Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: XII Национална изложба на Каракачански кучета, 22 април 2023г. с.Железница - фотогалерия, резултати
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. April 19, 2024, 02:11:28 AM


Login with username, password and session length


Pages: 1 ... 4 5 [6] 7
  Print  
Author Topic: Кръстоски в овцевъдството  (Read 62472 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #75 on: July 19, 2014, 07:49:42 AM »

Трайко, впечатлява ме чистия ти младежки ентусиазъм.  smile
Поради естеството на работата ми, съм гледал и съм се нагледал на всякакви бизнес проекти - реалистични, песимистични, смели, беузмни, всякакви. Включително и в сферата на животновъдството. И знаеш ли кой е най-честия проблем, в над 90 % от случаите? Грешната преценка на пазара. Хората изключително често преценяват пазара според собствените си разбирания за него и как той трябва да работи според тях. А не какъв е в действителност.
Това в последствие обърква цялото им бизнес начинание, прекроява първоначално заложените параметри и работата става съвсем различна. И понеже старта е даден, направени са инвестиции, всичко трябва да се променя в движение. Проектът отива в съвсем друга посока и кляка. Започват да се правят алогични компромиси. Та тъй.
Ролята на държавата е да създава и поддържа нормален пазар. И да го гарантира - като честни правила на обмяна на парични и материални потоци. Когато това е налице, голяма част от риска, който ти описах, се минимизира. А пазарният риск е един от основните рискове в бизнеса.
Не знам какви овчари познаваш, но като цяло впечатлението ти е изключително погрешно. Не са малко хората, които се интересуват от породи, следят активно пазара (до колкото го има), държавните мерки в сектора и поддържат доста активни контакти в бранша. И въпреки това срещат голям проблем с пазара, съответно реализацията на крайния си продукт.
В това, че гледаш какво правят хората, няма нищо лошо. Но с реалните проблеми ще се сблъскаш, когато сам ти се хванеш на хорото. Иначе нали знаеш за кучето и касапина?
Поздрави
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
DonKrasi
Hero Member
*****
Gender: Male
Posts: 2582


мераклията


« Reply #76 on: July 19, 2014, 20:35:24 PM »

Quote
Хора, спрете да ме обвинявате, че не разбирам, аз имам и поглед върху нещата, и идея, и цел!

Никой не те обвинява бе човек! Аз, а мисля и другите, ти ги казваме тия неща не защото те имаме за паднал от Марс, а защото искаме да ти помогнем. Много добре те разбирам, и аз понякога като си отприщя въображението и почна да фантазирам - стой та гледай - то не са стада огромни и всякакви, то не са кучета безброй, то не са чудесии, е да ама не. по някое време се сетя, че съм го измислил ама само донякъде, и примерно ми липсва терен за това, пари за онова и т.н. Та никой не те обвинява, напротив, само се опитваме да ти спестим бъдещо разочарование и изпадане в положение на задънена улица. Ако не ми беше симпатичен и не ми допадаше големия ти мерак за стока и кучета, ако не ми пукаше, въобще нямаше да си правя труда да пиша. Полагам някакви усилия само за хора, които считам за приятели или поне чиито действия одобрявам, за другите не ме еня, да си трошат главите, техни са си. Всичко, което съм изписал досега, и което вероятно ще напиша в бъдеще, е изцяло в приятелски тон и без користни цели. smile

Quote
Краси, защо да напусна работа, аз немога ли да смятам и да пиша?! Немога да сметна за кое колко ми е необходимо?! И защо аз трябва да съм по цел ден с животните?! Няма ли работници за тази работа?! Ако от от сто овце се издържам сам, тогава ще отглеждам повече и ще храня и работник, а защо не и двама?! Стига бе човек, живота не е толкова труден, колкото си го представяш, живей го!

А, ами нали затова говорим от самото начало бре!? Че номера е да са повече, за да могат да се издържат, в това число фуражи, сметки, заплати на работници и т.н.. Не те знам колко искаш да гледаш, каква да е крайната бройка, която искаш да имаш и да поддържаш, но естествено, че колкото повече можеш да си позволиш по-добре. Не трябва да напускаш работа, сакън, мисълта ми беше, че хората, които разчитат само на овцете мислят по малко по-друг начин, това е. Иначе по-добро от това ти да си ходиш на работа, а да имаш 1-2 работници да ти ги гледат няма. Но това си означава 200-300 овчици, ако са каракачански, и поне 150-200 ако са плевенски. Затова говорим от самото начало, че с 50-60 нищо няма да стане, трябва да са повече, според това дали ти ще си ги гледаш, дали ти и един работник, дали само няколко работника ще зависи и каква бройка ще ти е необходима. Като си имаш работа то можеш да си позволиш ако не да имаш печалба и от тях, поне да не си на загуба, техните си нужди да покриват пак ще е добре. Пък ако има и нещичко отгоре - берекет версин.
Абе не е лош живота ама не е и розов biggrin
Аз ще съм един от най-доволните ако твоята система сработи и успееш, искрено ти желая успех cheers
« Last Edit: July 19, 2014, 20:38:59 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #77 on: July 19, 2014, 23:56:48 PM »

Rex, благодаря ти за съветите и гледната точка. Разбира се, ползата от демокрацията е в свободата и аз знам наивно какво правя. Ще си говорим по мята гледна точка след няколко години. До тогава успех, здраве и късмет ти пожелавам!
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #78 on: July 20, 2014, 02:04:40 AM »

колеги със снощния са пост имах предвид ,че домашната овца произхожда от пасишни животни -муфлони , аргали и др. Самите овце хилядолетия са селекционирани като пасишни животни . Затварянето им за 3,4 понякога и повече месеца , като в някои случаи дори и водопоя им е стационарен влияе негативно в/у здравето на животните.Удобрявам изхранването с концентриран фураж при наличието на евтин такъв , но животните имат нужда от ежедневно движение.
 И имам следния въпрос : След като голяма част от нашите породи са селекционирани за крайно екстензивно одглеждане при новите условия няма ли опасност от " израждане" на породите ? За подобно нещо съм чел че се случва с планинските и степни породи коне поставени на интензивно хранене и благоприятни условия. Под нови условия имам предвид изхранването с висококачествени фуражи -люцерни , силажи , концентрирани фуражи , удобствата при зимуването , интензивното одглеждане на агнетата на място с концентриран фураж , липсата на големи дневни преходи и годишни такива и др.
Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4305« Reply #79 on: July 20, 2014, 07:56:11 AM »

Всяка промяна в средата на отглеждане, която се запазва във времето неминуемо рефлектира върху организма. Това е основен постулат при изменчивостта на видовете. Това е едно от движещите зъбни колелета на еволюцията. На промяната на средата видовете реагират с адекватна промяна на външния си вид и съответно на физиологията си. Никой обаче не може да предвиди тази промяна, дали след време и следваща промяна на средата, няма  да се окаже пагубна за дадения вид/порода. Освен това изменчивостта е генетично ограничена и тя се проявява чрез генетична пластичност която пък е различна при различните организми. За това едни могат повече и по бързо да се променят а други не чак толкова.
« Last Edit: July 20, 2014, 07:57:37 AM by kennel Vucho » Logged
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #80 on: July 30, 2014, 13:48:09 PM »

А някой знае ли овцете на власите какви са били ? Не ония власи северно от Дунава , а  власите от македонско и егея. Те се различават от каракачаните по език и дрехи-носия .
Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 3353« Reply #81 on: July 30, 2014, 16:11:31 PM »

Овцете на Власите в Македония са идентични с тези на каракачаните. Не случайно някой автори наричат Каракачанската овца и с имената Църна влашка овца, Куцовлашка овца, Каравлашка овца.
Виж в Гърция власите гледат масово друг тип овце - Влахико, Карагунико. Бели със смесена вълна. Вероятно резултат от кръстосване на примитивният тип(Каракачанската овца) с полски типове.
Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
говедар
Full Member
***
Posts: 153


« Reply #82 on: August 14, 2014, 22:42:03 PM »

Колеги във връзка с обстановката с болеста Син език , прочетох че африканските породи овце я прекарват даже безсимптомно. Сега е момента който има финансова възможност да докара такива разплодници . Ще се харчат като "топъл хляб" . Нашия климат може да не е подходящ за тях . Най вероятно ще проявят всевъзможни проблеми от студа и влагата. Но  потенциалните балами ,извинете имах предвид куповачи хич няма и да се замислят за това . За тях ще е важно ,че не мрът от Син език , че е нова порода - демек модерно и ще купуват на скъпа и пре скъпа цена .
Logged
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #83 on: November 29, 2014, 00:50:28 AM »

Увеличавам стадото черноглави плевенски овце с любезното съдействие на Захари от развъдник Калин! Искрена благодарност за чистопородните животни! Радвам се, че има хора, който държат на това какво отглеждат в двора си! Нека запазим в чист вид българските породи овце.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #84 on: January 23, 2015, 21:50:53 PM »

http://www.fermer.bg/фермери-с-над-50-овце-ще-получават-обвързани-субсидии-само-за-чистопородни-животни-news12269.html
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #85 on: January 24, 2015, 09:04:54 AM »

Тази работа със субсидиите за селското стопанство започва да изглежда все по-нелогична.
До колкото съм запознат, ЕС дава около 40 % от годишния си бюджет за субсидии.  Но реално колкото е по-голяма държавата (икономиката), толкова по-голямо парче от баницата получава тя. Така примерно в Германия един земеделец получава до 300 евро на хектар, докато в България колега от същия бранш - 150. Отделно парите се концентрират в големите мастодонти и по някои източници, представили данни - до 80 % от парите по плащанията се концентрират в 20 % от пазарните субекти.  Да не говорим, че пък по отрасли, дисбаланса е вече хроничен - т.нар. "зърнари" получават повече директни плащания от колегите си производители на мляко, месо и т.н.
Не виждам как по тоя начин ще се синхронизират селоскостопанските отрасли на страните - членки. Ако въобще това е и целта де. Щото лобитата и лобизма далеч не сме ги измислили ние ...
 
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #86 on: January 24, 2015, 10:06:21 AM »

Отделно от горното, (поне) в България субсидиите имат и един много лошо вторичен ефект. Не знам как е в другите страни, но тук има много "мъртъвци" специално в зърнопроизводството, които съществуват единствено и само благодарение на субсидиите. Те не произвеждат никаква принадена стойност и дейността им сама по себе си е на загуба, години наред. Но субсидиите са ги "мумифицирали" и ги държат ли, държат на рафта. Тоест във фалирали на практика предприятия се наливат едни пари, които ги поддържат на командно дишане, а ефекта за националната икономика е нулев. Класически пример - ЗК от типа "бившо ТКЗС", не всички разбира се. Причините за това са различни - от "оправни" председатели, до липса на конкуренция. Но по този начин едни пари отиват на вятъра, а безценния ресурс каквато е земята, не се ползва по рационален начин.
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #87 on: January 25, 2015, 23:20:08 PM »

Субсидиите за чистопородни животни показват посоката, към която гледа Европа и съответно България. Гратисният период от пет години е напълно достатъчен, за да може всеки овцевъд да изчисти за себе си идеята какво отглежда и какво иска да отглежда. Ако иска да отглежда разбира се.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member
*****
Posts: 1517« Reply #88 on: January 26, 2015, 15:29:38 PM »

 biggrin
Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #89 on: January 26, 2015, 16:25:01 PM »

 Wink
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM