Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. July 19, 2024, 06:44:26 AM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Отглеждане на овце в домашни условия  (Read 13021 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
go6o_lud
Full Member
***
Gender: Male
Posts: 173« on: January 30, 2015, 17:45:13 PM »

Така.. знам, че много хора може би с насмешка ще погледнат над въпросите ми, но наистина изчетох доста неща и бих помолил за съвет хората с опит в животновъдството тук. Бих искал да отглеждам овце 5-6 броя за начало. Понеже имам двор, но нямам стопански постройки в него, как бих могъл да направя не много скъпа и подходяща постройка за овце, какви неща трябва да спазя и т.н.
Другото нещо е, от тези 5-6 овце, колко мляко, какво количество сирене и т.н за година се получва (за порода не знам каква все още) и достатъчно ли биха били тези продукти за 1 семейство.
А и бих искал да знам какво е количеството работа, за да мога да си направя сметка за времето, тъй като работя и друга постоянна работа. Моля ви не ми се смейте, наистина се интересувам и знам, че тук има хора които ще ми дадат правилни съвети и напътствия.
Logged

Георги Кънчев
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #1 on: January 30, 2015, 22:22:15 PM »

Гошо, не е лошо това, което искаш, но кучето е едно овцете друго. Помисли за това къде ще пасат, кой овен ще ги запложда? Дали ще можеш да си до тях сутрин, на обяд и вечер, да ги храниш и доиш? Относно двора ти, дали няма да пречиш на съседи, зависи в кое населено място си? Да си вземе човек куче е пъти по-лесно от овце.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
go6o_lud
Full Member
***
Gender: Male
Posts: 173« Reply #2 on: January 30, 2015, 23:35:50 PM »

Трайко, разбирам напълно гледната ти точка, мисълта ми не е първична и съм помислил върху следното:
1. Нямам съседи от нито една страна на двора ми.
2. Приятел ще ги пасе и дои през пасищния период заедно с неговото стадо и неговите овни, в неговия овчарник, тъй като той гледа над 250.
3. Аз само през "оборния" период ще ги гледам докато не се доят. И ще мога да ги храня сутрин, следобед и вечер.
4. Относно раждането и агнетата има кой да ми помага и напътства роднина ми е и от 30 години гледа животни съвсем сам.
Мисля, че мога да направя разлика между куче и овца, все пак съм от село и всичките ни баби и дядовци имат крави, овце, кози и т.н. Не мисля, че 5-6 овце за няколко месеца са безбожно трудна и сложна работа. Имам нужда от съвет само за нещата, за които попитах в началото на темата.  cheers
Logged

Георги Кънчев
trayko.asenov
Hero Member
*****
Posts: 2879


ТОРЛАК


« Reply #3 on: January 31, 2015, 15:01:00 PM »

Супер, тогава ти е необходимо място около 15 кв.м. за овцете, място около 1,5 кв.м. бокс за родилки и около 4 кв.м. да отделяш агнетата, когато поотраснат и търсят допълнително подхранване. Разбира се, можеш да мислиш за това, че с времето ще се разшири и ще трябва да се престроява. Покрив може да е от слама и рекламен винил, ламарина, ондулайн плоскости с осб отдолу, керемиди и т.н. според бюджета.
Основите се правят супер лесно с бетонни тухли, ако няма да надграждаш. Ако ще надграждаш има метални стъпки за бетонна основа и бетонна основа. Колони могат да се направят и дърво от гората или от чамов материал 6х6 или ако смяташ отгоре да имаш плевня или място за сено или бали може 10х10 или 12х12 колони. Стените можеш да се направят от чамови изрезки или капаци, както и може да се иззидат с тухли. Помещението за раждане е добре да е по-плътно, за да е по-топло при студени нощи.

Най-важното е да работиш с ясна идея за след пет години. Ще се развиваш ли, ще увеличаваш ли стадото или не.

Относно породата, ако ще ги гледа приятел с 250 овце, той има овни, хубаво е да съобразиш с това, защото не можеш да отглеждаш чиста порода овце, ако овена ти е друга порода, ако изобщо е от определена порода. Най-логичният избор е да закупиш от него тези овце или женски агнета.

Дали продуктите ще са достатъчни за твоето семейство, отговорът зависи от това как се хранят, как се отглеждат овцете, но ако всичко е наред ще ти остава даже да продаваш.

Отново бих искал да обърне внимание, че овцете искат грижа и внимание, както да се доят в отборният режим, при мъртво родени агнета, така и помощ при раждане и засукване на малките, оглед дали овцата се е изчистила, дали малкото редовно избозава всичкото мляко и т.н.

Целта ми не е да те обезсърчавам, но трябва да имаш човек до гъза им почти денонощно.
Logged

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM