|
KaraKitan
|
|
« Reply #106 on: February 22, 2019, 21:51:49 PM » |
|
РАМПО казваш, има регистър за типични представители и за не типични представители. Сега имам въпрос, който зададох и на председателя. Понеже бях порицан, че взимам кочове от Тодор Георгиев, които дават невероятно поколение, въпросът ми е не е ли това добре за популацията, ако търся типични животни, не модерни стада, с да речем половината маркирани, другата половина не маркирани овце?
Не съм написал нищо такова. Виж точно какво написах в предния ми пост. Изключение бе едно трудно и доста бурно дискутирано решение на Общото събрание на РАМПО от преди няколко години, където се реши съществуващата популация на породата да се раздели на оригинален тип и подобрена с отделни регистри. За съжаление за да влезе в действие това решение на ниво порода, трябваше да получи и инстуционална подкрепа от държавните органи. Но не получи. Съответно в РАМПО започна самостоятелно процес на постепенно изваждане на нетипични животни и редукция на популацията под контрол на асоциацията. Пак за съжаление в същото време други асоциации бурно вписваха нови екземпляри и рязко вдигаха популацията под техен контрол. В резултат сумирано общата контролирана популация продължи да расте в червената зона. Уточнявам: Без цялостно решение засягащо цялата популация обхваната от три развъдни организации, няма да може да се въведат два регистъра. А за въвеждане на два регистъра се иска санкция и на държавни органи. Решението в РАМПО можеше да послужи за начало на такъв процес за цялата порода, ако тогава беше получило подкрепа от МЗХГ. Сега за катализатор на подобен процес би трябвало да послужи проведената работна среща и взетите с консенсус на нея решения. И отново топката е в полето на МЗХГ.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #107 on: February 22, 2019, 23:12:42 PM » |
|
Прощавай, не съм разбрал правилно. Макар и двамата да знаем, че в стадата под селекция на РАНПО положението да не е от най-цъфналите. Въпросът ми беше какъв беше проблемът, че взимам от Тодор Георгиев типични, автентични кочове, които не са от РАМПО? При условие, че съм взимал и от стада под селекционен контрол на РАМПО и резултатът бе потресаващ. Не искам да обидя никой, нито да квалифицирам работата на някой. Просто питам къде е проблемът?
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #108 on: February 23, 2019, 01:58:15 AM » |
|
Напротив, положението в стадата на РАМПО е най-добро от трите организации работещи с породата. Но не е идеално. За което има редица причини произтичащи от общата регулационна рамка. Оценките ти за типичността и качеството на животни от породата, включително времето на извъртане на позициите ти ще се въздържа да коментирам.
|
|
« Last Edit: February 23, 2019, 02:09:09 AM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #109 on: February 23, 2019, 06:56:03 AM » |
|
Защо, нека коментираме. Аз не се сърдя, приемам градивна критика знаеш. Не ми отговори на въпроса. Относно работата на РАМПО, ще напиша само, че щом има стада, които наполовина са маркирани, наполовина не, за мен няма разлика с другите две асоциации. Все пак и РАМПО се бори за бюджет.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #110 on: February 23, 2019, 15:04:31 PM » |
|
Проблемът през годините не е с половин маркирани стада, а с изцяло маркирани, от които само някои са в типа на породата, а останалите са нетипична смесица или продукт на поглъщане. Както казах по-горе без промяна на цялостните правила на играта, което става със санкция на държавни институции, нещата няма да се подобрят на популационно ниво. И ще продължат типичните стада да са като "черни овце" в общата картинка. И стои въпросът още колко години/десетилетия едно малцинство ще успее да поддържа оригиналния тип напук на основното течение. Не се ли легне най-сетне върху истината и историческите факти, бъдещето не е розово. И това важи за всяка една порода у нас.
|
|
« Last Edit: February 23, 2019, 15:09:44 PM by KaraKitan »
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #111 on: February 23, 2019, 16:38:29 PM » |
|
Държавата си е държава, институциите - институции. Порода се крепи от фенове на порода. Ако една една асоциация иска да работи само с чисти животни е възможно. Ако една асоциация работи 20 години се очаква да представи доста по-добри резултати от наличните. И понеже ги няма, за мен, а и не само няма разлика в асоциациите. Всяка се бори за бюджет, за маркиране, но не и за запазване на породата, нито за селекция на породата в кочопроизводните стада. Така и не ми писа къде е проблемът с тошовите кочове?
|
|
« Last Edit: February 23, 2019, 16:40:03 PM by trayko.asenov »
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #112 on: February 23, 2019, 21:14:37 PM » |
|
Трайко, припомни ми от колко години си член на овцевъдна организация и колко години имаш участие в управление на такава? Защото човек с реален управленски опит в актуалната нормативна и институционална рамка касаеща AnGR не би писал фриволни заявления.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #113 on: February 23, 2019, 22:59:35 PM » |
|
Много добре знаеш отговора на първият въпрос. Толкова ли беше трудно да се работи само с хора, решени да гледат чисти животни? Относно фриволните заявления, ако ги приемаш за такива, значи се затваряш избирателно очите, нещо, което от теб никога не съм очаквал! Но отново не получавам отговор къде беше проблемът с кочовете?
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
KaraKitan
|
|
« Reply #114 on: February 24, 2019, 04:25:52 AM » |
|
Трайко, ако имаше само една асоциация за тази порода, то тя има пълното право да решава какво да вписва, какъв да е типа и колко да затяга режима. Но МЗХГ е издало лицензи на три. Всяка с различна развъдна програма. И ти се опитваш да ме убедиш, че ако една от три асоциации работещи с една порода(вписана като такава от МЗХГ в ЗЖ) реши да работи само със старотипни животни, ще може да оцелее докато останалите две бухат в масовка квото им падне. Веднага ти казвам, че няма да стане. Защото първата асоциация ще остане само с няколко фермера и много малка популация. При такава малка популация, развъдната организация икономически не е възможно да си покрива разходите за дейността по маркиране и контрол. И второ, много вероятно е да не получи лиценз от МЗХГ именно защото работи с малка популация(изискване в ЗЖ). Ако пък вече има лиценз и реши да си затегне правилата и границите на породния тип, ще последва масово преливане на фермери към другите две организации, където се допуска по-голяма вариабилност и дори нетипичност. Проясняват ли ти се някои неща от практиката? Схващаш ли защо нещата могат да получат трайно решение едва след като има централна и генерална промяна в условията на играта. А те по закон се определят от МЗХГ. За кочове и т.н. си има ръководство на РАМПО, където да се допиташ, защо и какво.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #115 on: February 24, 2019, 07:50:47 AM » |
|
Прав си, точно така е. Това пиша и аз. Нещата са ми напълно ясни и затова си позволявам фриволни изказвания. Ще видим дали след централизирането нещата ще се подобрят?! Аз лично не вярвам, защото пак повтарям, порода се поддръжка от фенове а породата, а феновете се мразят и карат за глупости. Така, че всичко е точно. И тук схемата е всеки се оправя кой как може селекционно иначе марки и сертификати срещу такса всеки издава! Както писах и по-рано, адмирации все пак за усилията и желанието всичко да е под една шапка. Дано поне хората начело на тая шапка помнят, че всичко е заради овцата, не заради хората!
За кочовете темата приключи, имам последно порицание. Само, че нещо не разбирам идеята на управителният съвет, който нито веднъж дойде да види какво отглеждам и с какви резултати. Така, че все тая.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #116 on: March 01, 2019, 06:44:25 AM » |
|
Разработване на пазар за продукти от автентични Каракачански овце. Трайко Асенов ще продължава да работи за запазване на породата чрез разширяване на пазари и събиране на почитатели на породата. Продуктите от автентични животни са характерни с отлични вкусови качества и липса на неприятен аромат, както при млякото, така и при месото. Ферма Турла предлага висококачествено кисело мляко от Каракачански овце, разбира се в стъклен буркан, който запазва отличният вкус на нашето мляко. Фермата се радва на редовни клиенти, както и такива, които още чакат своите първи доставки, защото продуктите на фермата са неповторими, каквито ще бъдат винаги.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #117 on: March 01, 2019, 06:54:10 AM » |
|
Разбира се, за разлика от доста колеги, за нас е важна както безопасността на хранителният продукт, който реализираме, така и неговите показатели. Затова първото нещо бе да направим лабораторно изследване на нашето мляко. Първият протокол е от прясно, сурово мляко от Каракачанските ни овце, когато овцете са били само на паша, без зърно. След добавянето на зърнени фуражи в дневната дажба, показателите се повишават, но отличният вкус не се променя!
|
|
« Last Edit: March 01, 2019, 06:55:27 AM by trayko.asenov »
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
|
« Reply #118 on: March 01, 2019, 07:06:16 AM » |
|
Вторият протокол е от изследване на кисело мляко от Каракачанските ни овце след частично обезмасляване. Забелязва се безопастността на продукта, както и много добри показатели на млякото, което доволните ни клиенти консумират. Ферма ТУРЛА ще продължава да развива пазара на продукти от автентични Каракачански овце, защото така виждаме бъдещето на породата!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Nomad
|
|
« Reply #119 on: March 01, 2019, 07:11:13 AM » |
|
Селекционере,тия три буркана от месец ги показваш.Дай да видя и овчето масло. Покажи и базата в която се произвеждат тези продукти. Селекционере,как като агниш два пъти доиш мляко?! Или това е от майките на измрелите агнета?! Какъв пазар разширяваш бе лайно,на Асен Пешев беше продал четиримесечно агне 12 кила.Смешко! И що обръщаш темата в рекламна стена2
|
|
|
|
|
|
|
|