Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: ПРЕДСТОЯЩО! Национална изложба на Каракачански кучета, 11 ноември 2023г. гр.Казанлък
 
*
Welcome, Guest. Please login or register. December 02, 2023, 13:29:00 PM


Login with username, password and session length


Pages: [1]
  Print  
Author Topic: EU4SHEPHERDS - Международен проект за иновативно обучение на овчари-пастири  (Read 117 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member
*****
Posts: 4301« on: July 27, 2023, 12:21:11 PM »

Екстензивното овцевъдство в Европа е застрашено да изчезне! Международният Проект EU4SHEPHERDS цели да подпомогне оцеляването на този традиционен начин на отглеждане на овцете.

Екстензивните стопански системи на отглеждане на селскостопанските животни са от решаващо значение за устойчивото подържане на важни селски райони в Европа. Тези традиционни технологии са в основата на екологичната, социалната и икономическата устойчивост на животновъдството в редица планински и полупланински райони на България и Европа:
•   Те се борят срещу обезлюдяването в селските райони и имат положително въздействие върху благосъстоянието на животните и човешкото здраве в сравнение с промишленото животновъдство и интензивните технологии на отглеждане.
•    Тези модели доставят на потребителите качествени хранителни продукти в много територии на ЕС и насърчават устойчивото развитие на нашето общество.
Екстензивното пасищно овцевъдство в България е било основен отрасъл в миналото. Традиционните технологии се основават изключително на пасищно отглеждане на овце, особено в планински и полупланински райони, като този начин на отглеждане на овцете остава единствена възможност за препитание на населението в тези райони и днес. За съжаление редица фактори поставят под въпрос оцеляването на екстензивното овцевъдство. С промяната на климата, както и с интензификацията на селското стопанство и разораването на все повече естествени пасища и ливади за нуждите на растениевъдството, екосистемите в много райони на страната се променят драстично. Това постепенно налага въвеждането на съвременни интензивни технологии в овцевъдството, предимно стационарно оборно. През последните години се наблюдава все по-ограничено практикуване на екстензивно овцевъдство и трансхуманс (подвижна сезонна паша на животни). Всяка година овчето поголовие у нас намалява. Освен това ниската цена на вълната, ниската цена за кг живо тегло на агнетата, както и ниската цена на литър овче мляко водят до критично състояние на сектора. Липсата на отговорна работна ръка, а именно овчари-пастири, е най-същественият проблем днес за овцефермите в България. Както пише известният български писател Николай Хайтов – „Овчар беше добра дума, а овцевъдството – честна работа. Беше, някога преди!“
И в другите европейски страни екстензивните системи в овцевъдството не са в по-благоприятно състояние. Колеги от редица страни алармират че и там екстензивното овцевъдство е застрашено поради последиците от изменението на климата и административните пречки които изпитват фермерите, и тяхното оцеляване зависи в голяма степен от наличието и кфалификацията на наетите работници овчари – пастири. Проблемът е, че става все по-трудно да се намерят добре обучени овчари, които имат знанията и опита да се справят с всички проблеми, свързани с екстензивното пасищно овцевъдство. Овчарите са застаряваща социална група. На по-младите им липсва подходяща подготовка, образование и опит и в днешно време няма мотивация да станат овчари поради ниския социален статус, и липсата на специфично предложение за професионално обучение.
Именно поради тази причина участници от 5 държави стартираха работа по международен проект EU4SHEPHERDS касаещ обучението на овчари-пастири, в отговор на крещящата нужда от кфалифицирани работници във овцефермите с екстензивно пасищно отглеждане на овцете. Страните участници в проекта са с традиционно практикуване на трансхуманс и екстензивно овцевъдство - Испания, Португалия, Шотландия, Германия, Австрия, Румъния, България.

Главните цели на проекта EU4SHEPHERDS са:


•   Да се предложи актуална форма за обучение на овчари-пастири, като се вземат предвид съществуващите проблеми и възможности за развитие в сектора (административни и законодателни пречки, климатичните промени и неговите последици; тенденции в екологичното производство на овцевъдна продукция; агротуризъм и т.н.). Да се гарантира устойчиво поддържане на екстензивните системи при отглеждането на селскостопански животни.
• Да се адаптират методите на обучение (както за преподаватели, така и за курсисти) за обучение, базирано на практиката, за да се осигури устойчивост на професията и на екстензивното отглеждане на селскостопански животни в селските райони.
• Да се осигури лесен и свободен достъп до обучение и да се насърчи използването на дигитални методи за обучение
 • Да се повиши общественото признание и уважение към труда на овчарите-пастири, и техният принос към обществото по отношение на: социалните и екологичните аспекти, благосъстоянието на животните, борбата с обезлюдяването в селските райони, горските пожари и изменението на климата и др.

Очакваните резултати от EU4SHEPHERDS са:

• Обща оценка на положението на екстензивното/трансхумантното овцевъдство в Европа.
• Подобряване на кфалификацията на пастирите чрез добавяне на актуализирани технически знания, нови управленски компетенции към традиционните знания и опит
 • Разработване на адаптирани методики за обучение.
• Увеличаване на броя на професионалните овчари-пастири, като ключови съюзници за подобряване на социалното и екологичното развитие на необлагодетелствани селски райони, превръщайки ги в модел на устойчивост, поради положителния им принос за: изменението на климата (минимизиране на горските пожари), социалните (създаване на работни места ), и културни (социално признание и зачитане на достойнството на овчарската професия).
• Насърчаване и укрепване на животновъдството и развитието на селските райони.
С тези резултати проект EU4Shepherds ще подготви пътя към обща рамка за европейски сертификат за овчари-пастири, което ще бъде крачка към съхраняването на традиционното пасищно овцевъдство в Европа.

За повече информация:

www.eu4shepherds.eu
« Last Edit: July 27, 2023, 12:22:37 PM by kennel Vucho » Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM