Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. December 09, 2024, 04:06:31 AM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 ... 7
  Print  
Author Topic: Кръстоски в овцевъдството  (Read 80283 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« on: July 11, 2014, 21:54:46 PM »

Разглеждах различни снимки, различни стада из България, различни обяви в интернет и се запитах какъв е смисъла от кръстосването на разни породи овце и кой в крайна сметка печели?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1 on: July 11, 2014, 21:56:32 PM »

Разбира се, след като се питаме кой какво печели е добре да се запитаме и кой какво губи?

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
atanas.dargov
Newbie
*

« Reply #2 on: July 12, 2014, 09:40:13 AM »

Кръстосването при овцете е за подобряване на качествата на животните, за мляко и месо!  Wink
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #3 on: July 12, 2014, 13:21:11 PM »

Ами Трайко някои хора искат стоката им да е продуктивна и да се хранят от нея, без да чакат на субсидии. Напоследък като дават някой животновъд по телевизията и като го питат ще продължава ли да гледа, да увеличава стоката, най-честия отговор, който ми е и "любим", е: "ако дадат субсидия ще гледам, ако не дадат ги махам". Е! Не гледат стока за да се хранят от нея, а за да се хранят от субсидиите! Те овцете може и ялови да са с години или да дават по 200-300 грама на ден, ама щом има субсидия ще се гледат!? Или си мислиш, че им пука за определената порода? no
Затова хората кръстосват, защото не искат да разчитат на милостиня от държавата, а на продуктивните качества на животните си. Печелиш прехраната си с честен труд и си свободен, не си зависим от никой и от нищо.
Колкото до запазването на въпросните породи, докато има субсидии няма да е съвсем ясно кой ги гледа от любов по родното и по въпросната порода и кой от тънки сметки за Царица Парица. Най ми е омразно като чуя някой да казва: "ще гледам еди коя си порода, щото за нея дават еди каква си субсидия". Едва когато се спрат субсидиите, само тогава ще си проличи кой ги е гледал от мерак и кой за пароляк, истинските мераклии ще си гледат стоката и със и без субсидия, другите ще се изпарят, ще изчезнат заедно със субсидията. Истинските мераклии, като теб, които ги гледат без користни цели са много малко.
Всеки сам избира как да процедира. Аз лично предпочитам да гледам овце, макар и нечистокръвни, но продуктивни. Не е едно и също дали от 300 овце, на ден, ще получаваш 100-150 литра и ще чакаш на "помощи" или ще получаваш по 500-600 литра и ще си си сам господар, без да трепериш дали ще ти подхвърлят нещичко. Предпочитам да разчитам на себе си Wink
Та недей да съдиш хората smile
« Last Edit: July 12, 2014, 13:22:51 PM by DonKrasi » Logged

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
говедар
Full Member

« Reply #4 on: July 12, 2014, 23:38:10 PM »

Краси е прав , малко са тез дето гледат от мерак. Но има и друго . Овцете и кочовете в България масово се подбират по външен вид и почти никога по продуктивни показатели. И най лесно е да повишиш продуктивноста с готови вече доказани животни . А че тия породи с високите показатели не са паднали от небето а са плод на години селекция и подбор е друг въпрос . Нашите е важно да са вакли/беличести/карабашести , чипи/клепушани , с гърбав нос/с прав а какво мляко дава и какви ягнета гледа ... айде ся подробности. Нали има албениз , каматна е , арна е , като че ли ще е за конкурса мис Овца , не за ягнетата и млекото. Е за това ги мешим породите , защото нито дядо ,нито тати , нито аз сме си подбирали животните по продуктивност и в един момент , малко дава ... айде пущай разплодник от високопродуктивна порода и готово.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #5 on: July 12, 2014, 23:59:23 PM »

Ами Трайко някои хора искат стоката им да е продуктивна и да се хранят от нея, без да чакат на субсидии. Напоследък като дават някой животновъд по телевизията и като го питат ще продължава ли да гледа, да увеличава стоката, най-честия отговор, който ми е и "любим", е: "ако дадат субсидия ще гледам, ако не дадат ги махам". Е! Не гледат стока за да се хранят от нея, а за да се хранят от субсидиите! Те овцете може и ялови да са с години или да дават по 200-300 грама на ден, ама щом има субсидия ще се гледат!? Или си мислиш, че им пука за определената порода? no
Затова хората кръстосват, защото не искат да разчитат на милостиня от държавата, а на продуктивните качества на животните си. Печелиш прехраната си с честен труд и си свободен, не си зависим от никой и от нищо.
Колкото до запазването на въпросните породи, докато има субсидии няма да е съвсем ясно кой ги гледа от любов по родното и по въпросната порода и кой от тънки сметки за Царица Парица. Най ми е омразно като чуя някой да казва: "ще гледам еди коя си порода, щото за нея дават еди каква си субсидия". Едва когато се спрат субсидиите, само тогава ще си проличи кой ги е гледал от мерак и кой за пароляк, истинските мераклии ще си гледат стоката и със и без субсидия, другите ще се изпарят, ще изчезнат заедно със субсидията. Истинските мераклии, като теб, които ги гледат без користни цели са много малко.
Всеки сам избира как да процедира. Аз лично предпочитам да гледам овце, макар и нечистокръвни, но продуктивни. Не е едно и също дали от 300 овце, на ден, ще получаваш 100-150 литра и ще чакаш на "помощи" или ще получаваш по 500-600 литра и ще си си сам господар, без да трепериш дали ще ти подхвърлят нещичко. Предпочитам да разчитам на себе си Wink
Та недей да съдиш хората smile

Благодаря за комплимента. Благодаря за мнението. Не съдя никого.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #6 on: July 13, 2014, 10:10:55 AM »

Във връзка дали предпочитам да съм зависим от някого или не, човек винаги е зависим, изборът му е от какво или кого да е зависим? Дали от помощи, дали от мандри, дали от клиенти, ако има мандра, дали от работници. Но аз разбирам и сремежът към независимост. Към това човек да няма началник над главата си. Аз не смятам, че подкрепата с евро пари следва да се заклеймява, като порочна практика. По скоро би следвало да е ясна идеята защо даден стопанин гледа определен брой животни, защо е избрал определена порода животни(във всяка порода има по-малко млечна овца и по-млечна овца) и защо и как смята да се развива и накъде ще го прави! Съгласен съм, че без пари нищо не става, но не бива и те да са смисъл в живота на човек. Парите са средство за преживяване, не смисъл в живота!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #7 on: July 13, 2014, 11:37:42 AM »

Е така погледнато все от нещо ще си зависим, напълно независим няма как да си. Не е точно както го казах в предния си поуст да не си зависим от абсолютно нищо, но все пак ще си една идея по-независим ако стоката ти е по-продуктивна. Не веднъж и дваж са давали хора, които не са си получили субсидиите и стоката им гладува, че дори и измира от глад! Но такъв проблем нямаше да имат ако животните им бяха по-продуктивни и се самоиздържаха. Няма как да си плаща "масрафа" овца, която дава 300-400 грама, като включиш в калкулацията ток, вода, овчар, фураж и т.н. и сметката ти няма да излезе. Виж, ако въпросната овца дава 1.5-2.0 литра, а има и овце с повече, тогава вече крайния резултат от сметката може да е по-приятен. Като прибавиш и агнетата и ти става харно на душицата. Така де, има си разлика между агне от балканска и агне от полска овца. А полските и по-често близнят.
Айде пак тебе Трайко да те дам за пример. Имаш две стада, дай Боже и повече и по-големи да са, едно каракачански и едно черноглави плевенски, и двете стада по 100-тина овце, примерно. Да речем, че не взимаш субсидия, гледаш си ги сам със собствени средства и сили. Та от каракачанските 100 овце получиш 100-120 агнета и доиш по 40-50 литра дневно. От плевенските 100 получиш 140-160 агнета и доиш по 150-200 литра. Е, направи си сам сметката колко и какви разходи ще имаш за едните и за другите и от кои колко ще спечелиш, накрая наложи приходи-разходи и виж разликата, с кои ще си на + и с кои на -. Не ме разбирай погрешно, нямам нищо против балканските и особено каракачанските овце. Напротив, симпатични са ми но според мен са си само за в планината, високо в планината, и отглеждани екстензивно. Тогава може и да си доволен от тях, просто те са си за там, дребни, издръжливи и т.н. Но при нас в полето нямат шанс, дори и да издържат на жегите конкуренцията ще ги измести не, ами ще ги отнесе, както пише в много български разкази, като "фъртуна". Всеки иска голяма, млечна овца, която да отглежда големи агнета. Затова при нас хората и гледат от по-едрите породи, затова и често ги мешат с вносни с по-високи продуктивни качества.

П.П. А това, че полските овце ядяли много не е вярно. Като даваш сеното така всяка овца колкото изяде, толкова и ще разсипе. Но ако го мелиш, има си специално сито за фуражомелка, на плява ти излиза много икономично, задоволяват се със съвсем малко и в същото време в гърбовете са на мечки.

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
говедар
Full Member

« Reply #8 on: July 13, 2014, 13:18:35 PM »

На мен друго ми е по интересно . Как овце от пустинни и горещи райони като Аваси , Асаф и Хиос са с такава висока млечност? А нашите уж на тучна паша ,а пък .... За Фризийската овца няма да говора там климата е съвсем друг и през Август е зелено. Какво толкова се е напасла тая овца , по тоя арапски и критски чукар та дава това мляко?
  Има някъде нещо дето го пропускаме. Щото съм вижда Шароле говеда ама на ръст колкото родопско. Овца второ поколение кръстоска от Синтетична млечна дето дава колкото миреноска от текезесарско време.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #9 on: July 13, 2014, 13:29:34 PM »

Хайде да бръкнем директно в раната.
Това че 95% от животновъдите у нас кръстосват, не е защото породите ни са нископродуктивни, а защото на хората им липсва култура и отношение към породността. Колко човека познавате, потомствени животновъди, при които отглеждането на една порода преминава от дядо, към баща и син? Май отговора клони към нула. Когато липсва отношение и тръпка към породността, липсва и систематична селекция по външни белези и продуктивни качества. Липсата на селекция води до непостоянни резултати. При това най-често с ниска стойност. Липсата на постоянно преследвана идея и цел води до хаотични движения със случаен и временен успех.
Нещата май опират и до липса на отношение към съхраняване на постигнатото от тези преди теб. И това е... манталитет. Не става дума само за породите и животновъдството. Иде реч за всички сфери. За съжаление в масовия случай нашите сънародници не уважават постиженията на другите. Помислете си в колко сфери на живота, с промяна на ръководство на дадена институция всичко започва отначало, все едно до тогава от никой нищо не е направено. Когато всеки път започваш отначало един път, все стигаш до първата круша.
Защо в Германия, Великобритания, Швейцария, Италия, Франция и т.н. имат и съхраняват с векове голям брой породи. Породи прочули се по света със своите качества. Отново въпрос на манталитет! Там се уважава труда на другия. Уважават се постиженията на предците. Хората са горди да продължат нечие важно дело. Не страдат от комплекса всичко да започва лично от тях. Има един пример, който е показателен: Хорът на виенските момчета през 1986г. отпразнува 500 години съществуване. За пет века през него са преминали над 50 поколения деца, имал е няколко десетки ръководители и меценати. И на никой не му е хрумнало да да промени името, да го ликвидира, да го промени. Глупави хора, нали?
Помислете си хубаво върху това.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #10 on: July 13, 2014, 13:32:06 PM »

Ами допълнителното подхранване с концентриран фураж си казва думата. Развиват висока млечност ама като даваш и по малко зобчица, само от пашата да стигнат най-много 1.5-2.0 литра, поне ние имахме овца, която само от паша даваше около и малко над 1.5 литра. Поне аз си мисля, че ако ги оставиш само на паша няма да дадат повече.
То не може само да искаш, а да не даваш, как беше - дай и на овцата за да ти даде и тя на теб.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #11 on: July 13, 2014, 13:54:53 PM »

Ами допълнителното подхранване с концентриран фураж си казва думата. Развиват висока млечност ама като даваш и по малко зобчица, само от пашата да стигнат най-много 1.5-2.0 литра, поне ние имахме овца, която само от паша даваше около и малко над 1.5 литра. Поне аз си мисля, че ако ги оставиш само на паша няма да дадат повече.
То не може само да искаш, а да не даваш, как беше - дай и на овцата за да ти даде и тя на теб.
Има доста овце от български породи, които в нашите условия дават, колкото и прехвалени вносни породи. Само че никой не се интересува от това, а хората се плъзгат по плоскостта на рекламата и търсят чуждото като някаква панацея. Като вкарат вносната порода в родните условия, се оказва, че не дава толкова колкото пише в рекламите. А понякога е и под нивото на родните. И нашенеца се почесва по главата, почесва и ... еврика! Решава да се насочи към друга вносна порода. И историята се повтаря.

p.s. глупавият повтаря грешките си, умният се учи от грешките си, а мъдрият се учи от грешките на другите

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #12 on: July 13, 2014, 14:26:52 PM »

Няма спор, че каквато и да е вносна порода ако се отглежда по масовия тертип, да кара само на паша, няма да постигне кой знае какви резултати, съгласен съм.
Но с допълнително подхранване нещата ще са съвсем други, далеч по-добри. Ако някой си мисли, че ще дои по 2,5-3.0 литра само от едната трева ще има да почака, изненадата няма да е приятна. Все си мисля, че който е тръгнал да ползва чужди породи е наясно, че ще трябва да положи и малко по-добри грижи, иначе няма да има смисъл да ги взема.
При равни неблагоприятни условия може да не се различават много добивите от чуждите породи от добивите от родните, но при равни благоприятни условия, добро хранене, почистване и т.н., чуждите развиват потенциала си, а нашите, макар и да повишат показателите си, няма да могат да достигнат техните постижения и ще останат назад в класацията. Може да си обичаме нашите породи, но истината е, че в повечето случаи изостават като продуктивност от чуждите. Дали това ни харесва или не е друг въпрос, но фактите са си факти. smile

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #13 on: July 13, 2014, 14:43:56 PM »

Друг е въпроса, че колкото и да се стремим към висока продуктивност това все пак трябва да е в някакви разумни и умерени граници. Дето има един лаф - много хубаво не е на хубаво.
Ето един мой познат имаше, а може и още да я има, овца Аваси, или някаква кръстоска с Аваси да беше, и доеше по 3, и малко отгоре, литра мляко. На пръв поглед ще кажеш евала, браво, много добре и т.н., да ама човека искаше да я маха. А!? Учудих се много аз, всички говорят за млечност, за едно друго, а той има такава "мечтана" овца и иска да я маха. А то каква била работата - наистина давала толкова мляко но не правила добри агнета. Дали като е повече, или заради друго, но млякото и било по-рядко и агнетата и не вървели добре. То едно понякога е за сметка на друго.
И тук, както и навсякъде другаде, прекаленото залитане не е на хубаво. Всичко трябва да си е с мярка, и засилването на един показател не трябва да е в ущърб на друг. Всичко е добре докато има баланс между нещата, наруши ли се баланса посоката е грешна.
« Last Edit: July 13, 2014, 14:44:43 PM by DonKrasi » Logged

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #14 on: July 13, 2014, 16:04:41 PM »

Непременно съм съгласен, че не се цени, както труда на други, така и собственият труд!

Често се питам, дали хората през историята винаги са гони по-голямата продуктивност или са търсили по-постоянните показатели?

Относно сметките, кое е по-добре и кое не, на Краси ще кажа, че плевенската овца е едра и агнето расте на кокал и по-мазно става. Каракачанската овца е дребна и на месо расте, на мускул, по-сочно е месото. Плевенската расте едра и събира по две агънца и ги отглежда, каракачанската ражда едно и го отглежда достъчно добре. Млякото на плевенската овца е, както го описваш, но млякото на каракачанската овца е по-маслено, по-гъсто. За храната да кажа, че с количеството, с което аз изкарвам пет месеца в обор с шест овце и седем агънца, колегите изхранват 20 каракачански овце и 20 агънца. Зарежи, тая история с мелянето на сено и слама. На плевенската овца не и ли подложиш поне килограм на ден зърно и качествено люцерно сено, царевичак, нито мляко дава, нито съд отпуска, нито агнета прави. Това мога да кажа смело, щото ми е пред очите. Икономиите не водят до нищо хубаво. Всяка порода има своите качества и всеки следва сам да провери и изследва преди да се захване с нещо.

Ненавиждам мнението на съселяните ми: " каракачанската овца е много дребна, защо ще я храниш и гледаш! "
Отговорът е следният: ще гледам каквото ми харесва и както ми харесва! Не парите са мотивиращата сила в живота ми, какво ще изкарам от животното, мерак ми е да ги гледам как растат, как се хранят, как пасат разпръснати, цвета на вълната им, вълната им, рогата на овните и т.н.

Помнете, не парите трябва да водят човека, а човека да води парите там, където той иска, за да му свършат работата, която той иска! Красотата на животновъдтсвото определено не е в парите!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: [1] 2 3 ... 7
  Print  

Jump to: