Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Национална изложба на български породи кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив -Мемориал д-р Т.Гайтанджиев - резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. June 17, 2024, 22:30:42 PM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Print  
Author Topic: Кръстоски в овцевъдството  (Read 64819 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #60 on: July 17, 2014, 16:36:02 PM »

Аз си мисля, че породите (както каза и д-р Вучков), са се формирали по такива изисквания, че да бъдат максимално ефективни според спецификата на конкретен район. Полските животни са по-едри и съответно по-продуктивни, защото равнинния климат и релеф осигуряват възможността за производство на повече фуражи. Овце пък от типа на каракачанската въпреки по-малкия си стопански капацитет са изключително пригодни за отглеждане на места, където по-едри животни не биха понесли климата и релефа. И където няма друг особен селскостопански поминък като алтернатива. Но в крайна сметка всяка порода представлява селекционна работа, която извлича оптималното от средата, в която и за която е създадена. Пречупено през тази призма, каракачанската овца също е продуктивно животно, тъй като в нейния ареал на отглеждане, много други породи просто няма да оцелеят физически.
     Но в крайна сметка, винаги трябва да има икономическа логика при отглеждането на тази или онази порода. Дали животните ще се отглеждат за месо, мляко или пък като елитно стадо за производство на агнета за разплод -  без достатъчно приходи, които да осигуряват печалба (прехрана), не мога да си представя как ще стане тази работа. И тук според мен е основополагащата роля на държавата, която да създава селекционни центрове - ама реално работещи такива, които на преференциални цени да предлагат на желаещите животновъди племенен материал. Да стимулират създаването на племенни стада, реално (и то истински специалисти) да консултира желаещите кое и в какви мащаби е подходящо за тях. Както да осъществява необходимия мониторинг дали се работи по техните изисквания. И не на последно място да защитава интереса и на едри, и на дребни производители, като предприема действия или по създаването на реални пазарни цени. Или ако цените ще остават такива, да се дотира производителя с нормална субсидия. Така би се създал един реално работещ пазар, на който да има място за всички. Така и хората ще се върнат в този селскостопански отрасъл.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4315« Reply #61 on: July 17, 2014, 17:58:16 PM »

Разбира се че са годни. В Дружеството за отглеждане и развъждане на маришките овце вече има няколко стада с такава технология на доене. Просто въпрос на вътрестадна селекцияпо форма на вимето и цицките, и съответно приучване на овцете към самата манипулация.
Logged
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #62 on: July 17, 2014, 20:36:15 PM »

Разбира се че са годни. В Дружеството за отглеждане и развъждане на маришките овце вече има няколко стада с такава технология на доене. Просто въпрос на вътрестадна селекцияпо форма на вимето и цицките, и съответно приучване на овцете към самата манипулация.

cheers

Абе спорихме с едно приятелче на тая тема и той казваше, че може, а аз мислех и твърдях че не може. Бях чел някъде, че не всички овце са пригодни за агрегат, а само определени породи. И даже някои, като гръцките Хиоси, са селектирани освен по продуктивни качесва и по форма на вимената и цицките за да може да се практикува машинното доене. Значи той е бил прав, а аз съм грешал, още по-добре щом е така smile
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Пеньо
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 1345« Reply #63 on: July 17, 2014, 23:51:28 PM »

История пазена и "разказвана" от много поколения назад във времето за да стигне до нас. Въобще не са прави тези които твърдят че местните чистопородни животни не са рентабилни. Просто за всяка порода се иска определени условия където тя да бъде отглеждана и смисъла от това отглеждане да бъде максимално икономически ефективно обоснован. Е това трябва да се има предвид. Нямам нищо против и чистопородното развъждане и отглеждане на вносни породи, но не и кръстосването им. Факт е обаче че вносните породи не се аклиматизират добре у нас и начина на отглеждане, хранене и профилактика значително се отличава от този в естествения им ареал. Така че нека всеки сам да прецени "кое колко". Пример ще дам с прословутата Източнофризийска овца - след няколко вноса през 30-те години, и няколко неуспешни опити да се аклиматизира в района на Софийското поле, още тогава проф. Хлебаров и други наши учени, изказват категоричното становище, че е безпредметно отглеждането на тази порода в чистопородно състояние у нас, поради невъзможността и да се аклиматизира към местните климатогеографски условия, хранителна база и инфекциозно-паразитен фонд и невъзможността и тук да прояви своите генетични заложби. В същото изследване авторите са категорични чеза да проедолее аклиматизационната бариера, кръвността на чистопородната Фризийска овце трябва да се редуцира чрез кръстосване нас местни овце до кръвност не превишаваща 25 %, но тогава авторите посочват че млечността и плодовитостта на получените кръстоски пада да стойности почти равнозначни на местните овце. Въпреки тези категорични изводи направени на базата на изследвания, внос на източнофризийски овце продължава и до днес и най-вероятно и ще продължи и за напред. Оставете вноса, но продължават и кръстосванията с тази порода на всевъзможни овце с  цел повишаване на млечността. Но никой не отчита факта че в 25 % кръвност на кръстоските губят от потенциала за висока млечност на чистопородните Източнофризийски овце и по нищо не надминават нашите Плевенски или пък Вакли маришки овце, напротив. Такива примери доста мога да дам. Така че безразборния внос на генетичен материал от къде ли не, и от кой ли не, води само до едно - "замърсяване на местния генофонд до застрашителни за неговото съществуване размери".
В България "фризийката" дава повече сополи отколкото мляко.
Logged
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #64 on: July 18, 2014, 10:37:58 AM »

Е то в чисто състояние може и да няма много стада от тия няколко вносни породи, било заради климата, че не им понася, било заради условията, но и най-вече защото много малко хора биха могли да си позволят да закупят и поддържат цяло чистопородно стадо. Но пък са и доста тия, които могат да си купят 1-2 коча и да ги пуснат при овцете си. Колкото и да не им понася и колкото и да са "калпави", както твърдите, с по-добри грижи все ще изкарат 1-2 сезона като разплодници и ще оставят малки. Та не е чудно, че тия дето кръстосват не купуват овце за страх, а си купят някой и друг коч и чрез метода на поглъщателното кръстосване или просто на някакво кръстосване с различни кочове постигат някакви резултати. А щом продължават да го правят едва ли са на загуба, българина не би търпял нещо, от което няма полза. Ако няма файда никой няма да иде да даде 500-600 лв. за породист коч, при положение, че за тия пари ще си купи поне два обикновени, та ако е по-добър търговец и три.

П.П. Да вземе отношение aborigen-а и да се приключва. При него май си виреят без проблеми.
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #65 on: July 18, 2014, 12:59:43 PM »

Краси, сам го казваш. Постигат някакви резултати при това при хаотична селекция. Една година чуе, че френските породи за месо дават яки агнета - пусне такъв коч. на следващата намери кусур на агнетата, пък дочуе за фризийката и реши да вкара такъв коч. Следващата година пак се хваща на рекламни трикове и сменява породата на коча.... След 5 години пак се хваща на въдицата и вкарва фризиец(макар вече да е опитал и да не му е харесал резултата) и така нататък. При това да не забравяме че базовата група от овце е миш маш с неясен произход. И в резултат човека получава НЯКАКВА продукция.
И това е практика не само при дребни стопани с недостатъчно средства. Това е предпочитан метод и при хора с големи стада и по-големи финансови възможности. Има и някои малки изключения, колкото да потвърдят правилото.

А дали българина не би търпял... ами търпял е и търпи изключително големи глупости на свой гръб. Та една калпава селекция ли няма да изтърпи. Търпи и дори с времето започва да си харесва метода на селекционно тото.

Липсата на ясна и далечна цел е основното, заради което някой не би дал 500лв за качествен коч. Качествения коч и качествените майки дават качествено поколение. Когато имаш качествена база ще имаш и добра основа за селекция в рамките на стадото. Но трябва да искаш да правиш селекция. А селекцията не работа ден до пладне. Добрата генетика дава възможности за развитие и вдигане на продуктивността в стадото. При това вдигане на продуктивност в рамките на съответните условия на средата и отглеждането. И стига сме разглеждали продуктивността само като количество. По света хората търсят качество и специфичност. У нас токова са ни притъпени вече сетивата че повечето хора зорлем биха разпознали кашкавал от овче, краве, козе или биволско мляко. Какво да говорим за специфичните нюанси на вкуса от мляко на конкретна порода, конкретен ботанически състав на пасището, пък дори и почевн състав. Ей за това у нас имаме само кашкавал Балкан и кашкавал Витоша, а в други страни десетки и стотици видове.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #66 on: July 18, 2014, 13:20:18 PM »

Така , до тук разбрах тезите на Д-р Вучков , г-н Седевчев и на Краси , не твърдя че съм напълно съгласен с тях , но поне разбрах какво искат да кажат . И въпроса ми е След като опазим породите от метисизация трябва ли чрез вътре породна селекция и подбор да повишим продуктивноста на аборигенните породи ? Или да останат на ниво продуктивност от края на по миналия век ?
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #67 on: July 18, 2014, 14:41:25 PM »

Повече от естествено е, че с вътрепородна селекция ще има стремеж към оптимизиране на продуктивността на аборигенните породи. Естествено е в критично малобройни породи, това да не може да се случи, защото при тях всеки типичен екземпляр е ценен. Едва при повишаване на популацията може целенасочено да се извършва селекция и по продуктивност. НО това не трябва да е за сметка на типичността и жизнеността.
У нас имаме лоши примери, когато под лозунга за повишаване на продуктивността местни породи се променят до неузнаваемост. И то не само благодарение на чистопородна селекция. Влияние тук има и скритото кръстосване и използване на кръстоски. В момента се наблюдават два различни типа в Плевенската овца. Първия с къси прави уши и слабо извит профил на лицето. Втория(модернизиран) е с дълги висящи ущи и доста изпъкнало лице. ако сравните главата на такова животно съсъ съвременния тип на Старозагорската отликата ще е само в цвета. Вторият тип на Плевенската откровено прилича на някои западноевропейски породи. Не случайно в някои съвременни публикации на чужди автори на Плевенската овца е приписвано сродство с Бергамаската.
 
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #68 on: July 18, 2014, 18:04:03 PM »

Понеже говоря, като пенсиониран учител в селска кръчма, за което се приема извинението, държа да отбележа, че печалбата от работата в една овцеферма е каквато и навсякъде в бизнеса, разликата между приходите и разходите. Хвалите кръстоските, извинявате ги с опитите за оцеляване на фермерите, сега искам отново да отбележа, че разумния човек сяда и смята. Във всяко стадо, без значение от породата, има смисъл и печалба. Като се търси по-продуктивна овца, повече мляко, повече агънца от единица животно - взимаш полска овца, планинското животно, като каракачанското или да е да не е планинско, на живо виждали ли сте истинска медно червена шуменска овца? Та при дребните породи имаш по-малък приход от единица животно, но и до три пъти по-нисък разход за прехранването през оборният режим, да не казвам и четири пъти! Така, че с парите, и техният недостиг не може да се бърше дупето всеки път!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #69 on: July 18, 2014, 19:18:46 PM »

Абе ти хубаво споменаваш четири пъти по-нисък разход, но не казваш колко повече приходи и принадена стойност носи по-едрото животно. Щото има овце дето дават 150 грама мляко днеска, има и такива с над половин литър.
Съжалявам, че за другото не си ме разбрал. Или не можеш, или не желаеш. Ако всичко беше толкова лесно и просто както ти си го представяш, всички щяха да плеснат с ръце и да се прегърнат. И щеше да е пълно с трето-четвърто поколение чобани, дето хал-хабер си нямат какво правят (от поколения). За жалост/радост, не е така.

Поздрави
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #70 on: July 18, 2014, 20:27:45 PM »

Това с разхода на фураж не е вярно. Естествено като едното е овца, а другото е 1/3 овца да има разлика в това, колко ще изяде едната и колко другата. Но разликата ще е далеч по-малка и в никакъв случай няма да е 3-4 пъти. От друга страна rex много правилно ти е напомним да обърнеш внимание за това коя колко и какво ще ти даде. Едната храниш и получаваш, другата не храниш и не получаваш....за толко храна - толкова.
А има овце и с литър, литър и половина, два, че и повече, но това е друг въпрос.
Колкото до недостига на парите и допира им със седалищните части - докато ходиш на работа и си издържаш овцете няма как да разбереш за какво говорим. Напусни работа, купи си 100 овце, започни да се издържаш само с тях, ама без субсидии, и тогава ще видим дали ще си на същото мнение. Пак ти казвам не че няма въобще полза от автохтонните овце, има, но при определена бройка, условия и т.н.
Всъщност ти сам ще се убедиш кое как е като си увеличиш животните и ги направиш на две отделни стада Wink
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #71 on: July 18, 2014, 20:55:46 PM »

Има един лаф, че един заек яде колкото една овца. Заека е къде къде по-малък но е факт, че може да изяде, а и да бастиса, толкова, колкото и ще изяде една овца. Та така с разхода и съотношението му с размера smile
Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #72 on: July 18, 2014, 22:04:09 PM »

Хора, спрете да ме обвинявате, че не разбирам, аз имам и поглед върху нещата, и идея, и цел! Много други нямат и повтарят колко е трудно и как нямаш сметка! Нали наблюдавам хората, нали наблюдавам кой какво прави и как го прави. Аз ще успея в това, което съм започнал, защото съм седнал и съм смятал! Не съм чобан, но се уча и ще стана, защото го искам силно! Разбира се, Краси, приятелю, нужни са пари, за да започнеш нещо и да го развиваш! Но помнете пари при пари отиват! Докато се вайкат някои хора, как държавата им е виновна, други не спят и се трудят, и на тях помага и късмета. Реализирането на агнетата, млякото и вълната е въпрос на пазар, идея, че чак и износ! Въпросът е докъде ти хвърля погледа, ако не виждаш по-далеч от носа си, няма как да имаш този успех, за който пиша!

Нищо от написаното от мен, във връзка с отглеждането на овце от различните породи, за които съм споделял мнението си, или съм направил и видял сам или съм видял от ферма и сам наблюдавал отблизо! Моите мнение не са свободни съчинение, а реални наблюдения!

Rex, разбрах те много добре. И според теб нашата държава следва да действа в полза на сектора, както го прави в други сектори. Но човек не може да седи и да чака да дойдат германците, бре човек. Ако си само овчар, и не виждаш нищо друго в живота и не разбираш от нищо друго, тогава овчарлъка е само за оцеляване. Как да ти обясня, че не може да се очаква напредък по този начин! Няма да дойде чиновникът до бай Стоил, за му обясни, как да си гледа стоката, как да я кръстосва и размножава, как да си пласира млякото и млечните продукти, как да си продава агнетата и за колко пари! Всичко това го решава бай Стоил, пример! Така, че докато хората чакат, ще вървят надолу, докато други, с идеи се развиват и вървят нагоре! В бизнеса, ако си запознат разбира се, знаеш, че няма такова нещо като застои на приходите, или се развиваш и се увеличават доходите, или не се развиваш и вървиш назад! Това е за маркетинговите пазари. Съгласен ли си?
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #73 on: July 18, 2014, 22:11:30 PM »


Колкото до недостига на парите и допира им със седалищните части - докато ходиш на работа и си издържаш овцете няма как да разбереш за какво говорим. Напусни работа, купи си 100 овце, започни да се издържаш само с тях, ама без субсидии, и тогава ще видим дали ще си на същото мнение.

Краси, защо да напусна работа, аз немога ли да смятам и да пиша?! Немога да сметна за кое колко ми е необходимо?! И защо аз трябва да съм по цел ден с животните?! Няма ли работници за тази работа?! Ако от от сто овце се издържам сам, тогава ще отглеждам повече и ще храня и работник, а защо не и двама?! Стига бе човек, живота не е толкова труден, колкото си го представяш, живей го!  lol
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #74 on: July 18, 2014, 22:21:55 PM »

Е за тва има недостиг на пари и за тва им са е*а мам*та на овцете , щото има оборен период . Вали ,духа , камъни да падат от небето овцата трябва да излиза и пасе. Вечер като се прибере ,като имаш и с варела жито и давай ,ама деня вън . Сутрин рано малко сено , да не прелапа на гладно замръзлек и на паша. Коя немое да издържи на такова гледане и кучетата са мои.
Logged
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM