reply #15 on: June 07, 2014, 23:31:39 PM »

За да не ме е страх да използвам куче в развъдната си програма следва животното да отговаря на стандартите за породата. Дали кучетата, които се предлагат са в синхрон със стандарта? Ако са добре, ако не са, няма как да се използват аборигенните екземпляри. Локално кучкарите ще си ги гледат, но бъдеще, организирано бъдеще за тези животни, не би могло да има!

Относно генотеста, породата, нека всеки, който иска да си вземе овчарско куче да прочете и се поогледа и избере желаното от него кутре от развъдници те на МАКК, това е правилният път, който гарантира качествено Каракачанското куче!
от чистите кучета аборигенни дето знам всичките отговарят на стандарта.имат си и недостатъци но пак в рамките на стандарта.единствено не знам едноцветните кучета дали отговарят според вашите изисквания biggrinне подценявайте екстериорно аборигенните ку4ета със стадата този примерно няма да го приемете във вашия стандарт,но си е старотипно банско куче
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #16 on: June 08, 2014, 07:51:04 AM »

Трайко, няма място въобще са въпроса дали да използваш в развъждане куче което  не отговаря на стандарта. Ясно е. Говорим обаче за уж аборигенни кучета, с перфектна визия и с работни качества за които липсват каквито и да е данни за произход. Такива кучета ги наричам "фантоми" за тях не се знае абсолютно нищо или по лошото - умишлено не се казва защото обикновено има нещо гнило. Дори и собственик или производител - нищо! Затова трябва да се пита и разпитва - винаги има някаква сламчица за която да се хванеш и да вземеш информация. Така от човек на човек от куче до куче може да се изяснят нещата. Разбира се при такива животни най сигурния метод за проверка си остава тесен инбридинг. Там все нещо ще светне ако има "чужд бушон"!
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #17 on: June 08, 2014, 08:00:48 AM »

Ангеле, за "аборигенно" куче днес да говорим мисля че е пресилено. Аборигенни могат да се определят кучетата от чернибелите снимки отпреди 50 години. Които кучета като ги видиш определяш само че носят екстериора на тази порода. Нищо назад не се знае нито бащи нито майки нищо. Това са аборигенните екземпляри. Днес вече не е така - съвременни живи кучета просто няма как да са аборигенни - виж да бъдат внуци и правнуци на аборигенни предци съм съгласен, но да се твърди че има кътче в България където да не е стъпвал поне един запален кучкар за да види и да вземе кръв, или пък по лошото- да остави кръв!? Няма такова място. Винаги може да се събере информация за произход - трябва само желание и много упоритост!
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #18 on: June 08, 2014, 08:45:08 AM »

Еи...Тук се  е заформила добра дискусия,но липсват някой хора.
goce_07,ти по всички теми ли държиш да останеш нисък:-)
А за банското куче от снимката,дали това  е стария тип lol
Logged
goce_07
Hero Member
*****
Posts: 505


« Reply #19 on: June 08, 2014, 16:59:43 PM »

Захари ти някакъв проблем ли имаш с мен .мога да пиша в ,която тема си искам господин ИЗВИСЕН .Ти някога виждал ли си ги банските ку4ета поне на снимки.и  ти препоръчвам ,ако имаш някакъв проблем с общуването ,трябва да идеш при едни високообразовани и тясноспециализирани хора-наричат ги психотерапевти.те ще ти предпишат подходящите успокоителни и ще провеждат дълги и задушевни беседи с тебе .И накрая съвсем по фройдистки ще се окаже че проблемите ти в общуването ти се дължат на първия ти полов акт ,който си осъществил с любимата си козичка от стадото на прочутите ти дядовци чобани.Толкова по твойта диагноза-вече не искам да разговарям с хора, на които коефицента на интелигентност се доближава (но само доближава) до този на овцата.
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #20 on: June 08, 2014, 17:26:58 PM »

Ееее хайде да не разваляме хубавата дискусия с лични обиди и нападки. Да спазваме добрия тон и да говорим за кучета!
Logged
goce_07
Hero Member
*****
Posts: 505


« Reply #21 on: June 08, 2014, 17:44:21 PM »

Dокторе аз говоря само за кучета ,а някои други почват- ,защо пиша тук ,защо там ,защо оставам нисък.имам чуството че ,някои хора искат да провалят важните дискусии и особено тези за аборигенните ку4ета и за ръста .Искам  да те питам Докторе, според теб ку4ета ,които произлизат да речем от кучетата на 3ма овчари от две съседни села ,които са обменяли кръв само помежду си и кучетата им са потомци на текезесарски кучета-могат ли тези ку4ета да се нарекат аборигенни.и ако някое куче е влязло в селекцията ,как трябва да водим неговите братя,сестри и т.н. и техните потомци ,които са останали по исконните им местообитания.интересно ми е как трябва да класифицираме такива кучета.и ако може  Докторе пуснете някоя снимка на ку4ето дето го снима Пеньо-ти се сещаш кое.
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #22 on: June 08, 2014, 18:20:24 PM »

Аборигенен екземпляр е термин който се наложи през последните години и идва да покаже че няма точни данни за произход за конкретното животно като майка, баща и т.н. за такива животни се счита че произлизат от изолирани популации или групи които са се оформили без значителна външна човешка намеса, повече от факторите на средата от колкото от селекция от страна на човека. Аз лично съм резервиран към този термин въобще в животновъдството, но щом в "кучкарските среди" се наложи, то и аз ща не ща използвам го. Та изхождайки от горното определение ,твърдя че към сегашния момент да съществуват подобни екземпляри които да се определят като аборигени (демек да няма данни за майка и баща) не съществуват. Като аборигени могат да се определят някои кучета отпреди 30 тина години които произлизат от кучета охраняващи стада в кооперативни стопанства навсякъде в различни райони на страната, или пък такива на номади каракачани. Така че Ангеле ако има кучета които както казваш са влезли в целенасочена организирана развъдната работа а техни близки родственици не са, а са останали по родните си места, то по никакъв начин не бива и не се отричат като ценна генетична плазма. Въпроса обаче става по остър когато в същите тези родни места се вкарат "нововъведени генетични плазми" и така останалите по родните си места чистопородни кучета започват да се хибридизират с "новодошлите". Вярвам ще се съгласиш с мен че примери от този тип има много! Навярно има и "корави глави" и сред овчарите които трудно допускат чужда кръв във своята глутница, но такива са единици хора. В днешния мобилен свят когато с кола можеш да закараш до всяко местенце по едно кутре и да го "облечеш в легенди" за неговите родители, би могъл да впечатлиш доста овчари, особено ако им го подариш! Така че помисли над това и ще се сетиш поне за три четири такива примери! Ето ти Ангеле отговор на въпроса - какво се случва с чистопородните кучета които остават по родните си места. Жалко е това, да, тъжно е даже ! Но в повечето случаи е самата истина. Дано има повече твърдоглави чобани все още някъде!
Logged
Zahari
Hero Member
*****
Posts: 1281« Reply #23 on: June 08, 2014, 19:26:36 PM »

goce_07,проблемите с комоникацийте са твой не мой,върни се по постовете и ще прозреш,ако ти се отдава разбира се.Оправи Банските кучета,сега са наред аборигенните.Че от толкова оправяне на истинското куче,започна да оправяш и сам себе си!
А за интелигентноста,тя личи по едни други неща,но те са далеч от теб:-)
Logged
goce_07
Hero Member
*****
Posts: 505


« Reply #24 on: June 08, 2014, 19:47:25 PM »

Докторе не отричам ,че има мелезации при доста от чобаните.проблема е друг -колко и да са твърдоглави в един момент инбридинга става страшен и трябва да се вкара друга кръв.и тогава става страшно -никой не вярва на другия,всеки мисли че ще го преебът.други пък не искат останалите да имат от тяхната кръв и бъркотията става страшна.това важи и за развъдниците.може да се поотложи във времето но и тях ги очаква същия проблем.
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #25 on: June 08, 2014, 20:02:15 PM »

Не мисля. Всъщност ти сам отговори на въпроса защо са ни нужни организации и селекционно развъждане а не развитието на породата да остане само в ръцете на чобаните. Ако действително се запази политиката на МАКК в настоящата посока а именно правилно развъждане на кучета с ясен произход, прилагане на метода на линейно развъждане, междулинеен крос, считам че ни предстои безоблачно бъдеще. За нас като  асоциация и за породата като цяло. Не искам да обиждам никой овчар, напротив, ценя високо техния труд, воля за оцеляване и запазване на поминъка, но при тях е доста по вероятно да бъдат подведени и да попаднат на мина. В една организирана структура общуват много хора, споделят информация, натрупва се база данни и стига да искаш можеш да провериш произхода на дадено куче.
« Last Edit: June 08, 2014, 20:05:55 PM by kennel Vucho » Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #26 on: June 08, 2014, 23:48:01 PM »

За да не ме е страх да използвам куче в развъдната си програма следва животното да отговаря на стандартите за породата. Дали кучетата, които се предлагат са в синхрон със стандарта? Ако са добре, ако не са, няма как да се използват аборигенните екземпляри. Локално кучкарите ще си ги гледат, но бъдеще, организирано бъдеще за тези животни, не би могло да има!

Относно генотеста, породата, нека всеки, който иска да си вземе овчарско куче да прочете и се поогледа и избере желаното от него кутре от развъдници те на МАКК, това е правилният път, който гарантира качествено Каракачанското куче!
от чистите кучета аборигенни дето знам всичките отговарят на стандарта.имат си и недостатъци но пак в рамките на стандарта.единствено не знам едноцветните кучета дали отговарят според вашите изисквания biggrinне подценявайте екстериорно аборигенните ку4ета със стадата този примерно няма да го приемете във вашия стандарт,но си е старотипно банско куче
Нещо и никого не искам да подценявам. Ако този отговаря на стандарта, защо да не е приет?! Ако са ясни корените му, защо да не се използва за разплод?!

В МАКК има кучета със стада има и без, но заложеният ген е ген, той не се мени на три месечна възраст.
В МАКК има и с различни типове окраска, с различна дължина на косъма, както вкусът на бъдещият собственик намери за добре, това в никакъв случай не е лошо!

П.П. Щях да питам и по-рано, на кучето защо са му зачервени гърдите?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #27 on: June 08, 2014, 23:52:18 PM »

Трайко, няма място въобще са въпроса дали да използваш в развъждане куче което  не отговаря на стандарта. Ясно е. Говорим обаче за уж аборигенни кучета, с перфектна визия и с работни качества за които липсват каквито и да е данни за произход. Такива кучета ги наричам "фантоми" за тях не се знае абсолютно нищо или по лошото - умишлено не се казва защото обикновено има нещо гнило. Дори и собственик или производител - нищо! Затова трябва да се пита и разпитва - винаги има някаква сламчица за която да се хванеш и да вземеш информация. Така от човек на човек от куче до куче може да се изяснят нещата. Разбира се при такива животни най сигурния метод за проверка си остава тесен инбридинг. Там все нещо ще светне ако има "чужд бушон"!

Просто Гоце 07, разказваше, че никой не би ползвал аборигенно куче за разплод. А на мен ми се искаше да разделим въпроса на две. Има ли аборигенни кучета, които отговарят на породата и ако да, защо не се ползват за разплод? Но да, всичко изглежда капка в морето.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« Reply #28 on: June 09, 2014, 10:19:00 AM »

Трайко, мисля че отговорихме на поставените от теб въпроси с предишните постове. И ако не е станало ясно - всички линии и фамилии в МАКК, по които се води селекционна работа, произлизат именно от такива "аборигенни екземпляри".
« Last Edit: June 09, 2014, 10:31:22 AM by kennel Vucho » Logged
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #29 on: June 09, 2014, 10:47:24 AM »

goce_07, ти няколко пъти си изказвал мнение, че работейки само с определени линии, развъдните организации (и в частност МАКК), стесняват генетичната база на породата. Умишлено или несъзнателно.
Ами то голяма част от този "проблем" е факт, най-вече поради това, което ти казваш в последните си няколко поустинга. Как да се запази дадена изолирана популация, след като никой не дава кръв, а и пази произхода на кучетата си в дълбока тайна?  smile
В днешно време порода може да има само и единствено с коректно водене на родословни документи на животните. Иначе става това, което ти казваш - хората си нямат доверие, а така кръвта на ценни иначе кучета си заминава. Без документи - няма как да се следи произход. Не става само на мъжка дума, отделно хората колкото и дълголетни да са, все някога си отиват. А в не малко случаи, с тях си отива и знанието им и историята на произхода на кучетата им, за жалост. И като няма нищо записано черно на бяло, пет човека започват да се кълнат, че бай еди-кой си, им е казал пет различни версии за произхода на Шаро ...
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 [2] 3 4 ... 20
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM