Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. December 09, 2024, 03:10:51 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  
Author Topic: Кръстоски в овцевъдството  (Read 80249 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #30 on: July 14, 2014, 19:45:54 PM »

Краси, продължавам да твърдя, че основния проблем е в манталитета на нашенеца.

А, той манталитета си ни е проблем от край време и за каквато и сфера да стане въпрос една от основните пречки, които ни пречат да постигнем нещо по-значимо във въпросната сфера, винаги е била и ще си остане манталитета.
В другите държави запазват, ама освен съзнанието да го правят ще дойде да имат и възможности, правилно подпогагане, подкрепа и т.н. Ама най-вече сигурно имат и ДЪРЖАВА, а ние какъвто ни манталитетеца, такива ни и възможностите, такава ни и държавицата.....абе ние сме си проблемните, държавата това са хората, а като хората са "маскари" каква да е държавата.......
« Last Edit: July 14, 2014, 19:46:56 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #31 on: July 14, 2014, 21:06:26 PM »

Аз лично бях април месец в едно село около Годеч. Видях стадо от 450 старопланински овце. Е прав е г-н Седефчев, та то нямаше една с една еднаква. Ама шарени, тъмни, петнисти, каквито ти душа иска! Субсидии, веднага, стпанина ме оферира веднага, ела на пролет, вземи сто и веднага почваш със субсидиите, ми каза  той. На промоция ще ти ги дам, даже. Е бях потресен, казвам Ви! Казах си, тука качва ли се някой да види за какви животни се дават пари?! След това днес говорим за кръстоски, еми то няма контрол в самите породи, да не говорим за селските бачии! Но съгласен съм, че не се цени това, което имаме, като генофонд. Краси, приятелю, аз разбирам, че хората търсят повече пари, още пари, много пари, но хората, които се занимават с нещо по-ценно от пари следва да са наясно с това и да му се радват.

Понякога, при местните животновъди се наблюдава липса на цел, липса на поглед в бъдещето. Тогава имаме ситуацията давай пък каквото дойде! Нещо тотално безсмислено и жалко! Мъчно ми е, както за загубите на гени, така и за безцелните животи на много от съгражданите ни! Жалко и тъжно е! Но въпреки това, ще каже Вано, той е pr, нека, но се радвам и подкрепям истинските неща, ясните и добре обмислени цели! Подкрепям тези неща! И не стоя отстрани и да казва браво момчета, Евала, давайте, само така. Аз и действам, според възможностите си. Имам цели и ако имам Божията благословия, ще имам успех в това, което съм започнал! Защото без Божията подкрепа сме за никъде!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #32 on: July 14, 2014, 21:27:20 PM »

По-ценно от пари казваш, има еди лаф - "никой не е по-голям от хляба" и още един - "гладът е по-силен и от тока".
Когато парите не стигат за хляб породата е последното нещо, което е на дневен ред. Като цяло сме беден народ и мисленето ни е като на бедни - предимно за прехрана, подслон и т.н. Някой ден това мислене може да се промени и да започнем да мислим за някои ценности, за които днес не се сещаме, но за да стане това пъво трябва много промени да настъпят в мнго области и цялостната картина да се подобри. Дано дочакаме този ден.

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
говедар
Full Member

« Reply #33 on: July 14, 2014, 23:18:14 PM »

Колеги недейте така , не всичко е унищожено . Сега се събират последните оцелели бройки от Южносредногорската , които са различна порода от копривщенската и дъбенската. И тая порода ще спасим и в нея имало субсидии lol Скоро всяка община та даже и село ще си имат собствена порода clap
rex
Hero Member

« Reply #34 on: July 15, 2014, 08:46:29 AM »

Трайко, това дето казваш хич не е лошо, ама е малко на теория.
Отново споделям мнението на Краси. Когато няма пазар и съответно реализация, когато няма държавна политика в сектора, няма как да говорим за тези неща. Ти като нямаш тези икономии от мащаба, за които говори Краси, си ограничен в действията ти. Кое от разпокъсани полу-стопанства с по 5-6 овце ще си позволи закупуването на племенен коч, след 2 години пак и след още 2 отново? В такава среда на работа е и до голяма степен оправдано дейността ти да се базира на оптимизиране на разходите. След като няма как да се увеличат приходите нали. Племенните животни струват пари, много пари, а нито млякото им, нито месото им имат пазар. И като цена не се различават от млякото и месото на кръстоските, въпреки високата си цена. Тази себестойност към момента е непосилна за много хора. Дори и да сънуваш племенно стадо, до голяма степен няма икономическа логика да го направиш. Защото ако нямаш външен пазар, и телето от крава ангъс Абърдийн (купена за няколко хиляди евро), и телето от черношарената крава, ще ти го купят на едни пари. Въпреки неземната разлика в качеството им.
Тук нещата не опират според мен до някаква липса на патриотизъм у хората, а до факта ,че на сектора системно не се помага, а е буквално оставен на самотек и оцеляване.
Между другото целенасочената държавна политика към зърнопроизводителите доказва горното. Тоест, че е възможно и когато има желание нещата се случват.
Поздрави

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #35 on: July 15, 2014, 09:04:26 AM »

По-ценно от пари казваш, има еди лаф - "никой не е по-голям от хляба" и още един - "гладът е по-силен и от тока".
Когато парите не стигат за хляб породата е последното нещо, което е на дневен ред. Като цяло сме беден народ и мисленето ни е като на бедни - предимно за прехрана, подслон и т.н. Някой ден това мислене може да се промени и да започнем да мислим за някои ценности, за които днес не се сещаме, но за да стане това пъво трябва много промени да настъпят в мнго области и цялостната картина да се подобри. Дано дочакаме този ден.
По време и след Освобождението на България от турско робство, както и след балканските войни, българите, не са били много по-богати отколкото са днес! Даже напротив, били са още по-бедни, защото са нямали пари за храна за всичките си деца и са ги пращали ратай или работници от малки, за да се изхранват. Така, че въпросът не е в парите, те винаги са малко и никога не стигат! Израза с тока и глада идва от циганите и манталитета дай да крадем, вместо да работим!
Виж колко е мързелив човек и как не иска да се движи напред : на село, когато попиташ хората, дайте да работите нещо, ооо, чадо няма работа на село, няма! Е, добре де хванете се да гледате животни, поляни, Балкан, колкото искаш! Ооооо, чадо, много е работа!!! Ааа, значи проблемът не е, че няма работа, а че е много работа! Масово, хората, чакат да дойде някой и да мисли вместо тях и те само да вършат нещо или да се скатават и взимат надник! Изводът е следният, ако един човек иска и има мерак, и държавата помага и нещата вървят! Беден животновъд не съм видял до сега! Няма и да видя! Въпросът е в това, щом се гледат животни, що да не се съсредоточиш върху една българска порода! Но и да не е българска, гледай само една чиста порода!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #36 on: July 15, 2014, 09:10:49 AM »

И за Рекс, мога да кажа, разбира се, че неможеш да очакваш от агне от рядка порода супер голяма сума. Но отново има методи и чалъми, как да реализираш продукцията си на пазара. Хора, както вървят нещата, частните стопани с по една, две пет овце се предават, остаряват и умират. Младите не се занимават и продават животните. След десетина, двадесет години ще останат само тези, които се прехранват от стадата си! И винаги ще има хора, които ще търсят и по-скъпото и по-различното! Въпрос на реклама, маркетинг и идеи!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #37 on: July 15, 2014, 09:18:35 AM »

Има - и са точно чалъми -  на черно. И този маркетинг води до там, че не можеш да покажеш после официални доходи и финансов резултат, не ползваш никакви данъчни облекчения.  В следствие на което не можеш да получиш финансиране от никакъв източник когато ти потрябва и т.н. И пак се опира до същото, за което говорих преди малко.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #38 on: July 15, 2014, 09:25:18 AM »

Е защо пък чалъмите непременно следва да са нещо на черно. Говоря за чалъми с отглеждането на животните, така, че да можеш да реализираш сравнително прилични агнета на пазара!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #39 on: July 15, 2014, 11:08:19 AM »

Ооооо, чадо, много е работа!!! Ааа, значи проблемът не е, че няма работа, а че е много работа! Масово, хората, чакат да дойде някой и да мисли вместо тях и те само да вършат нещо или да се скатават и взимат надник

Това си ни е останало от комунизма, един или няколко да мислят и решават, другита само да бачкат без да влагат грам мисловна дейност какво, що и т.н. Е да ама за да успееш в нещо трябва първо добре да помислиш кое, как да направиш. Който има малко по-разчупено виждане и мислене ще постигне успех, а тези дето чакат от небето да им се спусне свише и не полагат и минимални усилия няма как да просперират, напротив - обречени са на мизерия. "Помогни си сам, за да ти помогне и Бог" - нали си обичам лафовете и народните мъдрости та честичко ги ползвам smile

Беден животновъд не съм видял до сега! Няма и да видя

Значи си един от малкото. Ако си ходил само при хора, които вече са "завъртели колелото" съм съгласен, но я отиди при някой по-дребен животновъд, или при някой, който сега прохожда, и ще видиш каква е реалността в низините.

Говоря за чалъми с отглеждането на животните, така, че да можеш да реализираш сравнително прилични агнета на пазара

То чалъми си има за всяка една работа. Както казвам аз дори и при метенето си има чалъм как да въртиш метлата за да изметеш хубаво, а не само да бръскаш и вдигаш пепел.
Агнетата каквото и да ги правиш пак ще си има голяма разлика. Едно агне от каракачанска овца колко и да го храниш и гледаш като го заколиш и изчистиш пак ще остане колкото един по-голям белгийски великан(порода заек). А примерно агнето от черноглавата си пълни една голяма тава като нищо и сбора, панаира, празника е направен и гостите са посрещнати както си му е реда. Колкото и да има разлика във вкуса, месото на полските породи, когато животното е добре гледано и особено на бозайничето, не пада по-долу като вкусови качества от това на балканските. Така си мисля аз.
« Last Edit: July 15, 2014, 11:09:21 AM by DonKrasi » Logged

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #40 on: July 15, 2014, 11:26:44 AM »

Не съм клал Каракачанско агне и не мога да кажа. Относно реалността в низините, тя ще продължава да бъде такава до момента до който хората на започнат да си поставят цели, а не всичко да върви на самотек.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #41 on: July 15, 2014, 11:55:12 AM »

Е то като ти е до коляното е ясно какво ще остане от него като се одере и изчисти. А и колко да е като овцете са горе-долу по 30-тина кг. При нас до 40-50 кг се води агне  biggrin и над тях вече шиле.
Цели трябва да има всеки, но кой как ги постига е отделен въпрос.

vano
Guest
« Reply #42 on: July 15, 2014, 14:11:56 PM »

И тука идва въпросът, защо сме беден народ?
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #43 on: July 15, 2014, 15:53:22 PM »

В северозападният край над 30-тина кила вече върви към шиле и не можеш да го сгънеш в тавата.

Но нека се върнем на темата. Какво печелим и какво губим от кръстоските в овцевъдството?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #44 on: July 15, 2014, 16:01:40 PM »

И тука идва въпросът, защо сме беден народ?

Отговорът е защото не сме богат. А не сме богат, защото не искаме да станем такива. Защото около нас страните имат, а ние все нямаме. Те търсят начин, а ние все се оплакваме. Те се сърдят, че не могат да правят още, а ние мрънкаме и търсим кои да ни е виновен, че сме в калта. Хайде вече да се спре с това и като никой не иска да подаде ръка, да се изправим сами, да се поотъпаме и да се поогледаме откъде духа вятъра! Не може все политиците да са виновни. Винаги съм сравнявал държавата ни с мащеха, тя нито помага, нито пречи. Или помага малко и пречи малко. Но това дава възможност да се търсят варианти, да се търсят начини всеки сам да върви напред, да се образова и да успее. Да се образова включва повече от това само да може да чете и брой колко овце прибира вечер в кошарата. Няма успех без усилия. Няма усилия без воля. Няма воля без цел. Няма цел без мисъл.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  

Jump to: